Tiktaalik Vizier

VH15-012-0535

KWPN, tamma
syntynyt 09.06.2014
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikonkimo, 165cm
8v 01.12.2015
ko Intermediate II
Ent. omistaja Prime Sporthorses

KRJ-II
(7,5 + 35 + 20 + 14 + 15 = 91,5p.)

Uiteinde kwpn, rnkm, 167cm Untond kwpn
kwpn
Roseae kwpn
kwpn
Tiktal kwpn, trnkm, 163cm Ongewoon kwpn
kwpn
Trialla kwpn
kwpn

Jälkeläiset

kwpn o. Tiberio Z (s. 01.01.2016 - i. Tibonedos)
kwpn t. Vidette Z (s. 05.05.2016 - i. Attor)
kwpn o. Goorhje van de Halor (s. 12.07.2016 - i. Galanter)
kwpn o. Ceraro van de Halor (s. 05.08.2016 - i. Beware of Chaos)

Luonnekuvaus

Vizier, tutummin Vinku, on näyttävä massiivinen kärpäskimo tamma, jonka kanssa on ilo työskennellä. Tamma on ystävällinen luonteeltaan, mutta toisinaan melkoinen hätäpöksy. Reipasluontoinen tamma, joka nauttii saamistaan huomionosoituksista. Sulavaliikkeinen ratsastaa, mutta on herkkä painamaan kuolaimelle innostuttuaan, eli ratsastajan täytyy saada ajettua pidätteet kunnolla läpi.

Vinku on mukava hevonen hoitaa. Tamma on niin sosiaalinen ja seurallinen, että saa happamankin ihmisen hymysuin. Huomiosta tamma nauttii täysillä ja kaikki herkutkin ovat kivoja (joskin nirsoilee hieman tässä asiassa ja mikä tahansa ei neidille kelpaa). Vinkun kanssa touhutessaan ei tarvitse arkailla mistään, tamma on todella paksunahkainen ja mestari sotkemaan itsensä missä milloinkin. Jalkoja nostaessa riittää kevyt kopsautus jalkaan, jolloin tamma osaa oma-aloitteisesti nostaa koipensa. Varusteet saa Vinkun niskaan heitettyä kivuttomasti, mutta yleensä tässä vaiheessa tamma herää horroksestaan "Hei, nyt päästään töihin!" jolloin innostuu silminnähden. Eläinlääkärillä ja kengittäjällä käyttäytyy aina moitteettomasti.

Ratsastaessa huomattavasti haasteellisempi tapaus, mitä maasta käsin käsiteltynä. Innokas sekä reipas hevonen ja alkuun voikin olla todella haastava ratsastaa. Vinku innostuu aina tavattomasti ratsastuksen alussa, jolloin rupeaa painamaan kuolaimelle. Ratsastajan onkin osattava pitää tamma jatkuvasti kuulolla. Muutoin herkkä ratsastaa ja reagoi pienimpiinkin apuihin. Tammalla on erinomaiset, sulavat liikkeet jotka näyttävät kentän laidalta katsottuna yhtä kivoilta kuin selästä ratsastettuna. Vinkulla on hyvä motivaatio eikä tamma pienistä vastoinkäymisistä lannistu. Ratsastuksen alkuvaiheessa tammalla on yleensä tapana vouhottaa niin paljon, että loppuverryttelyissä tamma on aivan uupunut.

Kisapaikalle saapuminen on aina yhtä jännittävää ja uutta tammalle. Muista hevosista ei Vinku välitä, mutta jokaisen vastaantulevan ihmisen kanssa huvittaisi vähän jäädä tekemään tuttavuutta huomion toivossa. Hevosessa on se ehdottoman hyvä puoli, että tamma on täysin rento eikä lainkaan jännitä vaikka innostuukin aina kisapaikalla. Monipuoliset alkuverryttelyt ovat hyvä keino saada tamma taas takaisin maan pinnalle. Itse radalla nauttii täysin yleisön huumasta ja tuntuu toisinaan koreilevankin vähän liikaa, esimerkiksi nostelemalla huomattavasti jalkojaan, josta ei kuitenkaan itse suoritus kärsi.

Sukuselvitys

i. Uiteinde on suurikokoinen kimo rautias ori suurkaupungista. Orin kapasiteetti huomattiin varhain, oli ilmiselvää että hevosesta tulisi vielä jonain päivänä mahtava kouluratsu. Harmillisesti Uiteinde ei ollut luonteeltaan aivan yhtä selväpäinen, vaan ol pikemminkin arvaamaton ja herätti toisinaan pelkoa muissa suuren kokonsa vuoksi. Ori on hyvin komea ja esiintyikin jalostustapahtumissa kahtena vuotena erinomaisin tuloksin. Uiteinde nähtiin kouluradoilla ensimmäisen kerran kuusivuotiaana, josta ori kohosikin hyvin nopeasti kansalliselle tasolle. Uiteinde kilpaili hyvällä menestyksellä vaativimmissakin luokissa päihittäen kilpailijansa vaivatta. Orin omistaja haaveili kilpailu-urasta kansainvälisellä tasolla. Uiteindella riitti epäilemättä potentiaalia, mutta ori loukkasi jalkansa jättäytyen radoilta pois. Jalostusorina Uiteinden ura oli lyhyt, mutta vaikukas astuen monia tammoja lyhyen ajan sisällä.

ii. Untond on hyvin massava rautias ori täysin ilman mitään merkkejä. Untond herättää aina läsnäolollaan ihastuneita huokauksia. Suureksi hevoseksi Untondilla erinomainen rakenne ja uskomattomat liikkeet. Untond polveutuu melko vaatimattomasta suvusta, josta on harva kuullut. Orin vanhemmat eivät olleet kovinkaan korkean tason kouluratsuja. Untond onkin sukunsa todellinen helmi ja orin kapasiteetti huomattiin aikaisin. Ratsukko kilpaili pääosin Saksassa Intermediate I tasolla asti. Luonteeltaan Untondia on kuvailtu yhden ihmisen hevoseksi.

ie. Roseae oli hevonen kuin suoraan satukirjasta. Suurikokoinen ruunikko tamma suurella läsillä. Roseae oli hyvin kaunis ja hyvärakenteinen, jota käytettiin paljon näyttelytapahtumissa. Tamma sai aina erinomaiset arvostelut ja sijoittui aina kolmen parhaan joukkoon. Roseaella oli hyvin elegantit ja ilmavat liikkeet, mutta luonteeltaan tamma oli hieman varautunut, mikä osoittautui hieman ongelmalliseksi julkisilla paikoilla. Roseaeilla olisi riittänyt kapasiteettia aina Grand Prix tasolle asti ja tamma olisi kouluradoilla pärjännytkin erinomaisesti, jos Roseae vain olisi ollut luonteeltaan rohkeampi. Tämä ei kuitenkaan omistajaa haitannut, sillä Roseae osoittautui erinomaiseksi siitostammaksi. Tamma varsoi elämänsä aikana monta kaunista ja hyväluonteista varsaa.

e. Tiktal oli pienikokoinen kimo tamma, joka ostettiin nykyiselle omistajalleen 15-vuotiaana ensihevoseksi. Tiktal oli luonteeltaan hyvin kiltti ja säyseä tamma, jota olisi voinut luulla ensinäkemältä pikemmin poniksi, kuin puoliveriseksi. Tiktal oli hyvin tukeva rakenteeltaan ja etenkin talvisin muistutti suurta pörröistä ponia upean kiiltävän kilparatsun sijaan. Tiktal ei ollut ratsuna kovinkaan kummoinen. Tamma taittoi kouluratsastusta Helppo A tasolle asti ja hyppäsi metrin ratana. Omistaja kilpaili tammalla lähinnä paikallisissa kisoissa opetellen samalla paremmaksi ratsastajaksi. Omistaja kiintyi tammaansa kovin eikä tohtinut luopua Tiktalista ostettuaan paremman kilparatsun. Koska Tiktal oli puhdas puoliverinen, päätti päätettiin Tiktal astutttaa vanhuusvuosinaan saaden Vizierin.

ei. Ongewoon, hyvin komea kevyt musta ori, jonka tiedetään olevan syntyperältään Hollannista. Orin nuoruusvuodet eivät olleet helppoja. Ongewoon syntyi odotettua aikaisemmin ja oli selvästi muita samankesäisiä varsoja pienempi sekä hontelompi. Nopeasti nuori ori tulikin syrjityksi ikäistensä seurassa ja Ongewoonista kehkeytyi varsinainen arkajalka. Orin kasvettua kolmen vuoden ikään, päätti omistaja ryhdistäytyä Ongewoonin suhteen ja laittoi orin tehotreeniin. Arkuus kitkettiin pois ja Ongewoonin kasvaessa koheni myös orin ryhti. Nelivuotiaana ori oli jo oikein korrektin näköinen eläin, josta alkoi löytyä tiettyä charmikkuutta. Hieman myöhemmin Ongewoon kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Ori oli hyvin siro ja muistuttikin toisinaan enemmän estehevosta, kuin kouluratsua, päältäpäin katsoen. Ratsuna Ongewoon oli hyvin elegantti ja liikkui kauniisti. Ori kilpaili vaikuttavan uran kansallisella tasolla.

ee. Trialla oli kevytrakenteinen, rautias tamma, joka myytiin jo varhaisessa iässä ratsastuskoululle, jossa oli myös terapiatoimintaa. Kiltin ja ystävällisen luonteensa vuoksi Trialla sopi hyvin terapiaratsuksi, kun ratsukoulutus oli saatettu loppuun. Monia vuosia Trialla toimikin siinä virassa, kunnes jouduttiin myymään tallin lopettaessa toiminanta äkillisen perheonnettomuuden vuoksi. Tamma myytiin harrasteratsastajalle lähinnä sunnuntairatsuksi. Muutamia kertoja Trialla starttasikin seurakilpailuissa kohtuullisin tuloksin. Trialla varsotettiin kerran, astutusta kokeiltiin useampaan kertaan, mutta tamma ei vain ollut riittävän hedelmällinen tullakseen tiineeksi. Se oli harmi, sillä Trialla oli erinomainen emätamma ainoalle varsalleen ja toimikin myös sijaisemänä muille varsoille.

Kilpailumenestys

Kilpailumenestys

131.03.2016RunorodeoKRJ-CUPIntermediate I15/150
Kuuliaisuus ja luonne2034.79 op.
Tahti ja irtonaisuus 2716.81 op.
Kouluratsastuksessa 4751.6 op.
Vaikeustasolla 9

Päiväkirja

Historiaa
Vinku ostettiin Zonjietiin tammikuussa 2016 Suomesta. Bongasin sattumalta myynti-ilmoituksen, jossa sanottiin olevan myynnissä suurikokoinen kimo tamma, joka olisi Intermediate II tasoinen sekä valmiiksi jo koulutettu. Olin hiljattain ostanut kolme hieman raaempaa hevosta. Soitin tamman myyjälle ja sovin tapaamisesta. Olin juuri tehnyt Saksassa hevoskaupat parista tammasta ja seuraavana tarkoituksenani oli suunnata Suomeen, joka olikin minulle tuttu maa, sillä olin siellä monesti solminut jos jonkinnäköiset hevoskaupat. Prime Sporthorsesiin saapuessa olin lievästi sanoen eksyksissä. Paikka oli hieno ja suuri enkä lainkaan tiennyt minne päin suunnata. Onneksi tallihenkilökunta nopeasti opasti tieni oikeaan suuntaan. Nähdessäni Vinkun ensimmäistä kertaa, haltioiduin aivan täysin. Tamma oli suuri, rotevarakenteinen kärpäskimo, jolla oli tavattoman kaunis pää. Koeratsastuksessa vakuutuin entistä enemmän ja heitinkin heti ilmoille tarjouksen tammasta. Vizieristä pyydettiin melko paljon, mutta laadukkaasta hevosesta maksaisin ilomielin pyydetyn summan. Kauaa minun ei tarvinnut vastausta odotella vaan parin päivän päästä sain soiton, että Vizier olisi minun ja tarjous oli hyväksytty.

Kouluvalmennus - valmentajana Jenna
Vinku tuntui olevan kireä kuin viulun kieli ratsastajan noustessa tamman selkään. Alkuverryttelyssä tamman tuntui olevan vaikea keskittyä täysillä saamiinsa komentoihin mutta pahimpien höyryjen tultua ulos alkoi Vinkusta huomata sen todellisen kapasiteetin. Ryhdikkäästi kulkeva tamma vastasi auliisti kun ratsastaja pyysi siltä avo- ja sulkutaivutuksia. Energinen tamma suoritti tehtävät rytmikkäästi kumpaankin suuntaan, vasemmalle hieman kankeammin mutta vain aavistuksen. Muutamien toistojen jälkeen siirryimme piruettien pariin. Väistävät avut menivät hyvin Vinkulle läpi, joten näidenkään kanssa ei ollut ongelmia. Vasemmalle puolelle kiertävä piruetti oli alkuun jähmeämpi mutta muutoin ratsukko suoritti harjoitukset sievässä harmoniassa. Lopuksi ratsukko sai irrotella laukassa, jossa tehtiin helppoja askeleen pidennyksiä ja lyhennyksiä muutoin intensiivisen harjoittelu kerran päätteeksi.

Kouluvalmennus - valmentajana Rosa
"Nyt laukatkaa toi pitkä sivu, yritä saada sitä rennommaksi äläkä anna sen juosta alta!" huutelin maneesin keskeltä, piirtäen jalalla samalla suunnitelmaa seuraavasta tehtävästä maneesin hiekkaan. Olin yllättynyt Vingun reippaudesta, se pukitteli ja juoksi ohjastuntumaa pakoon. Yritin saada tamman edes jonkinlaiseen kontrolliin, mutta se oli vaikeaa koska tamma oli painunut hyvin etupainoiseksi.
Seuraava tehtävämme oli mahdollisimman pienet laukkaympyrät ja –piruetit. Vinku oli jo paremmin hallinnassa ja ylämäkeen laukkaamisen ajatus oli saanut sen hieman ryhdikkäämmäksi. HM sai Naxun hyvin pirueteille, ja ne sujuivat esimerkillisesti.
Loppuravit ja –käynnit menimme myös hieman lyhyemmällä ohjalla, ihan vain vaaratilanteiden välttämiseksi. Otimme vielä hiukan taivutteluita ja pohkeenväistöjä, mutta Vinku oli jo selävsti hiuka väsähtänyt alkutunnin riehumisesta. Tamma sai venytellä kaulaansa ja sai paljon kehuja hienoista pirueteistaan.

Kouluvalmennus - valmentajana Rosa
Vinkun kanssa aloitimme vähän vaikeammista jutuista jo heti alkuun. HM oli verkannut tammaa jo parisenkymmentä minuuttia helpommilla jutuilla, joten siirryimme heti laukanvaihtoihin, jotka olivat tunnin aihe tänään. Vinkun työmotivaatio ei tainnut hivellä huippuaan, tai siltä tamma ainakin näytti ja tuntui. HM:llä oli kova työ saada hidasta tammaa laukkaamaan, ja lopuksi kävelemään, koska tamma oli alkanut painaa melkoisesti kuolaimelle. Otimme pienet välikäynnit, joiden jälkeen parin ryhtiliikkeen kautta siirryimme takaisin laukanvaihtoihin. Tällä kertaa tamma oli jo saanut hieman virtaa, ja vaihdot sujuivat pääpiirteittäin hyvin. Vieläkään tamma ei pistänyt parastaan, mutta oli kuitenkin siedettävä, ja siihen oli hyvä lopettaa. Loppukäynneissä Enni tahtoi valua etupainoiseksi heti kun silmä vältti, muuten tamma oli kuitenkin nätisti ja sai paljon kehuja.

Kouluvalmennus - valmentajana creimeide
Vinkun valmennuksessa oli tarkoituksena keskittyä reagointinopeuteen, sillä HM oli kertonut tamman olevan usein vähän tahmea. Heti verryttelyssä annoin valmennuksen tärkeimmäksi ohjeeksi säilyttää eteenpäinpyrkimyksen ja avuille reagoimisen hyvänä: ellei tamma reagoinut heti, muistutus kannuksilla tai raipalla avun tehostamiseksi. Alkuun verryttely tapahtui vain reippaan käynnin ja ravin muodossa tehden voltteja ympäri kenttää pyrkien asettamaan tamman kauniisti ja ennen kaikkea liikkuumaan omalla moottorilla.
Laukkaan päästessä Vinku olikin jo herkistynyt oikein mukavasti! Jatkoimme avuille reagoimisen varmistamista siirtymisillä. HM ja Vinku teki ensin ravi-seis-ravi siirtymisiä, joiden sujuessa ilman käyntiaskeleita pyysin tekemään muutaman toiston laukka-käynti-laukka ja sen jälkeen toistot laukka-seis-laukka siirtymisillä. Olin erittäin tyytyväinen näkemääni; viimeinen toisto sujui hienosti ja laukka nousi todella upeasti ylämäkeen. Jarrut Vinkulla meinasi olla vähän liiankin tehokkaat eikä laukasta pysähtyminen näyttänyt niin sulavalta kuin saattoi toivoa, mutta päivän pääasiallinen tavoite eteenpäinpyrkimyksen kanssa oli saavutettu.
Jatkoimme työskentelyä vielä laukassa laukanvaihtojen kanssa. Tehtävänä oli laukata keskilaukkaa muuten, mutta siirtyä pitkällä sivulla lisättyyn laukkaan ja pituushalkaisijalla tehdä kuuden vaihdon sarja askeleessa. Vaihdot sujuivat hyvin, mutta lisätyn laukan ja keskilaukan ero jäi alkuun turhan vaisuksi. Kannustettuani parin toiston ajan ratsukkoa eroa alkoi tulla lisää ja saatoin lopettaa valmennuksen laukan osalta tähän ollessani tyytyväinen viimeiseen suoritukseen. Valmennuksen loppupuoliskolla teimme ravissa avo- ja sulkutaivutuksia ensin parin kierroksen ajan niin, että pitkät sivut mentiin avotaivutuksessa ja lyhyt sulku. Vaihdoimme parin toiston jälkeen tehtävän toisin päin. Avotaivutukset sujuivat sulkutaivutuksia paremmin, vaikka ensimmäisillä avopätkillä takaosa meinasikin alkuun karata vähän uran ulkopuolelle. HM sai korjattua kuitenkin takaosan näppärästi uralle. Taivutuksien jälkeen Vinku oli jo aivan hikinen ja valmennus oli kestänyt lähes tunnin, joten annoin ratsukon verrytellä itsenäisesti ja päätin valmennuksen pieneen loppupalautteeseen. Tsemppasin jatkamaan tamman herkistelyä, sillä muutoin ratsukosta olisi jo vaikka mihin!