Nefous vd Halor

imageimage

Perustiedot

  • hollantilainen puoliverinen, tamma
  • 164cm, mustankimo EE/aa/Gg
  • s. 04.05.2018 8v 12/19
  • ko Prix St. Georges
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Zonjiet Stud NA

 

Luonnekuvaus

Odotimme upeata tulevaisuudenlupausta kouluradoille, mutta sen sijasta saimme kömpelön, pitkäkoipisen varsan joka ei millään tasolla täyttänyt odotuksiamme. Tammavarsassa oli pilalla aivan kaikki, ei riittänyt että kimo varsa oli kömpelö vaan se oli myös hidas oppimaan jonka tie oli hyvin kivikkoinen matkalla kohti aikuisuutta. Ei ollut varmaa saisiko tammasta ikinä kouluratsua, mutta päätimme silti yrittää vaikka luultavasti tulisimme katumaan päätöstä pitää kimo tammavarsa.

Jo pienestä pitäen Nefous on ollut lehmänhermoinen hevonen ja tammamaiseen tapaan oikukas, joka rakastaa kiukuttelua. Tamma ei ole kovin välkky ja Nefouksella on paksu kallo jonne ei mahdu mitään jos sitä ei toisteta vähintään miljoonaa kertaa. Ratsuna tamma on hyvin ailahtelevainen jonka mielenliikkeistä ei ota selvää. Jos jokin ei miellytä Nefousia, niin useimmiten sen seurauksena ratsastaja löytää itsensä maasta. Tammasta ei moni pidä (eikä aina omistajakaan), joka on siitä huolimatta ihan kelvollinen kouluratsu ja onhan tammalla sentään kestävät hermot joka on toisinaan ollut eduksi.

Voi sitä parkaa joka saa Nefouksen hoidettavakseen. Tamma on aivan pakko pitää kiinni ja lyhyellä narulla tai vaihtoehtoisesti käytävällä molemmin puolin sidottuna, josta Nefous ei tietenkään pidä ja osoittaa mielipiteensä varsin selvästi. Tamman takaa ei kannata kiertää sillä Nefous voi hyvinkin potkaista kiukuspäissään. Sikäli tamma on helposti hoidettava, näemmä edes jotkin opit ovat menneet perille, sillä tamma nostaa jalkansa pyytäessä eikä varustaessakaan harrasta mitään konnamaisuuksia vaikka selvästi mieli tekisi. Nefouksella on meinaan aina korvat luimussa hoidattaessa. Tympeä ilme on ihan peruskauraa, sillä Nefous ei tunnu pitävän oikeastaan mistään, paitsi muista hevosista. Tammalla on vahva oma tahto ja jos on kyse tahtojen taistelusta, Nefous yleensä saa mielipiteensä läpi ellei ihminen ole vähintään yhtä jääräpäinen. Esimerkiksi taluttaessa saa välillä miettiä kumpi taluttaa kumpaa sillä Nefous on jatkuvasti menossa omaan suuntaansa. Kiellot ei auta tämän tamman kanssa, sillä hevonen ei ole kuulevinaankaan. Jos on oppimisesta kyse, niin sama asia pitää toistaa niin monta kertaa että se menee tamman paksuun kalloon, yleensä noin miljoona kertaa.

Vaikka Nefous on ärsyttävä hevonen, niin on se sisimmissään ihan kiva kouluratsu, jolla on nätit liikkeet. Tosin Nefous on pirun raivostuttava ratsastaa, jolloin tamman jääräpäisyys ja tammamainen oikkuus korostuu vielä voimakkaampana. Tamma on myös hyvin tarkka ratsastajansa avuista. Nefous suorastaan vihaa karkeita, epämääräisiä apuja ja jos ratsastaja tekee jonkin kauhistuttavan virheen selässä, kuten käyttää liikaa raippaa tai apuja niin Nefous viskaa ihan huoletta ratsastajansa selästä. Tamman kanssa tarvitsee pikkuriikkiset avut, jos Nefous tuntee kannusten uppoavan kylkiin (vaikka avut olisivatkin pienet, mutta ei tarpeeksi) niin ratsastaja löytää jälleen itsensä maasta. Nefous harrastaa ratsastajan heittämistä myös kiukuspäissään jos kohdalle on osunut vain huono päivä tai tamma ei pidä jostain asiasta, kuten säästä tai viereisen tarhan hevosesta tai kenties kentän laidalla liehuvasta takista. Jep, Nefous on herkkä ja kaksikon kemioiden täytyy olla juuri eikä vain melkein. Kun yhteistö pelittää, ratsastaja tietää miten toimia Nefouksen kanssa, on tamma oikeastaan aika näyttävä kouluratsu vaikka tamman kanssa onkin aikalailla kaikki arpapeliä.

Nefouksen kisaura on jo takana, jokainen vähänkään tammaa tunteva ei varmasti ylläty kuullessaan millainen tamma oli kisahevosena. Sinä päivänä kun Nefous kävi viimeisimmät koulukilpailunsa, juhlittiin samana iltana railakkaasti tamman kisauran lopettamisen kunniaksi. Jos omistaja ei olisi näin itsepäinen ja päättänyt väkisin tehdä Nefouksesta kisahevosta, ei sitä kukaan vähänkään järkevä olisi tehnyt. Ensinnäkin, Nefous vihaa traileria, hevoskaveri vähän helpottaa mutta ajomatkat menivät aina kauhun vallassa miettien että selviäisikö traileriparka. Nefous tuli aina samalla rytinällä ulos mitä sisäänkin, kiukutteli aina kisapaikoilla enemmän mitä kotona saattaen Zonjietin nimen häpeään. Alkuverryttelyissä tapahtui sama mitä kotona, jos joku ei tyydyttänyt, järjesti tamma kohtauksen Jos Nefouksesta jotain hyvää piti etsiä niin se että tamma suhtautui uskomattoman rauhallisesti kisapaikan hälinään. Kaikki muu tuntui ärsyttävän Nefousta, mutta hälinästä tamma ei ollut moksikaan eikä Nefous varsinaisesti edes jännittänyt, eli kisasuoritus oli lähinnä kiinni tamman oikusta, ratsastajasta ja tuurista. Toisinaan palattiin kotiin karvas muisto mukana ja toisinaan taas ruusuke.

image
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Prix St. Georges

 

Kouluratsastus taso 8/7 Kuuliaisuus ja luonne 1879.07p Tahti ja irtonaisuus 2151.53p
image

Toukokuu 2018

Astuttaessamme Nebulan Grotesquella odotimme korrektia varsaa, jolla riittäisi potentiaalia vaativillekin radoille. Ja mitä saimmekaan.. Kömpelön, pitkäkoipisen varsan jonka koko varsa-aika kului törmäillessä mitä mihinkin. En ole ikinä tavannut yhtä kömpelöä varsaa, joka ei ollut luonteeltaan välkyimmästä päästä. Nefoukseksi ristitty varsa koetteli jatkuvasti hermoja, sillä jokainen asia piti opettaa tammavarsalle vähintään viisi kertaa, jotta se painuisi tamman paksuun kalloon. Ja kun aloitettiin ratsukoulutus oli Nefouksella vaikeuksia hyväksyä ratsastajaansa selkään josta syystä ratsastaja löysi itsensä maasta lukemattoamia kertoja.

Jep, tyhmä hevonen. Typerin elikko mihin olen iknä törmännyt. Tammarukka sai huonot eväät elämään syntyessä ja taisi peria vanhemmiltaan kaikki huonot geenit. Ajan kanssa, sinnikkäällä yrityksellä saimme kuin saimmekin Nefouksesta koulittua kouluratsun vaikka typerä elikko jaksoi jatkuvasti horjuttaa uskoa ja toisinaan koulutussession päätteeksi teki vain mieli mennä karjumaan tyhjään huoneeseen. Monet ovat kysyneet että miksi emme ole myyneet tammaa. Tätä olemme miettineet itsekin, lukemattomia kertoja. Vaikka emme aina pidä tammasta, niin omalla tavallamme silti rakastamme sitä. Onhan se toki idiootti, mutta nykyään Nefous on ihan kelpo kouluratsu. Tamman pää kestää hyvin kilpahevosena oloa, mikä on ehdotonta plussaa vaikka muutoin Nefous ei aina loistakaan. Nefouksella on rautaiset hermot ikäänsä nähden. Toki tamma kääntää aina katseita, huonossa mielessä ja varmasti monet ovat ihmetelleet että ollaanko nyt aivan varmasti oikeassa luokassa starttaamassa.