Sir du Glaer

VH18-076-0025

bwp, ori
syntynyt 13.01.2018
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikko (Ee/AA), 168cm
8v 01.05.2018
ko Grand Prix
kasvattanut A. Van De Velde
KTK-III
(17 + 17 + 16 + 17 = 67p.)

KRJ-III
(5,5 + 40 + 20 + 12 + 11,5 = 89p.)
Sirocco Tullius Bertolini
Polar Lady
Doryane Tidentime
Four Better
Pescia Theophrastus Verbose
Antoella
Pearl Supersonic
Hip Hop

Sukuselvitys

i. Sirocco ei ole mikään kedon kaunein kukkanen, kolmospalkinnolla kantakirjattu ori ei ole näyttelykehissä pärjännyt, mutta kouluratsuna tehnyt kyllä kiitettävääkin tulosta vaativalta tasolta. Sirocco oli omapäinen luonteeltaan, mutta kuitenkin suhteellisen helpolla komennolla sen kanssa tuli toimeen. Monipuolisesta puuhailusta pitävä ori omasi myös hyvät hyppylahjat yleispainotteisen emänsä vuoksi, mutta kilpaili itse vain koulupuolella. Sirocco ei koskaan siitoksessa saavuttanut suurta suosiota rakenteen ja ulkomuodon vuoksi, mutta siltä jäi kuitenkin kolme jälkeläistä, joista yksi on kantakirjassa ja kaikilla koulutuloksia. Sirocco huutokaupattiin eläkehevosena hyväntekeväisyyshuutokaupassa ja se lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi muutama vuosi myöhemmin.

ii. Tullius oli mukavaluonteinen ori, joka sopi kaikenkokoisille ratsastajille. Sille on elämänsä aikana kertynyt paitsi näyttelykokemusta myös muutamia kilpailusijoituksia koulusta, enemmän ori on kuitenkin toiminut harrastekäytössä kuin kilpailukentillä käynyt pyörähtelemässä. Tullius oli ratsastettavuudeltaan kevyt ja toimi pienin avuin, joka teki siitä hyvän nuorten ratsun ja harrastuskumppanin. Luotettavaksi maastoilijaksikin oria on kuvattu, kaikin puolin asiallinen ja kiva hevonen siis. Tulliuksellakaan ei rakenne päätä huimannut ja lisäksi kisatulosten puuttuessa oria käytettiin siitokseen vain kolme kertaa, hyvän emätamman avuin ne ovat pärjänneet kuitenkin näyttelyissä vaikka kisatuloksia ei niilläkään juuri ole. Tullius lopetettiin vanhemmalla iällä hampaiden kuluttua loppuun.

ie. Doryane oli ystävällisen ja seesteisen luonteen omaava tamma, joka sopi myös ratsastettavuudeltaan aivan kaikille vauvasta vaariin. Hidasliikkeinen ja rauhallinen tamma ei koulukentillä juuri pärjännyt, esteistä puhumattakaan, mutta yleispainotteisena kilpaili harrasteluokkia jonkun verran ja omasi hyvän hyppytekniikan sekä rohkeutta lajiin. Enemmän se oli kuitenkin olemukseltaan, taidoiltaan ja liikkeiltään kouluratsu. Tamma pärjäsi hienosti näyttelyissä ja on palkittu muotovaliona. Doryane lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi kaksikymmentäkuusi vuotiaana ja siltä jäi jälkeläisiä kolme, jotka ovat kilpailleet enemmän tai vähemmän koulua.

e. Pescia oli huippuhieno ja laadukas belgialaistamma, joka kilpaili koulun ja esteiden lisäksi myös kenttää rohkeana tammana. KTK-II palkittu tamma pärjäsi myös näyttelyissä ja se palkittiin elämänsä aikana myös Champion arvonimellä. Kilpailutuloksistaan Pescia palkittiin yleislaatuarvostelussa odotetusti ja ansaitusti ykköspalkinnolle. Kiltin ja asiallisen luonteen omaava tamma periytti jälkeläisilleen rauhallista luonnetta ja hyvää käsiteltävyyttä sekä hyvät edellytykset etenkin koulupuolelle. Tammalta jäi jälkeläisiä kahdeksan, joista kaksi on kantakirjattuja ja kaikki kilpailleet joko koulua tai yleispainotteisesti emänsä lajeissa. Tamma keräsi koulusta täydet sijoitukset urallaan GP-tasolta ja estepuolella kilpaili lähes täydet sijoitukset kisauran tyssätessä esteiden osalta jänteen rasitusvammaan, jonka jälkeen tamma jäikin siitoskäyttöön ja toivuttuaan kilpaili koulusijansa loppuun. Pescia lopetettiin vanhuudenvaivojen vuoksi 32-vuotiaana ja sen lähisuvussa on muitakin pitkäikäisiä hevosia ollut.

ei. Theophrastus eli tutummin Theo on uuden linjan kasvatti, jonka suvusta löytyy kauempaa belgialaisveren lisäksi täysiveristä yleispainotuksella. Theo on kuitenkin kilpaillut itse GP-tasolla koulua 40 sijoituksen verran. Jälkeläisiä orilta on jäänyt kahdeksan, koska sen suku ei ole mikään mairitteleva ja tuttuja käyttöhevosia vähänlaisesti. Jälkeläiset ovat kuitenkin kaikki kilpailleet vähintään kaksikymmentä sijoitusta koulussa. Theo on pärjännyt kilpailu-uransa ohessa hienosti näyttelyissä ja on palkittu muotovaliona. Se on palkittu myös viisissä ulkomaisissa näyttelyissä, vaikka ei olekaan BIS-kehään päässyt kuin kerran. Theo lopetettiin jalkavaivojen vuoksi parikymppisenä. Luonteeltaan ori oli yhteistyöhaluinen ja kiltti.

ee. Pearl on nimensä tavoin helmi hoitaa ja ratsastaa. GP-tason taituri on kilpaillut täydet sijoitukset kouluratsuna ja lisäksi pieniä luokkia esteillä siinä kuitenkaan varsinaisesti panostamatta. Pearl polveutuu belgialaisista hevosista ja on itse ollut käytössä myös täysiveriorien kanssa. Jälkeläsiä tammalla on kymmenen, sillä kilpailu-ura päättyi pian sijoitusten täytyttyä loukkaantumiseen ja tamma päätettiin pitkän toipumisajan vuoksi siirtää kokonaan siitokseen. Näistä kymmenestä kolme on kantakirjattuja yleishevosia ja loput kilpailleet ainakin jonkun verran koulussa. Myös näyttelykonkareita mahtuu joukkoon emän tavoin. Tamma periytti varsoilleen hyvät askellajit ja energistä luonnetta, vaikka itse oli hyvinkin harkitseva ja rauhallinen. Tämän pikkulisän vuoksi varsoista osa on kuitenkin päässyt kilpailemaan menestyksellisesti kenttää ja esteitäkin. Myös Pearlin suvusta löytyy yleispainotteisia hevosia koulukonkareiden ohella. Mielenkiintoisen suvun omaava tamma viettelee siitoksesta jo eläkepäiviä kasvattajalleen muuttaneena.

© Jannica

Jälkeläiset

bwp o. Sir Glanton KRJ-I (e. Romantica)

Luonnekuvaus

Glaer on luonteeltaan maltillinen, sympaattinen ja mukava hoidokki. Sillä on aina kaviot maanpinnalla ja ori on muutenkin maanläheinen, varmaliikkeinen ja rento kaveri. Se on työntekijänä rehellinen ja yrittää aina parhaansa sekä omaa hyvän työmotivaation, joka ei ole sidottu ruoka-aikoihin tai säähän. Toki ruokahaluakin tällä tyypillisellä miehellä riittää, mutta pääasia on kuitenkin ruoka-aikaankin työnteko, jos sellaista on pakko silloin harrastaa. Tallissa ori viihtyy parhaiten omissa oloissaan, eikä pidä vierailijoista karsinassaan, joten sinne menosta on hyvä varoittaa hyvissä ajoin. Se on kuitenkin ihmisen huomattuaan ystävällinen ja sitä voi hyvin hoidella karsinassa vapaanakin. Uusia ihmisiä kohtaan Glaer on hieman varauksellinen, mutta ei kuitenkaan varsinaisesti arka. Glaer on hyvätapainen myös astutustilanteissa ja antaa tammalle aikaa tutustua. Kisapaikoilla se on herrasmies, joka huomioi kyllä vieraat tammat, muttei riehaannu sen enempää. Toisten hevosten seurassa Glaer tulee hyvin toimeen ja sen voi ongelmitta tarhata ruunien kanssa. Glaer on kiltti hoitaa ja käyttäytyy myös hoitotilanteissa hyvin.

Ratsuna Glaer on yhteistyöhaluinen ja helppo ratsu, joka toimii parhaiten pienin, huomaamattomin avuin, muttei ole kuitenkaan mikään älyttömän herkkä. Orin selkään voi laittaa miltei kenet tahansa, jos samassa tilassa ei ole tammoja. Aremman ratsastajan kanssa sen huomio herpaantuu nimittäin helposti, jos kentällä tai maneesissa on tammoja, vaikkei se silloinkaan mikään hankala ole. Ori on helppo ratsastaa, olematta kuitenkaan mikään automaatti, vaan sitä pitää oikeasti ratsastaa ja tehdä töitä hyvän muodon ja tuloksen saadakseen. Kokeneempi ratsastaja saa orista taitojen lisäksi esiin hyvät liikkeet ja nöyrän asenteen, jolla ori työskentelee hyvin ja tekee parhaansa miellyttääkseen. Maastossa Glaer on ihana eikä säiky äkkinäisissäkään tilanteissa. X tykkää myös uimisesta ja pesuista. Kilpailupaikoilla ori on varma, mutta saattaa toisinaan ihmetellä isommissa kisoissa ihmisvilinää. Se menee hyvin traileriin ja matkustaa hiljaa, parhaiten kuitenkin yksin. Kisapaikoilla se on varmaliikkeinen, eikä hermostu pienistä yllätyksistä.

© Jannica

Kilpailumenestys

Kuuliaisuus ja luonne 3130.50p
Tahti ja irtonaisuus 3524.78p
Kouluratsastuksessa 6655.28p
Vaikeustasolla 11/10

Päiväkirja

Kesäkuu 2019
Glaerilla sattui taannoin osakseen epäonnea kun ori päätettiin myydä, mutta harmikseen Glaer ei ikinä löytänyt uutta kotia. Ehkäpä vika oli orin rakenteessa, mutta Glaerilla oli mahtava suku ja takanaan ansiokas ura kouluratsuna joten en voinut ymmärtää miksi Glaerista ei kukaan kiinnostunut. Olihan orilla jo hieman ikää, joka luultavasti oli yksi osatekijä. Kuukausien yritysten jälkeen olin haikeana ottanut Glaerin pois markkinoilta. Vaikka Glaer oli omalla tavallaan hieno, niin ei orille ollut käyttöä jalostuksessa. Yhden hienon varsan Glaer oli jättänyt meille Zonjietiin joka oli jopa isäänsä paremmin menestynyt ja hiljattain tuonut kotiin ykköspalkinnon kouluratsujen laatuarvostelusta.

Kun Sir Glanton palkittiin, mietin pitkään pitäisikö minun käyttää Glaer laatuarvostelussa ja lopulta päätin ilmoittaa Glaerin mukaan kolmen muun kanssa. Koska Glaer ei ollut tehnyt viime vuosina oikein mitään ja ollut kevyellä liikutuksella, ei ori ollut parhaimmassa kunnossa. Kyllä sen vielä hevoseksi tunnisti, mutta lihaksia olisi saanut olla enemmän. Jos olisin tiennyt tämän, niin olisin osannut muuttaa Glaerin liikutussuunitelmia. Luultavasti Glaer lähetettäisiin kouluratsujen tilaisuuden jälkeen toisaalle viettämään eläkepäiviänsä rauhallisempaan paikkaan.

Huhtikuu 2018
Minun ei todellakaan pitänyt hankkia neljää uutta kouluratsua, mutta tarjoutui niin mahtava tilaisuus että pelkäsin ettei sellaista enään toiste tule. Tutun hevoskasvattajan serkun kaiman pikkuveljen isän kautta korviini kantautui tieto Belgialaisesta kouluratsastajasta joka oli lopettamassa kokonaan hevoskasvatuksen. Huhujen mukaan naisen kunto ei enään riittänyt hevosille, josta syystä koko tila pistettiin myyntiin hevosineen. Tilalla oli monia hienoja hevosia, niin nuoria kuin vanhojakin joista suurin osa olisi ollut rehellisesti sanoen loistava lisä Zonjietiin. Luonnollisesti Jasper ei oikein ilahtunut asiasta (eikä tili), mies kumminkin ymmärsi että kyseessä oli erinomainen tilaisuus joten Jasper antoi luvan neljään uuteen hevoseen. Tallissa oli tällä hetkellä juuri sopivasti neljä karsinaa tyhjillään.

Valinta oli vaikea eikä tilannetta helpottanut se että koska hevoset piti saada nopeasti myytyä, oli hintakin alhainen. Pitkän harkinnan jälkeen sain päätettyä ensimmäisen hevosen, nuoren mustan lupaavan oriin joka vaikutti hyvin lupaavalta. Parasta Waldorfissa oli se, että mustan orin ratsukoulutus oli jo hyvässä vaiheessa ja Waldorf olisi jo valmis kisaradoille. Toiseksi hevoseksi päätin valita ruunikon nuorikon, Sir du Glaerin, joka ei rakenteellisesti ollut parhaimmasta päästä, mutta orin suku vetäisi heti polvet veteliksi. Tammoista löysin kaksi sopivaa, rautiaan Zairan ja ruunikon Romantican jotka olivat kummatkin vielä nuoria, mutta tammoista tulisi aivan varmasti loistavia siitostammoja aikoinaan. Ja varmasti myös loistavia kouluratsuja.