Benalda vd Halor

KRJ-II
(5,5 + 40 + 25 + 10 + 10 = 90,5p.)

image

Perustiedot

  • hollantilainen puoliverinen, tamma
  • 161cm, cremello ee/Aa/CrCr
  • s. 04.05.2018 8v 12/18
  • ko Prix St. Georges
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Zonjiet Stud NA

Luonnekuvaus

Bonnie on kaunis temperamenttinen cremello puoliveritamma, joka on perusluonteeltaan hyvin kiltti mutta energinen, jolla on tapana pysyä koko ajan liikkeessä. Bonnie ei viihdy pitkiä aikoja paikallaan jolloin ikävystyessään tammalla on tapana omaksua huonoja tapoja. Bonnieta käsiteltäessä on syytä muistaa olla varovainen, sillä energisen hevosen kanssa voi sattua vaaratilanteita. Olet tamman paras kaveri jos sinulla on herkkuja, mutta jos ei ole niin tällöin Bonnieta ei jaksa ihmiset kiinnostaa.

Ratsuna tamma on hyvin energinen ja herkkä, joka on helposti motivoitavissa mutta Bonniella on taipumus kyllästyä nopeasti. Jos ratsastaja ei saa pidettyä tamman mielenkiintoa yllä, niin Bonnie keksii omaa tekemistä. Bonnie innostuu helposti ja toisinaan tamma suorittaa kaiken liian innokkaasti ja vauhdikkaasti. Osaavalla ratsastajalla tamma on näppärä ratsu joka ei pienestä stressaannu.

image
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Prix St. Georges

 

Kouluratsastus taso 8/7 Kuuliaisuus ja luonne 1860.62p Tahti ja irtonaisuus 2230.39p
imageimage

Marraskuu 2018

Astuttaessamme cremellon tammamme Beneldan voikolla orilla Armont Carusolla niin tietysti toivoimme tuplavoikkoa varsaa. Benalda oli hiljattain lopettanut kisauransa ja olimme jo jonkun aikaa pohtineet tammalle sopivaa oria. Benalda oli siistä syystä erikoinen, että tamman suonissa virtasi arabiveri joka oli tietysti myös näkynyt itse tamman luonteessa ajoittaisena temperamenttisuutena. Otimme tietoisen riskin kun päätimme astuttaa Benaldan Armont Carusolla. Armont Caruso oli tavattoman lupaava, joskin nuori ori jolta odotettiin tulevaisuudessa vielä paljon jalostusorina. Nuoresta iästään johtuen Armont Caruso ei ollut vielä päässyt jalostusorin tehtäviin vaikka se olisi epäilemättä edessä, sillä orin kisaura oli vielä hyvin keskeneräinen.

Ilmeisesti kaikki pelkomme kokemattomista vanhemmista olivat aiheettomia, sillä Benalda oli eräänä varhaisena aamuna varsonut terveen pienen orivarsan, joka oli epäilemättä cremello. Benalda osoittautui luonnostaan lahjakkaaksi emätammaksi, joka oli pienelle orivarsalleen loistava emä, ehkä aavistuksen hieman ylisuojeleva. Orivarsa oli tavattoman rohkea, utelias ja pienen epäröinnin jälkeen antautui täysillä rapsuteltavaksi. Alle viikkoisen orivarsan liikkeistä näki heti että orivarsalla tulisi olemaan vielä loistava tulevaisuus kouluratsuna.

Orivarsan kasvaessa päätimme nimetä varsan Cardiganiksi, joka taisi itseasiassa olla yksi niistä nimivaihtoehdoista joita harkitsimme Armont Carusolle. Cardigan kasvoi hyvin nopeasti ja jo vuotiaana orivarsa oli paljon muita ikäisiään kypsempi. Kahden vuoden iässä Cardigan oli kasvanut jo niin upeaksi hevosenaluksi, että orin olemus jätti helposti sanattomaksi. Harmi vain että Cardigan oli selvästi perinyt emältään osan temperamentista, vaikka Cardigan oli älykäs niin oli orin kärsivällisyys toisinaan kärpäsen luokkaa. Ajan saatossa onneksi saatoimme opettaa Cardiganille kouluratsulta vaadittua kärsivällisyyttä, ori oli muutoin luontaisesti selvästi kouluhevonen jolla tulisi olemaan vielä upea tulevaisuus kouluratsuna.

Olimme Jasperin kanssa hyvin yksimielisiä, että Cardigan jäisi ehdottomasti Zonjietiin. Linjoiltaan Cardiganilla tulisi olemaan vielä paljon arvoa, sillä orin suvussa yhdistyy useampi harvinainen linja yhdistettynä Zonjietin omiin linjoihin.

Toukokuu 2018

"Onko sun aivan pakko varsottaa Benuella?", Kysyi Jasper kun kerroin miehelle orivaihtoehdoista. Jasper oli vahvasti sitä mieltä ettei olisi järkevää varsottaa tammaa etenkin kun Benuellalla oli juuri nyt hyvä kisaputki menossa. Vetosin riskeihin, joita saattaisi aiheutua jos tamma varsotettaisiin vasta myöhemmällä iällä. Lopulta Jasperin oli pakko taipua tahtooni sillä mies tiesi että olin oikeassa. Seuraava riiita saatiin aikaan oria miettiessä. Jasper oli sitä mieltä, että pitäisi valita jokin kokenut siitosori mutta minä itse halusin välttämättä käyttää Excalibur v.d. Haloria, jolla ei ollut ennestään jälkeläisnäyttöjä. Keskustelimme Jasperin kanssa hyvin pitkään ja hartaasti asiasta

Lopulta Jasper kuitenkin taipui tahtooni, josta olin enemmän kuin tyytyväinen. Excalibur v.d. Halor oli ollut yksi murhekryyni, aikoinaan orin suhteen oli ollut kovatkin odotukset, mutta tästä huolimatta ruunivoikolle orille ei ollut siunaantunut ainuttakaan jälkeläistä. Mielessäni oli ollut kuitenkin aina jättää orista varsa talliin linjaa jatkamaan, mutta sekään ei ollut sujunut oikein odotusten mukaisesti sillä yksinkertaisesti sanottuna sopivaa tammaa ei vain ollut ilmaantunut. Excalibur ei ollut enään kovin nuori ja orilla oli alkanut olemaan entistä enemmän vaivoja, pelkäsimme että orin terveys pettäisi. Ei siinä tilanteessa voinut enään odottaa vaan lopulta päätimme astuttaa Excaliburin Benuallalla.

Jännitimme kovasti tiinehtyisikö Benuella ja kaikkien iloksi tamma tiinehtyi heti ensimmäisellä yrittämällä. Haaveilin mielessäni isosukkaisesta voikosta varsasta, ehkäpä jopa tuplavoikosta. Koska kyseessä oli Benuellan ensimmäinen varsa, pidimme tamman tilaa hyvin tiiviisti silmällä, sillä en halunnut varautua ikäviin yllätyksiin. Benuellan tiineysaika sujui ilman ongelmitta ja eräänä keskiviikkoaamuyöstä tamma oli varsonut tuplavoikon kauniin tammavarsan, joka sulatti sydämet heti. Benalda osoiti jo heti ensitunteina olevansa vahvatahtoinen varsa ja täysin riippumaton emästänsä, rohkea tammavarsa ei lainkaan arastellut meitä ihmisiä. Mahdoin miettiä mitäköhän jatkosta tulisi, Benuellalla olisi varmasti täysi työ varsansa kanssa.