→ Nimi: Oliver de Joya, "Oliver" → Rotu: Hollanninpuoliverinen → Syntymäaika: 20.08.2009 / VARL → Sukupuoli: ori → Säkäkorkeus: 167cm → Väri & Merkit: Musta, sukat → Rekisterinumero: VH06-012-6550 |
→ Kasvattaja: Jasmin / Joya → Omistaja: Missu → Painotus: Koulupainotus → Koulutustaso: Ko: GP, re: 80cm |
» Ratsastaessa Oliver ei ole niin vaikea, vaan ori pitää paljon liikkumisesta, mentäisiin sitten koulua tai esteitä. Oliver painottaa enemmän koulupuoleen, vaikka esteitä meneekin ihan kivasti.. Oliver on erityisen herkkä kyljistänsä, ja kannuksia käyttäessään pitää olla todella varovainen. Liian kovasta käytössä Oliver herpaantuu, ja alkaa pikkuhiljaa kuumenemaan siihen tahtiin, ettei ratsastus tunnu mielekkäältä. Oliverilla ratsastuksesta voi nauttia, vaikka se onkin ori. Tällä hollantilaisella ei ole ollenkaan orimaisia tapoja, mutta osaa olla hankalakin. Oliver ei harrasta ollenkaan ryöstämistä, pukittelua tai hyppelyä ympäriinsä. Ei kuitenkaan aina anna kaikkea ilmaiseksi, vaan tiettyihin liikkeisiin tarvitaan kädenvääntöäkin. Useimmat liikkeet, mihin kädenvääntöä vaaditaan, on passage. Oliverilla on rytmikäs eteenpäinpyrkivä laukka, ja niinpä passagen teko ryöstäytyy helposti käsistä. GP tason liikkeitä osaa, mutta GP tasoa kisataan silloin tällöin. Niihin liikkeisiin käytetään paljon aikaa, jotta niitä hiottaisiin mahdollisimman hyviksi. Yleensä kouluhevosilla on hyvät askellajit, mutta Oliverin liikkeet eivät ole niinkään huippuja. Laukka on ihan ok, niin kuin käyntikin, mutta ravi on pomppuisaa, jossa voi olla vaikeaa istua. Oliver toimii kaikenlaisilla avuilla; paino-, ja ääniavut toimivat hyvin tämän orin kanssa. Rauhoittava ääni saa Oliverin hidastamaan vauhtia, ja painolla saa avustettua ohjausta. Esteillä Oliver on ihan ok, vaikka ei hyppääkään korkeita esteitä. Ori on ihan innokas, ja sen pientä esteinnokkuutta ihmetellään, sillä onhan orin suku erittäin koulupainotteista. Alle metrin esteet ylittyvät hyvin, vaikka askeleitten kanssa voi tulla ongelmia. Kun Oliver on huonolla tuulella, ei esteetkään onnistu hyvin. Herra kuumenee helposti ja alkaa kieltäytymään esteillä. Maastossa Oliver on vähän liiankin innokas ja vain ja ainoastaan maastossa saattaa lähteä käsistä, ei kentällä tai maneesissa. Mikään säikky Oliver ei ole, eikä melkein koskaan säikähdä mitään.
» Kilpaillessa mukava oriksi. Oliver sietää usein muita hevosia, eikä ole ikinä alkanut potkimaan ketään. Jos ori aiheuttaa ongelmia, johtuu se, että ori mene mielellänsä kuljetusvainuun. Kisamatkaan saa varata runsaasti aikaa, jos orin kanssa meinaa tulla ongelmia. Lastaaminen tuottaa siis ongelmia, mutta vaunusta tullaan usein vauhdilla, ja siinä saa olla tarkkana, ettei liian kovalla vauhdilla tule ulos. Saa myöskin olla tarkkana, ettei Oliver ala peruuttamaan juuri silloin, kun ramppi lyödään kiinni. Joku saa olla edessä pitämässä kiinni, ettei tule vahinkoja.
Itse kisapaikalla, lämmittelyssä Oliver saattaa tuntua kankealta, eikä taivu ollenkaan, ja niin lämmittelyynkin saa varata aikaa. Jos esteillä kilpaillaan, lämmittelyssä Oliver kuluttaa usein itseään liikaa, ja eikä varsinaisen suorituksen aikana jaksa tehdä mitään. Mutta kaikin puolin koulukilpailuissa ihan kiva ori.
» Muiden hevosten seurassa tulee hyvin juttuun. Ei aina kuitenkaan anna ottaa itseään kiinni, kun ei halua jättää kavereita. Tarpeen tullen voi jättää yksin tarhaan, jos sopivaa kaveria ei tahdo löytyä. Ei ala ketään pomottelemaan, sillä Oliver ei ole ollenkaan natsityyppiä, niin kuin moni on luullut. Usein heinää nenän eteen saadessaan syö heinää, eikä malta tehdä mitään muuta. Oliver ei kyllä ole perso ruualle, mutta kyllähän heinää pitää syödä, kun sitä on tarjolla.
i. Chessmaster K † KRJ-II |
ii. Theodré K EVM | ie. Heleentje EVM |
e. Elocuente de Joya KRJ-II, YLA3 |
ei. Candado EVM |
ee. Amorina EVM |
Isänisä Theodré K on ympäri Eurooppaa tunnetun Klotter Stablesin kasvatti ja kantaa Klotter Stablesin K -tunnusta jo neljännessä polvessa. Ori on koulumenestyksensä lisäksi kysytty siitoshevonen. Orin jälkeläiset ovat saanet isänsä rautaiset hermot, ja muutenkin rauhallisen ja hyvin tasaisen luonteen.
Isänisänisä Andrias K on yksi Klotter Stablesin menestyneimmistä kasvateista KTK-I palkinnolla sekä lukuisilla sijoituksia Grand Prix luokissa.
Isänisänemä Drika on edustanut Hollantia lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ympäri maailmaa monesti myös mukavilla sijoituksilla. Drikaa ei varsinaisesti ole käytetty siitostammana ja Chessin isä onkin tamman ainoa jälkeläinen toistaiseksi. Chessin isänemän puoleinen suku on muutenkin harvinainen sillä sekä Chessin isänemänisällä että isänemänemällä on kummallakin vain muutama jälkeläinen.
Isänemä Heleentje on erittäin kaunis Prix St. Georgesin tasoinen kouluratsu, joka siirtyi viime syksynä kilpakentiltä rauhallisempaan elämään ja täyspäiväisesti siitoshevoseksi. Chess on yksi tamman ensimmäisistä jälkeläisitä, joita tällä hetkellä tammalla on viisi.
Isänemänisä Heiko on myös eläkkeelle siirtynyt kouluhevonen, jolta löytyy KTK-III palkinto.
Isänemänemä Liselot GER oli puolestaan siro saksalainen puoliveritamma, josta kaavailtiin kauan estehevosta ennen kuin tamman todelliset lahjat kouluradoilla huomattiin. Viimeisinä kilpailuvuosinaan tamma yllättikin kaikki hyvällä menestyksellään Intermediaire tason luokissa odotettua paremmin ennen ansaittua eläkettään.
Emä Elocuente de Joya on upea vaalenruunikko hollantilaistamma, jolta löytyy 165cm säkäkorkeutta. Elocuente de Joya, tuttujen kesken vain Enter on saavuttanut KRJ-II (85p) ja YLA3 (94p) arvonimet, eli kyseessä on siis todella upea tamma! Tämä neitokainen yltää aina kouluratsastuksessa GP tasolle asti ja se onkin napannut muutamia GP voittoja. Lisäksi Entter on sijoittunut lukuisia kertoa intermediaite luokissa. Tällä hienolla tammalla on Oliverin lisäksi kaksi muuta jälkeläistä joista molemmat ovat tammoja. Nämä tammat ovat pärjänneet hienosti kisaradoilla, joista toinen on kantakirjattu III-palkinnolle.
Emänisä Candado Tämä melko pienikokoinen orii on espanjalaisen olympiaratsastajan kakkoshevonen, mutta huhut kertovat oriin ottavan ykkösratsun paikan piakkoin. Candadoa on kehuttu erityisesti sen tahdikkaista passagesta ja piaffista, joista se parhaina kausinaan saa toistuvasti loistavat pisteet. Orii on luonteeltaan hyvin selväpäinen ja turhia pelleilyjä se ei omistajan mukaan ole harrastanut koskaan.
Emänisänisä Hoogaboom oli, kuten poikansakin, kimo hollantilaisorii, joka kilpaili kouluratsastuksessa kansainvälisellä tasolla asti. Hoogaboom kantakirjattiin 14-vuotiaana toisella palkinnolla, jonka jälkeen orii jättäytyi kilpakentiltä kokonaan jalostuskäyttöön.
Emänisänemä Drika syntyi huippusiittolaan, muta myytiin jo 2-vuotiaana tätiratsastajalle, jolta se päätyi paikalliselle ratsastuskoululle. Muutaman vuoden tuntihevosena toimittuaan junioripoika osti tamman itselleen ja huomasi ostoksensa olevan parempi kuin hyvä, paria nimittäin valmennettiin yhtenä maan lupaavimpina kouluratsukoina.
Emänemä Amorina, on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle hollannissa. Tammalla on upeat liikkeet ja erinomaisen kuuliainen luonne, jonka vuoksi Amorinan myöhemmät varsat ovat menneet kuin kuumille kiville. Tummanruunikko Amorina on tammaksi hyvin lihaksikas ja suurikokoinen, joka lisää näyttävyyttä vielä entisestään.
Emänemänisä Oudekirk tunnetaan myöskin raamikkuudestaan ja orii on ulkonäkönsä takia ollut aikoinaan melko suosittu jalostusori, vaikka ei suuria olekaan kilpaurallaan saavuttanut.
Emänemänemä Amalia, Kun Oudekirkin ja Entterin emäemän Amalian astutusta suunniteltiin, oli ihanteena ja toivomuksena saada Oudekirkin karismaattisen olemuksen ja Amalian kouluratsun ominaisuuksien kuten tahdikkuuden ja hyvin laajien liikkeiden yhdistelmä, ja näin jälkikäteen ajatellen, ei tavoitteessa olisi voinut paljon paremmin onnistua.
muu isän puoli © Santha, muu emän puoli © Jasmin, i & e © Missu
01.01.2010 - uusi vuosi, uudet kujeet
Niin se vuosikin vaihtui, mutta eihän vuoden vaihto vaikuta mitenkään Oliverin elämään. Syksy orin kanssa meni hyvin, Oliver kisasi paljon koulua ja palkintona ahkerasta kilpailusta tuli runsaasti sijoituksia. Tänä vuonna Oliverin kanssa ei tarvitse kisata aktiivisesti, mutta KRJ Cuppiin orin kanssa on tarkoitus osallistua. Oliver on nyt pääasiassa jalostuskäytössä ja toivotaan että sopivia tammoja löytyisi. Tallin oman tamman, Lost In You DM'n Oliver astui joulukuussa, mutta varsa etsii vielä kotia itsellensä, ellei varsa jää Forwiceen kasvamaan ja kilpailemaan.
13.02.2010 - Oliver tarjolla fwb jalostukseen?
Oliver ei oikein tunnu olevan kelpoinen kwpn jalostukseen isänsä vuoksi, joten on harkinnassa tarjota tätä herraa fwb jalostukseen. Ensin kuitenkin pitäisi varmistaa kasvattajalta asia, että onko ok. Riskinä on kuitenkin myös se, että Oliver ei kelpaa fwb jalostukseenkaan. Sitten ollaan lirissä, sillä olisihan mukavaa saada jälkikasvua, jotta joskus laatiksiin päästäisiin. Mutta jos jälkikasvua ei tule, sitten tähdätään näyttelyihin, jos sieltä puolelta tulisi arvonimiä. Ei Oliver jäisi tulevaisuudessa ilman arvonimiä.
Ulkoasu © Judith 2010