Cassata von Lark

KTK-III
(15 + 16 + 16 + 16 = 63p.)

imageimage

Perustiedot

  • westfalen, tamma
  • 168m, ruunikko EE/AA
  • s. 13.01.2020 8v 05/20
  • ko Grand Prix
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Alondra GER

Luonnekuvaus

Cata on yleisluonteeltaan sellainen tamma, joka epäilee ja arkailee kaikkea. Kaiken uuden opettaminen tammalle on oma haasteensa, joten Catan kanssa toimiessaan tarvitaan rutkasi kärsivällisyyttä. Tammalla on myös hyvin voimakas pakovietti, joten tilaisuuden tullen Cata ottaa aivan varmasti hatkat eikä tällöin välitä vaikka taluttaja roikkuisi hevosessa mukana. Cata myös ajoittain kokeilee rajojansa, joten tamman kanssa on oltava myös päättäväinen ja osata kieltää hevosta. Jos perusasiat ovat kunnossa, on Cata pohjimmiltaan ihan kiva hevonen, joka nauttii kahden keskisistä rapsutustuokioista ja joka on jollain tasolla helposti käsiteltävissä, kunhan muistaa varotoimenpiteet ja minimoida mahdolliset vaaratilanteet, esimerkiksi ei saa jättää portteja tai oveja auki.

Vieraisiin ihmisiin Cata ei suhtaudu kovin luottavaisesti, tyypillinen tervehdys on korvat luimussa ja mikäli mahdollisuus, niin peppu kääntyy vieraaseen päin. Eläinlääkäri- ja kengittäjäkäynnit ovat stressaavia tilanteita. Etenkin eläinlääkärikäynnit sillä tamma hermostuu aina kun vieras ihminen käsittelee tammaa. Rokotukset ovat Catan mielestä yhtä kuin maailmanloppu vaikka pyrimme aina käyttämään samaa eläinlääkäriä. Kengittäjän visiitit sujuvat onneksi hieman rauhallisimmissa merkeissä, sillä jalkojen suhteen tamma ei ole aivan niin arka ja oikeilla lahjuksilla pystyy seisomaan paikalla vaaditun ajan, mutta tietysti vain tutulla kengittäjällä.

Ratsuna Cata on hyvin herkkä ja osoittaa mieltään helposti. Tamma ei pidä yhtään karkeista tai epäselvistä avuista, vaan vaatii selkeät ja päättäväiset avut sekä sellaisen ratsastajan joka myös muistaa kehua Cataa aina jos tamma on tehnyt jotain oikein. Cata turvautuu melko paljon ratsastajaansa eikä tee oma-aloitteisesti mitään, mutta tamma on hyvin kuulolla ja reagoi oikeanlaisiin apuihin herkästi. Vaikka Cata ei ole kovin oma-aloitteinen, niin tamma on muutoin hyvin yritteliäs ratsu joka tekee sen minkä pyydetään, mutta virheet selässä ovat anteeksiantamattomia ja Cata on melko pitkävihainen hevonen, jonka kanssa täytyy luottamus ansaita uudemman kerran.

Cata ei pidä stressaavista tilanteissa ja niihin tilanteisiin tamma suhtautuu negatiivisesti. Matkustaessa on oltava aina hevoskaveri sekä täysi heinäverkko sekä kisapaikalla on oltava valmiina rauhoittamaan tammaa niin kauan kuin se aikaa ikinä vaatii. Lisäksi ratsastajalla on oltava rautaiset hermot, kilpailuissa tamma turvautuu entistä enemmän omaan ihmiseensä ja koko homma menee pipariksi jos ratsastaja on kauhusta kankeana. Jos ratsastaja on kauhuissaan kilpailuista, niin sitten on myös itse hevonenkin joka on jo muutaman kerran saanut paniikkikohtauksen kilpailuissa ja tuloksena Cata juoksentelee irti kisa-alueella. Valehtelisin jos väittäisin että kaikki kilpailut ovat menneet nappiin, ne eivät ole ja joskus kilpailut on jouduttu perumaan jos tamma on ollut liian stressaantunut. Jos tämän katastrofin välttää niin Catan saa melko helposti kuulolle ja tamma reagoi yhtä herkästi mitä kotikentälläkin.

image
image
image

Näyttelymenestys

27.02.2020 Lallyborch VSN RCH (3½-3½-4-4-3½-3½-4-3½-3½-4=37p)

Kilpailumenestys

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

 

Kouluratsastus taso Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus
image

Helmikuu 2020

Cassata saapui Zonjietiin helmikuussa 2020 Saksasta tutulta kasvattajalta, jonka kanssa olimme ennen tehneet yhteistyötä muunmuassa hevoskauppojen muodossa. Cassatassa viehätti myynti-ilmoituksen perusteella heti kaikki, tammalla oli laadukas koulusuku ja vanhempien perusteella Cassatasta tulisi kasvamaan aikoinaan vielä osaava kouluratsu. Cassatan suhteen ei tarvinnut miettiä enään toista kertaa, vaan laitoin heti kasvattajalle viestiä ilmaistakseni mielenkiintoni tammavarsaa kohtaan. Hevoskaupat laitettiin aluille ja pian sain viestin että tammavarsa oli laitettu lähtemään matkaan kohti Namibiaa. En minä tietenkään tammaa Saksasta asti päässyt hakemaan itse, joten palkkasin välikäden joka toisi tammavarsan suoraan kotipihaan asti.

Muutamaa päivää myöhemmin kuulin ison traileriauton kääntyvän pihaan. Tasan sillä sekunnilla potkaisin kengät jalkaan (olin juuri ennättänyt nostaa jalat sohvalle kahvikupposen ääressä) ja lähes juoksin traileria vastaan, kahvikuppi edelleen kädessäni. Malttamattomana odotin että kuljettaja sai moottorin sammutettua, noustua pois autosta ja loputtomalta tuntuvan ajan jälkeen sai rampin alas. Uteliaana kurkistin traileriin kahvia hörppien, josta sain luimistelevan mulkaisun tervehtykseksi tammavarsalta. Cassata tuli hyvin rauhallisesti ramppia pitkin trailerista pois, vaikka varsasta selvästi näki hevosen jännityksen ja stressin. Ohjasin taluttajan ja hevosen tammatallin perälle jonne olin valmistellut Cassatalle karsinan aikaisemmin.

Kun Cassata oli saatu karsinaan, vaihdoimme pikaisesti kuulumiset matkasta. Koska matka oli Cassatan ensimmäinen, kertoi kuski että tammavarsa oli ollut lähes koko matkan ajan levoton ja stressaantunut hevoskaverista huolimatta. Se oli ihan ymmärrettävää, olihan Cassata vielä nuori ja tammavarsa varmasti aikanaan sopeutuisi uuteen ympäristöön ja kotiinsa.