Theodore


© United Coloured Stud

Perustiedot

Virallinen nimi Theodore Rekisterinumero VH14-012-0357
Rotu, sukupuoli kwpn, ori Säkäkorkeus 171cm
Syntymäaika 21.04.2014 Väri ruunikko tobiano (Ee/Aa/TT)
Maahantuoja Eucarya Omistaja Eucarya, HM (VRL-00096)
Painotus Esteratsastus (160cm) Saavutukset

Theodore saapui Eucaryaan syyskuussa 2014. Minulla oli jo pidempään ollut hankkeena ostaa uusi esteori talliin, eikä mitä tahansa oria, tahdoin potentiaalisen esteratsun, jolta löytyisi luonnetta, ulkonäköä ja kokoa. Eikä hintakaan ollut este. Pitkään sain ilmoituksia selata ja monta puhelua tuli soitettua ennen kuin sopiva hevonen löytyi. Ennen Theodorea kävin katsastamassa useita hevosia, mutta kukaan ei tuntunut kolahtavan. Kaikilta tuntui puuttuvan se jokin, osa oli komeita, mutta liian taitamattomia. Kun kävin katsomassa Theota, olin myyty. Ensin silmiini pisti orin koko, Theo oli suorastaan jättimäinen! Ensinäkemästä huomasin että ori oli selvästi älykäs eläin, joka ei suostuisi tulemaan tallotuksi. Koeratsastus ei mennyt aivan putkeen, ori koetteli minua jo ennen kuin ehdin edes nousta selkään. Ratsastuksen aikana huomasi kuitenkin ett ori oli potentiaalinen, vaikka joskin haastava ratsu. Alku on aina kivikkoinen. Kasvattajan kanssa sovittiin kaupasta, allekirjoitin paperit ja Theo oli minun. Ostovaiheessa orin ratsukoulutus oli vielä kesken, olihan Theo tällöin vielä rääpäle joten kotona riittäisi töitä vielä roimasti ennen kilpakentille pääsyä.

Theodore on komea ilmestys niin värinsä, kuin kokonsa puolesta. Ori omaa uhkarohkean ja pelottoman luonteen, joka on sekä hyvä että huono. Theodore on älykäs hevonen, joka tietää oman arvonsa ja paikkansa, mutta osaa myös käyttää tilaisuutensa hyödykseen ja osaa toisinaan olla pissapää. Hoitotilanteessa ori on suositeltavaa sitoa kiinni, Theolla on nimittäin tapana tehdä jatkuvasti jotain. Ori joko seuraa valppaana mitä ympärillä tapahtuu tai pyörii ympäriinsä. Theo tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa, mutta on siinä mielessä vain yhden ihmisen hevonen, että kiintyy vain yhteen ihmiseen. Muita kohtaan on selkeästi välinpitämätön, mutta kohtuullisen hyväkäytöksinen. Ei pahemmin välitä harjaamisesta, se on vain yksi rutiinitoimenpide, samoin myös kaviot. Varustaminen käy yleensä melko sutjakkaan, jos Theo vain pysyy paikoillaan. Ei harrasta temppuja. Kyllästyy melko nopeasti, joten mitä nopeammin ori saadaan valmiiksi, sen parempi. Varsana ori sai hyvän peruskoulutuksen miten käyttäytyä ainakin kengittäjällä ja eläinlääkärillä.

Theo on vaativa ratsu, joka vaatii ratsastajaltaan paljon ohjeistusta ja kuria. Hyvin eloisa ja kärsimätön hevonen, kuin höyryveturi. Kerran kun saa liikkeelle niin pysähtyminen on hidasta. Theo on älykäs hevonen, joka ymmärtää heti mistä on kyse ja osaa käyttää kaikki mahdolliset porsaanreiät hyväkseen, joten orin selässä on ehdottomasti pysyttävä valppaana. Kiinnittää paljon huomiota ympäristöön ja etenkin tammojen lähettyvillä Theo kiihtyy helposti. Orilla on lennokkaat, näyttävät askellajit ja on varsin vaikuttava näky. Koulukiemuroita Theo menee mielellään, ori taitaa kouluratsastusta Vaativa B tasolle asti, mutta keskivertoa parempaan suoritukseen tarvitaan erinomainen ratsastaja. Jos ori jostain pitää niin se on ehdottomasti hyppääminen, jossa ollaan aina mukana korvat hörössä. Peloton ja rohkea hyppääjä, joka hyppää minkä tahansa esteen yli. Theo tarvitsee ratsastajaltaan paljon apua vauhdin säätämiseen ja ajoituksiin, orilla kun on usein tapana vain paahtaa täysiä eteenpäin.

Theo on haastava lastattava hevonen, ori ei pelkää traileria, mutta rampista ei pidä. Kyllä se sinne traileriin useimmiten menee, kun käyttää kauraa tai muuta vastaavaa houkuttimena, Theo on melko perso kaiken maailman herkuille. Ori on usein hämmästynyt kilpailutilanteen alussa, Theolla menee hetki tottua hälinään ja ihmismassaan, jolloin käyttäydytään hyvin varautuneesti. Sopeutuu melko nopeasti uuteen tilanteeseen, etenkin verryttely saa orin rentoutumaan. Theon kilpailusuoritus on useimmiten mallikelpoisempi mitä kotikentällä, ori tietää että pelissä on paljon ja myös panostaa enemmän suoritukseensa.

Suku

i Thales EVM
kwpn, 170cm, m tob
ii Legendary Warrior EVM
kwpn, 172cm, rn tob
iii Lothario IV EVM
kwpn, 169cm, rt tob
iie Rare Violet EVM
kwpn, 166cm, rn
ie Tien Stappen EVM
kwpn, 165cm, rt tob
iei Leviathan EVM
kwpn, 166cm, rt
iee Juffrouw Valk EVM
kwpn, 168cm, rt tob
e Lantant Lady EVM
kwpn, 167cm, rn tob
ei Rembrandt CZ EVM
kwpn, 164cm, m tob
eii Zwaard van Damocles EVM
kwpn, 166cm, rn
eie Aleida CZ EVM
kwpn, 159cm, m tob
ee Lady Estella EVM
xx, 168cm, rnkm
eei Heriold CZ EVM
xx, 165cm, rt
eee Lourdes EVM
xx, 162cm, rnkm

i. Thales on komea isokokoinen ori, johon Theo on kovasti tullut ulkonäöltään. Thales kilpaili nuoruusvuosinaan esteradoilla kansallisella tasolla asti, pärjäten kohtuullisesti. Ori omasi melko räväkkään ja ailahtelevaisen luonteen, jonka vuoksi kilpailumenestyskin oli melko vaihtelevaa. Thales kilpaili satunnaisesti myös koulu- ja kenttäkisoissa omalla tasollaan. Ori omasi potentiaalia moneen lajiin, mutta harmillisesti luonne oli tiellä, vaikka suorituskykyä olisi riittänyt vaikka mihin. Näytteluluokissa Thales pärjäsi erinomaisesti ja sai erityisesti kehuja kauniista rakenteestaan ja väristä. Ori vetäytyi kilpailueläkkeelle 14-vuotiaana ja on astunut tammoja säännöllisesti. Orin jälkeläiset ovat vielä kovin nuoria eikä kukaan ole menestynnyt mainittavasti - vielä. Thales viettää nykyisin eläkepäiviään Theon kasvattajalla.

ii. Legendary Warrior on eräs kuuluisimmista kwpn oreista. Ori on erityisesti tunnettu suuresta koostaan ja lempeästä jättiläisen luonteesta. Legendary Warrior kilpaili aikoinaan ympäri maailmaa esteradoilla sijoittuen tai voittaen useasti tunnettuja arvokisoja. Ori kilpaili myös kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla, menestyen kohtuullisesti. Elämänsä aikana Legendary Warrior astui useita kymmeniä tammoja ja ori on jättänyt jälkeensä hyvin monia huippusuorittajia.

iii. Lothario IV oli rautiaankirjava, hieman raskasrakenteisempi ori, joka kilpaili onnistuneen uran kansallisella tasolla kenttäratsastuksen parissa. Luonteeltaan ori oli Legendary Warrioriorin tavoin lempeäluonteinen ja hyvätapainen. Lothario IV menehtyi ratsastusonnettomuudessa 13-vuotiaana eikä ehtinyt jättää jälkeensä kovinkaan montaakymmentä jälkeläistä.

iie. Rare Violet oli kuvankaunis, hyvin kevytkenteinen, ruunikko tamma. Violet kilpaili nuoruusvuosinaan jonkun verran esteillä päässen kansalliselle tasolle asti, mutta jalkavikansa vuoksi joutui keskeyttämään lupaavan uransa. Violet siirtyi kokopäiväiseksi siitostammaksi 9-vuotiaana ja osoittautuikin erinomaiseksi emätammaksi. Tamma varsoi yhdeksän jälkeläistä, joista yksi menehtyi heti synnytyksen jälkeen. Jälkeläiset ovat menestyneet erinomaisesti esteuralla

ie. Tien Stappen oli rautiaankirjava, hieman raskaampi tamma, joka ostettiin nykyiseen kotiin 10-vuotiaana. Tamma oli toiminut aikaisemmin vain tätiratsuna, mutta koska Tien Stappen omasi kohtalaisen hyvän suvun ja helpon luonteen, päätettiin tamma ostaa perheen tyttärelle kilparatsuksi. Tien Stappen kilpailikin hyvällä menestyksellä paikallisissa estekilpailuissa ja onnistui pääsemään sijoituksille muutamaan otteeseen kansallisella tasolla. Tyttären panostaessa perheeseensä, pääsi Tien Stappen siitostammaksi.

iei. Leviathan, rautias hyvärakenteinen ori, jonka huhuttiin olevan luonteeltaan melko rämäpäinen hevonen. Ori polveutui erinomaisesta suvusta, mutta luonteensa vuoksi menestystä kilparadoilla ei tullut, joten Leviathan ruunattiin 6-vuotiaana jotta luonne tasaantuisi. Ruunauksen jälkeen Leviathan menestyikin melko kohtuullisesti kansallisella tasolla. Orivuosinaan astui pari tammaa ja lopetettiin 19-vuoden iässä nivelvaivojen vuoksi.

iee. Juffrouw Valk oli rautiaankirjava tamma, joka ei hurmannut rakenteellaan, mutta luonne oli mitä herttaisin. Tamma toimittikin muutaman vuoden harrasteratsun virkaa, kunnes jouduttiin myymään ajanpuutteen vuoksi. Kilpaillut Juffrouw Valk ei ole ikipäivänä ellei paria hassua aluekisaa lasketa. Tammalla oli kyllä hyppykapasiteettia, mutta muuten oli ratsuna liian laiskanpulskea, vaikka innokas maastokaveri olikin.

e. Lantant Lady kaunis ruunikonkirjava monipuolinen tamma, joka on menestynyt niin este-, koulu-, kuin kenttäuralla. Lady on saanut paljon kiitosta nöyrän, mutta sinnikkäästä luonteestaan, tammalla on erinomainen työmoraali ja toimii useimpien ihmisten kanssa. Esteillä tamma on kilpaillut kansainvälisellä tasolla loistavasti. Kansallisella tasolla menestynyt keskinkertaisesti koulu- ja kenttäratsastuksesta. Nykypäivänä tamma asustaa Theon kasvattajalla viettäen siitostamman virkaa. Theo on Lantant Ladyn ainoa orivarsa. Osa jälkeläisistä on aloittaneet lupaavasti uraansa ja menestyneet parhaiten esteillä.

ei. Rembrandt CZ oli komea hyväkäytöksinen mustankirjava ori, jolla oli karismaattinen luonne. Rembrandt muistetaan erityisesti kenttäpiireissä, sillä ori kilpaili kansainvälisellä tasolla kentässä. Ori oli peloton, rohkea hyppääjä ja pääsi useasti kärkikolmikkoon. Rembrandt kilpaili 14-vuoteen asti, jonka jälkeen vetäytyi kisaeläkkeelle täysipäiväiseksi siitosoriksi. Orin useat jälkeläiset ovat perineet isänsä hyppykapasiteetin ja hyvän rakenteen.

eii. Zwaard van Damocles, ruunikko ori josta ei paljoa tiedetä. Zwaard van Damocles asui koko elinikänsä Hollannissa yhden ihmisen hevosena. Orin tiedetään kilpailleen kansallisella estetasolla kohtuullisella menestyksellä. Jälkeläisiä Zwaardilla tiedetään olevan parisenkymmentä, joista Rembrandt on tunnetuin. Muut orin jälkeläiset eivät ole menestyneet mainittavasti.

eie. Aleida CZ, melko pienikokoinen mustankirjava raskasrakenteisempi tamma. Aleida polveutuu osittain valjakkopainotteisesta suvusta, mutta itse tamma on pärjännyt kiitettävästi esteuralla nuoruusvuosinaan. Aleida myytiin nelivuotiaana Saksaan koulutettavaksi, jossa myös kilpaili seitsemänvuotiaaksi. Myöhemmin tamma myytiin takaisin Hollantiin kasvattajalleen. Hyvin suurisydäminen tamma, joka osoittautui erinomaiseksi emätammaksi ja saikin monta upeaa jälkeläistä.

ee. Lady Estella, siro kimo tamma, joka olisi rakenteensa puolesta soveltunut hyvin vaikka laukkahevoseksi. Mutta koska tammalla oli ratsuisä, oli myös Estella ratsu. Emäänsä tullut luonteensa puolesta, herttainen, kaikkien rakastama tamma. Menestyi kohtuullisesti kansallisella tasolla esteuralla.

eei. Heriold CZ on ainoa kasvattajansa kasvattama täysiverinen. Tokihan nyt hienoista täysiverisistä täytyi hieno täysiverivarsa saada.. Heriold tosin myytiin 2-vuotiaana. Ori osoittautui luonteeltaan varsin räikeäksi persoonaksi ja työlääksi tapaukseksi. Iän karttuessa orin luonne hieman rauhoittui eikä hevosta tahdottu ruunata mahdollista jalostusuraa ajatellen. Heriold kilpaili melko vaihtelevalla menestyksellä esteratsastuksessa kansallisella tasolla. Hyppykapasiteettia orilta löytyi valtavasti. Rakenne Herioldilla oli erinomainen.

eee. Lourdes on entinen laukkahevonen. Tamma ostettiin Hollantiin omistajan ollessa käymässä Britanniassa, Lourdes oli ikäänkuin vahinko-ostos. Luonne tammalla oli mitä kiltein ja herttaisin. Vaikka Lourdes ei esteuralla kovinkaan hyvin pärjännyt, oli hevonen erinomainen siitostamma ja jätti jälkeensä monia hyväluonteisia jälkeläisiä. Lourdes menehtyi jalkavaivoihin 19-vuotiaana.

Jälkeläiset

Theodore on tarjolla hevos- ja ponijalostukseen. Ori periyttää jälkeläisilleen kirjavaa väritystä (homozygous tobiano)

kwpn o. Cranleigh Thranduil
kwpn o. Valiant Zadock
kwpn t. Eucarya Contessa
fwb o. Jamaican Jigsaw
kwpn o. Thelor

Päiväkirja & valmentautuminen

06.02.2015
Theo on kilpaillut nyt aktiivisesti esteratsastuksen parissa ja ura on lähtenyt huimaan nousuun. Orin kanssa ollaan edetty nyt kansalliselle tasolle ja lopullinen tavoite olisi päästä maksimitasolle esteiden osalta. Theon iän puolesta maksimitaso ollaan nyt saavutettu ja tähän väliin olisi hyvä pitää pientä hengähdystaukoa. Vaikka orin kanssa ollaan otettu rankasti, treenit ja kilpailut, ei Theo kuitenkaan ole osoittanut mitään uupumisen merkkejä. Yhtä energinen se on kuin aina. Ja riesa. Kunnon hoitajaa kisamatkoille ollaan yritetty löytää, mutta jostain syystä kaikki hoitajat ovat jääneet kertakäyttöisiksi. No, onhan Theo hieman haastavaluonteinen, mutta ei se niiiin kamala ole.. Eihän? Nyt löydettiin ilmoituksen kautta mukava, jämäkkä miespuolinen opiskelija kisamatkoille ja alku näyttää kaksikon välillä sopuisalta.

03.01.2015
Theon kanssa ollaan otettu rennosti, ori ei ole päässyt kunnolla kilpailukentillä vaikka sen kanssa ollaankin pidetty kovia treenejä. Nyt ori alkaa olla hyvässä kunnossa ja se on saanut paljon lihaksia sekä massaa. Talliin muuttaessa se oli melkoinen rääpäle, eikä lihaksettomassa kunnossa, mutta hieno näky kaiken ruipeloisuuden keskellä. Nyt Theo tulee keskittymään täysillä kilpailemiseen, mutta ennen kilpailukautta ori olisi tarkoitus astuttaa jollain tammalla ja jättää orista varsa kotiin jo hyvissä ajoin. Harmi vain että orin pissapäisyys ei ole yhtään tasaantunut iän karttuessa ja jokainen päivä on edelleen haaste orin kanssa. Theo on nyt ilmoitettu muutamaan helppoon luokkaan, vähän jänskättää miten sujuu.

30.10.2014 - estevalmennus
Theo on nyt asunut Eucaryassa vuoden, nelivuotiaan orin kanssa ollaan edistytty hienosti ratsukoulutuksen osalta ja hiljalleen startattu helpoissa luokissa. Pyysin hyvää ystävääni katsomaan treenejä. Vaikka olinkin kokenut ratsastaja, hieman jännitti, mitä ystäväni meistä sanoisi. Olihan Theo omaa luokkaansa.
Jo heti alkulämmittelyissä huomasin että Theo oli tänään harvinaisen kiukuttelevalla ja energiselä päällä. Yhteistä säveltä oli heti alkuun hankala löytää, ori oli kankea ja painoi kuolaimelle. Hetken verryttelemisen jälkeen sain Theon lämpenemään ja kuulolle, vaikka se kiukkuisen oloinen oli edelleen, niin ainakin ori oli jo kuulolla. Maneesiin oli rakennettu lyhyitä useammasta esteestä koostuvia pätkiä, joita mentäisiin osissa. Päätettiin aloittaa helpoimmasta, eli kolmella esteellä. Theo selvästi innostui nähdessään esteet ja kuumeni silminnähden. Ohjasin hevosen laukkavoltille jotta saisin sen rauhoittumaan, tässä meni tovi orin painaessa kuolaimelle. Theon alkuhypyt eivät olleet kovin hillittyjä vaan ori hyppäsi todella korkealta ja ponnisti liian aikaisin enkä pysynyt hypyissä mukana. Toisella kierroksella sain Theon paremmin kuulolle. Lähestyminen sujui rauhallisemmin ja hyppyjen ajoitus onnistui juuri oikeaan aikaan. Kolmannella kierroksella Theo oli silminnähden rentoutuneempi, paremmin kuullolla ja hypyt onnistuivat erinomaisesti.
Ystävä sanoi että häntä hieman hirvitti meidän puolesta, meno näytti päätä huimaavalta ja vaikka hän olikin myös itse kokenut ratsastaja, ei hän uskaltaisi nousta Theon selkään, vaikka orista tulisi selvästi aikanaan vielä hieno estehevonen.