Doodsstrijd

VH15-012-0536

KWPN, ori
syntynyt 15.06.2014
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikko (Ee/AA), 167cm
8v 01.06.2015
ko Intermediate II
Ent. omistaja Prime Sporthorses

KRJ-I
(8,5 + 40 + 19,5 + 20 + 12 = 100p.)

Uiteinde kwpn, tprt, 168cm Dereen kwpn
kwpn
Tastos kwpn
kwpn
Devela kwpn, rn, 166cm Psametik kwpn
kwpn
Dilema kwpn
kwpn

Jälkeläiset

fwb o. Donahue Wolf (e. Kiss de Vill)
kwpn o. Danior van de Halor (e. Wioletta)
kwpn o. Doodstraf v.d. Romilly (e. Saratoga)

Sukuselvitys

i. Uiteinde oli vaikuttava tummanpunarautias hollantilaisori joka syntyi tunnettuun siittolaan Saksassa. Uiteinde oli niitä hevosia joilta odotettiin paljon jo ennen syntymää. Orin emä oli jättänyt jälkeensä lukuisia menestyneitä kouluratsuja. Uiteinden sanottiin olevan luonteeltaan karismaattinen hevonen, joka käänsi katseita siellä missä ikinä liikkuikaan. Sanottiin myös että ori oli haastava ratsu, jolle oli hankala löytää sopivaa ratsastajaa. Debyyttinsä ori teki nelivuotiaana kouluradalla yltäen uskomattomaan tulokseen, lähes virheettömään ratasuoritukseen. Seuraavina vuosina ori kilpaili hyvin vaikuttavin tuloksin edeten nopeasti kansainväliselle tasolle. Pian orin nimi oli kaikkien alan ihmisten huulilla ympäri Eurooppaa. Kun ori oli sitten viimein tarjolla jalostukseen, oli kysyntä suuri. Kolmen vuoden aikana Uiteinde astui liki sata tammaa osoittautuen myös erinomaiseksi periyttäjäoriiksi. Uiteindella olisi ollut edessään vielä monta vuotta jalostusorina sekä kouluratsuna, mutta harmillisesti ori menehtyi äkillisesti vain kymmenvuotiaana.

ii. Dereen oli suurikokoinen massiivinen raudikko, joka polveutui tunnetusta, menestyneestä isälinjasta. Dereen oli maaseudun kasvatteja, joka syntyi keskelle lammasfarmia. Eihän orin kasvattaja tiennyt hevosista mitään eikä edes tajunnut orin arvoa myydessään tämän polkuhintaan kasvattajalle, joka tasan tiesi Dereenin arvon. Odotukset olivat kovat orin suhteen mutta kun viimein koitti ratsutuksen aika, kävi ilmi että ori oli hidas kuin mikä kaikin tavoin. Opit eivät menneet perille eikä orilta löytynyt tarvittavaa työmoraalia. Helpoissa koululuokissa Dereen menestyi hyvin, mutta vaativimpiin luokkiin siirtyessä kisasuoritukset vain heikkenivät. Olihan hevonen toki komea ja orilla oli hyvät liikkeet, joten tuumittiin että ehkä Dereen olisi hyvä periyttäjähevonen. Olihan niitä muitakin heikosti menestyneitä ratsuja, jotka olivat kuitenkin jättäneet jälkeensä menestyneitä ratsuja. Dereen oli harvinaisen hyväluontoinen elikko. Paljoa suosiota ori ei saavuttanut jalostuksessa. Itseasiassa oria käytettiin ainoastaan tilan omille tammoille kunnes tilalla riehui epidempia joka koitui Dereenin kohtaloksi orin jättäessä jälkeensä ainoastaan neljä jälkeläistä, jotka kaikki osoittautuivat ylivoimaisiksi kouluratsuiksi.

ie. Tastos on rautias keskikokoinen tamma, jonka sanottiin olevan lauhkea kuin lammas ja nätti kuin karkki. Tastos oli syntyjään lähtöisin Venäjältä, josta tamma myytiin parivuotiaana Saksaan. Oli sanomattakin selvää että tästä hevosesta tulisi vielä jotain suurta. Tastos nousi nopeasti helpoista luokista vaikeisiin lopulta kilpaillen ympäri Eurooppaa. Uransa tamma lopetti melko lyhyeen heti huipulle päästyään. Alunperin tammasta piti tulla vain siitostamma, mutta olisi ollut haaskuuta heittää tamman lahjat hukkaan. Ensimmäisen kerran Tastos astutettiin yhdeksän vuoden iässä. Harmillisesti tamma loi ensimmäisen varsansa. Toinen varsa syntyi elossa ja terveenä, mutta kolmas menehtyi pian syntymän jälkeen. Sanottiin jopa että Tastos olisi tilan epäonnisin siitostamma ikinä mitä varsojen kuolleislukumäärään tuli. Kahdeksasta varsasta vain neljä syntyi elossa, mutta ne neljä osoittautuivat emänsä kaltaisiksi hevosiksi.

e. Devela on ruunikko sirorakenteinen nätti hollantilaistamma, joka oli kotoisin Hollannista rannikkokaupungista, joka tosin joutui konkurssiin pian sen jälkeen kun Devela syntyi. Koko tila pakkohuutokaupattiin hevosineen. Develan sekä tämän emän osti iäkäs hevosmies joka oli ratsuttanut hevosia koko ikänsä. Vanha mies etsi tällöin elämäänsä uutta intoa varsan muodossa, oikeastaan mies halusi kouluttaa mestarihevosen ja Develassa mies näki potentiaalia. Develasta kasvoikin oikein näppärä ratsu, mutta tamma oli harmillisen oikukas luonteeltaan joka teki hallaa myös kisaradoilla. Niinpä Devela päätettiin myydä viiden vuoden iässä. Tamman osti kouluratsastaja, joka etsi uutta siitostammaa. Devela pärjäsi emän roolissa paljon paremmin mitä kisaratsuna. Tamma synnytti seitsemän jälkeläistä ja nykyisemmin tamma viettää eläkepäiviään.

ei. Psametik oli eksoottisen nimen omaava ryhdikäs musta ori, jota kutsuttiin toisinaan jopa Uljas Mustaksi. Ori toi epäilemättä mieleen piirrettyjen mustan orin. Psametik oli syntyjään kotoisin Hollannista, josta ori myytiin Suomeen viiden vuoden iässä. Psametik oli lahjakas ratsu, jolla riitti potentiaalia sekä liikettä kouluradoille. Nopeasti ori kohosikin aina aluetasolta kansalliselle tasolle kunnes Psametik joutui pakkolomalle telottuaan jalkansa oritappelussa. Paria vuotta myöhemmin Psametik oli taas siinä kunnossa että ori ilmoitettiin kansallisiin kisoihin. Ura kasvoi siitä vain nousuun ja lopulta Psametik oli oikeutettu osallistumaan kansainvälisiin kilpailuihin. Vaikka Psametik oli lahjakas ratsu, ei ori pärjännyt Euroopan parhaimpia hevosia vastaan vaan roikkui häntäsijoilla. Suomessa orilla oli kova kysyntä jalostuksessa Psametikin astuessa muutaman kymmenen tamman.

ee. Dilema oli pienikokoinen ruunikko tamma, jonka historiasta ei tiedetä kaikkea. Tamma syntyi suhteellisen kuuluisaan siittolaan, josta se myytiin vuotiaana. Sanotaan että Dilema vaihtoi kotia kuin sukkia aina 12-vuotiaaksi asti. Syytä ei tiedetä, tamma oli meinaan luonteeltaan todella kultainen johon ei voinut olla ihastumatta. Nykyiselle omistajalle päätyään Dilema oli kovin lihasköyhässä kunnossa eikä tamman ratsukoulutusta oltu ikinä viety loppuun asti, mutta ei Dilemasta kisaratsua aiottukaan. Tamma polveutui erilaisista linjoista, joka oli syy miksi tamma hankittiin. Ostossa oli riskinsä hevosen kunnon huomioonottaen. Dilema astutettiin hyvällä orilla vuosi oston jälkeen tamman synnyttäessä terveen tammajälkeläisen, mutta pian kävikin ilmi että Dilemasta ei olisi emätammaksi. Tamma hyljeksi varsaansa yrityksistä huolimatta. Lopulta tammavarsalle jouduttiin hankkimaan keinoemo. Omistaja oli harmissaan tappiosta jonka Dilema toi mukanaan. Myyminen ei tullut kysymykseenkään joten tamma annettiin tilan omistajan nuorimmaiselle tytölle ratsuksi. Dilema menehtyi vanhuuteen 25-vuotiaana.

Kilpailumenestys

Kuuliaisuus ja luonne 2630.77 op.
Tahti ja irtonaisuus 3072.34 op.
Kouluratsastuksessa 5703.11 op.
Vaikeustasolla 10

Päiväkirja

Historiaa
Kuten suurin osa Zonjietin hevosista, päätyi Doodsstrijd talliin sattumalta. Kaikkihan nyt tietävät intoni lukea myynti-ilmoituksia ja roudata kotiin mitä ihmeellisimpiä otuksia. Raiderin ostammista en ole katunut kertaakaan. Ori oli täysin sitä mitä Zonjietiin kaivattiin juuri silloin, eli uutta verta ja jalostusmateriaalia. Ori oli komea ja lisäksi Raiderin ura oli jo takana. Orin myyjä oli jo meille tuttu ennestään, kimo tamma Tiktaalik Vizier oli aiemmin ostettu samalta myyjältä. Niinpä pian Doodsstrijd lähetettiin Zonjietiin koeajalle. Paria viikkoa myöhemmin kaupat solmittiin lopullisesti lukkoon.
Doodsstrijd hankittiin puhtaasti jalostusoriksi, mutta jostain syystä jalostussuunitelmat lykkääntyivät kunnes ori astui Hukkapurolaisen tamman, joka synnytti ruunikon orivarsan, Donahue Wolfin joka osoittautui myöhemmin oikein kelporatsuksi. Pian tämän jälkeen Doodsstrijd astuettiin tilan omalla tammalla, Wiolettalla. Wioletta oli ruma tamma, joten ei odotettu syntyväksi mitään kamalan nättiä varsaa. Wioletta synnytti orivarsan, jolla oli tavattoman nätti pää, jolla oli suuri sukka toisessa takasessa. Danior oli vielä nuori, joten aika vain näyttää mitä orivarsasta kasvaa.

Kouluvalmennus - valmensi Sissi Pietinen
Naurahdin orin nimelle, kun keskustelimme valmennuksen alkuun ratsukon tavoitteista. Komea raamikas ja todella hyvin liikkuva ori ja sitä kutsutaan Raideriksi. No päästyäni järkytyksestä yli aloitimme valmennuksen heti kokoamisasteiden tarkastamisella. Ori oli jo silmäni alla kulkenut eteen alas ja avoimessa muodossa. Aloitimme kokoamisen, mutta itse en pidä nyhräilystä, joten ratsastimme pitkille sivuille alkuun ja loppuun voltit sekä lyhyelle sivulle voltit. Volteilla koottiin ja kun palattiin uralle tuli ratsastaa keskiravia, jota pikkuhiljaa lisättiin lisättyynraviin. Lisättyravi oli tärkeä kokoamistakin ajatellen, sillä moottori on takana ja sen on toimittava. Hieman pehmeämpi käsi kokoamisessa, niin ori kantoi itsensä tasaisemmin ja paremmin selkä ylhäällä.
Laukassa teimme samaa harjoitusta, jossa ori liikkui huomattavasti pyöreämpänä. Eli jatkossa kiinnittäkää huomiota ravityöskentelyyn. Voi käyttää apuna puomeja ja liikkua paljon avoimessa muodossa, jotta selkä pysyy pyöreänä eikä missään nimessä ala tiputtaa selkälihaksia pois. Myös mäki treenistä on hyötyä, eli älä jää vain maneesiin. Heikohkot selkälihakset vaikuttivat passageen vaikkakin piaff oli huomattavan hyvä. Nyt siis vaan treenaamaan hevosen selkää niin hyvä tulee. Teimme laukassa piruetteja ja vaihtosarjoja, joissa ratsastajan rytmitaju oli koetuksella, muutaman sekaannuksen vuoksi Raiderikin innostui pukittamaan, mutta muilta osin ori liikkui hyvin. Ratsastajan paino keskellä hevosta oli hiukan harjoituksen alla, etenkin vaihdoissa painoa ei saa heittää liiaksi, koska et ehdi seuraavaan vaihtoon mukaan. Jalat tekee työt ja istut itse vain pystyssä. Valmennuksen loppuun nostin muutaman puomin maneesiin. Suoralle linjalle 5 puomia 1.20 metrin välein. Kehoitin ratsastajaa tuomaan orin alkuun keventäen avoimessa muodossa puomeille. Ori oli kiinnostunut puomeista ja parikertaa jouduttiin tuomaan uudelleen ennen kuin annoin luvan istua ja pyrkiä pitämään muotodon avoimena. Lisäilin pituutta ja nostimme hieman muotoa, mutta silti avoin muoto. Ori venytti hyvin ja selkäpyöreänä. Mistä tietää että ori liikkuu riittävän pyöreänä? Noh ratsastaja joutui alkaa keventämään kesken puomien. Valmennus päätettiin eteen alas ratsastukseen ja rentoutumiseen.

Kouluvalmennus - valmensi Amanda
No nyt oli hieno ratsu kentällä pyörimässä. Ratsu näytti ottavan homman melko rauhallisesti. Se kuikuili alkukäyntien aikana ympärilleen korvat hörössä ja eteni reippaasti eteenpäin kuin pieni partiolaispoika konsanaan. Tänään oli tarkoituksena paneutua oikein juurta jaksaen käynnin eri variaatioihin. Raider oli alkulämmittelyjen jälkeen tarkkana kuin porkkana, ja reagoi ratsastajan pienimpiinkin apuihin halutulla tavalla. Ratsukko pääsi tekemään kottua käyntiä pääty-ympyröillä. Ympyrän jälkeen oli tarkoitus nostaa ravi, jota jatkettiin pitkän sivun keskipisteeseen, minkä jälkeen siirryttiin takaisin käyntiin. Koottu käynti oli upeaa katseltavaa. Raider oli äärimmäisen hyvässä ryhdissä ja saattoi nähdä selvästi, kuinka ympyrällä hevosen takajalat alkoivat polkea voimakkaamin alle. Koottu käynti oli juuri sitä millaista sen pitikin olla, ja tästä muistin kehua ratsukkoa vuolaasti. Raiderissa on pienen pientä kaahailijan vikaa, minkä vuoksi ravista käyntiin siirtyminen olikin hieman hankalempaa tälle kaksikolle. Hevosen siirtyminen käyntiin ei ollut tarpeeksi pehmeä ja se jäi sekavaksi. Raiderin askel oli kiireinen ja siitä näki, kuinka se olisi mieluusti lähtenyt siitä hippulat vinkuen karkuun, jos vain olisi luvan saanut. Käskin ratsastajaa ajattelemaan koko raviosuuden ajan hidastamista ja valmistelemaan siirtyminen hyvissä ajoin. Pari kertaa ori oli vielä protestointikannalla ja vastahakoisesti siirtyi käyntiin. Kun se huomasi, ettei muuta mahdollisuutta ole kuin tehdä miten käsketään, alkoi homma pyöriä ja käynti alkoi olla tarmokkaampaa, rennompaa ja elastisempaa. Loppuun nappasimme vielä muutamat lisätyn käynnin pätkät diagonaalilla. Raider hoiti oman osuutensa hienosti, mutta ratsastajaa sain huomauttaa liian kovasta kädestä, minkä vuoksi hevonen oli liikaa kasassa eikä päässyt rennolla kaulalla etenemään. Ratsastaja sai myös hellittää hieman eteenpäin ajavaa pohjetta, jotta askeleesta ei tulisi liian hätäistä ja lyhyttä. Muutamien hyvien pätkien jälkeen ratsukko pääsi tekemään omat loppuverryttelynsä.

Kouluvalmennus - valmentajana cc.
Päivän ensimmäinen valmennettava oli ruunikko ori Raider. Ori laahusti kentällä ratsastaja selässään niin, että ratsukko jätti pölisevän hiekkapilven taaksensa. "Aktivoi sitä vähän jalalla, käytä vaikka kannusta jos se ei muuten kuuntele", huutelin ohjeita kentän laidalta. HM napautti kevyesti kannuksilla orin kylkiin ja sai sen terävöitymään - ainakin hetkeksi. Alkuverryttelyt suoritimme volttien, kolmikaaristen ja pohkeenväistöjen merkeissä. Raider taipui ja asettui nätisti ja HM ratsasti sitä hyvin kevyin ohjasottein. Pohkeenväistössä Raidern takaosa lähti johtamaan ja tästä huomautinkin ratsastajaa. Johtavalla ohjalla etuosa saatiin taas johtamaan liikettä ja väistöstä tulikin todella siisti.
Käynti- ja raviverryttelyiden jälkeen pyysin ratsastajaa nostamaan laukan suoralle uralle ja kääntymään C-päädystä kolmikaariselle niin, että aina keskilinjan ylittyessä tuli tehdä pysähdys laukasta, peruuttaa neljä askelta ja siirtyä taas laukkaan. Jos Raider olisi laukannut terävämmin, ensimmäisen kaariuran pysähdyksistä olisi tullut paljon napakampia, kun nyt ori otti yhden tai kaksi raviaskelta ennen pysähdystä. "Pidä jalka kiinni ja aktivoi sitä laukkaamaan enemmän eteen, juuri noin", neuvoin ja HM teki työtä käskettyä. Seuraavan kaariuran pysähdykset olivat todella siistejä ja molemmat tulivat aivan tasajaloin. Valmennuksen lopuksi ratsukko teki diagonaalilla muutamat laukanvaihtosarjat, jotka onnistuivat todella hyvin, Raider kulki koottuna ja paljon terävämmin kuin alussa. Lopuksi pyysin ratsastamaan vielä muutamat piruetit keskihalkaisijalla. "Pidä sisäpohje tukemassa, ettei se kaadu piruetin läpi!" huudahdin kentän laidalta. Piruetti toiseen suuntaan oli paljon parempi, ja siihen oli hyvä lopettaa valmennus. Ratsukko loppuverrytteli vielä kevyessä ravissa, kun aloin suunnittelemaan seuraavan valmennuksen tehtäviä.