Kasvatus

Vuodesta 2005 lähtien Syndur on kasvattanut aktiivisesti islanninhevosia liitteellä frá Syndur. Tavoitteenamme on jalostaa terveitä, hyväluonteisia, laadukkaita islanninhevosia joilta löytyy vähintään töltti perusaskellajien lisäksi. Vaikka tavoitteenamme on jalostaa suorituskykyisiä kilpailuhevosia, niin muidenkin islanninhevosten tavoin kasvatit soveltuvat hyvin myös harrastekäyttöön. Vuosien saatossa tilalle on syntynyt satoja islanninhevoskasvatteja. Nykypäivänä kasvattilistoja ei enään pidetä osan listoista kadotessa kokonaan tyystin sivujen katoamisen jälkeen ennen vuotta 2010.

Suurin osa hevosistamme polveutuu omista kantahevosistamme, mutta pyrimme tuomaan jatkuvasti myös uutta verta jalostukseen. Meillä vaikuttaneita hevosia ovat mm. Strákur frá Vatnajökull, Ghost frá Hungar, Þorvaldur frá Gardakoti & Ímir frá Melkorka, tuoreimpina oreina mm. päistärikkö Dynur frá Bargum, splash Sprækur frá Jorðum joiden myötä kasvoi myös tallin värikirjo.

Kasvatteja syntyy kausittain, jonka ajanlaskua ei ole missään määritelty erikseen. Kunakin kautena pyritään käyttämään tiettyjä oreja, eli tietyt orit astuvat kausittain (mutta ovat kuitenkin ympäri vuoden tarjolla ulkopuoliseen jalostukseen). Toisinaan käytetään jotain muuta oria, mikäli ori ei jostain syystä sovi jollekin tammalle. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, mikäli sama ori on astunut jopa neljä tammaa samana kautena.
Kun ori on saavuttanut tietyn jälkeläismäärän, poistuu se jalostuskäytöstä kokonaan. Jotkut orit ovat jalostuskäytössä vain yhden kauden ajan, jonka jälkeen ori poistuu kokonaan jalostuskäytöstä vaikka ori olisikin iältään vielä nuori.

Jalostuksessa käytetään sellaisia oreja joilla on kisauraa takana sekä tietenkin myös tuloksia. Tämän lisäksi orilla tulee olla keskinkertainen rakenne sekä järkevä luonne. Siitostammoilla ei ole aivan yhtä korkeita vaatimuksia. Jokaisella siitostammallamme on myös kisauraa takana, joidenkin ura on voinut jäädä lyhyempään jos hevonen on haluttu siitokseen esimerkiksi sukulinjojen takia. Kilpailevia tammoja ei käytetä jalostuksessa. Jokainen tammamme varsotetaan nelivuotiaana kerran ennen kisauran alkua. Nuoria oreja ei käytetä jalostuksessa ellei takana ole poikkeuksellisen ansioitunut ura ikään nähden.

Oma islanninhevonen?

Syndurista on mahdollista saada oma islanninhevonen milloin tahansa. Myyntihevosia löytyy aina, vaikka niitä ei missään näkyisikään. Yhteyttä voi ottaa Keskustan kautta tai mailitse virtuaali@vahtipossu.org