Monsieur Monet

VH18-012-0179

bwp, ori
syntynyt 04.04.2018
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikonkirjava (Ee/Aa), 166cm
8v 18.05.2018
ko Grand Prix
kasvattanut Zonjiet Stud
KRJ-II
(5,5 + 40 + 25 + 10 + 12 = 92,5p.)
Monsieur Ouille - KTK-III, KRJ-II Monsieur Mouche - KTK-II, KRJ-II Endeavor
Nediva
Illutron Jarotron
Illest
le Rêve Athens - KRJ-II Luchtruim Ingezetene Avontuurlijk
Bieuwjaar
Amsterdam Diamond Don Tito
Lupita

Jälkeläiset

bwp o. Monsieur Monet (e. Emalda vd Halor)

Kilpailumenestys

Kuuliaisuus ja luonne 3217.67p
Tahti ja irtonaisuus 3875.46p
Kouluratsastuksessa 7093.13p
Vaikeustasolla 11/10

Päiväkirja

Kesäkuu 2018
Idea Monsieur linjasta lähti aikoinaan liikkeelle komeasta belgianorista, Monsieur Mouchesta. Monsieur Mouchelle valittiin tobiano tamma Atorinasta, josta syntyi tobiano ori Monsieur Ouille. Luonnollisesti Monsieur Ouille jätti jälkeensä orivarsan linjaa jatkamaan ja ruunikko tobiano orivarsa nimettiin Monsieur Monetiksi. Monsieur Monet ei ollut yhtä hyvärakenteinen kuin edeltäjänsä, mutta ori oli kuitenkin säänkestävä kouluratsu, joka oli hiljattain saanut uransa purkkiin, joka taas tarkoitti sitä että oli aika jättää jälleen yksi Monsieur varsa Zonjietiin.

Lyhyen harkinnan jälkeen päätimme valita emätammaksi oman kasvattimme, Emaldan ja varsa tulisi olemaan tamman ensimmäinen. Emalda oli ollut varsasta lähtien arka ja pelokas hevonen, joten toivoimme että Monetin rohkea luonne yhdistettynä Emaldan luonteeseen tulisi tasoittamaan myös varsan luonnetta. Kirjava orivarsa syntyi täysin ajallaan ja alusta lähtien Emalda oli hyvin omatoiminen emä, joka ei tarvinnut apua missään asiassa. Tamma pyöräytti kirjavan orivarsan maailmaan kuin mikäkin konkari. Emalda osoittautui hyvin suojelevaksi emäksi, joka ei päästänyt lähelleen muita kuin vain tuttuja ihmisiä ja nekin vasta harkinnan jälkeen.

Kirjava orivarsa oli täysin emänsä vastakohta, siinä missä Emalda oli arkajalka, oli orivarsa taas rämäpää joka mielellään kokeili rajojaan erityisesti ihmisten kanssa. Kolmannen polven Monsieur kasvatti ristittin Monsieur Chevalieriksi, josta toivotaan vielä kasvavan järkevä ja tasapainoinen kouluratsu vanhempiensa tapaan. Vaikka Chevalierin vanhemmat eivät olleet rakenteellisesti parhaimmasta päästä, oli Chevalier ilmeisesti perinyt rakenteensa isovanhemmilta, sillä orista kasvoi huomattavasti korrektimpi ratsu mitä vanhemmistaan.

Huhtikuu 2018
Olimme jo pitkään puhuneet Jasperin kanssa siitä miten Monsieur Ouillesta pitäisi jättää kirjava orivarsa kotiin isälinjaa jatkamaan. Monsieur Ouille oli menestynyt erinomaisesti Grand Prix luokissa, mutta harmillisesti ori ei ollut yltänyt aivan isänsä tasolle mitä rakenteeseen tuli. Olimme käyttäneet Ouillea pitkään jo näyttelyissä ja aina palanneet pettyneinä kotiin. Tuomareilta oli tullut hyvää sanottavaa orin rakenteesta, mutta myös kritiikkiä josta syystä ori ei ollut yltänyt paremmalle sijalle. Tammaa ei Jasperin kanssa tarvinnut kauaa pähkäillä. Olimme molemmat samaa mieltä, että le Rêve Athens olisi Monsieur Ouillelle juuri sopiva tamma. le Rêve Athens oli hyvin kaunis raudikko, joka oli aikoinaan ostettu Zonjietiin Hollannista. Erikoisen tammasta tekivät sen sukujuuret, vaikka tamman kasvattaja oli meille entuudestaan tuttu, polveutui le Rêve Athens linjoista jotka olivat meille täysin vieraita. Se olikin yksi syy miksi tamma meille aikoinaan ostettiin. le Rêve Athensille tämä tulisi olemaan ensimmäinen varsa, joten tietysti jännitimme millainen emä tamma olisi saati sitten tiinehtyisikö le Rêve Athens.

Kun le Rêve Athens tiinehtyi ja tiineys alkoi lähennellä loppusuoraa, olimme Jasperin kanssa hyvin jännittyneitä. Varsan suhteen oli niin paljon odotuksia ja toiveita emmekä tienneet selviäisimmekö siitä pettymyksestä jos varsa ei täyttäisikään odotuksia. On tolkuttanut itselleni ettei ole järkevää asettaa niin paljon odotuksia syntymättömälle varsalle. Halusimme niin kovasti orivarsan (tai oikeastaan minä halusin, Jasperille olisi kelvannut tammakin), mutta koetin myös totutella ajatukseen tammavarsasta. Olisiko se nyt niin paha? Olimme vieneet le Rêve Athensin varsakarsinaan laskettua aikaa edeltävänä iltana. Seurasimme tarkasti tamman tilaa varsakameran kautta ja kun le Rêve Athens osoitti viimeinkin varsomisen merkkejä aamuyön vaihtuessa aamuksi, olimme parhaimmillaan jakamassa aamuheiniä hevosille. Kuultuamme heti että le Rêve Athens olisi varsomassa, riensimme varsatalliin siltä varalta että tamma tarvitsisi apua. le Rêve Athensilla oli vaikeuksia synnytyksen kanssa ja lopulta Jasper joutui vetämään varsan takajaloista ulos kuin myös ottamaan varsan varsan pois kalvosta. Reipas kirjava varsa nousi lähes heti omille jaloilleen, kellahtaen kumoon ensimmäisillä yrittämillä ja lopulta löytäen tiensä le Rêve Athensin nisälle. Kun le Rêve Athens ei hylkinyt varsaansa, olimme kaikki huojentuneita ja uskalsin tässä vaiheessa kiljaista innostuksesta "SE OLI KIRJAVA ORIVARSA!" hyppelehtien pitkin tammatallin käytävää kuin lapsi ilahtuessaan lahjasta.

le Rêve Athens osoittautui heti erinomaiseksi emätammaksi. le Rêve Athens oli huolehtiva äitihahmo, joka omaksui heti äidin roolin. Olimme helpottuneita, sillä le Rêve Athens oli tarkoitus astuttaa toistamiseen, mahdollisesti jopa ensi keväänä. Tiesimme että vielä olisi liian aikaista nimetä orivarsa, yleensä se tapahtuisi myöhemmin lähempänä vieroitusikää kun olimme jo tutustuneet varsaan. Halusin ehdottomasti jatkaa isälinjan nimiteemaa ja sen takia minulla olikin kauhea hoppu nimetä varsa, sillä keksin orivarsalle sopivan nimen. Orivarsan kantaorina oli Monsieur Mouche, joka oli tuotu Zonjietiin Belgiasta. Mouchen orivarsa ristittiin Monsieur Ouilleksi ja nyt Ouillen orivarsa ristittiin Monsieur Monetiksi.