Menehtyi vanhuuteen 22-vuoden iässä.
17.02.2015

Lakean Kamomilla


Virallinen nimi Lakean Kamomilla Rekisterinumero VH14-018-0169
Rotu, Sukupuoli Suomenpienhevonen, tamma Syntynyt 03.09.2009
Säkäkorkeus, väri 159cm, rautias Painotuslaji Kouluratsastus
Kasvattaja Lakea, Jenny K. Koulutustaso Vaativa B & re 100cm
Omistaja HM (VRL-00096), Rätvänä Saavutukset KRJ-II

Lakean Kamomilla on 100% tamma. Se on kuitenkin hyvätapainen ja hyväntahtoinen. Tyttöjen oikkuilut vain välillä vaivaavat, mutta ne sallittakoon. Onhan ihmisissäkin nais-edustajat huomattavasti miehiä ailahtelevampia luonteeltaan. On päiviä, jolloin kaikki tuntuu niin mahtavalta ja päiviä, kun kaikki ärsyttävät. Onneksi kuitenkin huonompia päiviä on harvemmin. Niinä päivinä ruoka tarjotaan Kamomillan mielestä aivan liian myöhässä ja tamma osoittaa sen kiukustuneella olemuksellaan. Harjauskin tuntuu kovakouraiselta. Tavallisesti se on kuitenkin lupsakka, eikä mikään herkkä hipiäinen. Harjatessa se seisoo maltillisesti. Mahan alta harjatessa tamman täytyy kuitenkin hieman luimistella. Puremista eikä potkimista tarvitse kuitenkaan pelätä. Kaviot tamma nostaa kauniisti ja kevyesti. Kengitykset sujuvat siis myöskin ongelmitta. Taluttaessa kävelee rennosti, mutta reippaasti vierellä. Kevään ensimmäisten vihreiden puhkeutuessa on yleensä Kamomillallakin kevättä rinnassa. Tamma saatta varoittamatta jyskätä nurmialueelle syömään tai napata puista oksia. Myös keväällä ja kesällä tarhasta kiinni saaminen voi viedä aikaa enemmän, kun ruoka maittaisi mielummin.

Ratsuna Kamomilla on hieman kovasuinen ja vaatii, että sitä ratsastetaan alkuun hyvin eteenpäin. Kun tamma alkaa liikkumaan itse, ilman jatkuvaa eteenpäin pyytäviä apuja, alkaa se myöskin pehmenemään suustaan. Osaavan ratsastajan kanssa on Kamomillan liikkuminen kaunista katseltavaa. Ratsastajan, jonka kanssa ei kemiat kohtaa, Kamomilla saattaa vain jyrätä laahustaen eteenpäin. Esteillä Kamomillaa helposti kuumenee, joten hyvät sileä työskentelyt alkuun, hakien kuuliaisuutta ja herkkyyttä avuille on suotavaa. Kamomilla ei ole kieltätyvää sorttia, vaan hyppää mielummin riskipelillä. Vaihtaa hyvin laukat esteen päälä, mutta väärällä laukalla alastulon jälkeen, niin mieluusti laukkaavaihtaessa rikkoo raville. Maastoilu-kaverina tamma on aivan omiaan. Se ei pienestä, eikä vähän isommastakaan hätkähdä. Isommat rekat eikä ohi kiitävä juna saa vapisemaankaan pelosta. Laukatessa voi jarru olla hiemanan hakusessa, mutta ei kuitenkaan ihan päättömästi kiikuta kotiin asti. Laukka maastossa on vain niin hirmuisen mukavaa, että sitä ihan unohtaa hetkellisesti miltä ne jarruttavat avut tuntuvat. Tuttujen hevosten läsnäolo aivan vierellä on sallittavaa, mutta vieraalle hevoselle voi vähän kaviota näyttää.

Lastaus ja kuljetus sujuvat mutkattomasti. Myös trailerista maltetaan tulla pois suoraan peruuttaen. Kamomilla on kerran varsana pudonnut rampilta ja tämän jälkeen sitten muistanut tulla maltillisemmin. Vieraisiin paikkoihin saavutaan turvallisin mielin, ilman hötkyilyjä. Uusissa paikoissa hän on hyvän tuulinen, mutta rauhallinen. Ratsastajalle hän ei luo lisäpaineita käytöksellään, joten sopii hyvin vaikka aloittelevan kilpailijan kumppaniksi, jolla on huoltajana vain omat kokemattomat vanhemmat mukana. Itse kilpailusuoritukseen ei vaikuta ulkopuoliset tekijät, joten suoritus on täysin kiinni ratsastajan ja hevosen yhteistyöstä.

Suku
i VIR MVA Ch. VNA Julma
YLA-2, KTK-III
ii Syksyn Julmuri iii Liinahaan Kasmir
KTK-II
iie Liinahaan Haltija
ie Matriarkka SIR
KTK-III
iei Herra Wonka
YLA-1, KRJ-III
iee Taikakuun Akvilina
YLA-3
e Fiktion Hurmuriina
YLA-2, KTK-III, KRJ-II
ei FNS Hellurihei
KRJ-II, YLA-2
eii Ikiliikkuja
KRJ-IV
eie Magnolian Milja
ee Koistilan Ikiuni eei Vektori
KRJ-IV
eee Ellenin Hyasintti

i. VNA Julma on talli Vanhanajan kasvatti ja Pirttimäen omistama voikko ori. Hyvällä rakenteella hänet on palkittu näyttelyissä virtuaalinen muotovalio champion arvonimellä ja kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Omistajansa sanojen mukaan ori on rehti, nöyrä ja älykäs. Siitä löytyy monia suomenhevosen peruspiirteitä, mutta pienet yksityiskohdat sen luonteessa tekevät siitä persoonallisen ja rakastettavan herran. Painotukseltaan Julma on suuntautunut kouluratsastuksen puolelle ja sijoituksia löytyykin jopa vaativista luokista 84kpl. Jälkeläisiä orilla on seitsemän. Kokonaisuudestaan Julma on palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 palkinnolla.

ii. Syksyn Julmuri on Virtuaalitalli Yave:n kasvattama ja Jaden omistama musta, 156cm ori. Kotitallina toimii Huvikumpula. Nimestään huolimatta Julmuri on omistajansa sanojen mukaan, vain pieni julmuri. Hän on ori jolta löytyy pilkettä silmäkulmasta. Painotus ja lahjakkuudet suuntautuvat kouluratsastukseen. Sijoituksia löytyy jopa vaativista luokista päälle parikymmentä. Myös kavion jälkiä on käyty hieman jättämässä este ja valjakkokentillekkin. Näyttelyissä Julmuri on palkittu EO-serteillä ja HY-maininnoilla.

ie. Matriarkka SIR on 145cm pientyypin edustaja. Miehisestä nimestä huolimatta, kyseessä on tamma. Nimen loppuliite SIR viittaa kasvattajaan, eli weelow:hin. Tamman omistajana toimii Katiska ja kotitallina Kehdon Suomenhevoset. Tuttujen kesken tammaa kutsutaan vain Marsaksi ja hän on kuulemma luonteeltaan mukavan rauhallinen seurapiirirouva, joka tarpeen tullen muuttuu myös varsin energiseksi pikkutammaksi. Lahjakkuudet monipuolisuuteen käyttöön hän on saannut perittyä vanhemmiltaan. Kouluratsastustaidoiltaan hän on Helppo A tasoinen ja rataesteinä ylittää hieman yli metrin ratoja. Molempien lajien lisäksi on kilpailukokemusta kartutettu myöskin kenttäkilpailuista. Jälkeläisiä yhteensä kuusi.

e. Fiktion Hurmuriina on Fiktion kasvattama ja suomenhevostalli Lakean omistama. Kouluratsastukseen painottunut tamma on väritykseltään mustan-ruskea, päänmerkkinä iso pyrstötähti ja pieni kuonopiirto. Jalkamerkkeinä takajaloissa vuohissukat. Säkäkorkeudeltaan tamma on 154cm. Tammamainen tamma on kokonaisuudestaan palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 palkinnolla ja tavoitteena on kouluratsastuslaatuarvostelu. Hurmuriina on myös Lakeassa siitostammana.

ei. FNS Hellurihei menehtyi ähkyyn ollessaan vasta 11-vuotias. Menehtyi harmillisen nuorena. Helluksi kutsuttu ori asusti Fiktion tallilla, miljan omistuksessa. 154cm punarautiaan orin oli kasvattanut Tanja Fanonesta. Hellu kilpaili koulupuolella runsaasti ja sijoittui 58 kertaa, josta palkittu kouluratsastus laatuarvostelussa KRJ-II palkinnolla. Koulutustaso ylsi Vaati B:hen saakka. Luonteeltaan ori oli yleisesti melko rauhallinen. Ratsunakin se oli hyvin yhteistyöhaluinen, vaikka huono päivä olisikin ollut. Jälkeläisiä orilla on seitsemän, joista useimmat ovat kouluhevosia ja menestyneetkin hienosti. Yleislaatuarvostelussa palkittu YLA2 palkinnolla.

eii. Ikiliikkuja oli Reino Mutalan kasvattama ja Kirveltäjän sirjan omistama rautias 155cm ori. Yleispainotteinen "Jaki" hallitsi kouluratsastuksessa Helppo A:n asiat ja rataesteinä ylittyi metrin esteet. Peruslajien lisäksi kilpailumenestystä karttui valjakkoajosta. Kouluratsastuksen laatuarvostelussa palkittu marraskuussa 2006 KRJ IV palkinnolla. Yleisesti luonteeltaan kiltti ja työtä rakastava, mutta huonoina päivinä piti yrmeätä namaa esittää. Jälkeläisiä jätti maailmaan viisi, joista kolme oli oria.

eiii. Kiivas-Liikkuja (evm) oli Ruotilan kasvattama ja omistama 157cm, rautias piirtopäinen ratsu. Orin vanhemmat ovat mukavasti juosseita ravureita, mutta pojalle on ilmestynyt ratsun lahjat. On hänelle yritetty kärryjäkin perään laittaa, mutta menohaluja ei vain ole, vaikka nimestä voisikin näin päätellä. Hyvin ratsu on ravureiden seassa viihtynyt. Kun oli päätös tehty, ettei orista ravuria tehdä väkisin, niin se sai matkata kouluttajan luokse. Kasvattajan vaimo oli aikoinaan enemmänkin ratuihmisiä, joten kipinä syttyi uudelleen. Kiivas-Liikkuja sai pitää miehuuden mukavan luonteensa ansiosta ja pääsi ylvästelemään kilpakentille. Orilta sujuivat Helppo A:n koululiikkeet ja jopa metrin esteet. Jälkeläisiä vain yksi.

eiie. Tytön-Diiva (evm) omasi ihan osuvan nimen. Nätti vaaleanrautias 153cm tamma, joka on kantakirjattu toisella palkinnolla ja kerännyt hieman näyttelymenestystä. Valitettavasti liian nuorena aloitettu liian raskas ratsuksi koulutus sai hevosen jalat heikkoon kuntoon. Tammaan ihastunut nainen, otti Diivan itselleen pihakoristeeksi, kevyeeseen käyttöön ja jalostutammaksi. Varsonut viisi varsaa. Luonteltaan tamma on yleisesti kiltti ja mukava käsitellä, mutta harjatessa kelpasi vain pehmeimmällä harjalla kevyt sipaisu. Herkkähipiäinen neitokainen.

eie. Magnolian Miljan sivut, joista näkisi tämän menestys ovat kadonneet. Tamman on kasvattanut nimensä mukaan Magnolia Grove. Lempinimeltään Milja oli rautias ja juuri ja juuri hevosmitoissa 149cm. Ulkonäöllään läpäissyt esikantakirjauksen. Tamman kanssa kilpailtiin esteiden ja koulun lisäksi myöskin valjakkoajossa. Jälkeläisiä varsonut tiedetysti ainkain kolme.

eiei. Keulakuva on vaaleanpunarautias 146cm pienhevonen, jonka on kasvattanut Anna-Kaisa Tarvainen (evm) ja omistaa talli Magnolia Grove. Omistajansa mukaan ori on luonteeltaan tasaisen rauhallinen ja mutkaton. Se ei ota paineita oikeastaan mistään ja oriin leppoisa olemus tarttuu helposti muihinkin hevosiin. Kilpaillut kouluratsastuksessa, jopa Vaativa B:n luokissa ja esteratsastuksessa hypännyt metrinkin ratoja. Jälkeläisiä viisi kappaletta.

eiee. Kuuran Ruusa on Paula Hartikaisen (evm) kasvattama ja Magnolia Groven omistama tamma. Hän on väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 157cm. Omistajansa mukaan Ruusa on luonteeltaan hyvin tammamainen, joka osaa kietoa ihmisen, kuin ihmisen pikkusormensa ympärille ja sen viatonta sulokatsetta on hyvin vaikea vastustaa. Ratsastuksessa korkeasti koulutettu vaativalle tasolle saakka, josta myöskin kilpailusijoituksia reippaasti. Sijoituksia ja kokemusta kerätty myöskin estepuolelta. Jälkeläisiä kaksi varsaa.

ee. Koistilan Ikiuni oli hieno punarautiaan värinen tamma, jonka säkäkorkeus oli 156cm. Nimestäkin voi jo päätellä, että tamma on Koistilan yksi tunnetuimmista kasvateista. Inkku menehtyi vakavan jalkavamman takia ollessaan 13-vuotias. Luonteeltaan tamma oli hellyyttävä, mutta ratsuna välillä turhankin reipas. Tamma kilpaili paljon ja menestyksekkäästi koulussa, sijoittuen huikeat kolmekymmentä kertaa. Jälkeläisiä tammalla on viisi, joista yksi on Fiktion Riinan täysiveli.

eei. Vektorin on kasvattanut Tiina Taipale ja orin omisti vaapu Haavelaaksosta. Vektori oli väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 161cm. Luonteeltaan hieman laiskahko, mutta yleisesti kiltti. Ratsastaessa reippaan mukava, mutta paikoillaan pysyminen tuotti hankaluuksia. Vaativa B tasolle koulutettu hevonen kilpaili menestyen lähinnä helpoissa luokissa. Jälkeläisiä jätti sukua jatkamaan neljä, joisa kaksi oli oreja.

eeii. Vestori (evm) on hyvärakenteinen vaaleanpunarautias korkeahko 166cm suomenjuntti. Luonteeltaan hyvin orimainen ja vahva, eikä koskaan luovuta helpolla. Ratsastuspuolella lahjat ovat suuntatuneet kouluratsastukseen, jossa kilpaillut menestyneesti Helppo A:n luokissa. Keräten päälle kaksikymmentä sijoitusta viidestäkymmenestäkahdeksasta lähdöstä.

eeie. Taikakoru (evm) on hyvin kaunis liinakko tamma, jolla säkäkorkeutta 159cm. Hän on luonteeltaan ystävällinen ja kiltti, jonka ansiosta hurmaa jokaisen heppatytön ja pojan. Painotuslajina on ollut kouluratsastus, jossa kilpaillut Helppo A:n luokissa. Tamma omaa upeat varmat askeleet, joista löytyy myöskin lennokkuutta.

eee. Ellenin Hyasintistä ei paljoa ole tietoja jäännyt. Hyasintti on Ellenin kasvatti, joka vanhojen kilpailuarkistojen mukaan vietteli tiuhaa kilparatsun elämää.

eeei. Villikko oli hyvin menestynyt Ellen M.:n omista ori, joka asusteli virtuaalitalli Ellenin Suomenhevosissa. Rautiaalta monitaitoiselta hevoselta löytyy runsaasti sijoituskia koulu, sekä estepuolelta, jopa Vaativa B:n luokista ja metrin radoista. Sijoituksia on myöskin haalittu kenttäratsastuksesta ja valjakosta. Kouluratsastuksen laatuarvostelussa palkittu KRJ III palkinnolla ja kenttäratsastuksen laatuarvostelusta KERJ II. Rakenteesta palkittu kantakirjaan toisella palkinnolla ja yleislaatuarvostelusta kokonaisuudesta YLA2 palkinto. Jälkeläisiä kuusi.

eeee. Hempukka oli pientyypin eustaja, jonka omisti Ellen M. Tamma eleli lähinnä harrastehevosen ja siitostamman elämää. Kilpaillut jonkin verran este, sekä kouluratsastuksessa, keräten kymmenkunta sijoitusta. Myöskin valjakkoajoa ja kenttäratsastusta on tullut tämän kanssa kokeiltua. Jälkeläisiä viisi varsaa.

Jälkikasvu

sh o. Lakean Viisastelija (KRJ-II)
sh t. Koivumäen Kuu (KTK-III)

sh t. Rätvänän Kaamosenkeli
sh o. Rätvänän Hoppeinen

Kilpailusaavutukset

KRJ - 40 sijoitusta
04.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 5/30
06.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 2/30
06.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 1/30
06.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 5/30
06.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 3/30
07.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 2/30
08.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 3/30
08.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 5/30
09.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 1/30
09.12.2009 Västerby KRJ Helppo C 1/30
09.12.2009 Västerby KRJ Helppo B 3/30
09.12.2009 Västerby KRJ Helppo B 3/30
11.12.2009 Västerby KRJ Helppo B 4/30
11.12.2009 Västerby KRJ Helppo B 3/30
12.12.2009 Västerby KRJ Helppo B 4/30
12.12.2009 Västerby KRJ Helppo B 3/30
01.09.2010 Ikirouta KRJ Helppo B 9/100
07.09.2010 Rätvänä KRJ Vaativa B 6/50
19.01.2014 Fiktio KRJ Helppo C 3/40
21.01.2014 Fiktio KRJ Helppo C 4/40
26.01.2014 Fiktio KRJ Helppo C 2/40
19.01.2014 KK Stewart KRJ Helppo C 8/90
21.01.2014 KK Stewart KRJ Helppo C 8/90
22.01.2014 KK Stewart KRJ Helppo C 9/90
13.02.2014 Vaapukka KRJ KN Special 2/30
09.02.2014 O'Polo KRJ Vaativa B 1/30
12.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo B 5/30
12.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 1/30
15.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 5/30
16.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 5/30
17.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 5/30
25.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 4/30
26.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 4/30
27.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo B 5/30
27.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo A 1/30
29.02.2014 Vaapukka KRJ Helppo B 4/30
02.02.2014 Tuuliharja KRJ Helppo A 3/94
08.02.2014 Kuninkaankartano KRJ Vaativa B 4/30
05.03.2014 Sakasti KRJ Vaativa B 2/40
09.03.2014 Sakasti KRJ Vaativa B 5/40

ERJ - 14 sijoitusta
19.02.2012 Lakea ERJ 80cm 3/19
19.02.2012 Lakea ERJ 90cm 1/28
30.01.2014 Huvitutti ERJ 80cm 4/40
06.02.2014 Marike ERJ 70cm 3/40
07.02.2014 Marike ERJ 70cm 5/40
10.02.2014 Marike ERJ 60cm 5/40
10.02.2014 Marike ERJ 70cm 5/40
10.02.2014 Hiprakka ERJ 50cm 3/30
12.02.2014 Hiprakka ERJ 50cm 4/30
31.01.2014 Tuuliharja ERJ 100cm 7/94
30.01.2014 Tuuliharja ERJ 100cm 6/50
28.01.2014 Tuuliharja ERJ 100cm 7/50
30.03.2014 Maanan Suomenhevoset ERJ 100cm 5/30
25.03.2014 Ramya Ranch ERJ 100cm 2/50

VSHK - 06 sijoitusta
30.03.2010 VSHK VSHK-kouluratsastus 3/17
03.04.2010 Kissankäpälänkylä VSHK-kouluratsastus 3/13
03.04.2010 Kissankäpälänkylä VSHK-kouluratsastus 1/13
04.04.2010 Kissankäpälänkylä VSHK-kouluratsastus 2/17
29.04.2010 VSHK VSHK-kouluratsastus 4/19
29.04.2010 VSHK VSHK-kouluratsastus 3/19

Valmentautuminen

26.03.2010/kouluvalmennus
Valmentaja: Emily
Aloitimme valmennuksen perustehtävillä heti kun alkukäynnit oli kävelty. Ensin oli vuorossa avotaivutukset käynnissä pitkillä sivuilla, ja neuvoin Jennyä katsomaan peilistä että Millan jalat menivät oikein. Ratsukko suoriutui heti ensimmäisellä kerralla kiitettävästi, mutta käskin kuitenkin jatkaa parin kierroksen ajan. Tämän jälkeen oli vuorossa sulkutaivtukset, jälleen käynnissä ja sama homma. Sulut olivat hieman haastavampia Millalle, mutta muutaman harjoituskerran jälkeen nekin sujuivat kuin rasvattu. Sitten ratsukko sai siirtyä raviin ja ravata muutaman kierroksen taivuttaen kulmissa kunnolla, jonka jälkeen suunnanvaihto ja taas taivuttaen kulmissa. Tässä huomasin että Milla oli oikealle hieman kankea, joten taivutuksia jälkeen he saivat siirtyä keskiympyrälle oikeassa kierroksessa. Ympyrällä oli tehtävänä tehdä pari kertaa pohkeenväistöä siirtämällä Millan takaosaa ulospäin aina lyhyiden sivujen kohdalla. Muutamien hyvien suoritusten jälkeen tehtiin suunnanvaihto ja sama tehtävä tähänkin suuntaan. Jenny ja Milla suoriutuivat hyvin.
Sitten he saivat jatkaa ympyrällä ilman väistöjä harjoitusravissa, taivuttaen ulospäin aina samoissa kohdissa jossa oltiin tehty myös väistöt. Milla taipui aika kankeasti kun oikealle piti taipua, mutta jotain sieltää saatiin kuitenkin irrotettua. Sitten Jenny sai jatkaa jälleen normaalisti ympyrällä ja valmistella laukannnostoa. Itse nosto onnistui loistavasti, ja Milla siirtyi pehmeästi laukkaan. Milla meni hyvin peräänannossa ja Jennyllä oli hyvä, pehmeä ohjasote. Muutaman laukkakierroksen jälkeen oli aika vaihtaa suuntaa ympyrällä, ja tälläkertaa se tehtiin vaihtamalla laukka samalla käynnin kautta. Vaihto ei sujunut niin hyvin, ja Milla sekosi hieman askelissaan joten vaihdettiin uudestaan suunta ravista, nostettiin laukka, ja vaihdettiin suunta vaihtamalla laukka. Tälläkertaa se meni paremmin, joten Jenny sai jatkaa laukkaa tähän vasempaan kierrokseen. Nyt tehtiin hieman temponvaihteluja hitaasta nopeaan ja päin vastoin. Hitaasta nopeaan oli luonnollisesti helppo, mutta toistekkinpäin Milla teki työtä käskettyä. Laukkojen jälkeen oli vuorossa raviin siirtyminen ja siitä uralle. Uralla siirryttiin vielä käyntiin, ja käskin tehä takaosankäännöksen. Siitä ratsukko suoriutui hyvin, ja sen jälkeen oli vuorossa vielä rauhalliset loppuravit joissa Jenny sai tehdä ympyröitä, voltteja ja kiemurauria omaan tahtiin. Aivan lopuksi käskin vielä ravata vain uralla ja antaa enemmän ohjaa jotta Milla sai venyttää kaulaansa.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE