Layout © Suvi, kuvat © Tomasz Siergiej


Starlight´s Supernatural Alien †

23.06.2006 - 20.08.2009

VIR MVA Ch, YLA2, KRJ-II© Klosterhof Medingen

Perustiedot

» Virallinen nimi: Starlight´s Supernatural Alien
» Kutsumanimi: Sakke
» Rotu: Hollanninpuoliverinen [KWPN]
» Syntynyt: 23.03.2006
» Sukupuoli: Ori
» Säkäkorkeus: 168cm
» Väri & Merkit: Ruunikko, piirto, sukat
» Rekisterinumero: VH03-012-1436

» Kasvattaja: Josefina Banger, Stable Starlight´s, Hollanti
» Maahantuoja & Ex-omistaja: flanelli
» Omistaja: Missu

VIR MVA Ch myönnetty 22.11.2008
YLA2 - 112p
KRJ-II - 91p
esikantakirjattu 01.01.2007

Luonne

» Sakke on erittäin mukava, ja rauhallinen ori, joka nauttii rapsutuksista. Orin mielestä parasta maailmassa (heti tammojen jälkeen) on aivan varmasti korvien takaa ja sään kohdalta rapsuttelu. Kun ori rapsuttaa, se vallan rentoutuu silmissä. Sen vuoksi ratsastaessakin Sakke on helppo saada rentoutumaan tarvittaessa, vain rapsuttamalla sitä hieman sään päältä tai vierestä. Kuitenkaan rapsutus ei saa koskaan olla liian lyhyt, tai muutenkaan tarmokas, vaan rapsuttelun tulee olla oikein rauhallista, ja hellää, jotta Sakke siitä nauttisi. Muutenkin perusluonteeltaan mukava Sakke on erityisesti useimpien nuorten mieliin, sillä kyllähän komeat ja hyvätapaiset kouluorit voittavat aivan helposti ruunat, joista saa kyllä hienoja ratsuja, mutta joilla ei ole minkään sortin jalostusarvoa. Sakke onkin omistajansa suurimpia silmäteriä, eikä se ole kovin monen käsiteltävissä. Tammojen läsnäollessa voi Sakke olla hieman innokkaampi menemään toisten luokse, ja hieman jopa haasteellinenkin pidellä, mutta kuitenkin pääpiirteiltään on Sakke oikea gentleman, muuta ei voi Sakesta sanoa.

» Hoitaessakaan ei ole Saken käytöksestä sanottavana moitteen sanaa. Ori käyttäytyy, kuten herrasmiehen tuleekin, eli toisin sanoen Sakke siirtyy pyydettäessä, nostaa kaviot vain kaviokoukkua näyttämällä, ja sanomalla "Nosta". Pään ja vatsan aluksen harjauksestakaan ei tule ongelmaa, sillä Sakke on tottunut kaikkeen. Suojien ja pintelienkin laitto on Saken mielestä niin arkipäiväistä touhua, että se mieluummin nuokkuu, kuin nostelisi jalkojaan, ja kieltäytyisi yhteistyöstä. Myös ratsastamaan tai muuhun liikuttamiseen varustautuminen on Saken kanssa ongelmatonta, sillä ori antaa laittaa satulan selkäänsä, ja ottaa suitsetkin kauniisti päähänsä. Sakke onkin miellyttävä laittaa kuntoon, etenkin suitsien suhteen, sillä Sakke ottaa niin kankisuitset, kuin nivelsuitsetkin päähänsä hyvin, eikä hampaat mene yhteen, kun kuolaimia laitetaan suuhun. Taluttaessa Sakke kulkee kiltisti vierellä, oli päässä sitten suitset tai riimu on ori aina yhtä tottelevainen. Talutuslenkille lähtiessä on hyvä laittaa orille talutussuitset päähän, ja niihin liina, sekä muistaa napata raippa mukaan, niin hätätilanteissa on ori helppo hallita maastakäsinkin. Vaikka Sakke onkin hyvin kiltti, niin ei sekään aivan tyyni ja tasapainoinen ole, vaan kyllä Sakkekin aina silloin tällöin voi jotakin säikkyä. Ja muutenkin Sakkea on helpompi taluttaa liinan ja talutussuitsien kanssa. Raippa on otettava mukaan siltä varalta, että ori yrittää ryysiä, ja kääntyminenkin on helpompaa, kun on raippa jota orille voi hieman näyttää, ja jonka päällä voi hieman turpaa hipaista, jos ei Sakke tahdo kääntyä toivottuun suuntaan.

» Ratsastaessa Sakke on eteenpäinpyrkivä ja reipas. Ori ei paina kädelle tai ole muutenkaan raskas ratsastettava. Sakke tarvitseekin ratsastajan, joka ratsastaa pehmeästi ja kevyesti. Ratsastajalta vaaditaan myös todella hyvää tasapainoa ja rauhallista istuntaa, sillä Sakke ei ole mikään lelu, vaan arvokas jalostusori, jota on kohdeltava, kuin kukkaa kämmenellä. Sakke on erittäin osaava ratsu, joka on miellyttävä ratsastaa jo pelkästään orin osaamistason ja herkkyyden vuoksi. Koulua treenatessa Sakke tekee ehdottomasti aina parhaansa, ja on 120%:sesti mukana, jolloin ratsastajankin on siis keskityttävä mahdollisimman tarkasti, vaikka jo hevonen onkin ihan täysilla mukana treeneissä. Esteitäkin Saken kanssa on kiva mennä aina silloin tällöin ihan huvin ja urheilun vuoksi, ja esteilläkin Sakke on oikein miellyttävä. Ori imee hyvin esteille, mutta ei ryöstä tai kuumu pahemmin. Kuitenkaan enää ei Sakella voida esteitä hypätä enää samalla tavalla, kuin ennen, sillä Sakella alkaa jo ikä painaa jaloissa, ja esteiden jälkeen onkin orilla usein jaloissa hieman nestettä. Estehyppely on siis jo hieman liian raskasta Sakelle, mutta vähintään kerran viikossa pyritään Saken kanssa hyppäämään jonkin verran yksittäisiä esteitä, jotka ovat korkeudeltaan metrin luokkaa. Maastoilusta Sakke pitää erittäin paljon. Maastossa ori menee korvat hörällä ja pää pystyssä katselleen ympärilleen, ja haistellen luontoa. Se ei säiky vaikka muutaman metrin päässä loikkisi jänis, tai suoraan turvan alta pyrähtäisi lintu lentoon. Edes oksien rapsahtelut metsässä eivät saa Sakkea säpsymään, sillä ori nauttii maastolenkeistä, ja metsän äänistä täysin siemauksin.

© flanelli

Sukutaulu

isä Schat
KWPN, EVM
ii. Dageraad
KWPN, EVM
iii. tuntematon EVM
iie. tuntematon EVM
ie. Ochtend
KWPN, EVM
iei. tuntematon EVM
iee. tuntematon EVM
emä Schemering
KWPN, EVM
ei. Moeras
KWPN, EVM
eii. tuntematon EVM
eie. tuntematon EVM
ee. Golvend
KWPN, EVM
eei. tuntematon EVM
eee. tuntematon EVM

sukuselvitys

i. Isä Schat on komea ruunikko hollantilainen orii, joka on kisaillut Saken tavoin upeasti kouluratsastuksessa, aina grand prix -tasolla asti. Orii on menestynytkin mukavasti, ja se on ollut suosittu jalostusorii Keski-Euroopassa. Nyttemmin jo kuollut orii kilpaili todella paljon nuorena, ja jaksoi vielä vanhanakin painaltaa kouluratoja, näyttämässä nuoremmille, kuinka radoilla ollaan. Jälkeläisiä orii sai useita, mutta vain yksi heistä, Sakke, tuotiin aikoinaan Suomeen.

ii. Isänisä Dageraad on runsaasti kilpaillut, ruunikko hollantilais-orii, joka on todella maailmaa nähnyt. Ori on kiertänyt pitkin eurooppaa koulukilpailuita kisaten hyvällä menestyksellä omistajansa kanssa. Grand prix-tasoinen orii on myös näyttelyissä kilpaillut ja menestynyt, eikä se turhaan ole sitäkään tehnyt. Luonteeltaan tämä edesmennyt orii oli ystävällinen, vaikkakin enimmäkseen omissa oloissaan viihtyvä. Se ei stressannut juuri mistään, mutta ei se myöskään aivan pomminvarma ollut. Liikettä orilla oli vaikka muille jakaa ja energiaakin riitti enemmän kuin tarpeeksi vielä vanhoillakin päivillä. Rehellinen ja rehti työntekijä, joka teki kaiken mitä pyydettiin hienosti loppuun asti. Dageraad ei lopettanut työntekoa heti kun apujen antaminen loppui, vaan se suoritti vaikka pohkeenväistön pituushalkaisijalta uralle ihan vain sillä että avut antoi puoleen väliin asti.

ie. Isänemä Ochtend on kilpailu-uransa jo nuorena lopettamaan joutunut edesmennyt hollantilaistamma. Ochtend loukkasi jalkansa eräissä kilpailuissa säikähdettyään katsomosta kuulunutta paukahdusta ja teloi itsensä kouluaitoihin. Siihen loppui silloin vaativa A-tasolla kilpailleen tamman kilpaura. Sittemmin vaativissa luokissa hyvin sijoittunut tamma pääsikin aloittamaan uraa siitostammana. Näyttelyissä tamma ehti myös nuorena pyörähtää ja siellä saikin myös vähän menestystä. Kiltti ja erittäin ihmisrakas tamma ehti toimia myös aloittelevilla kilpailijoilla helppojen koululuokkien opetusmestarina. Sinnikkäästi se loppuun asti teki töitä ja kun ikä alkoi painaa ja vanha jalkavamma vaimvaamaan päätettiin tamma päästää vehreämmille laitumille. Jälkeläisiä tämä hienon jalostusuran tehnyt tamma ehti saamaan reilut kymmenen kappaletta, ja niistä kaikki on toiminut sekä kilpailu- että jalostuskäytössä.

e. Emä Schemering on puolestaan vain intermediate -tason koulutamma, mutta mikään turha neiti ei tamma kuitenkaan ole. Tamma on kilpaillut hienosti kouluratsastuksessa, ja saanut kasaan hienon määrän sijoituksia. Nyt eläkepäiviään viettävä tamma, on myös lapsia jonkin verran opettanut tasainen rouva, joka tottelee hyvin. Tammalla on myös loistava luonne, jonka vuoksi se on ollut loistavana opettajana niin ihmis- kuin hevoslapsillekin. Tämä ystävällinen tamma on haluttu moneen maahan kilparatsuksi, mutta omistaja on ollut viisas, kun on päättänyt hienon tamman pitää itsellään, vaikka hyvät rahat siitä olisi saanutkin, kannatti pitää tamma kuitenkin kotona, kun täällä pohjoisessa Suomessakin on hieno jälkeläinen, joka kisailee jopa ahkerammin, kuin emänsä!

ei. Emänisä Moeras, grand prix -luokkien valloittava jytky. Erikoisen, vähän raskaamman rakenteen omaava hollantilainen kouluorii. Liikettä paljon omannut gp-luokissa hienosti menestynyt ori ei valitettavasti saanut jalostuslupaa elintaikanaan kuin yhdeksi kaudeksti, josta seurauksena vain seitsemän jälkeläistä. Kuitenkin rauhallisuutta ja hyviä kilpahermoja jälkeläisiinsä periyttänyt orii on saanut kuolemansa jälkeen paljon kehuja siitä miten sen vähäiset jälkeläiset ovat menestyneet hienosti ja kuinka haluttuja ne ovat jalostukseen. Rakenteellisesti ori ei ollut mikään huippu, raskaamman ja ei niin tyypillisen pv-rakenteen omannut ori kuitenkin herätti huomiota ja sai ihmisissä toiveita siitä että varsoista tulisi kestäviä, eikä mitään aivan rimppakinttuja. Väriltään ori oli tyylikäs musta ja vielä ilman merkkejä.

ee. Emänemä Golvend on aikoinaan todelliseksi kouluratojen kultahipuksi luonnehdittu ystävällinen hollantilaistamma. Upean kilpauran tehnyt tamma oli elinaikanaan vain rajoitetusti jalostuskäytössä, eikä turhaan. Tämä Intermediate -luokissa kilpaillut tamma ei rakenteeltaan ollut mitenkään erikoinen, mutta liikettä sillä kyllä riitti, jonka vuoksi siitä moni puoliverikasvattaja olisikin itselleen varsan halunnut. Aina pilkettä silmäkulmassa omannut tamma rakasti lapsia ylikaiken, ja vaikka muuten saattoikin olla kuin sitruuna, niin lapsien seurassa tamma oli lempeä kuin mikä. Harvoihin varsoihinsakin tamma suhtautui omistavasti ja varsoja ei kovin moni saanutkaan käsitellä. Kovuutta ja sinnikkyyttä sekä hienoa liikettä jälkeläisiinsä periyttänyt tamma pääsi hyvin pian kilpauransa loputtua eläkelaitumille jonne sitten kuolikin laumansa ympäröimänä.

© flanelli, kiitos!

jälkikasvu

t. Quo Vadis Mirabell (e. Omyndig XL)
t. Wolverinna PLV (e. Unhealthy)
o. Sleutelgat fla (e. Starlight's Sagarum)
t. Zjedna BJD (e. Genadeloos Bloem)
o. Fade Out fla (e. Starlight's Sagarum)
o. Shadow's Gold Digger (e. Shadow´s Gold Viva))
t. Adora de Joya (e. Elocuente de Joya)

kisakalenteri

51 sijoitusta
05.06.2006 // Seura KaPoRa // Vaativa A // 04/45
18.06.2006 // Siittola Såpbubblan // Intermediaite I // 04/31
09.07.2006 // KK Grafik // Vaativa A // 03/30
21.07.2006 // Seura FSRa // Vaativa A |// 01/50
25.07.2006 // KK Pakokauhu // Vaativa A // 07/67
06.08.2006 // Papanegon Ratsastajat // Intermediaite II // 02/36
10.08.2006 // Elegant Estate // Intermediaite I // 01/37
16.08.2006 // Seura RaSa // Intermediaite I // 03/39
25.08.2006 // YT Prive // Intermediaite I // 05/30
31.08.2006 // Seura RaSa // Intermediaite I // 03/32
03.09.2006 // Talli Ninja // Vaativa A // 02/40
30.09.2006 // Tréfle // Intermediaite II // 04/40
15.11.2006 // Romulus // Prix de Romulus (Int I - Int II) // 01/42
30.11.2006 // Cecilié Stud // Grand Prix // 05/33
11.12.2006 // Poukama // Intermediaite II // 02/41
13.12.2006 // Seura FSRa // Grand Prix // 04/50
15.02.2007 // Cradless Stable // Grand Prix // 02/40
15.02.2007 // Helmikuun KRJ-CUP // Intermediaite I // 07/117
10.05.2007 // Shadow // Grand Prix // 01/25
22.06.2007 // Huokaus // Grand Prix // 05/20
04.07.2007 // Bienvenida // Grand Prix // 05/34
05.07.2007 // Dagraumur // Intermediaite II // 03/38
07.07.2007 // Seura VMR // Intermediaite I // 05/91
07.07.2007 // Riimula Riders // Grand Prix // 05/30
15.07.2007 // Stall Adam // Grand Prix // 02/35
27.07.2007 // Satulinna // Grand Prix // 05/67
25.08.2007 // Tierra Verde // Intermediaite I // 01/30
23.08.2007 // Aweia // Intermediaite II // 01/45
27.08.2007 // Vanhanaikainen // Vaativa A // 02/91
21.08.2007 // Willoughby // Intermediate II // 05/35
02.09.2007 // seura DEW // Intermediate I // 02/06
26.10.2007 // Bratislava // Intermediate I // 03/60
27.11.2007 // Tuuliharja // Grand Prix // 05/50
12.05.2008 // Shadow // Grand Prix // 09/81
11.06.2008 // Huopatossu // Vaativa A // 02/32
11.06.2008 // Huopatossu // Intermediate I // 02/21
11.06.2008 // Huopatossu // Intermediate II // 03/19
18.06.2008 // Huopatossu // Intermediate I // 02/28
18.06.2008 // Huopatossu // Intermediate II // 01/27
31.07.2008 // Heinämäki // Helppo A // 01/80
31.07.2008 // Heinämäki // Helppo B // 02/117
31.07.2008 // Heinämäki // Helppo A // 06/92
31.07.2008 // Heinämäki // Vaativa B // 07/63
31.07.2008 // Heinämäki // Vaativa A // 05/45
31.07.2008 // Heinämäki // Helppo C // 05/105
31.07.2008 // Heinämäki // Vaativa A // 04/45
31.07.2008 // Heinämäki // Helppo C // 02/105
31.07.2008 // Heinämäki // Kür Helppo A // 03/70
21.08.2008 // Arwyn // Vaativa B // 05/164
21.08.2008 // Arwyn // Grand Prix // 04/38
21.08.2008 // Arwyn // Helppo A // 04/207

5 serttiä
05.09.2006 // Solisevan // KWPN Orit // LKV2, irtoSERT, JS
01.02.2008 // Kartano Blijvend // KWPN Orit // LKV3, irtoSERT, JS
02.03.2008 // Kk Bailador // KWPN Orit // LKV1, MVA-Sert, BIS1, JS
10.03.2008 // Double Trouble // Hevosorit // LKV1, MVA-Sert, BIS3
12.03.2008 // Kartano Blijvend // KWPN Orit // LKV2, irtoSERT, JS

Starlight's Supernatural Alien on virtuaalihevonen