Hiivurin Saunarovio


KTK-III

Perustiedot

Kutsumanimi Rontti Kasvattaja Hiivurin Suomenhevoset
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori Omistaja Sonja VRL-11911
Väri, säkäkorkeus Vaaleanpunarautias, 158 cm Rekisterinumero VH20-018-0469
Syntynyt, ikä

28.04.2020 Suomi
8-vuotias 28.10.2020
Koulutus

Yleispainotteinen
ko. Helppo A, re. 100 cm, Helppo

"Sairaan nopee - ja värikäs! Tää kevätvarsa pinkoo pitkin maita ja mantuja niin kovaa kun vaan kintuistaan pääsee, tiedä sitten kuvitteleeko se olevansa tuleva laukkaratsu vai mikä. Aina ei aidatkaan tän pojan matkaa pysäytä (kiitti äiti kun opetit), mutta emänsä tapaan ei tälle kauaa voi vihanen olla. Luonteeltaan supervärikäs persoona sulattaa kyllä jokaisen sydämen ja se lepertelee tiensä takaisin suosioon kun mikäkin pelimies konsanaan." Tällainen oli kasvattajan kuvaus myytävänä olevasta orivarsasta. Menin katsomaan ilmoitusta yhä uudestaan ja poistuin melkein yhtä monta kertaa, hokien itselleni tiukasti, että en nyt tarvitse tällaista. En tarvitse. En tarvitse. Tarvitsen. Tarvitsen sairaan nopeen suomenhevosen! Tottakai tarvitsen.

Jos Saunarovio, taiteilijanimeltään Rontti, olisi ihminen, se olisi ehdottomasti räppäri - oikea oman elämänsä Chekkonen, jota ei pysäytä mikään. Välillä tuntuukin, että "Liekeissä" on tätä oria varten kirjoitettu. Rontti on aina liikenteessä, aamusta iltaan ja melkeinpä läpi yön. Se vetäsee välillä vartin powernapit ja jatkaa sitten touhujaan ilman merkkejä laantumisesta tai uupumuksesta. Karsinassa Rontilla on kaikki mahdolliset hilavitkuttimet viritelty naruissa pitkin seiniä ja kattoa, jotta se ei tylsistyksissään ala irrottamaan ovea. Rontin mielestä kaikki on hauskaa - ja jos ei ole, niin se kyllä tekee jotain asian muuttamiseksi. Ori on hurjan ihmisrakas, tietenkin, koska mitä enemmän väkeä, sen paremmat bileet. Rontti aina suorastaan rynnistää syliin, kun sen luo menee, ja ori lähtee innosta kuplien mukaan mihin vaan. Narusta saa pidellä kaksin käsin ja kaikin voimin kiinni, ettei ori pääse vapauteen, se kun ei oikein ymmärrä nätisti kävelemisen päälle.

Ei oo väliä, mitä lysti kustantaa, se kyydis pysyy, joka kyytiin uskaltaa. Jos tuntuu, niin mukaan vaan, ai että kun on taas mukavaa.

Onhan se meidän Rontti kaikin puolin hauska ori, jos siis osaa virittäytyä sen kanssa samaan tunnelmaan. Oria on monen ihmisen suusta haukuttu hirveäksi, enkä todellakaan syytä heitä. Jos viettää itse mieluummin lauantai-illat rauhallisesti kotisohvalla leffaa katsoen, niin ikkunaan kiviä heittelevä ja "nössö, lähe baariin" tyyppisiä kommentteja huuteleva kaveri ei ehkä ole se lemppari. Hirveää yleisempi näkemys orista kuitenkin on, että se on "ihan kiva, mutta". Se mutta on se hetki, kun olet itse jo aivan loppu ja haluaisit lähteä pilkun soitua kotiin nukkumaan, mutta Rontti on jo googlannut missä jatkot. En voi olla enempää samaa mieltä, sillä onhan elämä Rontin kaltaisen adhd-bilettäjän kanssa aika rankkaa. Hauskaa, mutta pirun rankkaa.

Liekkeihin bensaa sataa, mä jätän mestat palamaan. Tänään on bileet, kaikki sileeks.

Ratsuna Rontti ei päästä yhtään sen helpommalla kuin maan tasalla. Se tykkää mennä ihan täysiä koko ajan, eikä se meinaa malttaa hidastaa. Jostain syystä orilla on myös taito tehdä kaikki liikkeet ihan täysiä - liekö se on luonnostaan ketterä, tai sitten se treenaa temppujaan tarhassa. Yleensä hitautta kaivataan etenkin sen takia, etteivät liikkeet onnistu liian kovassa vauhdissa. Hevosen jalkojen pitäisi mennä sekaisin, jos kahden askeleen sarjavälille tullaan laukassa, joka riittäisi vetämään välin innarina, tai jos laukkaväistöä yritetään kiitolaukasta. Jostain syystä Rontti ei ikinä kompuroi, ja se kyllä yritttää aina enemmän kuin parhaansa, tarjoillen hyvin hienoja liikkeitä aina kun pyydetään. Ori ei vain ihan tajua, että miksei muka saa mennä niin kovaa. Ja esteillähän Rontti hyppää vaikka kuuhun, no problemo. Sillä on jotenkin todella pitkä, leijaileva hyppy - välillä tuntuu, etteivät orin jalat kosketa maata ollenkaan esteradalla.

Mä oon vieläkin leija, ei pääty lento. Mä meinaan jatkaa, en oo feidaamassa. Ja meinaan kaataa ku oisin keilaamassa.

Rontti on oikeasti todella näppärä peli. Sillä on esteälyä, ketteryyttä ja liikettä vaikka muille jakaa, joten se pelastaa ratsastajansa aina pulasta, jos jotain virheitä sattuu. Se ei tosiaankaan ikinä feidaa ketään eikä mitään, vaan on läsnä ja menossa mukana viimeiseen sekuntiin asti. Rontti haluaa aina vetäistä päätyyn asti ja överiksi, se haluaa siis myös voittaa ja olla paras. Ei se nyt varsinaisesti taida palkintojenjaon päälle ymmärtää, mutta se henkinen voitto, se on jotain mitä Rontti rakastaa. Ja orihan kokee voittavansa koko ajan, joka paikassa. Laukkasuora maastossa on voitto, pukkisarja laitumella on voitto, uudet popot kengittäjältä on voitto... Pakostakin tuo uskomaton asenne tarttuu: Rontin seurassa alkaa itsekin näkemään pelkkää voittoa ja juhlaa joka paikassa. Rontin kanssa vietetystä viikonlopusta jää käteen vuosituhannen pahin kankkunen (vaikka olisit juonut vain vettä), muutamia mustelmia, muistikatkoksia, pikkanäppäimiin tallennettu poliisin numero ja maantasalle palanut sauna, mutta silti kyseistä viikonloppua muistellaan parhaana viikonloppuna ikinä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Moon Leimahdus
sh, 161 cm, rt, FI
KTK-II, SLA-II
ii. Moon Leiskuva
sh, 160 cm, vkk, FI
KTK-II
iii. Koistilan Lieska
sh, 159 cm, vkk, FI
KTK-II, KERJ II, ERJ II, KRJ I
iiii. Murroksen Hohto KTK-II, KERJ I, KRJ I, SLA-I
iiie. Joulutähti Fn, KTK-III
iie. Moon Talviina
sh, 160 cm, rt, FI
KTK-III, KRJ I
iiei. Kurittoman Leijonaraita YLA2
iiee. Moon Taiteilijatar KTK-III, YLA2, SLA-I
ie. Mörkövaaran Tähtihetki
sh, 164 cm, rt, FI
KTK-II
iei. Mörkövaaran Aapeli
sh, 164 cm, rt, FI
YLA1, KRJ I, ERJ I, KERJ I, SLA-I
ieii. Lakean Justus YLA1, KRJ I, ERJ III, KERJ I, SLA-I
ieie. Taikakuun Meriina YLA2, KRJ II, ERJ III, KERJ I, SLA-I
iee. Moon Joulutähti
sh, 160 cm, vrt, FI
KRJ II, ERJ I
ieei. Lakean Feerti VIR MVA Ch, KTK-III
ieee. Moon Kaunistelija YLA2
e. Saunasähikäinen
sh, 152 cm, vrn, FI
KTK-II, SV-I
ei. Pikkuritus
sh, 156 cm, tprn, FI
KTK-II, SV-II, SLA-I
eii. Fiktion Pikku-Ruhtinas
sh, 158 cm, trt, FI
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA2
eiii. Haltiasalon Ruhtinas-Melkor VAR-I, SV-II
eiie. Taikakuun Pikku-Wuokko KTK-III, SV-I, KRJ-I
eie. Kuiskuri
sh, 154 cm, prn, FI
VIR MVA Ch, KTK-II, KERJ I, YLA1, SLA-I
eiei. Kasinolla KTK-III, KERJ I, SLA-I, YLA1
eiee. Iki-Elene KTK-III, KRJ-III
ee. Tervasaunavihta
sh, 155 cm, prn, FI
VIR MVA Ch, KTK-II
eei. Tervalieko
sh, 165 cm, rtpäist, FI
KTK-III
eeii. Tervatalvi KTK-III, KERJ I, SLA-I
eeie. Sielikkösotku VIR MVA Ch, KTK-II, KERJ I, SLA-I
eee. Savusaunamajuri
sph, 163 cm, trn, FI
Ch, KTK-II, KERJ I, YLA1
eeei. Talvitiainen KTK-III, ERJ I, KERJ I, YLA1, SLA-I
eeee. Saunavihtahousu KERJ I, YLA1, SLA-I
Syntynyt Varsa Emä
00.00.0000 Jälkeläinen Hevosen nimi

Kilpailukalenteri

NJ

00.00.0000 - NJ - Paikka - Luokka - Tulos

VSN

00.00.0000 - VSN - Paikka - Luokka - Tulos

ERJ: 1 CUP-sijoitus
31.07.2020 - ERJ-CUP - Mörkövaara - 60 cm - 3/28

00.00.0000 - ERJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - ERJ - Paikka - Luokka - Tulos
KRJ: 0 sijoitusta
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - KRJ - Paikka - Luokka - Tulos
KERJ: 0 sijoitusta
00.00.0000 - KERJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - KERJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - KERJ - Paikka - Luokka - Tulos
00.00.0000 - KERJ - Paikka - Luokka - Tulos

Päiväkirja

00.00.0000 Tapahtuma, kirjoittanut

Teksti tulee tähän.