Laatuarvostelu

VMRJ laatuarvostelu

Virtuaalisen matkaratsastusjaoksen laatuarvostelussa arvostellaan matkaratsuja sillä perusteella, kuinka hyvin ne sopivat omaan lajiinsa. Laatuarvostelun tarkoituksena on antaa myös matkaratsastusharrastajille mahdollisuus tavoitteelliseen harrastamiseen.

VMRJ laatuarvosteluita järjestetään kolmen kuukauden välein. Laatuarvostelussa kiinnitetään pääasiassa huomiota hevosen kisamenestykseen ja luonteeseen. Rakennekuvaa ei laatuarvostelussa tarvita, mutta kuvista saa lisäpisteitä.

Yleiset säännöt

– Hevosen voi ilmoittaa arvosteltavaksi kahdesti, jokaisella hevosella on tämän myötä mahdollisuus korottaa palkintoaan kerran
– Omistaja voi ilmoittaa tilaisuuteen neljä matkaratsua ja kaksi jonoon
– Hevosen on oltava elossa arvostelupäivänä

Tuomarit

Kilpailumenestys – ScrewDriver, impolite.orange@gmail.com

Pisteytys

Pisteitä saa neljästä eri osa-alueesta. Pisteet lasketaan yhteen, joka kertoo minkä palkinnon matkaratsu saa tilaisuudesta. Pääpaino arvostelussa on kisamenestyksellä sekä teksteissä. Koska matkaratsun rakenteesta ei ole yhtä normia, niin rakennearvostelu kuuluu vain lisäpisteiden osa-alueeseen.

Kilpailumenestys max. 40p. + 5p.
– Jokaisesta VMRJ:n alaisesta sijoituksesta saa yhden pisteen
– Matkaratsulla on oltava vähintään 40 sijoitusta sivuillensa merkittynä, jotta se voi saada osiosta täydet pisteet
– Jokaisesta cup-sijoituksesta saa yhden lisäpisteen

Vanhempien ja jälkeläisten menestys max. 48p.
– Jos toinen matkaratsun vanhemmista on VMRJ-palkittu, arvosteltava saa 10+2 pistettä
– Jos kummatkin vanhemmat ovat VMRJ-palkittuja, arvosteltava hevonen saa 20+4 pistettä

Jos vanhempaa ei ole palkittu, arvosteltava saa yhden pisteen jokaisesta vanhemman sijoituksesta VMRJ:n alaisessa kilpailussa. Tällä tavalla arvosteltava saa korkeintaan 10 pistettä per vanhempi.

Sijoitusten ja palkintojen tulee löytyä selkeästi vanhemman omalta sivulta.

EVM-sukuinen hevonen arvostellaan tässä osa-alueessa sukuselvityksen perusteella. Hyvä sukuselvitys on realistinen ja siitä saa jonkinlaisen kuvan hevosen vanhemmista, pituus ei ole tärkeää. Keksityt palkinnot eivät tuo arvosteltavalle lisäpisteitä. Esimmäisen polven hevosista voi saada 4 pistettä/hevonen ja toisen polven sukulaisista 3 pistettä/hevonen, yhteensä siis korkeintaan 20 pistettä. Jos suvullisen hevosen vanhemmat ovat kadonneet, ei se saa kuitenkaan pisteitä sukuselvityksestä.

Jos arvosteltavalla on yksi VMRJ-palkittu jälkeläinen, arvosteltava saa 10+2 pistettä. Kahdesta VMRJ-palkitusta jälkeläisestä arvostelava saa 20+4 pistettä.

Mikäli jälkeläisiä ei ole palkittu, niin jokaisesta jälkeläisten sijoituksesta arvosteltava saa 0,5 pistettä. Sijoituksista voi saada korkeintaan 20 pistettä.

Luonne max. 30p.
Vähintään 250-sanaisesta luonteesta arvostellaan matkaratsun sopivuutta matkaratsastukseen. Hyviä ominaisuuksia matkaratsulle ovat muunmuassa kestävyys, maatavoittavat liikkeet ja perusvarma luonne. Hyvä luonnekuvaus on realistinen, selkeä, luonteva ja vähävirheinen. Luonnekuvauksessa on on hyvä kertoa hevosesta peruspiirteittäin, käsiteltäessä sekä ratsastaessa. Luonteesta tulee myös löytyä kuvaus siitä, miten ratsu toimii matkaratsastuksessa.

Lisäpisteet max. 27p.
– Päiväkirjamerkinnät ja matkaratsastusvalmennukset. Jokaisesta vähintään 100-sanan tekstistä saa yhden pisteen, vähintään 200-sanan teksteistä 2 pistettä ja vähintään 400-sanan teksteistä 3 pistettä
– Matkaratsastuskuvista ja/tai liikekuvista on mahdollista saada korkeintaan 5 lisäpistettä
– Hyvästä rakennekuvasta on mahdollista saada korkeintaan 3 lisäpistettä. Matkaratsastuksessa parhaiten pärjää kevyet ja kestävät hevoset, mutta ennen kaikkea hevosen tulee olla rakenteeltaan terve. Terve hevonen on sopusuhtainen, lihaksikas ja tervejalkainen. Myös raskasrakenteisilla hevosilla voi pärjätä lyhyemmillä matkoilla.
– VMRJ:n arvonimestä saa korkeintaan 7 lisäpistettä. Novice Endurance Champion -arvonimestä saa 3 lisäpistettä, Quality Endurance Championista 5 ja Elite Endurance Championista 7.

Pisterajat
Maksimipistemäärä on 150 pistettä. Alle 70 pistettä saaneita hevosia ei palkita ollenkaan.
VMRJ-I – 130+ pistettä
VMRJ-II – 90-129,5 pistettä
VMRJ-III – 70-89,5 pistettä

Tilaisuudet

Ei vielä järjestettyjä tilaisuuksia

Palkitut

Ei vielä palkittuja matkaratsuja