I Need A Dollar

KTK-III
(16 + 16 + 16 + 16 = 64p.)

image

Perustiedot

 • hollantilainen puoliverinen, ori
 • 178cm, voikko ee/Aa/nCr
 • s. 13.05.2019 8v 10/19
 • ko Prix St. Georges
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut Three Day Ranch USA

Luonnekuvaus

Dollari on se hevostyyppi josta kukaan ei pidä, ainakaan toisinaan. Ensinnäkin, hevonen näyttää toopelta joka harrastaa mielellään kaikkea epänormaalia. Sen kanssa ei ikinä suju mikään normaalisti. Dollari syö kaiken minkä hampaisiinsa saa, tämä koskee myös vaatteita joten jos vastuullesi on epäonnisesti joutunut Dollari kehoitan ihan suosiolla laittamaan rievut päälle. En viitsi edes mainita montako hyvää paitaa Dollari on pilannut. Dollarin harrastuksiin kuuluu vaatteiden syömisen lisäksi kaiken irtaimiston riepottelu hampaissaan, puskissa rämpiminen taluttajan tai hoitajan vain roikkuessa narussa mukana. Eli ei maastoon Dollarilla jos et halua viettää koko maastoreissua pitkin puskia, yllättyisit miten vahva tahto orilla on. Hullulla halvat huvit, idiootilla ilmaiset. Voin ihan vilpittömästi sanoa että Dollari on idiootti, mutta ainakin orilla on komea ulkomuoto! Orilla on myös ihan kivat, ilmavat liikkeet ja vaikka se nyt sattuukin olemaan omalaatuinen niin Dollari on silti jollain tasolla jopa lahjakas kouluratsu.

Jos vastuullesi on syystä tai toisesta osunut Dollari, niin osanottoni. Orin kanssa ei ikinä mikään suju niin kuin pitäisi, sillä Dollari ei nyt vain mahdu millään normaalin hevosen muottiin. Ori on seurallinen omalla kummallisella tavallaan, Dollari rakastaa nameja ja toisinaan suostuu niiden eteen tekemään jotain, eli olemaan parin sekunnin ajan kuin normaali hevonen. Orilla on levoton mieli ja siksi Dollari on jatkuvasti häsläämässä jotain. Ori tykkää kokeilla aivan kaikkea, niin riimunnanarut, harjat, vaatteet, kengät.. Aivan kaikkea mitä saa hampaisiinsa. Jokainen Dollarin tunteva ihminen ei ikinä pistä hyvää paitaa päälle tietäen että Dollarin jälkeen kyseinen paita ei ole enään ehjä. Muutoinhan Dollarin kanssa sujuu oikeastaan mitkä vain hoitotoimenpiteet eikä Dollari varsinaisesti aiheuta hankaluuksia vaikka toisinaan ori onnistuu ajamaan hoitajansa hermoromahduksen partaalle.

Kun Dollarin menoa joskus katsoo ratsastaessa tulee väkisinkin mieleen ajatus että hevonen näyttää humalaiselta. Orilla on aina liikaa virtaa ja koska Dollari ei nyt viihdy kahta sekuntia kauempaa tekemättä mitään, retuuttaa ori parhaansa mukaan ratsastajaa pitkin kentän pientaretta suupalan toivossa. Dollari on sellainen hevonen, jota pitää vähän näpäyttää jos meinaa saada jotain aikaan. Sisimmissään ori on ihan mukiinmenevä kouluratsu, mutta jestas hevonen joskus niin hiertää hermoja. Onneksi Dollari ei ole kyljistään tai suustaan herkkä, toimii ratsastajalla kuin ratsastajalla (määrätietoisella) tyylistä piittaamatta. Dollarilla on tahdikkaat askellajit, joka on hyvin ketterä ja rakastaa vaativia tehtäviä jotka tuovat orille aivotyöskentelyä. Kunnon alkuverryttelyt ja Dollari alkaa jo näyttää varteenotettavalta kouluratsulta, ainakin hetkittäin.

Dollari on helppo kisakaveri, ori ei vierasta traileria tai kisapaikkoja, on oma toope itsensä ja toimii yhtä hyvin kuin kotokentällä vaikka testosteronia on selvästi ilmassa, joka näkyy korskahteluna muille hevosille ja silmien pyörittelynä. Se Dollarissa on hyvää, että ori ei jännitä, tosin ori onnistuu aina keräämään puolensa naurunpyrähdyksiä väkijoukossa, mutta väkisin Dollarista tuntee ylpeyttä kun kisasuoritus menee täysin nappiin, joskus.

image
  Daymoon
  kwpn, rt, 171cm
  Foxley
  kwpn, rt, 168cm
  Lancer 
  Fella 
  Mendely
  kwpn, m, 165cm
  Del Quinto 
  Fantin 
  Be My Charm
  kwpn, vkk, 166cm
  Casimir
  kwpn, vkk, 178cm
  Nordwind 
  Nagali 
  Havanna
  kwpn, rt, 162cm
  Corlago  
  Mint Royale 
image

image
image

Näyttelymenestys

Kilpailumenestys

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Prix St. Georges

 

Kouluratsastus taso 8/7 Kuuliaisuus ja luonne 2229.51p Tahti ja irtonaisuus 2322.64p
imageimage

Maaliskuu 2020

Dollarin tie ei ole ollut helppo, osasyynä lienee orin luonne ja se että kukaan ei pidä Dollarista. Itsellänikin on hetkiä jolloin tekisi vain mieli heittää hevonen ties minne. En jaksa edes laskea kuinka monet vaatekappaleet ori on hajottanut, siitä huolimatta Dollar on menestynyt kouluratsuna. Toki kukaan ei ole voikkoa oria ottanut tosissaan, mutta Dollari on lyönyt laudalta monia upeita kiiltäviä puoliverisiä (onhan toki Dollar myös puoliverinen, mutta ihan eri sarjaa kuin ne kovan tason kouluratsut joita näkee televisiossa).

Dollarin hankinta oli ehdottomasti vikatikki, sillä oria saa hävetä julkisilla paikoilla koska se ei halua eikä osaa käyttäytyä. Siitä huolimatta ori on ollut ainakin toisinaan ihan mukiinmenevä kouluratsu, jolla on ihan kelvolliset sukujuuret ja joka oli ihan komea. Jos luonnetta ei lasketa siis. Tämä kaikki johti siihen että päätimme astuttaa Dollarin Diademilla, joka oli orin vastakohta. Diadem synnyttikin ruunivoikon orivarsan jonka rukoilimme perivän muut ominaisuudet emältänsä. A Million Reasoniksi ristitty orivarsa peri kyllä emältään jotain, nimittäin ratsun ominaisuutensa mutta luonteeltaan se oli ehdottomasti isänsä poika. Nyt meillä on Zonjietissa kaksi idioottia hevosta sillä päätimme jättää Millionin kotiin. Million oli sentään hieman siedettävämpi mitä isänsä, josta kasvoi hyvin komea hevonen jolla on potentaalia nousta isäänsäkin paremmaksi kouluratsuksi, kirkkaasti paremmaksi.

Elokuu 2019

Me käytiin tässä yksi päivä näyttelyissä Dollarin kanssa. Koko reissua sai hävetä silmät päästään sillä Dollari teki itsestään täyden pellen. Kehässä ori näki laidalla hyvin herkullisen vehreän tupsun, joten sen sijaan että olisimme ravanneet kehän nätisti ympäri, tuli siitä tahdontaistelu kun Dollari veti pientareelle päin ja minä yritin saada orin pysymään kehässä ja tottelemaan. Ei siitä mitään tullut. Dollari sai kuitenkin itsensä kiskottua sinne perhanan pientareelle, napattua suupalansa ja sen jälkeen palasimme kehään. Naama punoitti, kiukkusuoni jyskytti otsassa ja olin vähällä kohtauksen saamista mutta sain kuitenkin pidettyä pokkani ja vähemmän kunniallisesti suoritettiin näyttelykehä. Dollari mussutti vain tyytyväisenä kun minä taas hymyilin kiusaantuneesti tuomareille.

Kun kehän tulokset julkaistiin niin en olisi todellakaan halunnut mennä katsomaan niitä mutta Jasper pakotti vaikka vänkäsin vastaan. Katsahdin tulostaulukkoon enkä jostain syystä hämmästynyt lainkaan kun Dollari oli tullut luokan viimeiseksi. Loin siinä samassa Jasperiin murhaavan katseen ja rukoilin että seuraavat luokat sujuisivat hyvin enkä tekisi itseäni naurunalaiseksi. Mietin myös Dollarin lähettämistä hel.. Liimatehtaalle ja mielessäni kävi hyvin monia ajatuksia voikkoa oria koskien. Yksi ajatus oli että oria ei kehtaa ikinä näyttää missään kun ei se kuitenkaan tottele, tekee itsestään vain pellen ja omistaja saa hävetä. Luojan kiitos seuraavat kehät sujuivat ongelmitta, olin ylpeä muista hevosista vaikka Dollari hieman varjostikin ajatuksiani.

Kesäkuu 2019

Jos vilkaitsette edes hetken Dollaria, niin ymmärrätte miksi hevonen minulle saapui. Ensinnäkin, Dollar oli voikko. Ja toisekseen.. No.. Puoliverinen, uskoisin vaikka hetken elin siinä uskossa että oriin oltiin takuulla risteytetty joskus shirenhevosta, harva hevonen on yhtä valtava kuin Dollar. Eihän tälläinen tappi edes päässyt hevosen selkään ilman jakkaraa. Dollarin historia on oikeastaan aika tavallinen, mutta tälläinen heikkomielinen hevosihminen kun on liikkeellä niin mukaan tarttuu helposti sellainen hevonen kuin Dollari. Eihän minun tarvinnut kuin kerran vilkaista sukutaulua "Jaa, se on ihan oikea puoliverinen ja voikkopa vielä, tehdään kaupat!". Oli minulla sentään sen verran vastuuta että en täysin sokkona ostanut hevosta, tai no.. Videoiden perusteella. Iso ja hieman kömpelö nuori ori, mutta ei aivan toivoton tapaus.

Montaa sanaa ei tarvinnut myyjän kanssa vaihtaa kun Dollari seisoi jo paria viikkoa myöhemmin Zonjietin tallipihalla Jasperin tapittaessa minua kuin ruttoa, mutta huomioni oli kiinnittynyt täysin voikkoon hevoseen. En päässyt yli enkä ali orin koosta ja mielessäni kuvittelin jo Dollarin laiduntamassa tallin shetlanninponien kanssa, tirskahdin ajatukselle. Dollarin ajokuski oli jo lähtenyt takaisin ja ori jäi seisomaan hölmistyneenä tallipihaan tietämättä miten tilanteeseen sopeutua. Ensimmäisen kerran aloin epäilemään orin mielenterveyttä kun Dollari alkujärkytyksestään toipuen päätti napata tallimestarimme niin rakkaan stetsonin hampaisiinsa riepotellen sitä ympäriinsä. Halvalla hullut huvit, idiootilla ilmaiset. Dollari lukeutui ehdottomasti tähän jälkimmäiseen kategoriaan. Niles paran hattu oli jo taannoin kärsinyt toisen hevosen hampaissa ja nyt mies katsoi hevosta kuin sontaläjää.

Dollari ei herättänyt liioin sympatiaa eikä ihastusta seuraavienkaan päivien aikana. Rehellisesti sanoen, aloin jo itsekin epäillä. Hevonen oli täysi idiootti, luupää, mutta ainakin se oli ihan kiltti omalla tavallaan. Kunhan ei jättänyt mitään irtaimistoa orin ulottuville, tällä tarkoitan myös vaatteita. Dollarin takia jouduin pistämään melkein koko vaatekaapin uusiksi koska orin mielestä oli niin hauskaa retuttaa aivan kaikkea hampaissaan, jälkeenpäin muka katuneenä tuijottaa hoitajaansa suurin, tapittavin silmin muka loukkaantuneena. Unohdin varmaan myös mainita että Dollari rakastaa rämpiä kaikessa epämääräisessä. Ne harvat kerrat kun orin kanssa uskaldauduttiin maastoon, niin koko maastolenkki vietettiin puskia koluten. Saamarin luupää. Miksei Dollari voi olla kuten normaalit hevoset. On Dollarissa hyviäkin puolia, jättiläinen on meinaan ihan kelvollinen kouluratsu. Motivointi onkin ihan eri juttu. Kaiken sen idioottimaisuuden alla on jossain kiiltävä, kaunis puoliverinen. Idiootti se on, mutta kukaan ei voi kiistää että Dollari on ihan pirun komea! Kaikessa idioottimaisuudessaan siis.