La Rocca

image image

Perustiedot

 • hollantilainen puoliverinen, tamma
 • 164cm, rautias ee/aa/nW20
 • s. 13.12.2019 8v 05/20
 • ko Intermediate I
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut L. Van Dijk NL

Luonnekuvaus

Rocca on hevonen jota täytyy käsitellä silkkihanskikkain, jolle tulee tarjota kaikki silkkityynyltä ja jota tulee kohdella kuin kuninkaallista koska Rocca on maailman hevonen numero yksi. Rocalla on aivan liikaa itseluottamusta, aivan liian vähän kunnioitusta muita kohtaan ja joka on hyvin rasittava kaikkine vikoineen, mutta tamma näyttää nätiltä pinkissä joka kuvastaa Rocan sisäistä prinsessaa. Kuten sanottu, tamma ei kunnioita ketään ja käyttäytyy haluamallaan tavalla tilanteesta riippumatta. Jos Rocca päättää suunnata pientareelle vehreän toivossa niin sen myös tamma tekee välittämättä siitä raahautuuko ihminen mukana vai ei. Rocca kunnioittaa maailmassa vain yhtä ihmistä, sen joka on tehnyt lujasti töitä siteen solmimisen eteen. Ikävä kyllä Roccan maailmaan ei mahdu kuin yksi ihminen, joten muut saavat osakseen diivailijaprinsessan joka ei muiden tunteita säästele. Tammalla on taito saada ihmiset ympärillään hermostumaan ja vaikka kiukkusuoni tykyttäisi miten otsassa hoitajan huutaessa tammalle niin Rocca ei ole moksiskaan.

Jokainen joka on nähnyt Rocan luonteesta edes vilauksen on syvästi ihmetellyt miksi omistan näin järjettömän huonokäytöksisen elikon, niin vastapainoksi voin sanoa että Rocan suku on täynnä menestyjiä, Rocalla on upeat, elastiset liikkeet jolla on vahvat askellajit ja jolla on mielettömästi potentiaalia kouluratsuksi. Rocca on vaativa ratsu, joka tarvitsee selkään kokeneen sekä määrätietoisen kuskin. Vaikka Rocca ei tavallisesti kuuntele, niin tamma todella rakastaa työskentelyä ja tällöin pistää itsensä likoon. Rocca tekee paljon oma-aloitteisesti kuin myös ratsastajaansa kuunnellen, jota tapahtuu vain kouluratsastuksen parissa työskennellessä. Vaikea uskoa että tammasta löytyy näinkin lahjakas puoli.

Rocca on helppo hevonen lastata joka tyytyy yllättävän vähään joten matkat menevät yleensä rauhallisissa tunnelmissa. Kisapaikoilla tamma on oma, ihana itsensä joka saa jokaisen epäilemään itseään vetäen epäilemättä kotitallinsa häpeään ja joka näyttää siltä aina ettei kuuluisi joukkoon. Rocca kuuntelee yhtä paljon kuin tavallisesti (lue: ei yhtään) ja tamman saaminen kuulolle on tavallista haastavampaa sillä hälinä vie tamman huomiota pois oleellisesta. Kunhan vain Rocan saa virittyneeseen tilaan niin kaikki menee hyvin ja Rocca loksauttaa kaikilta suut ammolleen.

image
  Fokus kwpn, rt, 172cm Wodewil kwpn, rt, 170cm Liberal  
  Espina 
  Goldlady kwpn, rn, 168cm Laptop 
  Galaktika 
  Tanagra kwpn, rn, 167cm Artrix kwpn, rt, 168cm Maleck 
  Astra 
  Athene kwpn, rn, 164cm Roman  
  Valyetta 
image

Isä Fokus oli hyvin isokokoinen rautias suurimerkkinen hollantilaisori jonka emälinja johtaa suoraan ikivanhaan geldersukuun josta orin merkit ovat myös lähtöisin. Fokus oli luonteeltaan eloisa, erittäin herkkä ratsu joka tunnettiin räjähtävän nopeista suorituksistaan. Liikettä riitti isoille radoille asti mutta vaikka Fokuksella oli potentiaalia niin toisinaan orin liiallinen herkkyys koitui myös kohtaloksi. Orilla oli hyvät jalka-asennot jonka vuoksi Fokusta käytettiin erityisesti tammoille joiden jaloissa oli sanomista. Fokus ei ollut kummoinen periyttäjä eikä toistaiseksi ainutkaan orijälkeläinen ole läpäissyt jalostusarviointia, tammavarsat ovat menestyneet paremmin.

Isänisä Wodewil, tämä 170cm korkea hevonen tunnettiin myös herkkyydestään jota ori periytti vahvasti jälkeläisilleen. Wodewil oli hyvärakenteinen hevonen joka palkittiin monesti tilaisuuden parhaana hevosena. Orilla oli puhtaas, joustavat liikkeet jonka ravi oli kymppi. Oikean valmentajan ja ratsastajan avulla Wodewil menestyi Grand Prix luokissa asti ja saavutti suosion jalostuksessa joka jäi kuitenkin vain pariin kauteen. Wodewilin varsat olivat herkkiä mutta useampi orin jälkeläinen on hyväksytty jalostukseen ja osa myös kilpaillut hyvillä tuloksilla.

Isänemä Goldlady oli isomerkkinen gelder suunnan ratsu. Tavallista raskaampi tamma jolla oli hyvä rakenne ja lennokkaat liikkeet. Goldladyn tiedetään kilpailleen niin kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossa muutaman vuoden ajan ennen siitostamman urahaaraa. Tamma oli erinomainen emätamma joka varsoi viidesti. Jälkeläisistä Fokus oli ainoa ori joka kirjattiin ratsusuunnalle. Goldladyn varsat olivat hyvärakenteisia ja Fokusta lukuunottamatta hyväluonteisia.

Emän Tanagran varhaista vuosista 8-kuukautisesta 4-vuotiaaksi asti ei tiedetä paljoa. Nuoressa tammassa nähtiin potentiaalia ja Tanagra oli myös todella nätti ja elegantti tamma joka oppi nopeasti. Jo puolitoista vuotta omistajan vaihdon jälkeen, teki tamma debyyttinsä helpossa koululuokassa saaden tulokseksi 72%. Ratsukko eteni lopulta Int I luokkiin saakka jossa menestys oli tasaista. Tanagra ostettiin alunperin vain kilpahevoseksi jonka vuoksi tamma varsoi kahdesti jotka ovat molemmat perineet emältään liikkeet.

Emänisä Artrix oli rautias 168cm korkea hollantilaisori joka myytiin Saksaan huutokaupassa 3-vuotiaana. Hyvä, menestynyt isä linja yhdistettynä Artrixin liikkeisiin oli ratkaiseva ostotekijä. Artrix kilpaili Grand Prix tasolla asti ja saavutti sensaatiomaisen suosion sillä orilla oli harvinaisen virheetön rakenne. Elinaikanaan ori astui satoja tammoja ja vielä kuolemankin jälkeen orin tavara on edelleen haluttua. Useat Artrixin orijälkeläisistä on hyväksytty jalostukseen ja vielä moni näiden jälkeläisistä. Artrix oli varma valinta lähes tammalle kuin tammalle.

Emänemä Athene oli kaunis ruunikko sirorakenteinen kipakkaluonteinen tamma jolla oli vaikuttava suku josta tunnettiin monia menestyneitä kouluratsuja. Alunperin Athene ostettiin siitostammaksi suvun vuoksi, tai ainakin näin huhuttiin, mutta kävi ilmi että tamman hedelmällisyys oli heikko jopa hyvän siementäjän kanssa. Useista yrityksistä huolimatta Athene tiinehtyi vain kerran, Tanagra nimisen varsan joka myytiin pian vieroituksen jälkeen muualle tilan lopettaessa hevostoiminnan. Athene oli ainoa tilan hevosista jota ei myyty, on arveltu että tamma jäi samaan perheeseen asumaan menehtymiseensä saakka.

image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate I

 

Kilpaillut porrastetussa kouluratsastuksessa maksimitasolleen
image

Joulukuu 2022

Näiden kaikkien vuosien ajan kun Rocca oli asunut Zonjietissa, oli tamma tehnyt kaikkien elämästä yhtä kaaosta ja kärsimystä. Pari ihan kelvollista varsaa tamma oli varsonut kunhan orivalinta osui täysin eikä vain melkein nappiin. Iso riski siinä oli ja on vieläkin jos olisi vielä varsahaaveita, mutta ne haudattiin EC Rocaderan jälkeen sillä tuumimme että ei ole järkevää käyttää tammaa jalostukseen sillä väärissä ja kokemattomissa käsissä Roccan varsa voisi olla katastrofi.

Rocca on siirtynyt nyt ulos asumaan täysipäiväisesti muun tamma- ja varsalauman kanssa. Yllättävää kyllä, tamma sopeutuu parhaiten isompaan laumaan eikä uusien tulokkaiden kesken synny kiistaa. Oli tammalla kulta-aikansa myös, ei kaikki ollut pelkkää jatkuvaa vuoristorataa ja rakas Rocca on meille edelleen mutta nyt saa keskittyä olemaan hevonen vuorokauden ympäri. Vaikka tamma ei nyt ole läsnä arjessa niin meille jäi Roccan jälkeläinen, Barga joka muistuttaa emäänsä hyvin paljon tietyissa asioissa vaikka luonteeltaan ovat toistensa vastakohdat.

Huhtikuu 2020

Lupaava, nuori prinsessatamma La Rocca oli vasta hiljattain muuttanut Zonjietiin. Aluksi oli tarkoitus suunnata tamman kanssa suoraan kisakentille mutta lopulta tulin toisiin aatoksiin. La Rocca oli vielä nuori ja ehkäpä emätammana olo tekisi Rocalle hyvää tamman luonteen tuntien. Seuraava vaihe oli löytää Rocalle sopiva ori joten päädyimme Tregaroon joka oli pienikokoinen, vähemmän nätti ruunivoikonkirjava hollantilainen ori jonka luonne korvasi kaikki muut puutteet orissa. Asiassa oli paljon satunnaistekijöitä, ei ollut mitään näyttöä tai ennustetta siitä millainen varsasta voisi tulla. Pahimmassa tapauksessa varsa olisi kuin ilmetty emänsä, yhtä pieni kuin isänsä jonka rakenteessa ei ollut lainkaan hyvää sanottavaa.

Rocca oli eräänä aamuna varsonut ihastuttavan voikonkirjavan tammavarsan joka ei muistuttanut emäänsä missään asiassa. Isäänsä tammavarsa oli ehdottomasti tullut, mutta oli huomattavasti kookkaampi ja sirorakenteisempi. Roccan varsasta tuli lopulta Barga vd Halor joka päätettiin jättää kotiin, ei sitä kovin usein synny voikonkirjavia puoliverisiä. Tässä tapauksessa Barga oli Zonjietin historian toinen voikonkirjava, molemmilla Tregaro isänä. Barga on lupaava nuorukainen jolta tullaan tulevaisuudessa vielä odottamaan paljon.

Maaliskuu 2020

La Rocca oli täysin epäharkittu päätös, jos olisin jäänyt miettimään hetkeksi tai ottanut tamman edes koeajalle olisin aivan varmasti muuttanut mieleni, mutta ostohetkellä se vaikutti hyvältä idealta. Rocalla oli hyvä sukutaulu täynnä menestyneitä kouluratsuja ja jonka sisarukset olivat menestyneet koulukentillä, videoiden perusteella Rocca ei ollut poikkeus. Tammalla oli upeat liikkeet joka olisi vakuuttanut kenet tahansa. Roccan myyjä oli tunnettu kasvattaja Hollannista jonka kaikki kouluratsastuspiireissä tunsivat, joten sekin vakuutti minut sillä en uskonut saavani sikaa säkissä. Mies oli kuvaillut tammaa luonteeltaan vaativaksi, mutta juuri sillä hetkellä ajattelin että ei se voinut kovin vaikea olla. Väärin.

Siitä hetkestä alkaen kun Rocca saapui Zonjietiin oli tammasta jo lähes tullut legenda. Kukaan ei halunnut ottaa tammaa kontolleen sillä tamma ei todellakaan piitannut kenestäkään vaan teki kaikki täysin oman mielensä mukaan. Tietäen millaiset kyvyt tammassa piilisi, en halunnut luovuttaa tamman suhteen vastoinkäymisistä huolimatta. Ensimmäisiä kertoja tammalla ratsastaessani mikään ei sujunut yhtään, Roccaa ei kiinnostanut. Toistimme tätä samaa viikkokausia ja hiljalleen huomasin tuloksia sillä aloin saada tammaa kuulolle. Sen jälkeen kun olimme löytäneet yhteisen sävelen niin kaikki sujui paremmin ja suoritus parani joka kerta. Tällöin näin Roccan kyvyt ensimmäistä kertaa livenä ja olin ällikällä lyöty, jos tamman saisi vain riittävän kuulolle niin Roccalla olisi edessään vaikka minkälainen tulevaisuus kouluratsuna.