A.D. Odette

KTK-III
(17 + 17 + 17 + 17 = 68p.)

KRJ-III
(7 + 40 + 10,75 + 10 + 12 = 79,75p.)

imageimage

Perustiedot

  • oldenburg, tamma
  • 169cm, rautias ee/aa
  • s. 14.02.2018 8v 02/19
  • ko Grand Prix
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Adina FI

Luonnekuvaus

Odette on hyvin mutkikas hev.. Tamma jonka ajatuksista ei ota selkoa edes vuosien päästä. Toisinaan tamma on mitä ihanin enkeli ja seuraavana päivänä kranttu. Vaikka tamman kanssa olisi tehnyt töitä vuosikaudet niin Odeten käyttäytymistä on silti edelleen mahdoton ennustaa. Yleisesti ottaen tamma on ihan järkevä elikko, jolla on käytöstavat jokseenkin kunnossa, mutta Odette on tamma. Emme ole vieläkään varmoja miten saimme koulittua tammasta kisaratsun, ehkä siinä oli arpapelillä osuutta asiaan sillä monesti olimme jo luopua toivosta kun mikään ei sujunut odotusten mukaisesti ja toisinaan kaikki sujui kuin rasvattu.

Odette on sellainen hätäpöksy, joka ei viihdy pitkiä aikoja paikallaan. Hoitotoimenpiteet on suositeltavaa hoitaa mahdollisimman nopeasti, sillä jos Odette kyllästyy niin keksii tamma omaa viihdettä. Odette on sellainen jääräpää, joka ei ota kieltoja kuulevinaan ellei niitä karjuta kurkku suorana ja tällöinkin kielto auttaa vain hetken. Ette arvaakaan miten monesti on tultu kirottua tammaa (tai yleisesti tammoja). Ainakin tammalla on käytöstavat jokseenkin hallussa eikä Odetella ole tapana näykkiä ja hoitotoimenpiteet sujuvat.. Miten sujuvatkaan. Eläinlääkärireissut ovat aivan kamalia ja ilmeestä päätellen silloin oltaisiin ihan missä tahansa muualla paitsi tässä, mutta kunhan eläinlääkäri on kärsivällinen niin ongelmia ei tule. Kengittäjän kanssa tilanne on päinvastainen ja harvinaisesti Odette jaksaa seista paikallaan vaaditun ajan.

Odette on hyvin vaativa ratsu, joka vaatii ratsastajaltaan hyvin paljon. Tamman kanssa alku oli hyvin kivikkoinen Odeten jatkuvasti koetellessani hermoja ja huonon päivän osuessa kohdalle. Meni pitkä tovi että löydettiin yhteinen sävel tamman kanssa. Edelleenkin töitä saa tehdä paljon niin että tuntuu, mutta kaiken sen vaativuuden alla Odette on lahjakas kouluratsu (joskin olen monesti kironnut sitä että päätin tehdä Odeten kaltaisesta hevosesta kouluratsun). Tamma on herkä, vaatii paljon motivointia että antaa vaaditun panoksen työskennellessä. Apujen pitää olla juuri eikä vain melkein. Tamma kyllä osoittaa mielensä jos joku menee Odeten mielestä väärin, pahimassa tapauksessa ratsastaja löytää itsensä maasta. Kun yhteinen sävel on löytynyt ja ratsastaja tietää mitä tekee, on tamma varsin vaikuttava ratsu, joka tekee mitä käsketään.

Odette on haastava kisakumppani, trailerissa on oltava täysi heinäverkko ja lisäksi tammalle pitää tunkea pumpulitukot korviin jotta Odette ei stressaantuisi niin paljon matkan aikana. Pumpulitukot pysyvät korvissa yleensä alkuverryttelyihin saakka, jonka myötä tamman stressi laantuu. Koska Odette on Odette ja tamman mielenliikkeitä on mahdoton ennustaa, niin toisinaan kisareissuja on jouduttu perumaan samana aamuna jos tammalle on osunut kiukkupäivä kohdalle. Kerran teimme sen virheen että lähdimme kisoihin kiukkupäivänä, kaikki meni hyvin alkuverryttelyin saakka, mutta pari minuuttia kisasuorituksen alettua tamma teki niin jyrkän stopin ravin aikana että mursin nenäni tamman kaulaan kieltäytyen liikkumasta askeltakaan. Tammat..

image image
image
image

Näyttelymenestys

19.06.2018 Oldfinion Dressage, irtoSert (Päätuomari: Vibaja)
31.08.2018 Oldfinion Dressage, irtoSert (Päätuomari: yersinio)

Kilpailustatistiikka

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

 

Kouluratsastus taso 11/10 Kuuliaisuus ja luonne 3091.82p Tahti ja irtonaisuus 3784.54p
imageimage

Huhtikuu 2019

Kasvattaja kävi moikkaamassa Odettea kantakirjatilaisuudessa.

Tapasin pitkästä aikaa Odeten kantakirjatilaisuudessa. Olin hieman yllättynyt omistajan kertoessa, että tammalla oli ollut melkoisesti epäonnea tiineytensä aikana. Hyvin oli kuitenkin saatu tamma valmisteltua kantakirjatilaisuutta varten. Sillä tuntui olevan paljon ruutia ja emänsä tavoin se oli hyvinkin energisesti esiintyvä koko päivän. Omistaja välillä joutui jopa innokasta tammaa toppuuttelemaan, että sai sen esitettyä ravissa tuomariston edessä. Ihan koko neidin esiintymistä ratsain en ehtinyt seuraamaan, sillä piti pitää huolta siitä, että omat hevoset olivat areenalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, mutta kyllä oli tehty tamman kanssa pitkä tie siitä, kun olin sen viimeksi nähnyt Namibian matkalla vuosi sitten. Nythän se jo näytti ihan.. hevoselta.. ainakin osittain! Käytöksensä puolesta tamma oli kyllä kaikkea muuta kuin leppoisat vanhempansa, mitä pääsin neitiä seuraamaan tallialueella virallisten osuuksien jälkeen. Otimme muutamat kuvat muistoksi tammasta ja esittelin innokkaasti ipadilta uusia kuvia Odeten vanhemmista. HM tuntui olevan erityisen kiinnostunut Odeten emän nuorimmasta Kerttu-varsasta, joka oli tehnyt hienoa tulosta GP-tasolla kouluradoilla. En siinä lähtöhuumassa edes muistanut kysäistä oliko Odettea palkittu, joten jouduin katsomaan netistä tuloksia: olihan se, hienolla kolmospalkinnolla ja miltei samoin pistein kuin meidän Kerttu!

Toukokuu 2018

Varsa suoraan helvetin syvemmistä syövereistä. Aikeemme olivat viattomasti puhtaat ja odotimme korrektia varsaa astuttaessa Odeten Raveneyellä. Mikään ei mennyt putkeen alusta saakka. Odette tiinehtyi vasta kolmannella yrittämällä, tiineydessä oli komplikaatioita heti alkuajoista lähtien ja tilanne näytti siltä kuin menettäisimme varsan. Jollain ihmeen kaupalla tilanne kuitenkin kääntyi toivottuun suuntaan ja Odette selvisi tiineyden loppuun.

H-Hetken lähtestyessä eläinlääkäri jouduttiin kutsumaan paikalle, sillä Odetella oli kovasti kipuja eikä varsmominen tuottanut tulosta. Kävi ilmi että varsa oli joutanut väärään asentoon ja jouduimme avustamaan varsan ulos täysin kokonaan. Ruipelo tammavarsa pääsi muutaman yrityksen jälkeen jaloilleen, mutta yrityksistä huolimatta Odette ei päästänyt varsaa nisälleen. Jouduimme ruokkimaan tammavarsaa pullosta oikeastaan koko sen puolivuotisen ajan sinnikkäästä yrityksestä huolimatta.

Ruunikko tammavarsa oli kömpelö, hajamielinen eikä tuntunut katsovan lainkaan eteensä. Uhriksi joutuivat niin ihmisten varpaat kuin tilan perusteet, tammavarsalla oli tapana törmäillä aivan kaikkeen ja havahtua vasta siinä vaiheessa kun oltiin jo kävelty esim aidan tolppaa päin. Kuinka typerä sitä voi elikko olla. Sähköaitaukseen emme uskaltaneet varsaa laskea. Hyvin nopeasti Zonjietissa alkoi levitä huhu epäonnisesta ruunikosta tammavarsasta, jonka kanssa ikinä mikään ei mennyt putkeen. Onneksi Odelija on vasta nuori ja kuka tietää, ehkäpä tammasta kasvaa oikein tasapainoinen, järkevä elikko.

Huhtikuu 2018

En ollut aivan varma siitä miksi päätin tehdä tarjouksen Odetesta. Tammalla oli toki hyvä suku, joskin harmillisen tuttu. Odeten isä Olympus von Gateaway oli täysiveli meidän Oldfinion Dynamicille. Ulkonäöllisesti näissä kahdessa oli hyvin paljon samaa. Vaikka Oldfinion Dynamic oli asunut Zonjietissa iät ja ajat, ei orista ollut jäänyt vielä ainuttakaan varsaa kotiin. Olimme Jasperin kanssa odottaneet sopivaa tammaa, mutta tuloksessa. A.D. Odette tavallaan paikkasi tätä reikää. Odeten emän suku oli myös hyvin tuttua, mutta vähemmän edustettua Zonjietissa. Odette oli tavallaan varma ostos. Pystyimme luottamaan siihen että tamma jättäisi aikanaan hyviä kouluratsuja ja tietysti toivoimme että tamma myös menestyisi kouluradoilla. Ihme kyllä Jasper ei ollut lainkaan vastaan kun näytin miehelle rautiaan tamman myynti-ilmoituksen. Odette oli hyvin kehittynyt 3-vuotias tamma, jota oli helppo erehtyä luulemaan vanhemmaksi. Lisäksi kasvattaja sanoi tamman olevan myös hyväluonteinen ja nöyrä, jonka kanssa harvoin tuli mitään komplikaatioita. Kasvattaja oli meille entuudestaan tuttu, joten sovittiin että Odette lähetettäisiin Namibiaan heti kun pakolliset valmistelut oli saatu alta pois. Kiitin onneani siitä ettei tarvinnut lentää Suomeen, siellä oli herranen aika talvi! Toppatakkikin oli ties missä, jota ei pahimmin Namibian helteissä tarvinnut. Jo pelkkä ajatus Euroopan kylmästä ilmastosta puistatti. En ymmärrä miten ihmiset tarkenevat siellä. Mietin, että toivottavasti matka ei olisi rankka nuorelle hevoselle.