Jamajka At


imageimage

Perustiedot

 • trakehner, tamma
 • 165cm, musta Ee/aa
 • s. 28.06.2020 8v 12/20
 • ko Intermediate II
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut Atorina NL

Luonnekuvaus

Jamajka, jota kutsutaan kotoisaimmin vain Jamiksi on luonteeltaan herttainen tamma, jonka mielestä kaikki ovat hänen kavereitaan. Jami vaatii muilta ehdotonta rakkautta ja hellyyttä, mutta jos sitä ei saa niin auta armias sitä loukkaantumisen määrää jota tammalta saa osakseen. Jamin mielestä kaikkien pitäisi olla hänen kaveri ja tamman ajatusmaailmaan ei mahdu sellainen käsite että joku ei tammasta tykkää. Jos näin pääsee kuitenki käymään eikä tamma saa omasta mielestään ansaitsemaansa hellyyttä, on tammalla tapana loukkaantua erittäin dramaattisesti jolloin Jami heittäytyy hankalaksi, mikään ei kelpaa ja mikään ei ole hyvin. Tämä pätee niin ihmisten kuin hevostenkin seurassa.

Yleisesti ottaen Jami on helposti käsiteltävissä, jos tammaa vain muistaa hellyytellä välillä rapsutusten tai makupalojen muodossa jolloin kaikki sujuu kuin nakutettu. Mutta jos Jami kokee tuntevansa vääryyttä, iskee tamma kaikki valttikorit esiin jolloin ei nouse esimerkiksi koipi pyydettäessä tai kuolaimia ei saa suuhun, joten parempi vain suosiolla leikkiä tamman parasta ystävää. Jami on aivan ihana hevonen muutoin joka antaa paljon takaisin, mutta toisaalta tamma loukkaantuu herkästi ja muistaa tämän vielä seuraavallakin kerralla mutta onneksi Jami on lahjottavissa riittävällä määrällä herkuilla tai rapsutuksilla, mutta jos näitä ei ole saatavilla niin silloin voidaan jo puhua maailmanluokan kriisistä. Jami on myös herkkä, joten tamma aavistaa helposti ihmisten tunteet ja reagoi näiden mukaan, joten jos hoitaja on mieli maassa tai pahalla tuulella niin turha odottaa että Jami käyttäytyisi mitenkään edustavasti, joten joko koet pikaistun paranemisen henkisen hyvinvoinnin kannalta tai kestät Jamin kiukuttelut. Jami on kuitenkin ehta tamma, joka saattaa muuttaa mieltänsä hyvinkin nopeasti. Lyhyesti, hyvänä päivänä tamma on helppo mutta muutoin kiukkupylly.

Ratsastaessa Jami on herkkä joka aavistaa herkästi ratsastajansa mielialan, joten ratsastajalla on parasta olla henkisesti ja fyysisesti kaikki hyvin jos tammasta meinaa saada irti sen koko kapasiteetin edestä ja saada tuloksia aikaan. Jamin selkään paranee siis mennä vain silloin kuin henkinen hyvinvointi on hyvä, huonotuulinen Jami on kamala ratsu joka tekee mitä lystää ja johon ei ole mistään. Oikein ratsastettuna tamma on yritteliäs, jolla on hyvä keskittymiskyky ja joka tekee kaiken minkä pyydetään. Jami on ratsastaessa aika tasainen, joka ei turhia hätäile ja kuuntelee ratsastajaansa. Tamman energiat on hyvin hallittavissa, jonka suoritukset voi tuntua joskus liian laiskalta, joten tammaa on välillä ajettava eteenpäin riittävän, mutta toisaalta Jami ei hermostu haasteiden osuessa tielle ja tamma on hyvn ohjattavissa, jonka keskittymiskyky on aivan omaa luokkaansa. Jami on sitkeä hevonen, joka valmis yrittämään aina uudelleen kunhan ratsastaja on kondiksessa, se onkin tamman parhaita puolia.

Kisatilanteet ovat Jamille jo hyvin tuttuja, tamma ei turhia hätiköi vaan mielellään keskittyy vehreän nyhtämiseen mutta ei toisaalta ota nokkiinsa kun on tositoimien aika. Jami toimii kisatilanteissa yhtä hyvin kuin kotonakin, kunhan vain ratsastaja mitää kisajännityksen kurissa eikä anna sen vaikuttaa. Tamma suhtautuu hyvin jännittäviin tilanteisiin ja vaikka sitä hieman jännitäisikin niin se ei ulospäin näy. Jos ratsastajalle osuu henkisesti kamala päivä kohdalle, niin silloin voidaan heittää hyvästit onnistuneelle kisasuoritukselle, turha kuvitellakaan että Jami suostuisi yhteistyöhön jos ratsastaja ei ole valmis laittamaan parastansa.

image
  Dominico
  trak, rn, 173cm - KTK-II
  Tranquil
  trak, trn, 175cm
  Libertotrak, m, 175cm
  Tranquilatrak, rn, 165cm
  Dominica
  trak, rn, 171cm
  Triccotrak, rt, 168cm
  Dominatrak, rn, 173cm
  January Blues
  trak, m, 164cm
  Adolescent
  trak, rn, 167cm
  Ritztrak, m, 170cm
  Arabellatrak, rn, 162cm
  Jeweller
  trak, rn, 161cm
  Brianstormtrak, rn, 163cm
  Joke Aroundtrak, rn, 166cm
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate II

 

image

Heinäkuu 2020

Trakehnerit olivat aina olleet lähellä sydäntäni ja joita oli ollut Zonjietissa vuosien mittaan aina muutama. Olin haaveillut isommasta kasvatusprojektista pitkän aikaa, mutta suunitelmat eivät menneet aivan kuten oli tarkoitus. Atorina oli tuttu tallli vuosien takaa ja yllätyin törmätessäni tilan sen vuotisiin kasvatteihin. Atorina oli laatukasvattaja josta on Zonjietiin muuttanut aikoinaan monta upeaa kouluratsua, muun muassa Gold Snafu At. Kuten tavallista, joukossa oli monia lupaavia varsoja joista rehellisesti sanoen suurin osa olisi kiinnostanut, mutta erityisesti kiinnitin huomioni kahteen trakehnervarsaan jolloin sisimmissäni heräsi pieni toive trakehnerkasvatuksen elvyttämisestä. Jamajka At oli hevosista toinen josta kiinnostuin. Ensin kiinnitin huomioni tammavarsan lempeään olemukseen ja sukuun, joka itselleni oli melko tuntematon. Jamaijkan molemmat vanhemmat olivat korkean tason kouluratsuja ja kantakirjattuja, joten epäilemättä varsa tulisi tulemaan vanhempiinsa jolla olisi ainetta tulevaisuudessa siitostammaksi ja kisaratsuksi.

Onnekseni tarjouskilpailua ei ollut eikä tarvinnut jäädä odottamaan päätöstä vaan sain lähes heti vahvistuksen hevoskaupoista, Jamaijkasta ja toisesta orista. Kun paperihommat oli tehty ja hevoset tarkastettu eläinlääkärin toimesta, alkoi niiden matka Zonjietiin. Molemmat saapuivat samalla kyydillä. Pitkä matka oli selvästi verottanut voimia tammavarsalta, mutta ostamani orivarsa teki hyvin näyttävän debyytin josta vitsailtiin arvatenkin seuraavat kuukaudet. Jamaijka sopeutui yllättävän hyvin Namibian lämpimään ilmastoon joka oli kuivempaa kuin Hollannissa. Nuoreksi tammaksi Jamaijka oli hyvin kehittynyt ja vaiikutti rauhalliselta, vaikka uusi ympäristö oli varmasti stressaava.