Fatima

KTK-I
(23 + 20 + 21 + 21 = 85p.)

KRJ-I
(9,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 104,5p.)

VIR MVA CH.
myönnetty 18.02.2020

image

Perustiedot

  • trakehner (RUS), tamma
  • 158cm, ruunikko Ee/Aa
  • s. 13.10.2018 8v 05/19
  • ko Prix St. Georges
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut N. Bezborodov RUS

Luonnekuvaus

Fayaa kultaisempaa tammaa saa hakea, joka on hyvin ainutlaatuinen kaikin tavoin. Tamma on kiltti, ystävällinen eikä ikinä valita mistään ja joka rakastaa jokaista ihmistä ehdoitta. Fayn kautta löysin rakkauden venäläiseen trakehneriin, joka oli eurooppalaista pitkäjalkaisempi, sirompi ja tottunut vaatimattomiin olosuhteisiin. Ei näitä kahta trakehnerlinjaa voinut edes verrata toisiinsa vaikka samaa rotua olivat. Faya on itse luonteeltaan sellainen jota voi kuka tahansa käsitellä. Fayalla on aina hyvä päivä, joka tekee tammasta miellyttävän.

Ratsuna Faya on eteenpäinpyrkiväinen ja innokas joka on aina valmiina töihin. Faya ei välitä kuka selässä istuu vaan tamma hyväksyy selkäänsä kenet tahansa. Tamma on luonnostaan vahva laukka ja käynti sekä irtonaiset liikkeet. Faya on myös herkkä reagoimaan apuihin joten tamma tekee kaiken heti. Ei haittaa vaikka ratsastaja tekisi selässä virheen, tamma antaa paljon anteeksi ja on valmis heti yrittämään uudelleen. Faya sopeutuu nopeasti ja kisapaikat eivät ole tammalle haaste tai mikään, sillä Faya tuntuu olevan kuin kotonaan kunhan on edes joku tuttu lähipiirissä. Faya on yllättävän rento ja itsevarma joka onnistuu valamaan luottamusta ratsastajaan jolla on perhosia vatsassa.

image
    Gazon
    trak, rt, 165cm
    Atlas
    trak, m, 166cm
    Herold
    Ankora
    Gloria
    trak, rn, 159cm
    Ferro
    Goldika
    Freska
    trak, rn, 162cm
    Alster
    trak, rn, 165cm
    Damaskas
    Arcona
    Figura
    trak, rt, 159cm
    Privet
    Florida
image image

i. Gazon oli 165cm korkea ruunikko ori Venäjältä joka teki aikoinaan vaikuttavan uran kouluradoilla. Gazon oli rakenteeltaan tyypillinen venäläinen trakehner, joka polveutui paikallisista linjoista. Ori oli rakenteeltaan hyvin korrekti joka on saanut useita palkintoja näyttelyistä. Gazon syntyi ja kasvoi isossa Venäjän siittolassa joka oli jalostanut trakehnereita vuosikymmeniä. Siittola oli Venäjän menestyneimpiä ja jonka kasvatustyö tunnettiin jopa muualla maailmaa. Siittolasta oli lähtenyt useita hevosia mm. Eurooppaan, Yhdysvaltoihin jotka olivat mestaruustason kouluratsuja. Gazon ei poikennut edeltäjistään, jo nuorena ruunikko ori näytti kykynsä kouluratsuna ja joka eteni hyvin nopeasti urallaan. Vuosien saatossa Gazonista tuli Venäjän kuuluisimpia kouluratsuja joka on myöhemmin siittänyt lukemattomia osaavia kouluratsuja.

ii. Atlas oli Gazonin tavoin menestynyt kouluratsu joka oli kotoisin samasta siittolasta mistä poikansakin. Atlas oli vain sentin korkeampi, täysin merkitön musta ori joka sai elinaikanaan useita kunniamainintoja muunmuassa rakenteestaan. Atlasin huhuttiin olevan luonteeltaan temperamenttinen ja vaikea ratsastaa, mutta Atlas oli hyvin lahjakas joka kilpaili kansainvälisellä tasolla Grand Prix tasolla asti Euroopassa, jossa ori voitti useana kertana peräkkäin kultaa. Atlasin urotyöt levisivät ympäri maailmaa ja pian ori oli haluttu siitosori joka sai elinaikanaan yli sata varsaa. Useat jälkeläiset ovat perineet isänsä upeat liikkeet mutta myös Atlasin temperamenttisen luonteen.

ie. Gloria oli ruunikko, hyvin pienikokoinen siro tamma jonka rakenteessa oli paljon täysiverimäisiä piirteitä. Gloria syntyi ja kasvoi pienessä siittolassa Venäjällä joka polveutui hyvistä linjoista. Tamman sanottiin olevan luonteeltaan hyvin kiltti ja kultainen sekä täydellinen emä. Gloria sai nuorempana hyviä arvosteluita näyttelytapahtumissa, mutta kisaratsua tammasta ei ikinä tullut sillä suunitelmana oli aina tehdä Gloriasta siitostamma. Siitostamma Gloriasta tulikin ja loistava sellainen. Tamma varsoi elinaikanaan kolmetoista kertaa vielä vanhuusvuosinakin joka oli myös hyvä periyttäjätamma. Glorian kaikki jälkeläiset ovat perineet emänsä hyvän luonteen sekä moni varsoista on menestynyt myös ratsuina, osa esteratsuina ja osa kouluratsuina.

e. Freska oli Venäläinen ruunikko tamma jolla oli päässään hyvin erikoislaatuinen merkki, muistuttaen sirppiä. Freska oli kotoisin isosta ja tunnetusta siittolasta joka oli kasvattanut monia loistavia kouluratsuja. Tammassa oli hyvin paljon samankaltaisuutta Fatiman kanssa, jolta Fatima on perinyt monia piirteitä. Freska oli kiltti luonteeltaan joka menestyi nuorena vaativissa kouluratsastusluokissa ennen kuin tamma siirtyi kokopäiväiseksi siitostammaksi. Harmillisesti Freska menehtyi nuorena, vain 10-vuotiaana kaviokuumeeseen jättäen jälkeensä vain kolme tammajälkeläistä, kaikki Fatiman kaltaisia.

ei. Alster oli 165cm korkea ruunikko ori, joka oli rakenteeltaan melko raskas ja pitkäjalkainen. Alster ei ollut kovin tunnettu tai kuuluisa, mutta erikoista orissa oli se että Alster oli monitaituri joka pärjäsi tasaisesti kenttä-, este- ja kouluratsastuksessa. Orin rakenteessa oli paljon puutteita eikä Alster pärjännyt kovin isoissa luokissa josta johtuen kukaan ei kiinnostunut orista. Ori myytiin nuorena pieneen siittolaan lähelle Venäjän rajaa jossa Alsterista piti tulla esteratsu. Kun ori ei menestynytkään halutulla tavalla niin hevonen myytiin takaisin kasvattajalleen joka antoi kilttiluonteisen orin tyttärelleen ratsuksi. Alster polveutui hyvästä suvusta, joten oria käytettiin Figura nimiselle tammalle joka tasoitti Alsterin puutteita. Myöhemmin ori ruunattiin käytännön syistä. Nykyään 33-vuotias Alster viettää eläkepäiviään kasvattajansa luona.

ee. Figura oli rautias pienimerkkinen tamma kotoisin Moskovasta, siittolasta joka oli kasvattanut monia hienoja hevosia. Figura oli hyvin nätti ja sirorakenteinen jolla oli lennokkaat, tahdikkaat liikkeet. Figuran isä oli Venäjän menestyneimpiä kouluratsuja ja emä polveutui hyvistä linjoista. Luonteeltaan tammaa kehuttiin usein lempeäksi, mutta herkäksi. Figuralla olisi ollut potentiaalia kouluradoille, mutta tammasta haluttiin siitostamma. Figuralla oli monesti vaikeuksia tiinehtyä, mutta omistaja ei luovuttanut vaan sinnikkäästi astutti tamman vuodesta toiseen. Tamma varsoi elämänsä aikana kuusi varsaa, kaikki trakehnereita. Tamma periytti rakennettaan, liikkeitään ja ne jälkeläiset jotka päätyivät kisakäyttöön, menestyivät.

image
image

04.08.2019 Kisakeskus Bailador, BIS1, MVA-SERT (Päätuomari: Jannica)
13.11.2019 Everholt Estate, BIS4, MVA-SERT (Päätuomari: Lissu T.)
24.01.2020 Rivia & Skellige, BIS1, MVA-SERT (Päätuomari: alaera)

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Prix St. Georges

 

Kouluratsastus taso 8/7 Kuuliaisuus ja luonne 1730.72p Tahti ja irtonaisuus 2154.35p
imageimageimage

Helmikuu 2020

Siitä hetkestä alkaen kun olin ostanut ensimmäisen venäläisen trakehnerin, olin täysin myyty. Pitkään vannoin hankkivani toisen ja vuosi sen jälkeen talliin muutti kimo ori Panteon Venäjältä. Sanomattakin oli selvää että Panteonista tulisi vielä isä Fatiman varsalle. Asiaa pohdittiin ja suunniteltiin hyvin pitkään, mutta sopivaa hetkeä ei ikinä tullut. Panteonin saapumisesta oli pian kulunut kaksi piinaavaa vuotta. Sinä aikana Fatima oli ehtinyt varsoa kaksi upeaa tammavarsaa ja kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Vaikka rakastin Fatimaa yli kaiken ja olin vannonut saavani tammasta varsan tilalle, niin haikein mielin tamman jälkeläiset matkasivat uusiin koteihinsa, toinen Saksaan ja toinen Suomeen, mutta jäin silti edelleen kaipaamaan tammasta varsaa kotiin. Kaksi vuotta Panteonin saapumisen jälkeen astutimme vihdoinkin Fatiman kimolla orilla haaveissa ikioma venäläinen trakehner.

Fatiman ja Panteonin tulevaa varsaa spekuloitiin paljon. Tai oikeastaan minä spekuloin, muut vain kuuntelivat kyllästyneenä kun puhuin vain tulevasta varsasta ja siitä miten upea siitä tulisi tietysti toivoen vuoron perään ori- ja tammavarsaa sekä arvuutellen mitä ominaisuuksia varsa tulisi perimään kummaltakin vanhemmaltansa. Fatiman lopputiineyden aikana olin spekuloinut tulevaa varsaa jo niin paljon että en jaksanut enään puhua varsasta. Toki odottaminen teki kärsimättömäksi, mutta hevosihmisenä olin oppinut kärsivällisyyttä, ainakin tietyissa asioissa.

Fatiman lasketun ajan ollessa lähellä seurasimme tiiviisti varsakameran kautta tammaa, jopa ollessani ratsastamassa sillä halusin olla ensimmäisenä paikan päällä. Sinä päivänä olin lähtenyt maastoon ja ennättänyt jo hyvän matkan päähän tallista kun sain soiton että Fatima oli varsomassa (en sentään maastoillessa vilkuillut kameraa ollessani reaktiivisen hevosen selässä). Siinä tilanteessa kirosin itseni, miksi piti lähteä maastoon näin kriittisellä hetkellä ja vielä näin kauas! Eikun vain hevonen ympäri ja kohti tallia niin lujaa kuin vain kavioista ikinä lähtee tehdessäni samalla uuden nopeusennätyksen. Fatiman karsinalle päästyäni olin hiessä kaikkialta, happi oli lopussa sillä jouduin juoksemaan osan matkasta jalan (kirjaimellisesti siis todellakin juoksin). Hevosen olin heittänyt ensimmäiselle vastaantulijalle. Mutta kaikesta siitä yrityksestä huolimatta olin myöhässä. Olin missannut varsan syntymän, jaloille nousun ja kaiken sen ensihuuman. Vaikka se harmitti, niin samalla taas ei. Pääasia että Fatima oli varsonut terveen orivarsan ja itse tammakin voi hyvin. Siinä tilanteessa pillahdin itkuun. Kaikki se jännittäminen, valvominen ja liika kofeiini oli vaatinut veronsa.

Ensimmäisten päivien aikana orivarsa ei uskaltanut lähteä emänsä viereltä, ihmiset pelotti mutta samalla kiinnosti huolimatta emänsä esimerkistä. Päivien kuluessa orivarsa uskalsi lähteä yhä kauemmas emänsä viereltä uskaltaen jopa tulla tervehtimään ihmisiä. Falkoniksi ristitty orivarsa oli kuin isänsä, joka muistutti Panteonia hyvin monessa asiassa.

Helmikuu 2020

Fatima on yksiä upeimpia tammoja mitä olen koskaan omistanut ja ehdottomasti ainutlaatuisin. Silloin kun tamma minulle saapui epäilin hieman että olisiko tammasta todella kouluratsuksi, mutta Fatima kumosti kaikki epäluulot. Näyttelyistä tamma oli tuonut vain ykköspalkintoja yltäen huikeille pistetuloksille. Se oli vain ajan kysymys milloin veisin Fatiman kantakirjatilaukseen.

Helmikuussa 2019 aika vihdoin koitti kun Fatima oli valmis kantakirjatilaisuuteen. Ensimmäistä kertaa en jaksanut välittää millaisia tuloksia muut hevoset saivat sillä Fatima pyöri mielessäni. Toivoin että tamma saisi erinomaisen palkinnon sillä Zonjietissa ei ollut ikinä ykköspalkinnon tammaa. Kun Fatiman vuoro kehästä oli ohi, jäin jännittyneeseen tilaan ja esitin muut hevoset kuin unessa. Ehkä sen takia ne ravasivat niin laiskasti koska omistaja oli muissa maailmoissa.

Kun pisteiden julkistamisaika läheni, nakersin hermostuneesti kynsiäni ja siinä samassa kun pisteet julkistettiin olin jo jyräämässä tietäni ihmispaljouden läpi kuin mikäkin mörssäri. Suustani pääsi riemunkiljahdus kun näin Fatiman pisteet. Tamma oli kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle aivan huikein pistein! Koko loppumatkan suorastaan tanssahtelin välittämättä siitä miten Jasperin kiukkusuoni alkoi tykkiä otsassa vaimonsa lapsellisesta käytöksestä.

Joulukuu 2018

Fatima saapui Zonjietiin joulukuun lopulla, olimme jo pitkään puhuneet Jasperin kanssa siitä miten suuri tarve olisi hyvälinjaiselle trakehnertammalle. Zonjietiin lopulta löydettiin trakehnertamma, joka ei suinkaan ollut perinteinen trakehner vaan luita ja ytimiään myöten venäläinen. En ollut todellakaan uneksinut venäläisestä, rehellisesti sanoen venäläinen trakehner ei ollut täysin yhtä hyvä kouluratsu kuin perinteinen sillä näiden kahden rakenteessa oli huima ero. Venäläinen trakehner oli paljon kevyempi rakenteeltaan kuin myös pitkäjalkaisempi, joka teki siitä hyvän esteratsun. Tiesin myös että venäläinen trakehner oli ergonomisempi ylläpitää, sillä yleensä Venäjällä oli olosuhteet hyvinkin alkeelliset osalla talleista. Ei ollut mikään yllätys että hevoset majailivat samoissa tiloissa kanojen, sikojen ja muiden maatalouseläinten kanssa. Venäläiset hevoset olivat tottuneet alkeellisimpiin olosuhteisiin.

Fatimaan minä törmäsin erään saksalaisen tallin kautta. Myönnetään, en ensin edes kiinnittänyt tamman ilmoitukseen mitään huomiota sillä olin etsimässä laadukasta kouluratsua, jolla olisi jalostuksellisesti arvoa. Kyseinen talli oli tunnettu myyntivälittäjä, joten pistin tallin omistajalle viestiä kysyäkseni olisiko heillä ketään myyntiin tulevaa hevosta, joka vastaisi kriteereitäni. Kyseiseltä suunnalta tuli vastauksena noottia, Eliseksi kutsuttu nainen kertoi että heillä oli yksi trakehnertamma myynnissä, jonka ilmoitukseen olin luultavasti aiemmin törmännyt hevosia selatessa. Elise kertoi tamman olevan linjoiltaan täysin venäläinen ja sanoi tammalla olevan myös lahjoja kouluradoille. Tällöin minä huomasin Fatiman ja katsottuani tamman kuvaa olin jo korviani myöten rakastunut.

Fatima lähetettiin lopulta meille Zonjietiin koeajalle. Tietysti Jasperille oli sanansa sanottavaa tammasta, mies taisi mutista jotai myös eurooppalaisista linjoista lopulta kuitenkin taipuen tahtooni. Fatima oli ystävällisin ikinä tapaamani tamma, joka oli jollain tapaa hyvin vaatimaton eläin, mutta kuitenkin aivan uskomattoman kaunis. En ollut ikinä ennen nähnyt vastaavanlaista hevosta. Kun tutustuin lisää Fatimaan, aloin arvostamaan venäläisiä entistä enemmän. Tamma oli niin kiltti ja helposti käsiteltävissä. Fatima paini aivan eri sarjassa kuin Zonjietin muut hevoset. Fatima oli myös tavattoman rohkea, joka ei korvaansakaan lotkauttanut traktoreille. Fatiman ollessa meillä viikon koeajalla, olin jo ilmoittanut myyjälle haluavani pitää tamman.

Niin Fatima sitten muutti jäädäkseen Zonjietiin. Fatiman kautta löysin rakkauden venäläiseen trakehneriin ja olen aivan varma että Fatima ei jää Zonjietin ainoaksi. Olen jo alkanut haaveilemaan venäläisestä orista, ongelmana olisi vain löytää tarpeeksi suorituskykyinen hevonen jolla riittäisi potentiaalia kouluradoille kuin myös sukunsa puolesta jalostukseen, mutta toivottavasti jossain kohtaa tärppää etsinnät.