Jamila F

KTK-III
(17 + 17 + 17 + 17 = 68p.)

image

Perustiedot

 • trakehner, tamma
 • 166cm, ruunikko Ee/Aa
 • s. 19.03.2017 8v 12/17
 • ko Grand Prix
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut Faconde FI

 

Luonnekuvaus

Jamila on trakehner hyvistä linjoista, mutta tammaa on siunattu niin samperin vaikealla luonteella jonka seurassa ei ole varaa tehdä ainuttakaan virhettä eikä pitkämuistinen tamma helposti anna virheitä anteeksi. Selässä virhe voi koitua kohtaloksi ja Jamilan toinen ammatti onkin rodeoratsu jossa tamma on osoittanut vahvuutta viskelemällä ratsastajia pitkin maita ja mantujä kouluratsastuksen lisäksi. Ei tammassa vikaa ole, se on todettu terveeksi mutta Jamilan mielenliikkeitä on vaikea ennustaa joten jos tamma kokee tuntevansa vääryyttä niin tällöin reaktio on ottaa hatkat. Nykyään paljon harvemmin kiitos kärsivällisen ja oikean koulutuksen. Sisimmissään Jamila on ihan kiva tamma, joskus, mutta suurimman osan ajasta se on varsinainen riesa, jonka kanssa on lähes mahdoton tulla toimeen jos ei tunne tammaa entuudestaan läpikotoisin.

Tammaa voisi kuvailla herkäksi ratsuksi joka testaa ratsastajansa. Jamila on eteenpyrkiväinen omalla moottorilla liikkuva ratsu jolla on jollain tasolla hyvät hermot. Tammaa ei nääs stressaa mitä ympärillä tapahtuu, ydinpommi voisi vaikka räjähtää vieressä mutta se mitä ratsastaja tekee selässä on avainasemassa. Virheitä selässä ei kannata tehdä, Jamila turhautuu kun tietty rajapyykki on tullut vastaan ja tällöin se meinaa hatkoja oli ratsastaja selässä tai ei. Muutoinhan tammassa ei ole mitään vikaa, sitä on miellyttävä ja kevyt ratsastaa kunhan kaikki sujuu oikein.

image
  Altaros
  trak, mkm, 167cm - KTK-II
  Keisler Eldewin
  Kiazna
  Abelina Jazzier
  Aldette
  Jewelberry
  trak, rn, 166cm - KRJ-I, KTK-II, YLA-2
  Firewind Cerewan
  Fiona GER
  Jewellily Tigerboy
  Jewelpride
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

 

Kouluratsastus taso 11/10 Kuuliaisuus ja luonne 3032.05p Tahti ja irtonaisuus 3664.85p
image

Syyskuu 2018

Jamila on luultavasti järkevin ostokseni pitkästä aikaa, viimeisin hankkimani hevonen oli venäläinen arabi, jota edelsivät shagya ja lipizza. Jasper oli naljaillut iät ja ajat siitä, miten Zonjietia ei voisi kohta enään kutsua puoliveritalliksi. Mies oli myös nurissut siitä miten hankkisin talliin jonkun helevatan suomenhevosen, koska ravasin Suomessa jatkuvasti. Olin vakuuttanut miehelle että suomenhevosta ei Zonjietiin ikipäivänä muuttaisi, sellainen ei varmasti edes sopeutuisi Namibian kuumaan ilmastoon joka oli tottunut paukkupakkasiin Suomessa.

Jamilaan minä törmäsin Faconden hevosmyynnin kautta, myynnissä oli kymmeniä hevosia ikähaarukan vaihdellessa maitovarsasta aina täysikasvuiseen. Jamilasta kiinnostuin alunperin sen vuoksi, koska Zonjietissa oltiin joskus hyvin kauan sitten haaveiltu trakehnerkasvatukesta, mutta erinäisistä syistä johtuen kasvatus ei ollut ikinä lähtenyt kunnolla käyntiin. Tallissa oli aina asunut vähintään yksi trakehner, joka oli myös keskimääräinen hevosluku. Vasta tänä vuonna olin todella alkanut tehdä asialle jotain ja nykypäivänä Zonjietista löytyy joka seitsemän kyseisen kantakirjan edustajaa.

Jamila itse polveutui laadukkaasta suvusta ja erityisesti pidin siitä että tammalle oltiin aikoinaan valittu harvinainen isä, josta vaikutti ennestään vain yksi jälkeläinen. Emä oli jo kokenut siitostamma, joka oli jättänyt jälkeensä monta tasokasta jälkeläistä. Jamila itse oli jo 14-vuotias tamma, joka ei ollut eläissään kilpaillut ja tamman ratsukoulutusta ei oltu viety ikinä niin pitkälle kuin voisi. Jasper ei ilahtunut kuullessaan, että olin tarjonnut 14-vuotiaasta tammasta joka ei ollut ikinä edes varsonut. Hintapyyntö oli suhteellisen matala, joka vain lisäsi mielenkiintoani. Tarjoukseni lopulta hyväksyttiin ja Jamila muutti Zonjietiin paria viikkoa myöhemmin.

Kipakkaluontoinen Jamila osoittautui heti haastavaksi hevoseksi, joka oli kasvattajan mukaan kiima-aikana aivan mahdoton eläin jonka selkään ei tällöin olisi suositeltavaa nousta. Järkevä ihminen olisi suosiolla käyttänyt Jamilaa vain siitostammana, mutta minä halusin tammasta myös kisaratsun. Jamilalla oli aivan uskomattomat liikkeet, jotka halusin ehdottomasti nähdä kouluradalla. Tamman koulutus oli no.. Haastavaa ja riippuen Jamilan olotilasta saattoi ratsastaja joko pysyä selässä tai joutua osaksi rodeoesitystä. Vaikka tuli paljon takapakkia, niin myös samalla tamman koulutusta saatiin vietyä eteenpäin. Minulla on sellainen kutina, että kilpaurasta tulee mielenkiintoinen ja kisamatkat eivät takuulla tule olemaan tylsiä, mutta ainakin Jamila saisi jotain näyttöä ennen siitostamman uraansa.