Historia

Elevage de Chapeaurouxin tilalla on kasvatettu hevosia vuosikymmeniä. Tilan ensimmäiset puoliverikasvatit syntyivät lähes 70 vuotta sitten ja ennen sitä tila oli tunnettu täysiveristen kasvattamisesta, jotka näkyvät vielä tänäkin päivänä hevoskasvatuksessamme.

Tilalla on pitkä historia hevoskasvatuksessa. Ensimmäiset täysiveriset hankittiin Elevage de Chapeaurouxiin 1940-luvulla. Seuraavalla vuosituhannella täysiveriset ovat edelleen tilan tärkein elinkeino.

Elevage de Chapeaurouxin tila on ollut olemassa aina 1860 luvulta lähtien. Alunperin tilalla oli valtava kartano joka kuului Beauchampin perheelle vuosikymmeniä aina 1940 luvulle saakka jolloin viimeisetkin Beauchampit menehtyivät. Tällöin riehui toinen maailmansota ja kartano toimi sotilastukikohtana sodan loppumiseen saakka vuoteen 1945. Pari vuotta kartano seisoi tyhjillään, kunnes valtio päätti lopulta huutokaupata tilukset eteenpäin. Tilan osti rikas taiteilija Charles Bouchard perheineen. Mies oli pikkupojasta lähtien haaveillut omasta hevostilasta ja siihen kartano sopi tiluksineen kuin nakutettu. Pian tilalle nousivat tallirakennukset ja pian sen jälkeen ensimmäiset täysiveriset. Loppuvuodesta syntyivät tilalle ensimmäiset täysiverivarsat.

Tilalla kasvatettiin täysiverisiä vuosikymmeniä. Vuonna 1970 Charles menehtyi tuberkuloosiin, jonka jälkeen tilan johtoon astui miehen vanhimmainen poika, Denis. Denis ei ollut aivan yhtä kiinnostunut hevoskasvatuksesta kuin isänsä ja kulutti aikaansa mieluiten muiden harrastusten parissa jonka myötä tilan elinkeino heikentyi. Denis oli tilan johdossa viisi vuotta, kunnes menehtyi onnettomuudessa. Tilan peri Charlesin vanhin tytär Delia joka oli muuttanut aviomiehensä perässä Tanskaan ja perustanut oman perheen. Tytär ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin ottaa tilan haltuunsa ja pian perhe muutti takaisin Ranskaan. Delia oli pienestä pitäen ratsastanut ja oli kokenut mitä hevosiin tuli. Elevage de Chapeauroux joutui osaaviin käsiin ja pian tila alkoi tehdä taas tuottoa.

Vaikka Delia oli aina ihaillut isäänsä ja tämän täysiverisiä, joten päätti nainen jatkaa isänsä jalanjäljissä. Pian Elevage de Chapeauroux alkoi olla entisessä loistossaan. Varsoja syntyi, kaupat sujuivat ja hevoset menestyivät este- ja kenttäratsastuksessa. Delian tyttäret, Alison ja Alexei auttoivat tilan hoidossa. Delian mies Emile menehtyi lentotapaturmassa. Ei ollut helppoa hoitaa tilaa ilman miestä, mutta Delia oli vahva ja sai tilan toimimaan tyttäriensä avulla. Vuonna 1995 Delialla todettiin reuma, joka esti tilan hoidon. Alison ja Alexei tekivät kaikki työt tilalla. 2000 luvun alussa Alison rakastui ja meni naimisiin jättäen nuoremman siskonsa yksin äitinsä ja tilan kanssa, joka johti sisarusten väliseen riitaan.

Vuonna 2016 Delia menehtyi ja Alexei peri tilan.