Tšekintyöhevonen

Virallinen nimitys českomoravský belgik, käytetään myös nimitystä belgický kůň sekä českomoravský belgický kůň. Englanniksi on käytetty nimitystä Bohemian-Moravian Belgian horse, mutta ei ole tietoa onko kyseessä virallinen termi. Rodulla ei ollut aiemmin suomenkielistä käännöstä joten allekirjoittanut otti vapauden suomentaa rodun tšekintyöhevoseksi.

Tšekintyöhevonen on paikallinen työhevonen 1880-luvulta, joka polveutuu belgialaisesta (brabantinhevonen) työhevosesta, keskimääräinen säkäkorkeus 160-170cm. Rautias on yleisin väri, mutta myös ruunikkoa ja päistärikköä esiintyy (ja oletettavasti myös mustaa). Tšekintyöhevonen on tavallista belgianhevosta kevyempi rakenteeltaan, mutta yhtä kestävä. Jalostuksessa on käytetty paikallisia hevosia ja rotuun ei ole risteytetty muita kantavanhempia lukuunottamatta.

Tammavarsat nimetään emälinjan mukaan eli nimi alkaa samalla kirjaimella kuin emän. Orit puolestaan nimetään isälinjan mukaan eli nimi alkaa samalla kirjaimella kuin isän. Joitain poikkeuksia on. Esimerkki josta näkee myös osviittaa rodulle tyypillisistä nimistä.