Rosenhof Ava

VH15-021-0203

trakehner, tamma
syntynyt 14.03.2015
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikko (ee/Aa), 165cm
8v 01.01.2016
ko Grand Prix, re 90cm
kasvattanut Rosenhof

KTK-III
(15 + 17 + 15 + 16 = 63p.)

KV-II
(8 Käynti: 5 Ravi: 4 Lisäpisteet: 0 Suku: 6,5 = 23,5p.)

KRJ-I
(7 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107p.)

Rosenhof Elrik - KTK-I, KRJ-I Tarostar - KRJ-I Nightstrike
Tarostina
Elke - KTK-II, KRJ-II Ingo
Erna
Rosenhof Adele -KTK-II, KRJ-I Phaethon Ringmaster xx
Pallas
Anika - KTK-II, KRJ-I Beat
Abigail

Jälkeläiset

trak t. Rosenhof Ada (i. Dawnfrost Sirium)
trak o. Altmar (i. Marvellous Umberto)
trak t. Adiette (i. Ikador)
trak t. Adelle van de Halor (i. Saboteur)

Luonnekuvaus

Ava on herkkänahkainen hevonen, joka ei siedä karkeita otteita. Säpsyy helposti äkillisiä ääniä tai asioita, joten tamman kanssa toimiessaan on osattava olla valppaana. Muutoin Ava on hyvin nöyrä hevonen, joka on helposti käsiteltävissä. Ava on myös nirso mitä syö, eikä tammalle kelpaa kuin vain paras. Hyvin tammamainen ja toisinaan mielialat saattavat vaihdella sekunnista toiseen. Jotta Avan kanssa osaisi toimia, on opittava tuntemaan milloin tamma on pahalla päällä. Kiukkuisina päivinä on syytä ottaa hieman takapakkia ja annettava Avan kiukutella omassa rauhassaan. Muutoin tamma on herttainen eläin, joka tulee toimeen kaikkien kanssa.

Ratsastaessa Ava on aina alkuun vetelä ja tarvitsee ratsastajaltaan herätyksen. Riittävän monipuolisilla verryttelyillä Ava herää koomastaan, vetelästä hevosesta tulee nopeasti virkeä. Ratsuna tamma on hyvin nöyrä ja pyrkii aina miellyttämään ratsastajaansa. Parhaimmiten tamman saa toimimaan kevyillä avuilla. Ronskimpia apuja Ava ei siedä yhtään, yksikin virhe ja ratsastajalla on allaan epätasainen tönkkö hevonen. Avan motivaatiota on helppo pitää yllä eikä tamma lannistu pienistä vastoinkäymisistä. Esteille ei tammaa ole yksinkertaisesti luotu, vaikka Ava omalla tavallaan pitää esteistä ja niiden tuomasta vaihtelusta, pysyvät puomit harvoin paikoillaan eikä vauhdistakaan ole puutetta. Kouluhevoseksi Ava on ehdottomasti syntynyt, vaikka tamma on ulkomuodoltaan hyvin vaatimaton, on sillä kuitenkin uskomattoman sulavat ja elegantit liikkeet. Ava selvästi nauttii koulutyöskentelystä, vaikka toisinaan vauhtia löytyy hieman liikaa.

Kilpailupaikalla kaikki on aina alkuun Avalle uutta ja hämmentävää, hevonen näyttääkin siltä kuin sitä oltaisiin lyöty puukalikalla päähän. Nopeasti Ava kuitenkin sopeutuu kilpailupaikan hälinään ja käyttäytyykin kuin vanha konkari. Radalla Ava toimii useimmiten hyvin ja suorituksen onnistuminen on ratsastajasta kiinni. Ava yrittää parhaansa, mutta ratsastajalta vaaditaan ehdotonta itsevarmuutta.

Kilpailumenestys

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 66.64 op.
Nopeus ja kestävyys 0.00 op.
Kuuliaisuus ja luonne 2859.00 op.
Tahti ja irtonaisuus 3519.43 op.
Tarkkuus ja ketteryys 0.00 op.
Kouluratsastuksessa 6378.43 op.
Vaikeustasolla 10

Päiväkirja

Kouluvalmennus - valmensi Nerita
Upea ruunikko trakehner tamma Rosenhof Ava ja Pulmu olivat maneesissa jo lämmitelleet. Reippaasti liikkuva tamma askelsi uralla ja Pulmu teki muutamia pysähdyksiä ja voltteja. Pyysin ratsukkoa jatkamaan siirtymisillä, jotka menivätkin sulavasti. Avalla ei ollut mitään ongelmia myöskään käynti-laukka siirtymisissä, mutta vauhtia oli aika paljon ja vaihteet tuntuivat uupuvan. Siksi siirtymiset vaihdettiin temponvaihteluihin, joissa Pulmu joutui tekemään huomattavasti enemmän töitä kuin siirtymisissä. Toistojen myötä eroja alkoi näkyä ja vaihteita alkoi löytymään useampia käynnissä. Ravissa eroja rupesi löytymään nopeasti, mutta laukassa taas oli hiukan ongelmia. Jos Pulmu pidätti liikaa ohjalla ja istunnalla, tiputtiin raviin. Ja välillä ei tullut mitään reaktiota. Hiljalleen alkoi taas eroja löytymään, joten pidimme tauon. Tauon jälkeen jatkettiin laukanvaihdoilla. Aluksi mentiin vain uralla ja tehtiin pitkän sivun aikana muutamat vaihdot. Vauhti alkoi kiihtymään, joten lyhyillä sivuilla piti rauhoittaa laukkaa ja tehdä tarvittaessa ympyrä. Suunnan vaihdon jälkeen tehtiin toiseen suuntaan niin, että vaihtoja tehtiin sellainen määrä että kulmaan mentiin vastalaukassa. Lyhyellä sivulla vaihto takaisin myötälaukkaan, ympyrä ja vaihto että mentiin taas kulma vastalaukassa. Alkuun Ava olisi tahtonut itse vaihtaa laukan kulmissa, mutta Pulmu sai hyvin pidettyä vastalaukan. Sitten suunnan vaihdon jälkeen mentiin taas vastalaukassa koko uraa, ilman vaihtoja. Avalla alkoi selvästi jo helpottaa vastalaukan ylläpitäminen, joten tehtiin vielä muutamat vastalaukkaympyrät. Tämän jälkeen lopettelimme onnistuneeseen ympyrään ja ratsukko laukkasi vielä hetken myötälaukkaa.

Kouluvalmennus - valmensi Nerita
Toisen kerran saavuin valmentamaan Avaa ja Pulmua, joilla ei tällä kertaa yhteistyö tahtonut yhtään sujua. Reipas tamma olisi tahtonut mennä ihan eri suuntaan mihin ratsastaja käski. Pidätteestä lähdettiin vain pää ylhäällä vielä reippaampaan vauhtiin. Käskin Pulmun antamaan löysemmät ohjat, joka helpotti jo heti. Nyt Ava malttoi kävellä normaalisti ja pää alhaalla eteenpäin. Ehdotin että tänään Pulmu kokeilisi vaikuttamaan enemmän istunnalla kuin ohjalla, joten ohjat saisivat olla melko pitkinä koko valmennuksen ajan. Ava rentoutuikin nopeasti ja siirtymiset sujuivat melko vaivattomasti. Sitten siirryttiin tekemään töitä ravissa. Aluksi vain temponvaihteluita ja vähän väistöliikkeitä. Sitten siirryttiin harjoittelemaan piaffea, joka oli hiukan hakusessa. Pulmu totesikin että piaffen harjoittelu on viime aikoina jäänyt hiukan välistä, joten tämä tuli hyvään väliin. Monien toistojen ja tauon jälkeen alkoivat nämäkin sujua, ainakin muutamat ensimmäiset askeleet saatiin onnistumaan. Hiljalleen saatiin lisättyä askeleiden määrää. Kun piaffe sujui mallikkaasti, kokeiltiin vielä passagea. Tämä sujuikin heti hienosti ja muutamaa pikku ongelmaa lukuunottamatta mitään korjattavaa ei ollut. Toistoja tehtiin kuitenkin sen verran, että ne pienetkin ongelmat saatiin korjattua. Tämän jälkeen tehtiin taas laukassa temponvaihteluita, jotka sujuivat tällä kertaa paremmin kuin viimeksi. Pitkillä ohjilla Ava oli aivan erilainen kuin aivan lyhyillä ohjilla, mutta nyt lopuksi Pulmu kokeili ottaa hiljalleen lyhyemmät ohjat. Heti kun tamma jännittyi ja alkoi tehdä omiaan, käskin Pulmua hiukan löysäämään ohjia. Löysimmekin hyvin sopivan pituiset ohjat, jotka eivät olleet liian pitkät mutta eivät liian lyhyet. Päätimme sitten lopetella, koska hevonen oli rento ja toimi hyvin.

Lokakuu 2015
Olin jo pidempään seurannut Rosenhofin myytäviä kasvatteja sillä silmällä, mutta toistaiseksi joukossa ei ollut ainuttakaan sellaista hevosta, joka olisi säväyttänyt. Kolmas tai neljäs myynti-ilmoitus kuitenkin kiinnitti huomioni. Tiesin etsiväni tammaa, josta olisi jalostukseen. Ei väliä, olisiko kyseessä nuori vai vanhempi yksilö. Avassa kiinnitti heti huomioni tamman suku, joka oli lyhyesti sanottuna upea. Ilmoituksen perusteella tamma oli juuri sitä, mitä olin etsinytkin. Toki kokoa olisi tammalla saanut olla enemmän, mutta pikkuvikoja. Sovin tapaamisesta kasvattajan kanssa ja sama päivänä tein tarjouksen Avasta. Ei aikaakaan kun tamma pääsi muuttamaan Namibiaan Saksasta. Lentomatka oli pitkä, mutta se ei tammaa tuntunut haittaavan. Nopeasti Ava kotiutuikin Zonjiet Studiin, vaikka äkillinen ilmastonvaihdos vaatisikin hieman sopeutumista.

Kouluvalmennus - valmensi Julia
Aloitimme valmennuksen viileässä maneesissa, emmekä kentällä paahtavassa auringossa ja helteessä. HM keventeli ravissa Avaa rennosti eteen-alas. Aloitimme pian valmennuksen tekemällä pitkän sivun alusta raviväistöä lävistäjälinjalla i-kirjaimeen asti ja takaisin uralle pitkän sivun viimeiselle kirjaimelle. Ensimmäisistä väistöistä tuli vähän vinoja, mutta neuvoin pitämään tammaa paremminpohkeiden välissä, ja suoristamaan kaulaa. "Muista, että etuosa johtaa, ei takaosa", huomautin kun Ava väisti vähän vinosti. Muutamien toistojen jälkeen Ava ja HM tekivät jo siistejä, suoria väistöjä. "Hyvä, riittää!" sanoin ja aloin suunnittelemaan seuraavaa tehtävää. Nyt piti laukata isolla ympyräkahdeksikolla niin, että puolet kummastakin ympyrästä oli avotaivutusta. Ava laukkasi kauniisti ja se oli hyvin avuilla. "Vähemmän asetusta, juuri noin", kehuin ratsukkoa. Tehtävä onnistui heidän osaltaan erittäin hyvin. Viimeisenä tehtävänä teimme ravissa kokoamisia ja siirtymisiä ravista passageen. Pyysin ratsastajaa kokoamaan ravia vielä hieman, ajatellen askeleita enemmän ylös kuin eteen. Ava teki siistejä siirtymisiä ravista passageen ja takaisin, joten päätin lopettaa valmennuksen siihen. Ratsukko sai vielä loppuverrytellä itsenäisesti maneesissa.

Kouluvalmennus - valmensi Julia
Seuraava valmennettava oli ruunikko tamma Rosenhof Aca. HM kertoi hieman ratsustaan ja aloin sen pohjalta suunnittelemaan valmennuksen tehtäviä. Alkuverryttelyiden jälkeen jatkoimme tehtävällä, jossa sai kyllä koko ajan olla tekemässä jotain ja tylsää ei tulisi. Jokaisen sivun keskelle tehtiin ravivoltti ja kulmat käännettiin takaosakäännöksellä. Pitkät sivut ravattiin isommassa ravissa ja lyhyet sivut kootussa ravissa. Ava ei ensin millään halunnut tehdä takaosakäännöksiä mutta pienellä suostuttelulla HM sai tammansa ne tekemään. pitkät sivut tamma ravasi niin lennokkaasti, että se näytti miltei lentävän. "Jos tuntuu siltä, voit tulla voltit pitkillä sivuilla passagessa ja tehdä lyhyiden sivujen keskelle voltin jälkeen muutaman askeleen verran piaffea", sanoin ratsastajalle. Lisäsin tehtävään vielä keskiympyrän laukassa tempoa vaihdellen, sillä Ava näytti hieman turhautuneelta. "Okei, jätetään tehtävä tähän", sanoin hetken päästä. "Jatketaan laukkatehtävillä, nosta koko uralle laukka ja aloita tulemalla lävistäjälinjat muutamaan kertaan tehden muutamia laukanvaihtoja tai kokoamisia", sanoin. Ava laukkasi reippaasti mutta HM sai sen pian hyvin hallintaansa. Toiselle lävistäjälle tamma teki lennokkaat vaihdot ja toiselle kokosi laukkaansa hyvin. "Tule nyt keskihalkaisijalle ja käännä i-kirjaimesta laukkapirueti vasempaan", ohjeistin ratsastajaa. HM käänsi tammansa linjalle ja pian sen jälkeen piruettiin. Piruetti tuli vähän hutiloiden, joten pyysin tulemaan uudestaan. Tällä kertaa se sujui hyvin, niinkuin myös seuraavilla kerroilla kun käänsimme eri suuntaan. "Eiköhän tämä riitä tältä erää. Voit loppuverrytellä sitä mielesi mukaan", sanoin HM:lle ja tämä siirsi tammansa raviin. Oli tuo Ava sitten varsin näpsä tapaus, kaikista erikoisuuksistaan huolimatta oikein ihana ja sympaattinen tamma!