Sparta I

VH18-099-0006

shagya-arabi, ori
syntynyt 13.04.2018
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
musta (Ee/aa), 151cm
8v 01.08.2018
ko Vaativa B
kasvattanut T. Badowski

KTK-II
18 + 18 + 18 + 18 = 72p.

© L. Stříbrná
© L. Stříbrná © L. Stříbrná © L. Stříbrná © L. Stříbrná
Molniya
sha, m, 152cm
Kanon
sha, mkm, 145cm
Granit
Amarant
Polyana
sha, rt, 148cm
Mahagon
Kontessa
Tereza
sha, rtkm, 149cm
Galal
sha, mkm, 147cm
Jafar
Hasana
Magda
sha, rn, 148cm
Bajan
Dimatra

 

Sparta on utelias ori, joka mielellään tykkää tunkea päätään aivan kaikkialle. Mikään ei jää orilta huomaamatta ja koska Sparta on myös hyvin perso herkuille, on ori tietysti heti ensimmäisenä tutkimassa hoitajansa taskut ja jos mitään ei löydy niin Sparta mököttää muka loukkaantuneena, mutta toipuu järkytyksestä minuutin, parin sisällä. Ori on helposti käsiteltävissä vaikka Spartasta löytyy myös arabialaisen temperamenttia, joka ilmenee lähinnä ratsastaessa. Spartalla on myös näyttävät, lennokkaat liikkeet jotka tuovat epäilemättä mieleen arabin. Onhan Sparta sentään läheistä sukua arabille.

  • Ominaisuudet
  • Kilpailutulokset
  • Sukuselvitys
  • Jälkeläiset
  • Päiväkirja

Luonteenpiirteet

Rohkeus

Älykkyys

Temperamentti

Herkkyys

Taidot

Notkeus & nopeus

Kuuliaisuus

Lennokkuus

Askellajit

Kouluratsastus 6/5

Kuuliaisuus ja luonne 1240.60p

Tahti ja irtonaisuus 1479.51p

Toukokuu 2018

Shagyat olivat aina kiehtoneet minua jo ihan siistäkin syystä että ne olivat perinteistä arabia sporttisempi, suurikokoisempi ja shagya oli hyväksytty trakehnerjalostukseen. Olin aina haaveillut käyttäväni shagyaa trakehnerjalostuksessa, mutta koska shagyat olivat hyvin harvinaisia ei minulle tarjoutunut ikinä tilaisuutta. Olin jo haudannut unelmani kunnes eräänä varhaisena aamuna törmäsin aamukahvien lomassa sattumalta myynti-ilmoitukseen. Heti nähdessäni otsikon "Myynnissä shagya-ori" olin lähes pudota tuolilta. Kädet täristen tutkailin ilmoitusta lähemmin. Kuvan hevonen oli perinteistä shagyaa sporttimallisempi tuoden hyvin vahvasti mieleen terskinarabin. Ilmoituksen hevonen oli nelivuotias musta ori, jossa mainittiin orin hyvä luonne ja potentiaaliset liikkeet. Oli yksi mutta, ori oli Tsekissä. Tästä huolimatta pirautin myyjälle ja sovimme että käyn katsastamassa orin seuraavalla viikolla.

"Shagya.. SHAGYA?!", kuului Jasperin suusta kun innoissani kerroin löytäneeni myytävän shagyaorin, jota kävisin katsastamassa seuraavalla viikolla. Jasper vaikutti hyvin epäluuloiselta, mutta lopulta miehen täytyi myöntää että tilaisuus oli ainutlaatuinen. Varattuani lentoliput vietin sen illan ottaessani selvää kyseisen orin suvusta. Kävi ilmi että orin suku oli hyvin paikallista eikä suku ollut levinnyt muualle Eurooppaa. Yritin parhaani mukaan ottaa selvää sukulaisista, mutta koska kaikki informaatio oli Tsekiksi, jouduin turvautumaan Google Translateen.

Seuraavan viikon tiistaina matkasin lentokentälle ja keskiviikkona lähdin vuokra-autolla tilalle. Tila löytyi nopeasti ja ensivaikutelma tilasta oli "Vautsivau!". Tila oli moderni, josta kuitenkin huokui historiallisuutta ja kaikki näytti olevan kuin jostain satukirjasta. Pian minua lähestyikin keski-ikäinen nainen, joka esitteli itsensä Tamaraksi, samaksi henkilöksi jonka kanssa olin jutellut puhelimessa. Tamara johdatti meidät lähimpään tallirakennukseen, joka oli suurin tallirakennuksista. En voinut olla ihailematta tallia ja sen koristeellisuutta Tamaran kertoessa orista. Lopulta nainen johdatti minut Spartan karsinalle. Olin lumoutunut. Ori oli vieläkin hienompi mitä kuvissa. Sillä välin kun olin tutustumassa oriin, oli Tamara hakenut varusteet. Jo siinä vaiheessa kun olin taluttamassa oria kentälle, olin jo täysin vakuuttunut siitä että tämä hevonen on pakko saada.

Sparta oli hyvin utelias, mutta kuitenkin maltillinen ja äärimmäisen hyväluonteinen. Koeratsastus vain vahvisti sitä asiaa että Sparta lähtisi mukaani. Tietysti oli hieman hämmentävää ratsastaa jollain muulla hevosella kuin Grand Prix tason puoliverisellä ja vaikka Spartalla ei yhtä paljon potentiaalia ollut, oli orille kuitenkin erinomaiset liikkeet ja orista kuorituisi varmasti vahva kouluratsu hieman pienempiin luokkiin. Myöhemmin jäätyämme jutteleen tallihuoneen Tamara vain nauroi ystävällisesti kun kehuin Spartaa. Tamara kertoi että ori olisi valmis lentämään seuraavalla viikolla Namibiaan. Itse jouduin harmillisesti palaamaan jo huomenna takaisin.

Ne päivät olivat kidutusta, tuntui että aika liikkui hyvin hitaasti. Sparta saapuisi vasta keskiviikkona, nyt oli perjantai. Jasper onneksi onnistui pitämään minut työn touhussa, vapaa-aikaa ei jäänyt paljoa mutta silti mielessäni kaihersi että ori saapuisi vasta viiden päivän päästä. Luvatun päivän koittaessa oli jo salamana ylhäällä ennen Jasperia. Sparta saapuisi aamusta enkä halunnut jättää mitään sattuman varaan. Huolellisesti tarkistin että kaikki oli valmista oria varten. Olin juuri hakemassa hevosia tarhasta kun huomasin vieraan trailerin kurvaamassa pihaan. Katsahdin vieressä olevaa hevosta ja päätin palauttaa kyseisen orin tarhaan, joku muu saisi hakea sen. Sparta vaikutti hyvin tyyneeltä ja levolliselta kun oria talutettiin trailerista alas. Tervehdin oria lämpimästi. Olin aivan onnessani enkä malttanut odottaa tulevaa.