→ Nimi: Cyndara FW, "Dara" → Rotu: Hollanninpuoliverinen → Syntymäaika: 14.09.2008 / VARL → Sukupuoli: tamma → Säkäkorkeus: 160cm → Väri & Merkit: Vaalenrautias, sukat, piirto → Rekisterinumero: VH05-012-0834 |
→ Kasvattaja: Missu → Omistaja: Missu → Painotus: Estepainotus → Koulutustaso: Ko: Vaativa A, re: 150cm |
Palkittu Huhtikuun -09 YLA-tilaisuudessa pistein 28 + 34 + 27 + 35 = 124p / YLA2
» Ratsuna Dara osaa olla vaativa. Huonoina päivinä Dara on jäykkä, ja vaatii pitkää lämmittelyä, ennenkuin voi alkaa ratsastamaan kunnolla. Huonot päivät sijoittuvat usein syystuulisille päiville, jolloin vettä sataa. Päivää ei paranna maneesissa olo. Huonoja päiviä on loppupeleissä vähän. Nuoren iän vuoksi tammaa ei suositella aloittelijoille, sillä Dara voi tunnetusti säikähtää jotain, ja silloin harva pysyy selässä. Nuorena hevosena Dara osaa olla vaativa. Tamma vaatii paljon toimiakseen, ja ratsastajan tulisi olla kokenut, jotta osaa hyödyntää tamman lahjat. Askellajit eivät ole kouluhevosen ihanteet, ainakaan istua. Käynti on kieltämättä rentoa ja pitkäaskelista, mutta ravia menee pomppisen puolella. Ravissa voi kyllä istua, mutta helppoa se ei ole. Laukka on ihan ok. Vaikka askellajit ovat huonot istua, on ulkopuolisen silmään liikkeet mahtavat. Dara osaa esitellä hienosti askellajejaan. Pohkeenväistö on liike, jota treenataan enemmän ja enemmän. Dara tunnetusti kävelee nopeasti, ja uralle väistäessä saattaa kävellä, jos ei ole tarkkana. Tätä liikettä saa vääntää oikein kunnolla, että se tulee oikeassa muodossa ulos. Liian monet avut saavat Daran menemään sekaisin, jottei se ainakaan menisi oikein.
Estepuoli toimii hiukan paremmin; Dara pitää hyppäämisestä, mutta joskus saattaa kieltäytyä, ihan huvin vuoksi vaan ja ratsastajan pään menoksi. Rynnii usein esteille, mutta kuuntelee ihan hyvin pidätteitä. Daraa rauhoittaa hyvin ääni, joten ohjan lisäksi kannattaa käyttää ääntä. Jos Daran kanssa hyppääminen menee pelleilyksi, tamma ei hyppää ollenkaan, on parasta ottaa itseään niskasta kiinni, ja laittaa tamma vaikka kävelemään esteen yli. Näitä virheitä on tehty kylliksi, ja niiden tekeminen on parasta lopettaa. Maastoesteet sujuvat kivasti, niitä hypätään vapaaehtoisesti, ilman reippaita apuja. Ylipäätänsä maastoilusta Dara pitää. Lenkin ei tarvitse olla vauhdikas, ja vaan tammalle riittää rauhallinen kävelylenkki. Lyhyet lenkit sopivat hyvin alku-, ja loppuverryttelyksi.
» Kilpailuissa Dara on oma persoonansa, ja eikä tuota ongelmia yhtään olla muiden ympäröimänä. Päinvastoin, Dara nauttii siitä. Kilpailusta toiseen matkustaminen ei stressaa Daraa ollenkaan, pitkistä matkoista korkeintaan voi herpaantua. Muita hevosiakaan ei ala potkimaan tai tekemään muuta ei toivottavaa. Osaa käyttäytyä siis kunnolla, eikä komentaa tarvitse ollenkaan. Ainakaan usein. Lämmittely sujuu, niin kisaradallakin. Kilpaileminen ei ole mikään ongelma tälle tammalle. Nuoreastaan iästään huolimatta kilpaileminen sujuu nyt oikein hyvin.
» Kuten on tullutkin on ilmi, Dara on oikein sosiaalinen, ja viihtyy toisten hevosten seurassa. Tarhaan sitä ei voi jättää ilman toista hevosta. Jos Dara meinaa jäädä yksin tarhaan, pitää tamma hakea talliin, yksin ei missään nimessä saa jättää, silloin ei tule hyvää jälkeä. Pomottamaan ei ketään ala, vaan alistuu yleensä muille.
i. Stanley Weps YLA2, KTK-III, KRJ-II |
ii. Sevaritza EVM | ie. Cherokee Rose EVM |
e. Blijkbaar VIR MVA Ch, YLA2, ERJ-II, KRJ-II |
ei. Blijken EVM |
ee. Blaar EVM |
Isänisänisä Volcano of Sprit ei omistakaan niin pitkää tarinaa, kuin poikansa. Volcano of Sprit ei ole kiertänyt ihmiseltä ihmiselle, vaan pysynyt samassa paikassa, missä syntykin. Volcano of Sprit, tuttujen kesken Rade, on kansallisen tason kouluratsu, joka ei kuitenkaan yltänyt GP tasolle, vaan kilpaili enimmäkseen vaativassa A'ssa, ja osallistui pari kertaa intermediaite I -luokkiin. Kilpailuissa tuli pientä menestystä, mutta kuuluisaksi ei ori ole yltänyt. Eikä myöskään näyttelyissä. Näyttelyissä tuomarit sanoivat orin olevan erityisen raskas, ja pää oli sirohko muuhun rakenteeseen verrattuna. Volcano of Sprit'in omistajat eivät lannistuneet, vaikkei ori menestynytkään. Zenith on ainut Raden astuma tamma. Nykyään Rawhide viettää kotitilallansa vihreitä eläkepäiviä, silloin tällöin nähdään kevyillä maastolenkeillä Hollannin upeissa maastoissa.
Isänisänemä Zenith oli syntyessään täynnä tarmoa ja intoa. Kouluratsastuksen parissa on loistanut, ja saanut monet ihmiset haukkomaan henkeään. Ja niinpä Zenith onkin loistava nimi tälle tammalle. Edelleenkin, tämä tamma on elossa. Zenith on siitostammana Englannissa, hoivaamassa viimeistä varsaansa. Mutta tammikuusta eteenpäin tamma jää virallisesti eläkkeelle. Zenith'n suku on hienohko koulusuku, josta löytyy monenlaista taituria. Suvussa on periytynyt sukat, ja niin Zenith'iltäkin löytyy jokaisesta jalasta sukat, mutta huonoa onnea se ei ole koskaan ollut. Saavutuksia riittää paljon, sillä tamma on haalinnut monen näköistä ja kokoista pokaalia. Samoin ruusukkeita löytyy monia. Tällä tammalla löytyy säkää 162cm, ja väriltänsä on vaaleanrautias.
Isänemä Cherokee Rose on näin tuttujen kesken Bella, joka kilpailee vieläkin harvoissa kilpailuissa, n. vaativan B'n tasolla. Nuorempana kilpaila jopa GP tasolla, joka on suuri saavutus, kun ottaa huomioon tamman suvun. Bellan suvusta ei löydy huippuhevosia, vaan ihan normaaleja kilpailuratsuja, jotka ovat kilpailleet helpohkoilla tasoilla. Silti ihmeteltiin, miten Cherokee Rose on niin hieno kouluratsuksi, mutta maailmahan on ihmeitä täynnä. Bellan oltua 6-vuotias se aloitti aktiivisen kilpailu-uran helpoissa luokissa. Ikää tultua lisää tamma kilpaili vain vaativimmissa luokissa, ja 10-vuotiaana se starttasi ensimmäisen kerran GP luokassa, ja sijoittui heti kudenneksi. Ja tämä suoritus yllätti kaikki. Bella kilpaili vain lisää GP luokkia, ja saavutti pari voittoakin, sekä sijoituksia. Näyttelyihin tämä tamma ei ole koskaan osallistunut, vaikka rakenteeltaankin on hieno. Bella on pienikokoinen, säkää vajaa 160cm, mutta silti siltä löytyy kapasiteettia uusiin asioihin. Väriltänsä tämä hieno tamma on tummanruunikko.
Isänemänisä Howsmite on yksi niistä normaaleista kisahevosista, joka ei yltänyt huippuhevosten joukkoon. Esimerkiksi pirueteissa sen takaosa liikkui liian paljon, josta vähentyi paljon pisteitä. Laukanvaihdoissa on/oli parhaimmillaan. Tällä hetkellä Howsmite on siitosorina Englannissa, ja on astunut pari tammaa, ja jälkeläisistä on ollut hienoja. Kukaan jälkeläisistä ei ole ehtinyt kilparadoille, mutta varsanäyttelyissä kehuttu on. Howsmite'n omat saavutukset, eivät ole niin ihmeellisiä. Intermediaite -luokissa kilpaili, saavuttaen 2 voittoa, ja 7 sijoitusta. Tuolloin pienikin virhe tiputti ratsukon kauas kärjestä. Howsmite kuitenkin jatkoi kilpauraansa, vaikkei sijoittunatkaan monesti. Silti monet pitivät tätä upeana orina, sillä sen rakenne on mahtava. Näyttelyissä kuitenkin rakennetta sanotiin liian raskaaksi, ja näyttelyt jätettiin siihen. Näyttelyissä kuitenkin kehuttiin orin upeaa mustaa väriä, ja päätä komisti pyöreä tähti. Säkää löytyy 167cm.
Isänemänemä Avenida, lempinimeltänsä Twisti, on hyvin pienikokoinen, mutta pippurinen tamma. Säkää on vain 159cm, ja tamma jää sentillä rotumittojen ulkopuolelle. Twisti ei ole huippu koulu-, eikä esteratsastuksessa, ja kenttäratsuksen korkeat kiinteät esteet saivat tamman vauhkoontuman täysin. Kisapaikoilla tamma stressasi hirveästi, eikä malttanut alkuunkaan pysyä paikoillansa. Niinpä kilpailuradat päätettiin jättää taakse, sillä jokupäivä tamma sekoaisi lopullisesti. Kotitallilla Twisti on ihana persoona, oikein rauhallinen ja mukava hoitaa että ratsastaa. Niinpä omistajat, ihan sattumalta keksivät ilmoittaa tamman hienoon rotunäyttelyyn. Sinne mentiin vain huvinvuoksi, katsomaan vain, miten menee. Näyttely olikin suuri yllätys, sillä tamman rakennetta kehuttiin upeaksi. Siitä alkoi näyttelyiden kierto. Säkäkorkeus ei paljoakaan haitannut. Twisti elää edelleen, viettää vaihteeksi eläkepäiviä. Väriltänsä tämä näyttelykonkari on ruunikko.
Emänisä Blijken on ori, joka kilpaili esteratsastuksen kansallisella tasolla asti, mutta kaikki muuttui, kun se loukkaantui dramaattisesti kotitilallansa Hollannissa. Onnettomuuden jälkeen Blijken ei koskaan palannut kisaradoille, vaan siirtyi jalostukseen, ja kiersi muutamia näyttelyitä. Jalostuspuolella Blijken astui monia, monia tammoja, ja jälkeläisiä on nähty usein kilpailuradoilla tekemässä kunniaa. Näyttelyissä Blijken ei kuitenkaan pärjännyt, vaikka se onkin suuri ja komea. Kun Blijken kilpaili vielä esteillä, se hyppäsi kevyesti 140cm ratoja, ja osallistui myöskin 160cm ratoihin. Uransa aikana se ehti saavuttaa kymmeniä voittoja, ja lukuisia sijoituksia. Kouluratsastuksessa Blijken ei menestynyt, yleensä tuli hylkäys, on ori tanssahteli kesken suorituksen aitojen toiselle puolelle. Säkäkorkeutta Blijkenillä on huimat 174cm, ja väriltänsä se tummanruunikko, lisäyksenä etujaloissa vuohissukka. Tällä hetkellä Blijken on siitosorina.
Emänisänisä Blikker West ei ollut mikään huippuratsu, polveutui ihan hyvästä esteusuvusta, mutta ei kuitenkaan huippuratsuja. Blikker West kilpaili esteratsastuksessa, taso oli n. 100-120cm. Sen ylemmäs ori ei kyvennyt kilpailemaan. Kouluratsastuksessa kilpaili vaativa B:hen asti. Kenttäratsastuksessa se ei koskaan kilpaillutkaan, oli liian säikky kulkemaan maastossa. Blikker West ei myöskään saavuttanut näyttelymenestystä, tuomareiden mielestä ori oli liian rakas. Blikker West jouduttiin siis lopettamaan v. 1999 lopussa, oriin iski paha influessa, jota ei pystytty parantamaan. Blikker Westin lisäksi kaksi muuta hevosta kuoli kyseiseen tautiin. Blijken jäi tämän orin ainoaksi jälkeläiseksi. Väriltänsä Blikker West oli vaaleanrautias, päästä löytyi iso leveä läsi ja kaikista jaloista vuohissukat. Säkäkorkeutta oli 163cm.
Emänisänemä Lisenia II ei ollut nuorempana kuuluisa kisaratsu, eikä näyttelyissäkään oikein menestynyt. Lisenia oli vain siitostammana pienessä kwpn siittolassa, mutta silti monia kuuluisa ori astui sen. Tamman rakennetta katsottiin hyväksi, vaikka näyttelymenestystä ei tullutkaan. Orit tietysti astuivat vain kovalla hinnalla, mutta kaikki oli sen arvoista. Lisenian varsat alkoivat menestyä koulu-, ja esteratsastukset monin sijoituksin ja voitoin. Hieman vanhempana Lisenia palasi kisaradoilla, mutta vieläkään ei tullut menestystä. Niinpä kilpailut jätettiin sikseen, ja Lisenia vietti siitostamman päiviä. Tänä päivänä Lisenia ei ole enää siitostamma, vaan viettää ansaittuja eläkepäiviä paikassa, jossa se on myös syntynt. Säkäkorkeutta Lisenialla oli 165cm, ja väriltänsä se on kulomusta.
Emänemä Blaar on tamma, jonka kanssa on helppo työskennellä tilanteessa kuin tilanteessakin. Se luottaa melkein kaikkiin ihmisiin, ja käyttäytyy aina kunnolla. Huonoja tapoja ei omaa ollenkaan, ja siksi Blaar onkin hyvä siitostamma, koska se on niin hyväluonteinen. Kisapaikoilla ei tullut ainakaan ongelmia, sillä Blaar tuli ihan hyvin toimeen muiden hevosten kanssa. Blaar ei kilpaillut GP tasolla, vaan hyppäsi esteratsastuksen 120cm, korkeintaan 130cm. Korkeammalle Blaar ei yksinkertaisesti päässyt, vaikka se onkin aika suurikokoinen tamma, säkää 167cm. Kouluratsastuksessa pääsi kuitenkin hiukan pidemmälle, kilpaili vaativan A:n luokkia ihan hyvin tuloksin. Huipputasolle Blaar ei ikinä päässyt, mutta se tamman omistajaa haitannut, sillä Blaar oli muutenkin täydellinen siitostamma ilman kymmeniä kilpailuvoittoja ja -sijoituksia.
Emänemänisä Ferlingo, on edelleenkin elossa, ja on rajoitetussa siitoskäytössä. Ferlingo on ulkonäöltänsä suuri musta ori, säkää 171cm, ja eikä sillä ole yhtään valkoista merkkiä, ei päässä tai jaloissa. Kisaradoilla Ferlingoa pelättiin usein, mutta useimmat huomasivat, miten komea ori oli kyseessä, sillä komean ulkonäön lisäksi se omasi/omaa upen hyppykyvyn, jolla päästäisiin pitkälle. Niin siinä kävikin, vuodet vierivät ja Ferlingon hyppytaidot vain paranivat ja eräänä kauniina päivänä se starttasi jo GP tason luokassa, ja ilo oli suuri, kun ori hyppäsi 4. sijoitukselle. Ferlingo jatkoit GP tason parissa, ja sen täytettyä 15-vuotta se siirtyi jalostukseen. Ferlingo astui monia, monia tammoja, ja monet varsoista ovat pärjänneet hyvin esteittä, muutamat taas hyvin näyttelypuolella.
Emänemänemä Sabriana Lady ei ole enää elossa. Tamma kuoli vanhuuteen 25-vuoden iässä. Sabriana Ladyn omistajalle oli suuri kunnia, kun kuuluisa esteori Ferlingo Sabrianan. Ennen siitokseen siirtymistä Sabriana Lady kisasi pääosin esteillä, käyden myös muutamissa koulukilpailuissa. Esteillä Sabriana Ladyn kanssa sai olla tarkkana, ettei se alkanut kuumenemaan, sillä niin kävi helposti. Koulukilpailuissa Sabriana Lady meni kouluaitoijen ulkopuolelle, jolloin kouluratsastuksessa luovuttiin vapaaehtoisesti, ja päätettiin siirtyä pelkkiin esteisiin, joka oli hyvä päätös. Sabriana Lady ei kyennyt aivan GP tasolle, hyppäsi sellaista n. 130cm luokkia, ja pärjäsi niissä luokissa hyvin. Sabriana Ladyn hieman vanhetessa siirryttiin matalempiin luokkiin, ja kaikkien yllätykseksi tamma kolisi melkein jokaisella esteillä. Niinpä kokeiltiin uudestaan 130cm luokkaan, jolloin tamma taas loisti upeasti. Sabriana Lady oli 170cm korkea, väriltänsä se oli vaalenruunikko.
31.01.2010 - Daran kuulumisia
Vaikka Dara onkin hieno kasvattini, on se silti jäänyt huonolle huomiolle. Olen kyllä monta kertaa suunnittelut, että tämä tamma pitäisi saada nopeasti laatiksiin. Mutta, tästä päivästä lähtien Dara pääsee paremmalle huomiolle ja aletaan keräämään valkkoja kasaan. Dara ei kuitenkaan ole viime syksynä juuri ollenkaan kisannut, mutta on osallistut ERJ cuppeihin. Niistä ei ole vielä tullut sijoituksia, mutta ehkäpä joskus tulevaisuudessa tulisi.
03.02.2010 - Jumppasarjoja
Tänään päätin hypätä hieman Daralla, mutta tällä kertaa jumppasarjoja. Eihän niiden kanssa ole ennenkään ongelmia ollut, mutta mitään menetettävää ei kuitenkaan olisi. Dara oli hyvällä tuulella ja tamma käyttäytyi hienosti kun pistin sitä valmiiksi. Menimme maneesiin ja teimme alkuverryttelyt. Dara tuntui hyvältä ratsastaa, vaikka laukka olikin hieman vauhdikasta. Jumppasarjat sujuivatkin hyvin, ihan kuten olin odottanutkin. Emme kuitenkaan jääneet pomppimaan niitä koko loppupäiväksi, vaan loppuun otimme pienet pohkeenväistöt. Viimeisenä loppuverkat, joissa Dara alkoi tuntua hieman väsyneeltä. Lopettelimme ja vein tammani talliin ja hoiden sen.
05.02.2010 - Maastolenkki
Sää oli kaunis, joksikseen luminen, päätin lähteä maastoilemaan ja mukaani lähtisi Dara. Laitoin tamman tallissa valmiiksi ja tallipihalle nousin sen selkään. Dara oli kuitenkin lähdössä jo liikenteeseen ennen kuin minulla oli jalustimet sopivan mittaiset. Päästyämme maastoon tamma alkoi rentoutua, eikä sillä ollut enää kiire mihinkään. Ravailimme ja laukkailimme kylläkin, ja siitäkös Dara vasta innostuikin, kun pääsi hieman liikkumaan. Nautimme molemmat lenkistä, mutta pitihän sitä joskus palata tallille.
31.07.2012 - Jalkaongelmia
Daralla onkin kesä mennyt hieman pieleen. Tamma on kärsinyt oikean etujalan ontumisesta, eikä ontumiselle ole syytä löytynyt. Dara on ollut muutaman tunnin päivässä tarhassa ja saanut kevyttä liikuntaa. Mikään ei tunnu auttavan, joten tulevan viikon aikana olisi taas käynti klinikalle tutkittumaan jalka. Syyn selviäminen olisi todella kova sana. Toivotaan kuitenkin parasta - pahinta ei mietitä tässä vaiheessa!
29.08.2012 - ERJ:n laatuarvostelu
ERJ:n laatuarvostelun elokuun tilaisuuden tulokset julkaistiin tänään ja tuli samalla ilmi, että uusi tilaisuus julkistetaan piakkoin. Siinä samalla alkoikin kaikkien hevosten tutkailu ja mietintä, ketkä ilmoittaisin seuraavaan tilaisuuteen. Dara olisi valmis menemään, vaikka jälkeläisnäytöt ovatkin hieman kehnot. Nyt vain odotetaan kutsun julkaisua. Daran lisäksi tilaisuuteen ilmoitetaan todennäköisesti hollantilaistammat Slender Breath MHN ja Mindora BJD.
Ulkoasu © Judith 2010