Dager At


image

Perustiedot

 • trakehner, ori
 • 158cm, mustankimo Ee/aa/Gg
 • s. 28.06.2020 8v 12/20
 • ko Intermediate I
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut Atorina NL

Luonnekuvaus

Dager on upea kimo trakehnerori jossa on arabialaisen täysiverisen temperamenttisuutta ja joka on hyvin vikkelä liikkeissään. Orin bravuuri on mahduttaa itsensä sellaisiin paikkoihin joihin ei uskoisi ison hevosen kykenevän, mutta Dager on todistanut kaikki väitteet vääräksi. Käsittelijältään ori vaatii ehdotonta ammattitaitoa, sekunnissa sataan kiihtyvä ori ei ole kaikkein helpoin tapaus etenkään silloin kun hormonit ohjaavat orin tekemisiä. Dager on pelimies, joka kosiskelee jokaista vastaantulevaa tammaa karvoihin katsomatta tanssiesityksen sävelein korskahdellen, harmi vain että kaikki tammat eivät pidä orista mutta onneksi Dagerilla on niin paljon itseluottamusta että sitä ei hiljennä tai masenna mikään.

Nopeus on valttia Dagerin kanssa sillä kärsimätön hevonen ei pidä paikallaan olemisesta ja kyllästynyt Dager ei ole lainkaan hauska hevonen. Ori ottaa ruokalahjuksia tiettyyn pisteeseen asti jolla saa ostettua hieman lisäaikaa, mutta yleensä on vain parasta pyrkiä rikkomaan oma nopeusennätys Dageria hoidattaessa. Hyvä puoli on se että Dager ei pyri sabotoimaan hoitajansa tekemisiä. Jalat nousevat pyydettäessä, kuolaimet menevät nätisti suuhun ja ori antaa melko mutkattomasti käsitellä itseänsä. Toki Dager pyörii ja hyörii sen verran kuin tila antaa myöten, mutta muuten se on Dagerin mittapuulla helppo. Ori rakastaa vesipesua kuumana hellepäivänä jolloin sillä ei ole mikään kiire pois.

Dager on herkkä ja vaativa hevonen ratsastaa jonka parhaimpien puolien irti saamiseen tarvitaan taitoa ja kärsivällisyyttä. Parhaiten ori liikkuu tutulla ratsastajalla, oria pitää ratsastaa muutama kerta ennen kuin työ alkaa tuottaa tulosta. Dager kuumuu herkästi ja saattaa välillä nähdä mörkönä esimerkiksi sen jos joku on jättänyt takkinsa liehumaan kentän aidalle. Toisinaan Dager näkee myös näkymättömiä mörköjä koetellen ratsastajaansa, mutta tasoittuu aikanaan. Kouluratsuna Dager on luonnostaan yritteliäs ja innokas jota on helppo koota, mutta temperamenttinen hevonen toisinaan liikasuorittaa esimerkiksi laukanvaihdot menevät ylilennokkaaksi joten ratsastajalla riittää töitä pitääkseen Dagerin tietyssä moodissa. Osaavalla ja tutulla ratsastajalla Dager on upea kouluratsu, joka suorittaa mielellään ja antaa itsestään irti koko kapasiteetin verran, oli kyse sitten pienestä tai isosta asiasta.

Ori on helppo lastata traileriin, mutta parhaiten Dager viihtyy jos orilla on matkaseuraa. Kisapaikalle saavutaan yleensä hyvin näyttävästi äänellä säestettynä, sillä Dager harvoin vain tyytyy kävelemään trailerin ramppia alas. Dageria voi olla vaikea saada tasaantumaan, mutta orin ajatukset saa muualle riittävän monipuolisella verryttelyllä. Dager ei ole kisoissa sen helpompi kuin kotonakaan, mutta jos ratsastaja vain pitää hermonsa kasassa ja ratsastaa oria oikein, sujuu suoritus hyvin.

image
  Zaki
  ox, km, 151cm - KTK-II
  Fari
  ox, km, 149cm
  Farranox, km, 150cm
  Imanox, rn, 147cm
  Zafirah
  ox, km, 152cm
  Zahirox, m, 153cm
  Sabirahox, km, 151cm
  Dämmern
  trak, rt, 165cm - KTK-II
  Obskur
  trak, rt, 167cm
  Wagnertrak, rn, 169cm
  Odettetrak, rt, 165cm
  Dämmerung
  trak, rt, 162cm
  Magnildtrak, rt, 161cm
  Delmiratrak, rt, 166cm
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate I

 

image

Heinäkuu 2020

Trakehnerit olivat aina olleet lähellä sydäntäni ja joita oli ollut Zonjietissa vuosien mittaan aina muutama. Olin haaveillut isommasta kasvatusprojektista pitkän aikaa, mutta suunitelmat eivät menneet aivan kuten oli tarkoitus. Atorina oli tuttu tallli vuosien takaa ja yllätyin törmätessäni tilan sen vuotisiin kasvatteihin. Atorina oli laatukasvattaja josta on Zonjietiin muuttanut aikoinaan monta upeaa kouluratsua, muun muassa Gold Snafu At. Kuten tavallista, joukossa oli monia lupaavia varsoja joista rehellisesti sanoen suurin osa olisi kiinnostanut, mutta erityisesti kiinnitin huomioni kahteen trakehnervarsaan jolloin sisimmissäni heräsi pieni toive trakehnerkasvatuksen elvyttämisestä. Dager At kiinnitti huomioni kimoutuvalla värillään ja jo videoista huomasi että että orista kasvaisi temperamenttinen eläin ja jossa olisi potentiaalia kouluratsuksi. Dagerin isä oli kimo arabianhevosori Zaki joka oli menestynyt Vaativa A tasolla ja upean Zachariah Atin isä. Dagerin emä oli rautias Dämmern, nätti trakehnerinhevostamma. Uudempaa ja täysiverilinjaa edustava Dager At oli mielenkiintoinen varsa, jossa näin paljon potentiaalia kisahevoseksi sekä jalostusoriksi.

Onnekseni tarjouskilpailua ei ollut eikä tarvinnut jäädä odottamaan päätöstä vaan sain lähes heti vahvistuksen hevoskaupoista, Dagerista ja toisesta tammasta. Kun paperihommat oli tehty ja hevoset tarkastettu eläinlääkärin toimesta, alkoi niiden matka Zonjietiin. Molemmat saapuivat samalla kyydillä. Pitkä matka oli selvästi verottanut voimia ainakin tammavarsalta, mutta Dager At teki näyttävän sisääntulon. Sen sijaan että ori olisi kävellyt tyyneesti trailerin ramppia alas, päätti ori loikata rampin yli valtavalla loikalla riuhtaisten itsensä irti ja löytäen tiensä melko vaivattomasti tammojen tarhoille. Hetken siinä sai juosta Dagerin perästä, orivarsa oli hyvin vikkelä eikä sortunut edes ruokalahjuksiin. Dager oli selvästi päättänyt tutkia tilan tammatarjonnan siltä istumalta. Puolen tunnin juoksemisen jälkeen Dager at saatiin vihdoinkin kiinni ja karsinaan. Arjesta tulisi mielenkiinoista orin kanssa.