→ Nimi: Dalloness kwa, "Nessa" → Rotu: Hollanninpuoliverinen → Syntymäaika: 03.07.2009 / VARL → Sukupuoli: tamma → Säkäkorkeus: 162cm → Väri & Merkit: Ruunikko → Rekisterinumero: VH06-012-8224 |
→ Kasvattaja: meym. / Kwaliteit → Omistaja: Missu → Painotus: Koulupainotus → Koulutustaso: Ko: GP, re: 100cm |
» Nessa on kiva tamma ratsuna, vaikka sen hienohelma luonne tuleekin esille. Märälle kentälle ei voi mennä, vaan maneesi on ainut vaihtoehto tamman mielestä. Neiti hienohelma on kuitenkin upea kouluratsu, jolla on upeat ja pitkät askeleet. Askeleet ovat pehmeitä ja mukavia istua. Lisäksi Nessa ei harrasta ylimääräistä itse keksimisiään temppuja, kuten pukittelua ja ryöstämistä, vaan päinvastoin yrittää keskittyä olennaiseen eli ratsastajan apujen kuuntelemiseen. Yliherkäksi hevoseksi Nessaa ei voi sanoa, mutta tamma on kumminkin hieman herkkä, kuten hyvän kouluratsun ominaisuuksiin kuuluukin. Nessa ei yleensäkään kuumene, mutta joskus rankan treenin yhteydessä tammaan tulee lisää virtaa ja alkaa kuumenemaan. Esteratsastus, josta ei usein puhuta, ei ole ollenkaan Nessan laji. Estetunnilla tamma kuumenee ja alkaa harrastamaan kieltäytymistä ja ylipäätänsä juoksua esteiden vierestä. Puomeja tamma menee kuitenkin kuuliaisesti ja nostaa jalkojaan hyvin puomien ylitse. Maastoilusta Nessa pitää ja alku- ja loppuverryttely voidaan tehdä hyvin maastossa. Usein alku- ja loppukäynneksi tehdään pieni maastolenkki, josta tamma nauttii. Tamma ei ole ollenkaan säikky maastossa, eikä säikähdä pienestä tai edes säpsähdä. Pelkällä maastoreissulla Nessa pitää kuitenkin metsässä juoksemisesta, mutta hiljentää vauhtia tarpeen tullen.
» Kilpaillessa Nessa on utelias ja katsoo joka paikkaan korvat hörössä kaula kaarella. Varsinainen kisahälinä ei tammaa haittaa, mutta mitä ympärillä tapahtuu, on se, mikä tammaa kiinnostaa suuresti. Lämmittelyssä Nessa kulkee usein hienosti, eikä ole ollenkaan jäykkä, niin kuin se ei melkein ikinä olekaan. Itse kisaradalla Nessa yrittää parhaansa, eikä siellä ala temppuilemaan. Kameroiden salamat saattavat pilata tamman keskityskykyä, mutta nykyään niihin ollaan totuttu, eivätkä ne häiritse enää juuri ollenkaan.
i. Womble Whoo FW YLA2 |
ii. Stanley Weps KTK-III, KRJ-II, YLA2 † | ie. Cash Noisette KRJ-II, ERJ-III, YLA2 † |
e. Witherin Tear FW |
ei. Night Guard YLA2, KRJ-II † |
ee. Creola Rosette KRJ-II, YLA2 † |
Isänisänemä Cherokee Rose on näin tuttujen kesken Bella, joka kilpailee vieläkin harvoissa kilpailuissa, n. vaativan B'n tasolla. Nuorempana kilpaila jopa GP tasolla, joka on suuri saavutus, kun ottaa huomioon tamman suvun. Bellan suvusta ei löydy huippuhevosia, vaan ihan normaaleja kilpailuratsuja, jotka ovat kilpailleet helpohkoilla tasoilla. Silti ihmeteltiin, miten Cherokee Rose on niin hieno kouluratsuksi, mutta maailmahan on ihmeitä täynnä. Bellan oltua 6-vuotias se aloitti aktiivisen kilpailu-uran helpoissa luokissa. Ikää tultua lisää tamma kilpaili vain vaativimmissa luokissa, ja 10-vuotiaana se starttasi ensimmäisen kerran GP luokassa, ja sijoittui heti kudenneksi. Ja tämä suoritus yllätti kaikki. Bella kilpaili vain lisää GP luokkia, ja saavutti pari voittoakin, sekä sijoituksia. Näyttelyihin tämä tamma ei ole koskaan osallistunut, vaikka rakenteeltaankin on hieno. Bella on pienikokoinen, säkää vajaa 160cm, mutta silti siltä löytyy kapasiteettia uusiin asioihin. Väriltänsä tämä hieno tamma on tummanruunikko.
Isänemänisä Brown Down, tutuille Rolle, oli aikaisemmin oikea tähti kilpailuradalla. Tämä suurella kwpn orilla on säkäkorkeutta 173cm, mutta koko ei vaikuta orin kiltteyteen. Nuorena orina, 4-vuotiaana, Rolle oli vauhdikas, eikä kuka tahansa pystynyt sitä käsittelemään. Ikää tullessa orilta on oritemput loppuneet, ja nykyään ori on kiltti - kiltti oriksi. Rollella on takana pitkä kisaura, ja nykyään ori on siitosorina, pienessä siittolassa Hollannissa. Jo varsana näki, mikä olisi orin tuleva kisalaji, kenttäratsastus. Rollen liikkeet olivat/ovat edelleen satunnaiset, pehmeät ja sulavat liikkeet. Esteillä Rolle hyppäsi jokaiseen esteen ylitse, tehden isoja ja ilmavia hyppyjä. Rollen kisaura loppui 15-vuotiaana kenttäkilpailuissa, kun maasto-osuudella se kompastui, ja sai jalkavamman. Näyttelypuolella ei tullut niin suurta menestystä. Rolle on astunut monia, monia tammoja, ja sen jälkeläisillä on myös yhtä suurta menestystä, kuin isälläkin. Rolle on väriltänsä tummanruunikko, ja siltä löytyy kolmesta jalasta vuohissukat. Orin ulkonäköä koristaa piirto päässä.
Isänemänemä Kristel Now on tamma, jonka sydän voisi olla täyttä kristallia. Kristel Now, tuttujen kesken Kisse, on erittäin ihmis-, ja hevosystävällinen. Tulee kaikkien kanssa toimeen, luottaa ihmiseen kuin ihmiseenkin. Kisse on ratsuna peruspuoliverinen, ei mikään huippuratsu, mutta kuitenkin taidot yltävät lähes GP tasolle. Korkeita rataesteitä ei kuitenkaan ole hypännyt, sellaista 110-120cm tasoa. Koulupuolella kisasi vaativa A:ssa enimmäkseen. Tällä hetkellä Kisse on siitostammana pienellä puoliveritallilla, eikä kilpaile enää. Aika raskaalla rakenteellaan Kisse ei näyttelyissä menestynyt, mutta lempeällä katsellaan se sai ihmisten huomion. Säkäkorkeutta tällä hollantilaistammalla on 163cm, ja väriltänsä se on kimo.
Emänisänisä Gaurd on aivan samanlainen komistus kuin jälkeläisensä Night Guard, omaa luonnostaan kiiltävän karvan ja upeat askellajit. Gaurd on kuitenkin Night Guardin kasvupyrähdyksenkin jälkeen korkeampi, onhan se 171cm säkäkorkeudeltaan. Gaurd on kisannut Hollannissa kouluratsastussa aina PSG-tasolla ja myös esteisiin on herra tutustunut. Hoitaessa ja käsiteltäessä Gaurd on kuumahko ja levoton, eikä ori rauhoitukaan kovin monen hoitajan kanssa. Jälkeläisiä ori on tuonut maailmaan lähemmäs kymmenen, joista noin puolet on menestynyt kilparadoilla.
Emänisänemä Night Light ei koskaan menestynyt aluetasoa korkeammalla kilpailuissa, vaikka kotitreeneissä tamma olikin varsin potenttiaalinen tapaus. Kilpailuissa Night Light ei viihtynyt vaan stressasi uusista asioista liikaa joka taas vei mehut suorituksesta. Säkäkorkeudeltaan 163cm pienehköön tammaan sopikin kilpailussa sanonta "pieni ja pippurinen". Kotiradoilla loistavia suorituksia tehneellä tammalla päätettiin kuitenkin kokeilla muutamaa jälkeläistä ja Night Light osoittautuikin erittäin huolehtivaiseksi äidiksi. Muutamia kouluratsuja tamma onkin vuosien varrella tuonut maailmaan.
Emänemänisä Arnica de la Barre omistaa suvun, joka on täynnä kouluratsuja. Kaikki niistä ovat menestyneet edes jollain tavalla, suurinosa kansallisella tasolla. Itse Arnica de la Barre menestyi myöskin hyvin, se kilpaili kansallisella tasolla Intermediaite I:sta Grand Prixiin. Arnica de la Barre omistaa kauniit sulavat liikkeet, ja varsinkin sen passagea ja piaffea on kehuttu. Arnica de la Barren askellajit ovat pehmeitä, mukavia istua. Säkäkorkeutta löytyy 169cm ja väriltänsä se on ruuniko pirron kera. Tänä päivänä Arnica de la Barre viettää eläkepäiviä kotonansa. Jälkäisiä löytyy kymmeniä, joista noin puolet ovat perinneet isänsä koulutaidot. Osa puolestansa ei ole menestynyt kouluratsastuksessa, mutta näyttelypuolella kehuja tullut. Yksi jälkeläisistä on palkittu KTK-III -palkinnolla.
Emänemänemä Sundancer Melody jätti elämänsä maaliskuussa 2008. Silti löydettiin parantumaton kasvain jalassa, ja tamma pääsi laukkaamaan vihreille laitumille. Kuollessaan se oli 18-vuotta. Sundancer Melody ehti kuitenkin jättää jälkeensä 5 varsaa, ja kunniaa ja mainetta kisakentille. Tätä tammaa ei helposti unohda, sillä jokainen akviitinen kilpailija tuntee sen. Sundancer Melody tunnetaan edelleenkin sen upeista koululiikkeistä, joilla se voitti monet kansallisen tason koulukilpailut. Se kilpaili Int. I-GP tasolla, sekä myös monissa Kür -luokissa. Kür luokissa Sundancer Melody tanssahteli musiikin tahtiin. Sundancer Melody oli sirorakenteinen, 164cm korkea ruunikko, jolta löytyi 2 sukkaa.
eii & eie © meym., loput © Missu
21.10.2009 - Maastoilua
Tänään kävimme Nessan kanssa lyhyellä maastolenkillä, sillä rankka vesisade yllätti. Ennen lenkille lähtöä sää oli pilvistä ja Nessa oli hieman epäröivä, lähteäkö ulos vai ei. Kastuminen on Nessan mielestä maailmanloppu. Sain kuitenkin houkuteltua tamman ulos ja tulihan Nessaan hieman virtaa kun maastopoluille suunnistin. Ehdimme ravata ja laukatakin, kun vettä alkoi ripsimään. Nessa oli kauhusta kankeana ja sade vain yltyi ja yltyi. Lähdimme takasin kohta tallia ja Nessa ei tiennyt mihin astua ettei varmasti jalat kastuisi. Selvisimme kuitenkin tallille aika nopeasti ja tamma oli selvästi tyytyväisempi ja ennen kaikkea helpottunut.
08.11.2009 - Ensimmäinen varsa suunnitteilla
Tänään aloitimme orin etsinnän Nessan ensimmäiselle varsalle. Vielä ei ole tarjottu oreja, mutta toivottavasti löydämme sopivan orin piakkoin. Etsintä jatkuu niin pitkään että sopiva ori löytyy, sillä Nessan nirsona omistajana en kelpuuta kaikkia. Luulisi ainakin että suuresta virtuaalimaailmasta löytyy ainakin yksi ori. Sen täydellisen etsiminen voi käydä kylläkin hankalaksi.
Ulkoasu © Judith 2010