Northern Lights BH


© Universal Stud

Perustiedot

Virallinen nimi Northern Lights BH Rekisterinumero VH14-012-0187
Rotu, sukupuoli Hollantilainen puoliverinen, ori Säkäkorkeus 163cm
Syntymäaika 05.05.2014 (8v 05.01.2015) Väri Ruunikko
Kasvattaja Bexhill Stud Omistaja Eucarya, HM (VRL-00096)
Painotus Esteratsastus (160cm) Saavutukset ERJ-II

Jo varsasta asti Northern Lights on osoittanut suunnatonta energisyyttä ja elämäniloa. Moinen käytös ei ole hävinnyt mihinkään iän kertyessä. Päivästä päivään ori jaksaa innostua tarhaan pääsystä, sisälle pääsystä, ruuasta, työskentelystä, ihan mistä tahansa. Kaikki uusi otetaan vastaan avoimin mielin.

Hoitaessa Northern Lightsin energisyys meinaa ilmetä ikävänä säheltämisenä. Jopa kiinni sidottuna ori keksii kaikenlaisia keinoja saada sotkettua itsensä ja hoitajansa mitä erikoisimpiin solmuihin. Yksin oria ei parane jättää ainakaan kiinni sidottuna, sillä solmut ja muut lukot ne vasta ovatkin hauskoja näperreltäviä. Ripeällä toiminnalla orin kanssa pääsee jo pitkälle ja mikäli pidempiä toimenpiteitä on tehtävä, kannattaa orin huomio suunnata jonnekin muualle. Monesti riittää mikä tahansa orille uusi asia, kuten vaikkapa kynäteline tai koiran lelu, niin johan on kengittäminenkin helppoa. Mikäli hoitaja vain pysyy orin vauhdissa mukana, niin Northern Lights on kuitenkin varsin ongelmaton käsiteltävä.

Aina välillä Northern Lightsilta meinaa unohtua että selässä on joku, kun jotain uutta ja mielenkiintoista ilmestyy näköpiiriin. Oria saakin aina muistutella siitä että nyt tehdään töitä eikä ihmetellä valmentajan uutta autoa. Säikyksi ja mörköjä näkeväksi oria ei sentään tarvitse kutsua, vaan sen mielestä uusia asioita pitää päästä tutkimaan. Maastoilu saattaakin välillä mennä siihen, että joka ikisen postilaatikon kohdalla pitäisi pysähtyä lukemaan päivän lehdet. Keskittyessään Northern Lights on kuitenkin erittäin hyvä ratsu, sillä se osaa suunnata energiansa juuri oikein työntekoon. Uteliaisuudesta ja rohkeudesta on hyötyä myös siltä kannalta, että vielä ei ole tullut vastaan estettä josta orilla olisi ongelmia mennä yli. Energisyyden purkamisen kanssa pitää kuitenkin tehdä töitä jo verryttelyssä, ettei itse suoritus menisi ylienergiseksi kaahaamiseksi.

Uusiin paikkoihin kannattaa mennä ajoissa, jotta ori ehtii rauhassa ihmetellä vilinää. Vilkkaat kisapaikat ovatkin niitä harvoja aikoja, jolloin tämän orin näkee seisovan hiljaa paikallaan. Ympärillä on yleensä niin paljon ihmeteltävää, ettei Northern Lights muista ollenkaan säheltää hoitaessa. Mikäli aikaa vain löytyy, niin kunnon kisapuunaaminen kannattaakin säästää itse kisapaikalle. Itse kilpailutilanteet ori ottaa varsin rennosti, kunhan liika energia on purettu verryteltäessä.

Northern Lights on aina ollut mukavan ongelmaton kuljettaa. Ori menee koppiin joka kerralla kuin se olisi jokin uusi ja mielenkiintoinen paikka. Puolet matkasta kuluukin helposti seinien ihmettelyyn, ennen kuin heinä alkaa maistua.
© Suprant

Suku

i. New Hope kwpn ii. New G Ra kwpn iii. Ramsas EVM kwpn
iie. Nelly EVM kwpn
ie. Klazina kwpn iei. Staas Meino EVM kwpn
iee. Katinka EVM kwpn
e. Windsky BH xx ei. Maduin Gear xx eii. Soulcraft EVM xx
eie. Maduin Gerina EVM xx
ee. Willowsky xx eei. Harrison EVM xx
eee. Wilma EVM xx

Jälkeläiset

fwb o. Neon Light TV kwpn t. Cranleigh Pacific Winds

Kilpailut

Hevonen kilpailee porrastetuissa, kilpailumenestyksen näet VRLstä.

Valmentautuminen

10.08.2014 - Valmentajana Assi
Koska valmentajan palkka ei ole häävi, keskeytin lomani tehdäkseni yhden valmennuskeikan vielä pimeästi. Vastassani oli vasta vähän aikaa sitten ratsukoulun aloittanut utelias ori, joka kävi uuden valmentajansa haistellen läpi päästä varpaisiin. Alkuraveissa Northern Lights vaikutti kulkevan varsin helposti eteen ratsastajan apuja kuunnellen. Siksi uskalsimme ottaa mukaan puomien ja kavalettien lisäksi myös esteitä, tosin vielä varsin matalina. Puomit saivat orissa reaktioksi vain hienoisen energianlisäyksen, mutta Northern Lights pysyi edelleen ratsastajansa hallittavissa. Kavalettien jälkeen lähdimme treenaamaan estekaksikkoa, joista ensimmäinen oli pitkän uran lopussa, ja toinen seuraavan alussa. Koska herran kanssa oli aikaisemmin jo hypätty hieman, pystyimme ottamaan kaarteen näin nopeasti esteen jälkeen mukaan. Rohkeutta ja intoa ei Northern Lightsilta puuttunut, mutta huomasimme nopeasti, että ori tarvitsi todella vahvaa tukea edestä kaarteella näin nopeasti esteen jälkeen. Pulmu joutui pari kertaa hieman liioitellusti levittämään sisäkättään sivulle avustaessa käännöksessä, mutta lopputunnista kaarrokset sujuivat huomattavasti paremmassa tasapainossa. Hieno ratsukko, jolla on varmasti vielä paljon hyppyjä edessäpäin!

14.08.2014 - Valmentajana narri
Sympaattinen ruunikko puoliveriorii ei olisi millään malttanut keskittyä Pulmun selästä antamiin ohjeisiin tuijotellessaan erilaisia erikoisjohteellisia esteitä, joita olin kentälle kasaillut. Hevosta kiinnosti paljon enemmän esteiden ihmettely, joten lopulta Pulmu joutui sille vähän ärähtämään ja nappaamaan raipalla. Alkuverryttely meni puoliksi Northern Lightsin ihmetellessä esteitä, toinen puoli sen energian purkuun kun annoin ratsukon laukata uralla vapaasti, jotta ori malttaisi keskittyä itse valmennukseen.
Tehtävänä oli erikoisesteitä kasattu rata. Selitin alkuun Pulmulle radan kulun ja ohjeistin pitämään oria varpaillaan, jottei se ehtisi keskittyä jännittävyyksiin. Lisäksi kehotin ennemminkin pidättelemään energistä oria kuin ajamaan sitä yhtään eteenpäin, jottei se saisi juoksukohtausta. Pulmu lähti radalle tarkkana, pitäen tarkasti huolen hevosen laukasta ja säädellen vauhtia. Käskin Pulmun katsomaan ponnistuspaikat valmiiksi jo edelliseltä esteeltä ja päästämään hevosen hyppyyn vasta, kun itse halusi, ei silloin kun ori halusi. Northern Lights oli säpäkkä, liikkui reippaasti eteenpäin eikä nyt edes halunnut tuijotella erikoisempia johteita. Pulmu piti sen koko ajan avuillaan ja keskittymässä tehtävään, unohdusta seuraava muistutus seurasi saman tien.
Pääsinkin valmennuksen lopussa kehumaan oikein kunnolla. Pulmu ratsasti johdonmukaisesti, piti hevosen keskittymisen töissä ja laukan hallinnassaan. Orikin esitti loistavia hyppyjä, lyhensi ja pidensi laukkaa hyvin ja keskittyi asiaan haaveilun sijaan. Hienoa työtä molemmilta!

20.08.2014 - Valmentajana Lissu T.
Tällä kertaa Pulmun ratsu oli ruunikko puoliveriori, jota aika ajoin kiinnosti kaikki, paitsi sen selässä oleva ratsastaja. Verryttelyt tekivät aaltoliikettä hyvien pätkien ja paketin totaalisen leviämisen välillä. Silloin, kun ori keskittyi Pulmuun, eikä vaikkapa kentän laidalla kulkevaan kissaan, kaikki meni nappiin. Puoliverisen mielenkiintoa pyrittiin pitämään yllä siirtymisillä, innarilla sekä muutenkin mahdollisimman nopeatempoisilla, vaihtelevilla tehtävillä. Samaa asiaa ei toistettu monta kertaa peräkkäin, vaan asia tehtiin kerran tai kaksi, sitten seuraaviin tehtäviin ja takaisin ensimmäiseen. Nopealla, vaihtelevalla tahdilla ruunikko keskittyi paremmin Pulmuun ja suoritettaviin tehtäviin, laukka pysyi tasatahtisena ja pyöri hyvin, eikä hypyissä ollut moittimista. Jos orin keskittyminen pääsi herpaantumaan laukkaan tuli tahtirikkoja ja esteille kaahattiin tasaisen, reippaan lähestymisen sijaan.
Verryttelyjen jälkeen siirryimme hyppäämään 12-esteistä rataa; pystyjä, oksereita, muuri ja trippeli. Radalla oli yksittäisesteitä ja muutama sarja, lähestymisten kanssa oli pelivaraa ja oli täysin Pulmun päätettävissä, ratsastiko hän pitkän vai lyhyen tien. Pulmu aloitti rauhallisesti pitkillä teillä ja suorilla linjoilla. Northern Lights toimi hyvin, mitä nyt muutamalla pitkällä suoralla ori laukkasi käytännössä paikoillaan keskittymisensä rakoillessa. Jämäkällä, määrätietoisella eteenpäinratsastuksella ruunikko saatiin ruotuun ennen seuraavaa estettä. Rata hypättiin useampaan kertaan. Ratsukko teki parhaan tuloksensa Pulmun ratsastaessa lyhyempiä reittejä sekä muutaman vinon lähestymisen. Estekorkeus oli lopuksi 140cm - ja ori pääsee varmasti 160cm radatkin -, eikä Northern Lightsin menossa ollut moitittavaa. Hyvä tasapaino ja tekniikka, rohkea ja hyvälaukkainen hevonen. Teitte pari oikein hyvää rataa niin ratsastuksen kuin ajan suhteen, ja orin keskittyessä suorituksessanne ei ollut juuri korjailtavaa.

06.10.2014 - Valmentajana Viva
Pulmu verrytteli puoliverioriaan maneesissa, ratsunsa kyttäillessä kiinnostuneena kaikkea muuta kuin olisi pitänyt. Northern Lights BH nimittäin stalkkasi katsomoon sekä maneesin nurkkia, joihin oli kasaantunut suuri kasa erinlaisia esteitä. Kun Pulmu kuitenkin piti verryttelyn monipuolisena, alkoi ruunikkoakin työn teko kiinnostaa, jolloin muu mielenkiintoinen jäi pois orin ajatuksista. Pulmu teki verryttelyiden aikana mm. voltteja sekä siirtymisiä, jotta hän saisi hevostaan hieman enemmän kuulolle.
Verryttelyiden jälkeen siirryimme hyppäämään 110cm korkuista rataa, johon kuului pystyesteitä, oksereita ja pari muuriakin. Radalta löytyi myös yksi erikoiseste, joka kiinnosti ruunikkoa erityisen paljon. Siksi annoinkin ratsukon käydä hieman tutustumassa esteeseen, ennen kuin antaisin ratsukon hypätä sitä pari kertaa. Alussa Northern Lights BH tietenkin kummaksui hieman erikoisen näköistä estettä, mutta silti ori hyppäsi varmasti sen yli - ja ongelmitta. Parin hypyn jälkeen päästinkin ratsukon suorittamaan itse rataa.
Northern Lights BH oli alussa hieman innokkaalla päällä, jolloin ori kaasutti esteille melko hurjaakin vauhtia, Pulmun pidätellessä ratsuaan. Pikku hiljaa meno alkoi tasaantua ja ratsukko suoritti esteitä mutkattomasti, mutta reippaalla vauhdilla. Välillä Northern Lights BH:n jäädessä lähes paikoilleen pomppimaan, oli Pulmun ratsastettava hevostaan reilusti eteenpäin, jolloin matka jatkui taas seuraaville esteille. Samaa rataa hypättiin tuon jälkeen vielä useampaan kertaan, jolloin menoakin saatiin rauhoittettua ensitsestään. Loppujen lopuksi ratsukko lähestyi jokaiselle esteelle tasaisesti, orin hypätessä esteet hienolla hyppytekniikallaan. Valmennuksen loputtua annoin Pulmun loppuverrytellä orinsa itsenäisesti.

09.10.2014 - Valmentajana Viva
Maneesiin saapui tuttu ratsukko, jolle olin pitänyt aiemmin estevalmennuksen. Tänään kuitenkin päätin laittaa ratsukon vääntämään koulua, sillä halusinhan minä vielä nähä miten tuo maailmasta kiinnostunut ori toimi vääntäessään koulua.
Tervehdin Pulmua iloisesti, jolloinka pyysin häntä verryttelemään ratsunsa itsenäisesti. Pulmu teki orinsa kanssa siirtymisiä, voltteja jokaiseen kulmaan sekä kiemurauria. Alussa Northern Lights BH oli liian innokas kuuntelemaan ja keskittymään työn teköön, mutta pikku hiljaa ori sitten alkoikin olla kuulolla ja tekemään ihan oikeasti töitä. Verryttelyiden jälkeen oli aika alkaa tekemään töitä ihan kunnolla. Pyysinkin Pulmua ottamaan Northern Lights BH:n kanssa siirtymisiä peruutuksista suoraan raviin. Alussa siirtymisien kanssa oli hieman ongelmaa, sillä ruunikko ei malttanut sittenkään keskittyä työntekoon. Parin toiston jälkeen ori alkoi taas kuuntelemaan, jolloin peruutuksetkin onnistuivat mainiosti. Sen jälkeen pistin ratsukon laukkaan, jonka jälkeen ratsukko sai tehdä vastalaukassa kiemurauria. Sen jälkeen annoin Pulmun ja hänen orinsa hieman levähtää, jonka jälkeen laitoin heidät tekemään raviväistöjä. Väsitöt onnistuivat hyvin, sillä niiden aikana ruunikko jaksoi keskittyä ihan kunnolla. Ori astui myös hyvin ristiin. Valmennuksen loppu puolella päästin Pulmun ja ruunikon laukkaamaan maneesia pari kertaa ympäri, tehden maneesin jokaisessa päädyssä voltin. Sen jälkeen olikin aika lopetella valmennus, jolloinka annoin Pulmun loppuverrytellä ratsunsa itsenäisesti.

15.10.2014 - Valmentajana rebely
Kentällä minua odottivat Milja sekä Northern Lights BH. Milja oli lämmitellyt oria, mutta siitä huolimatta se pyrki eteenpäin kuin pikajuna. Tänään olisi selkeästi hyvä hetki hypätä hieman korkeutta, joten pystytin keskelle kenttää kaksi estettä, joista ensimmäinen oli matala n. 60 senttiä korkea ristikko ja toinen 100 cm korkea pystyeste. Tarkoituksenani oli nostaa toisen esteen korkeutta aina niin korkealle kunnes ori tiputtaisi. Kapasiteettia Northern Lightsillä näytti olevan, sillä ori painoi kenttää ympäri ravissakin sellaista vauhtia, että kivet lentelivät. Pyysin Miljaa hyppäämään esteet, jotta näkisin kuinka paljon estettä voisi korottaa. Ensimmäinen este pyrki tuomaan vain linjaa, jolla seuraava este hypättäisiin, joten se tulisi pysymään saman kokoisena koko ajan. Ratsukko saapui esteille suorassa linjassa ja hyppäsivät ristikon keskeltä. Toisen esteen Northern Lights ylitti kepeästi ja päätimme nostaa esteen korkeutta saman tien 115 cm, joka oli 5 cm korkeampi, kuin taso millä ori kilpaili. Northern Lights hyppäsi tämänkin esteen ongelmitta ja reippaasti yli sen korkeuden. Miljallakaan ei ollut ongelmia pysytellä orin selässä vaikka meno hurjalta näyttikin. Nostimme esteen korkeutta nyt kymmenella senttimetrilla 125 cm korkeuteen. Saimme ensi kertaa orin hieman heräämään siihen, mitä tekeillä oli ja se lähti intoa puhkuen uuteen haasteeseen. Tämänkin korkeus ylittyi helposti ja huomatessa aikamme loppuvan päätimme kokeilla ultimate haastetta ja nostaa puomia 140 senttimetrin korkeuteen, joka oli orin tasoa 30 senttimetriä korkeampi. Northern Lights oli jo hieman väsähtänyt ja se kolautti takajalkansa esteeseen, mutta ei pudottanut sitä. Päätimme päättää tunnin onnistumiseen, emmekä pyrkineet tiputtamaan viimeistä estetta.

18.10.2014 - Valmentajana rebely
Northern Lightsin huomio oli tänään ihan jossain muualla kuin kentälle koottujen esteiden luona. Miljan ponnisteluista huolimatta ori tipautteli puomeja lähes jokaisella esteellä. Viime viikkojen kisat näyttivät tehneen tehtävänsä, joten komensin ratsukon viereisellä kentälle suorittamaan koulukiemuroita sillä välin kun kokosin radan uudelleen. Lisäsin esteisiin muutamia huomionherättäjiä, kuten pari kumisaapasta, heinäpaalia ja mitä kentän reunalta satuin löytämään. Kentälle palattuaan Northern Lights ei edellenkään näyttänyt olevan läsnä ja kehotin Miljaa ratsastamaan oria eteenpäin kohti laukkapuomeja, jotka olin asettanut maahan. Kyllä me orin vielä maanpinnalle saisimme tuotua. Northern Lights laukkasi kohti puomeja ja hypahteli niiden yli laukkaamisen sijaan. Kokeilimme uutta taktiikkaa ja lisäsin jokaisen esteen eteen puomin, jota ori ei pääsisi hyppelehtimään niiden yli vaan sen pitäisi keskittyä itse esteeseen. Northern Lights ei tästä hämääntynyt vaan se päätti hypätä pituutta ja loikkasi yhdellä kertaa sekä puomin että esteen yli. Milja pysyi juuri ja juuri selässä orin yhtäkkisen loikan johdosta ja sai koottua itsensä ennen seuraavaa estettä. Ennen puomia Milja otti muutaman puolipidätteen ja sai orin hyppäämään sekä puomin, että esteen yli. Kummastelin miten 163 senttiä korkea hevonen saikaan niin pieneen väliin mahtumaan kaksi hyppyä ja pyysin Miljaa siirtymään raviin. Ori ravasi reippaasti kohti viimeistä estettä, eikä se ollut kummissakaan esteelle asettamistani saappasita. Se astui ensimmäisen puomin yli ja rymisteli esteestä läpi, kuin sitä ei siinä olisi ollutkaan. Totesin, että tunnista ei mahdollisen kisauupumuksen takia tulisi mitään, ja kehotin Miljaa rentoutumaan orin kanssa maastolenkillä.