Lovinoita

VH16-018-2062

suomenhevonen, tamma
syntynyt 01.08.2013
koulupainotus
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
rautias (ee/aa), 155cm
8v 01.08.2016
ko Helppo A
kasvattanut Sieppulan tila
© Luvat on © Luvat on
Regaali
rt, 156cm
Tavan Sluibari
rn, 157cm
Tuntematon
Tuntematon
Päälärin Oivi
rt, 148cm
Tuntematon
Tuntematon
Noidannuoli
rt, 150cm
Nokiseppä
m, 147cm
Tuntematon
Tuntematon
Nokkela Nobelisti
rt,151cm
Tuntematon
Tuntematon

 

Lovina on tavattoman kiltti suomenhevostamma, mutta arkajalka joka tuntuu säpsähtävän jokaista korkeaa ääntä ja äkillistä liikettä. Tamma on suhteellisen mutkaton käsitellä, mutta Lovinan kanssa on pysyttävä varpaillaan joka hetki jotta osaa reagoida riittävän nopeasti kun Lovina säikähtää jotakin. Tamma on äärimmäisen ihmisrakas, nauttii saadessaan olla rapsutettavana yleensä vain nuokkuen silmät puoliummessa. Lovina on muutoin aivan ihana hevonen, mutta tamman kanssa ei voi ikinä rentoutua täysin. Lovina on myös epäluuloinen kaikkea uutta ja vierasta kohtaan, tammaa saa olla jatkuvasti rohkaisemassa. Lovina suhtautuu varauksella myös uusiin ihmisiin

Tamma on monipuolinen ratsu, sillä Lovinalta onnistuvat niin esteet kuin koulukiemurat. Uskokaa tai älkää, tamma on myös erinomainen kenttäratsu! Oikealla ratsastajalla Lovina menee vaikka läpi harmaan kiven, tamma tarvitsee ratsastajaltaan paljon apua ja rohkaisua päästäkseen yli pelottavista esteistä. Tammalla on luonnostaan erinomainen hyppytyyli ja Lovina on esteillä helposti hallittavissa, vaikka tamma pitää hyppäämisestä, pysyy Lovina hyvin hallinnassa käymättä ylikierroksilla. Lovina on myös erinomainen kouluratsu, johon tamma sopii parhaiten. Lovinalla on hyvä keskittymiskyky ja tamma todella nauttii koulukiemuroista, mitä vaativampaa sen parempi. Tamma toimii pienilläkin avuilla, mutta tarvitsee ratsastajaltaan selkeät ja määrätietoiset avut. Ratsastajansa tuen avulla Lovina selviää myös pelottavista asioista ja säikkyy vähemmän mitä maasta käsiteltynä.

Lovinan kanssa jokainen kisamatka on oma haasteensa. Tamma ei pidä trailerista ja usein tamman lastaamiseen saa varata rutkasti aikaa, hevoskaveri ja täysi heinäverkko auttavat Lovinaa sopeutumaan. Kisapaikalle tultaessa Lovina on usein alkuun hyvin stressaantunut ja hermostunut, tammalle pitää antaa aikaa sopeutua tilanteeseen ja osoittaa Lovinalle että ei ole mitään pelättävää. Oman ihmisensä turvin tamma selviää mistä vain. Kisasuoritus sujuu miten sujuu, toisinaan Lovina voi olla vielä jännittynyt radalle päästyään ja toisinaan tamma on jo rentoutunut, mutta Lovina on aina hoitanut kisasuorituksen kunnialla loppuun.

  • Sukuselvitys
  • Kilpailutulokset
  • Jälkeläiset
  • Päiväkirja

Kouluratsastus 7/6

Kuuliaisuus ja luonne 1363.68p

Tahti ja irtonaisuus 1662.49p

Kesäkuu 2019

"Lovinoita on jo vanha tamma, joka on saanut jo kaksi kertaa uuden mahdollisuuden elämälleen. Ollessaan vasta muutaman päivän ikäinen Lovinan emä potkaisi varsaa ja tämän jalka meni pahasti rikki. Kasvattaja ei halunnut lähteä maksamaan tuhannen euron hoitoja yhden varsan takia, joten lopetuspäivä oli jo päätetty. Tallilla ollut työntekijä ei kuitenkaan voinut antaa nuoren varsan lähteä, joten hän osti varsan itselleen ja viimeisillä rahoillaan hoiti tamman jalan kuntoon. Vuodet vierivät, tamma kasvoi ja siitä tuli alun vaikeuksista huolimatta erittäin kelpo ratsu. Lovina oppi nopeasti uusia asioita, ja sen kanssa oli ilo kiertää kisaradoilla. Vanhemmiten tamma kuitenkin hidastui, eikä sen meinannut jaksaa enää monipäiväisiä kenttäratsastuskisoja - myöhemmin sen voimat hiipuivat niin kovin, että päivittäiset ratsastushetketkin alkoivat tuntua raskailta. Kukaan ei kuitenkaan osannut edes aavistaa, että Lovinan voimattomuuden takana oli ainoastaan liikunnan puute omistajan pahan masennuksen takia. Omistaja oli valmis laittamaan hevosensa teuraaksi, kunnes tammasta tehtiin ostotarjous, ja tamma lähti Lappiin pienelle tilalle kuntoutumaan. Siellä tamma alkoi hiljalleen palautua, ja vajaan vuoden päästä se oli valmis siirtymään takaisin kisakentille. Meille tamma saapui viikkoa myöhemmin siitä, kun myynti-ilmoitus jätettiin nettiin. Nykyään se elää arvokasta vanhan hevosen elämää käyden satunnaisesti näyttämässä yhä taitonsa kenttäratsastuksessa."

Minun ei todellakaan pitänyt tehdä tarjousta 15-vuotiaasta suomenhevostammasta, mutta jokin Lovinoidassa sykähdytti, liekö tamman lempeä olemus ja ehkäpä tunsin sympatiaa kuullessani tamman historiasta haluten tarjota tammalle loppuiän kodin vaikkakin toiselta puolen maapalloa, joten jälleen kerran lähdin kohti Suomea. Jasper jaksaa vitsailla aionko muuttaa Suomeen kun reissaan siellä yhtenään hevosten perässä. No eihän suomenhevosia muualta saa paitsi Suomesta. Zonjietin suomikanta oli muutenkin hyvin oripainotteista, joten tuntuisi hyvältä löytää sopiva tamma pitkästä aikaa.

Lovinan muutto kävi sutjakkaan ilman ongelmia. Tamma oli hieman pulskassa kunnossa vietettyään kesän laitumella, mutta muutoin Lovina oli mitä parhaimmassa kunnossa ainakin terveydeltään, fyysisessä kunnossa olisi vielä hieman hiomista. Aina tuodessani uuden suomenhevosen kotiin, mietin että miksi halusin juuri suomenhevosen. Olivathan ne vaihtelua puoliveristen rinnalle, mutta eivät vetäneet vertoja kouluradoilla. Toisaalta suomenhevosia sai myös ponikoossa ja rakastin kaikkea pientä ja pyöreätä, hevosissa siis enkä vielä tiennyt mitä suomenhevosilla tulisin tekemään. Olihan ne kivoja maastoputteja ja joku päivä vielä Zonjietissa kirmailisi puttevarsoja. Minua kauhistutti jo se ajatuskin että jos alkaisin kasvattamaan tavoitteellisemmin suomenhevosia niin voi sitä rahan menoa kun joutuisin jatkuvasti hakemaan Suomesta uusia hevosia tai lainaamaan oreja jalostukseen. Toivottavasti tämä bisnes pyörisi pienenä.