Liveza

VH17-012-0052

KWPN, tamma
syntynyt 12.06.2016
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
rautias sabino (ee/aa/nSb), 162cm
8v 12.10.2016
ko Grand Prix
kasvattanut Koemans de Paardenhoeve

KTK-III
(17 + 17 + 18 + 16 = 68p.)

KRJ-I
(7,5 + 40 + 20 + 20 + 13 = 100,5.)

Calver (rt, 167cm) Choco (m, 171cm) Grizber
Carene
Kaja (rt, 164cm) Orond
Kida
Lidelle (rt sab, 158cm) Lorenzo (m sab, 164cm) Faqer
Eller
Wanda (rt, 157cm) Wagner
Liza

Jälkeläiset

kwpn t. Lideta van de Halor (i. Galanter)
kwpn o. Amoun van de Halor (i. Attor)
kwpn o. Great Plains (i. Great Spirit)

Luonnekuvaus

Liveza, tutummin Lissu on hyväluonteinen tamma, jonka kanssa tuskin osuu ainuttakaan huonoa päivää kohdalle, sillä tamma tuntuu jatkuvasti säteilevän aurinkoista energiaa. Lissu on hevonen, jonka kanssa tulee kuka tahansa toimeen eikä tamman touhutessaan tarvitse arkailla lainkaan. Sen lisäksi että tamma tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa, niin Lissu ei nirsoile myöskään muiden hevosten suhteen. Tamma on melko nöyrtyvää sorttia laumassa, josta syystä kärhämää ei ikinä synny. Lisäksi Lissu suorastaan rakastaa kissoja ja kissatkin tuntuvat pitävän tammasta, ainakin siitä päätellen että kaikki kadonneet kissat löytyvät tamman karsinasta.

Vaikka Lissu on kaikinpuolin helppo hevonen, niin tamma kuitenkin suositellaan pidettävän kiinni hoitotoimenpiteiden aikana. Lissu on toisinaan ärsyttävän ylisosiaalinen hevonen. Muutoin hoitotoimenpiteet sujuvatkin mutkitta, mutta vesi on yksi sellainen asia josta tamma ei pahemmin välitä eikä pidä. Tällöin on niin hirveätä kun jalat kastuvat ja on pakko peruutella taaksepäin, nostella jalkoja ja heitellä päätä, mutta senkin saa loppumaan tomeralla käskyllä. Lissu on yleisluonteeltaan nöyrä, jolla ei tulisi mieleenkään hyppiä nenille. Paitsi tietenkin pahimpina tammaoikkupäivinä.

Vaikka Lissu sopisi luonteeltaan vaikka lastenratsuksi (ja itseasiassa toimiikin välillä oppimestarina nuorimmille), niin tamma on pohjimmiltaan vedenkestävä kouluratsu, joka taitaa vaivattomasti liikkeet Grand Prix tasolle saakka. Lissu on miellyttämisenhaluinen ratsu, jolla on korkea motivaatio ja tamma ei virheistä ota nokkiinsa vaan on aina valmis yrittämään uudelleen. Pahimpina tammaoikkupäivinä tamma tarjoaa haastetta vähän liiaksikin ja on raivostuttava äkäpussi, joka ottaa nokkiinsa pienestäkin virheestä ja pahimmassa tapauksessa ratsastaja saattaa löytää itsensä maasta. Kun tälläinen paha päivä osuu kohdalle, niin on parasta vain jättää työskentelyt mahdollisimman lyhyeen, mutta muistaa lopettaa positiiviseen kokemukseen.

Tamma on helppo ja mukava kisakumppani. Kisamatkat sujuvat aina yhtä aurinkoisesti ja kilpailupaikalla tamma käyttäytyy kuin vanha tekijä, joskin alkuun on hieman jännittynyt, mutta jännityksen saa laukaistua kattavilla verryttelyillä. Kisasuorituksen onnistuminen on paljon kaksikon yhteistyöstä kiinni ja jos ratsastaja on vain valmis tekemään parhaansa radalla, niin tulos on taattu. Jos oikkupäivä iskee kisa-aamuna niin on vain parempi perua kisat.

Sukuselvitys

i. Calver on komea rautias ori, joka on koko ikänsä vaikuttanut Hollannissa ja oria on käytetty paljon jalostukseen mm. Suomessa, Ruotsissa sekä Saksassa. Ori polveutuu kuuluisasta isälinjasta, josta syystä Calver on ollut kysytty jalostuksessa. Ori kilpaili nuoruusvuosinaan vaikuttavan uran kansainvälisellä tasolla kouluratsastuksessa jopa päihittäen maankuuluja hevosia. Calver ylitti omistajansa kaikki odotukset, sillä alunperin orista kaavailtiin kansallisen tason ratsua, jonka ei uskottu pärjäävän isoissa kilpailussa vaatimattomasta emälinjasta johtuen. Kun ori sitten alkoi pärjäämään ja sai nimeä itselleen, tienasi omistaja suuret rahat orin jalostusmaksuilla. Calver astui elämänsä aikana lukuisia tammoja Euroopassa. Calver valittiin jopa kahdesti Vuoden Hevoseksi, Hollannissa sekä Saksassa. Viimeisimmän tittelin jälkeen ori harmillisesti sairastui ähkyyn ja jouduttiin lopettamaan pian tämän jälken.

ii. Choco oli suurikokoinen musta ori, josta odotettiin aikoinaan paljon. Ori polveutui tunnetusta isälinjasta, josta oli lähtöisin monia maankuuluja kouluratsuja. Emätammaksi Chocolle valikoitiin tamma, joka polveutui myöskin erinomaisista linjoista ja oli osoittautunut erinomaiseksi periyttäjäksi. Chocosta kasvoikin hyvin vaikuttavan näköinen komea hevonen, jolla oli rakenteellisesti sekä luonteeltaan parhaat edellytykset seurata isälinjansa jäljissä. Kun orin ratsukoulutus sitten aloitettiin, sai omistaja kokea karvaan pettymyksen. Choco oli kyllä kieltämättä lahjakas nuori hevonen, mutta orin työmotivaatio oli ihan pohjamudissa. Choco lähetettiin kuuluisalle valmennettajalle koulutukseen ja ori palasikin omistajalleen kolmen vuoden päästä. Chocon taidot oltiin hiottu huippuunsa, mutta orin työmotivaatio oli edelleen kelvoton. Chocoa tuntui kiinnostavan enemmän ympäristö kuin itse työskentely. Ratsukko starttasi aluksi muutaman kerran helpolla tasolla, jossa ori pärjäsikin luontaisten lahjojen vuoksi. Mutta kun ratsukko siirtyi kansalliselle tasolle ja kilpavastustajat pahenivat, ei ori enään pärjännyt. Omistaja oli äärimmäisen pettynyt, sillä oli aikoinaan ostanut orin törkyhintaan, mutta oli jo kiintynyt oriin eikä tohtinut myydä tätä. Niinpä Choco vuokrattiin omistajan siskontyttärelle kilpailuratsuksi ja kaksikko pärjäkin helpoissa luokissa. Chocoa käytettiin myös jalostustapahtumissa ja oripäivillä, joista ori sai hyvät pisteet käytöksestä sekä liikkeistä, mutta huonosta kilpaurastaan johtuen orilla ei paljoa kysyntää jalostuksessa ollut. Jos Chocoa käytettiinkin jalostuksessa, niin erinomaisten linjojensa vuoksi.

ie. Kaja oli kuvankaunis rautias tamma, joka polveutui suvusta, jossa oli monta maankuulua kouluratsua. Kajalla olisi epäilemättä ollut potentiaalia ja lahjoja kouluradoille, mutta se ei sopinut omistajan suunitelmiin. Kaja ostettiin nykyiselle omistajalle nimenomaan siitostammaksi nelivuotiaana. Omistajalla ei ollut aikomustakaan kisauttaa tammaa, mutta Kajaa käytettiin jalostustapahtumissa, joista sai lähes poikkeuksetta erinomaiset arviot. Tamma astutettiin ensimmäisen kerran nelivuotiaana tilan omalla orilla, mutta harmillisesti Kaja loi varsansa. Vuotta myöhemmin Kaja astutettiin uudelleen, tällä kertaa eri orilla. Kaja tiinehtyi ensimmäisellä yrittämällä ja varsoi varsan elävänä. Harmillisesti varsalla todettiin epämuodostunut runko, joka oltaisiin luultavasti saatu leikkauksessa korjattua, mulla varsalla olisi hyvin suuri riski menehtyä. Leikkaus olisi tullut kalliiksi, joten nähtiin parhaaksi lopettaa varsa heti. Kaja asutettiin uudelleen vuoden päästä ja tällä kertaa varsominen sujui hyvin ja varsakin jäi henkiin, mutta onnea ei kauaa kestänyt. Orivarsa nimittäin menehtyi traagisesti ähkyyn vain vuoden iässä. Pian Kajaa alettiin pitämään epäonnenhevosena, mutta omistaja halusi vielä kerran varsottaa tamman. Tällä kertaa (kuten jokaisella kerralla) tammalle valikoitiin menestynyt kouluori, joka oli erinomainen periyttäjä. Kaja tiinehtyi vasta kolmannella yrittämällä ja varsoi kaksi viikkoa etuajassa. Lisäksi varsarukka oli kohdussa väärinpäin ja varsan kohtalo oli vaakalaudalla. Asiantuntevan eläinlääkärin avustuksessa varsa saatiin käännettyä oikeinpäin ja Kaja synnytti terveen, joskin pienikokokoisen, orivarsan joka kaikkien yllätykseksi jäi eloon. Joskin orivarsalla tuntui olevan emänsä epäonni.

e. Lidelle oli kaunis, mutta hieman pyörähkä, rautias sabino tamma, joka menehtyi harmillisesti vain kuuden vuoden iässä. Lidelle oli Livezan tavoin hyväluonteinen ja suurisydäminen hevonen, joka tuntui olevan kaikkien suosikki. Tamma ostettiin alkujaan tilan tyttärelle ensihevoseksi, sillä ei uskottu että Lidellellä olisi potentiaalia vaativaa vaativimmille radoille. Lidelle kuitenkin yllätti kaikki erittäin positiivisesti, kun valmennuksessa ilmeni että tammasta oli paljon enempään mitä olisi suvun ja muun perusteella uskonut. Niinpä Lidelle otettiin raa'asti pois tilan tyttäreltä (ja tytölle hommattiin ruunanrupukka) ja lähetettiin tehovalmennukseen. Puolentoistavuoden päästä tammasta olikin kuoriutunut erittäin osaava kouluratsu ja tilan vaimo kilpaili tammalla lyhyet pari vuotta, mutta erittäin ansioituneesti. Lidelle päihitti lähes kaikki tielleen osuneet, mutta aktiivinen kilpahevosen elämä ei pidemmän päälle sopinut tammalle, sillä lopulta Lidellestä tuli erittäin stressaantunut ja ahdistunut. Seuraavat puoli vuotta tamma saikin lomailla laitumella kasvattaen kunnon heinämahan, kunnes Lidellelle alettiin etsimään tositarkoituksella oria. Lopulta täydellinen ori löytyikin ja astutus lyötiin lukkoon. Tamma tiinehtyi ensimmäisellä kerralla ja vuotta myöhemmin varsoi kauniin suurimerkkisen tammavarssan, Livezan joka myytiin muutamaa vuotta myöhemmin Zonjiet Studiin törkyhinnalla. Harmillisesti Liveza jäi Lidellen viimeiseksi jälkeläiseksi, sillä tamma sairastui kohtusairaukseen jonka seurauksesta Lidellestä tuli hedelmätön. Vaikka tammasta ei siitostammaa tullutkaan, mitä toivottiin, niin Lidelle annettiin takaisin tilan tyttärelle harrasteratsuksi.

ei. Lorenzo oli komea mustansabino ori, jolta löytyy kaikki ne ominaisuudet mitä hyvältä kouluratsulta odotetaan. Ilmavat, näyttävät liikket, erinomainen työmotivaatio, erinomainen rakenne.. Kamala luonne. Lorenzo täytti siis kaikki muut vaatimukset, mutta luonteeltaan ori oli ehdottomasti yksiä pahamaineisempia hevosia, huhutaan jopa että Hollanninn pahaluonteisin elikko. Ne pahaa-aavistamattomat raukat jotka joutuivat työskentelmään orin kanssa vaativatkin hyvin nopeasti suurta palkankorotusta sekä työnantajan puolelta tapaturmavakuutusta. Lorenzo oli kyllä ihan kiva hevonen.. Nukkuessaan. Oria oli lähes mahdoton käsitellä ja Lorenzo ei tuntunut kuuntelevan juurikaan ketään. Omistaja ei halunnut napsaista orilta palleja pois, sillä Lorenzo polveutui erinomaisesta suvusta ja omistaja oli melkoisen paljon rahan perään. Mitä siitä, jos hevonen on vähän pahansisuinen, kunhan vain tulee hyvästä suvusta ja tienaa omistajalleen hyvät rahat. Ratsuna Lorenzo oli huomattavasti helpompi mitä maastakäsin, mutta vaati ratsastajaltaan silti lähes mahdotonta. Kesti aikansa ennen kuin orille löydettiin sopiva ratsastaja. Kisamatkat olivat orin kanssa yhtä helvettiä, mutta (toivottavasti) vaivan arvoisia sillä ori voitti kaikki tielleen osuvat ja nopeasti raivasi tiensa kansainväliselle tasolle. Kansainvälinen ura jäi yhteen vuoteen, mutta sen lyhyen aikana ori oli jo ehtinyt saada nimeä itselleen, jonka mukana levisi myös pahamaineinen luonne. Oripäivillä Lorenzo sai erinomaiset pisteet liikkeistä, mutta luonnepisteet jäivät kehnoiksi. Lorenzon luonne karkotti monia tammanomistajia, mutta muutamat rohkeimmat astuttivat tammansa orilla. Kaikkien yllätykseksi Lorenzo ei periyttänyt huonoa luonnettaan ainuttakaan jälkeläisille, tosi ori ehtyi menehtyä pian tämän oivalluksen jälkeen.

ee. Wanda on näpsäkkä rautias tamma, jonka historia on melko tuntematon. Tamman tiedetään syntyneen yksityiskasvattajalle harrastetallille ja tiedetään että Wanda myytiin nelivuotiaana paikallisella hevosmarkkinoilla. Tamma löysikin markkinoilla nopeasti uuden kodin, sillä markkinoilla oltiin totuttu näkemään lähinnä työhevosia sekä poneja. Puhdasrotuinen puoliverinen olikin melkoinen harvinaisuus. Wanda eräälle nuorelle naiselle, joka oli koko pienen ikänsä haaveillut kouluratsastajan urasta, mutta naisella ei ollut ikinä varaa ostaa itselleen hyvää ratsua. Oli melkoinen onni löytää tamma suorastaan pilkkahintaan. Wandan kanssa riitti paljon töitä ja nainen kävi aina varojensa mukaan valmennuksissa. Parin vuoden päästä kaksikko oli päässyt siihen pisteeseen, että uskalsivat kisata ensimmäisen kerran. Kisat eivät menneet täysin putkeen, sillä tammalle osui huonoon aikaan kiima. Kuukautta myöhemmin ratsukko yritti uudelleen ja tällä kertaa suoritus meni paremmin ratsukon sjoittuessa kolmanneksi. Ratsukko kilpailikin seuraavat kolme vuotta melkoisen tasaiseen tahtiin, kunnes omistaja rakastui ja meni naimisiin huomaten lopulta odottaen lasta. Asiat jouduttiin laittamaan uudelleen tärkeysjärjestykseen ja päätettiin että hevonen sai lähteä. Tällä kertaa Wanda myytiin suurelle tallille, josta löytyi toinen toistaan hienompaa puoliveristä. Ostaja kiinnostui Wandan erilaisten linjojen vuoksi ja uskoi että tammasta voisi tulla kohtuullinen siitostamma. Arvaukset osuivat nappiin ja Wandasta tulikin erinomainen siitostamma periyttäen jälkeläisilleen tasaista luonnettaan.

Kilpailumenestys

05.03.2017 Chelmsford NJ BIS4 MVAsert

102.08.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
4/40
202.08.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
2/40
304.08.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
5/40
409.08.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
3/40
510.08.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
6/40
606.08.2016SyndurKRJGrand Prix
5/40
701.08.2016RätvänäKRJGrand Prix
2/35
802.08.2016RätvänäKRJGrand Prix
3/35
906.08.2016RätvänäKRJGrand Prix
1/35
1008.08.2016RätvänäKRJGrand Prix
4/35
1102.09.2016KF PoniesKRJGrand Prix
1/30
1210.09.2016KF PoniesKRJGrand Prix
1/30
1306.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
1/30
1407.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
2/30
1509.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
2/30
1614.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
1/30
1716.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
4/30
1801.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
4/30
1909.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
3/30
2013.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
1/30
2116.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
2/30
2218.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
4/30
2320.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
1/30
2420.09.2016Zonjiet StudKRJGrand Prix
1/30
2501.09.2016BreawaKRJGrand Prix
6/40
2606.09.2016BreawaKRJGrand Prix
3/40
2708.09.2016BreawaKRJGrand Prix
3/40
2810.09.2016BreawaKRJGrand Prix
5/40
2912.09.2016BreawaKRJIntermediate II
2/40
3016.09.2016BreawaKRJGrand Prix
3/40
3118.09.2016BreawaKRJIntermediate II
3/40
3219.09.2016BreawaKRJGrand Prix
3/40
3321.09.2016BreawaKRJGrand Prix
3/40
3406.09.2016BreawaKRJGrand Prix
6/50
3510.09.2016BreawaKRJGrand Prix
7/50
3612.09.2016BreawaKRJGrand Prix
7/50
3716.09.2016Rêve de HausseaKRJGrand Prix
1/30
3817.09.2016Rêve de HausseaKRJGrand Prix
3/30
3917.09.2016Rêve de HausseaKRJGrand Prix
2/30
4018.09.2016Rêve de HausseaKRJGrand Prix
5/30
4120.09.2016Rêve de HausseaKRJGrand Prix
1/30

Päiväkirja

Kaunis orivarsa
Liveza astuttiin cremellolla hollantilaisoriilla, Attorilla. Tamma tiinehtyikin ensimmäisestä yrittämästä, mutta sairastui tiineyden puolivälissä kaviokuumeeseen. Tilanne eteni nopeasti ja lopulta tamma jouduttiin viemään tiputukseen eläinlääkärin tiloihin. Tuloksia kuultiin vasta seuraavana aamuna, jotka olivat onneksi lupaavia. Tamman tilanne näytti toiveikkaalta, mutta Liveza joutuisi jäämään vielä yön ajaksi päivystykseen. Nuutuneen oloinen tamma palasi kotiin vasta seuraavana päivänä iltapäivällä. Kauhulla odotimme päivästä toiseen että pahenisiko tamman tila, mutta kaikkien iloksi Liveza oli paranemaan päin vahvistuen joka päivä. Masu kasvoi hyvää vauhtia ja tamma olikin aikamoinen pallo kun päästiin viimeiselle tiineyskuukaudelle. Raukka lyllersi eteenpäin kuin pingviini. Kun laskettu aika oli lähellä niin valvoin koko yön seuraten varsakamerasta tilannetta. Minua pelotti että jotain sattuisi. Kun Liveza aloitti viimeinkin varsomisen niin hälytin eläinlääkärin välittömästi paikalle. Liveza synnytti lopulta terveen kauniin orivarsan, joskin pienikokoisen, joka pääsi lopulta usean yrityksen jälkeen itse jaloilleen. Eläinlääkäri totesi kaksikon terveeksi ja sanoi orivarsalla olevan vahva sydän.

Varsakuulumisia
Liveza oli kotiutunut kisaradoilta edelliskautena. Olin jo kovasti edelliskesänä halunnut astuttaa tamman, mutta jouduin hylkäämään ajatuksen sillä Livezalla oli tällöin oikein hyvä kisaputki päällä enkä tahtonut tamman pitävän kisataukoa varsomisen lomassa. Mutta ehkäpä seuraavana kesänä. Eihän se tietenkään suunnittelua estänyt joten kävin läpi ison kasan mahdollisia oreja, niin tallin omia kuin ulkopuolisiakin. Ykkösehdokkaana oli tallin oma voikko ori, Galanter joka oli jalostusorina uusimpia tulokkaita. Seuraavana kesänä mieleni ei ollut muuttunut orivalinnan suhteen joten lopulta Liveza astutettiin Galanterilla. Kaikkien iloksi tamma tiinehtyi ensimmäisellä kerralla ja maha alkoikin nopeasti pyöristyä. Yhtätoista kuukautta myöhemmin Liveza oli yön aikana varsonut kauniin voikon tammavarsan, joka päätettiin ristiä Lideta van de Haloriksi ja joka jäisi tulevaisuudessa jäämään Zonjiet Studiin.
Nyt olisi hiljalleen aika alkaa miettiä Livezalle toista varsaa. Oria en ole vielä ehtinyt paljoa miettimään, käytetäänkö tallin omaa oria vai ulkopuolista. Zonjietin oreista hyviä vaihtoehtoja olisivat cremello Attor, jonka jalostusorin ura on lähtenyt lupaavasti käyntiin sekä uudempi tulokas, ruunikko Doodsstrijd. Onneksi tässä on vielä aikaa miettiä orivalintaa. Mikäli Liveza synnyttää orivarsan, tulee se jäämään Zonjietiin.

Historiaa
Liveza saapui Zonjiet Studiin toisen tamman mukana Hollannista. Olin varta vasten käymässä Hollannissa hevosreissulla etsimässä uusia tammoja Zonjietiin. Aikomuksenani oli ostaa kaksi lupaavaa nuorta koulutammaa, sillä edelliset tuontihevoset alkoivat olla jo hieman harmaantuneita ja uutta tuontiverta kaivattiin kipeästi. Olin jo ennakkoon selaillut myynti-ilmoituksia ja lopulta listallani oli neljä eri tammaa, joita aioin käydä katsomassa. Ensimmäiset kaksi tammaa olivat suorastaan pettymys eivätkä lainkaan vastanneet myynti-ilmoitusta. Ilmoituksessa luvattiin kaksi hyväluonteista nuorta tammaa, jotka oltiin kuulemma peruskoulutettu. Kävin katsomassa tammakakskikkoa, jotka olivat molemmat samalta myyjältä ja sain todeta kantapään kautta että mikään ilmoituksessa ei tainnut pitää paikkaansa kantakirjan lisäksi. Tammat olivat kieltämättä korrektin näköisiä, mutta kaukana hyväluonteisista. Koeratsastettuani ensimmäisen tamman jätin suosiolla toisen koeratsastamatta. Jos ensimmäinen hevonen jo heitti minut selästään kolme kertaa puolen tunnin aikana eikä tuntunut osaavan edes niitä perusasioita, jotka ilmoituksessa oltiin luvattu, niin päättelin että toinen oli samanlainen tai jopa pahempi. Se reissu päättyi lyhyeen ja kipeästä häntäluustani huolimatta suuntasin seuraavaan paikkaan. Tämä tamma oli nätti, joskin pienikokoinen ja polveutui hyvästä isälinjasta, mutta itse tamma ei aivan vastannut sitä mitä odotin.
Joten suuntasin kolmannelle tallille. Tämä talli oli viimeisen päälle remontoitu ja laitumella komeili monta hienonnäköistä puoliveristä. Tila oli tosin melko iso ja minulla kesti hetki löytää tilan omistaja, joka nopeasti näyttikin tien myyntihevosten luokse. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Toinen tamma oli upea isosukkainen rautias, jolla oli erittäin jalo profiili. Toinen oli taasen kaunis kimo tamma. Koeratsastettuani molemmat totesin että tämä taisi olla tässä. Paperit laitettiin kuntoon ja kaksikko pääsisi lentämään Zonjiet Studiin kahden viikon päästä.