Monsieur Ouille

VH17-076-0053

BWP, ori
syntynyt 28.09.2017
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
mustankirjava (Ee/aa/nT), 163cm
8v 01.12.2015
ko Grand Prix
kasvattanut Atorina
KTK-III
(18 + 17 + 17 + 17 = 69p.)

KRJ-II
(6 + 40 + 22 + 11 + 12,5 = 91,5p.)

Monsieur Mouche
KTK-II, KRJ-II
Endeavor Quentin
Dancing High
Nediva Thaddeaus
Dona
Illutron
Jarotron Javier
Trona
Illest Rockfest
Inquisit

Jälkeläiset

bwp o. Sacré Bleu (e. Sandrine Prime)
bwp o. Monsieur Monet (e. le Rêve Athens)

Luonne

Herra Ohukainen on ehkä kooltaan pieni.. Ja egoltaan samaa luokkaa joka saa helposti köniin laumatovereiltaan ja nöyrtyy täysin ihmisten käsissä. Ohukainen on helppo hevonen kaikin tavoin ja se vaikka onkin ori (mitä ei kyllä aina uskoisi), niin ori pysyy hyvin hallinnassa. Valehtelematta sanoisin että Osku on tallin helpoimpia oreja, joillekin on jopa tullut yllätyksenä että se onkin ori, ei ruuna. Vaikka Osku on kaikinpuolin helppo, ei ori ole silti järin sosiaalinen hevonen, mikä tulee ilmi erityisesti oria käsiteltäessä. Osku on hyvin nössykkä luonteeltaan, jos ori saa kerrankin köniin laumatovereiltaan, niin kyhjöttää ori sen jälkeen aitauksen nurkassa häntä koipien välissä ilme selvästi sanoen "Äiti auta, toi kiusaa". Tästä syystä orille on aina pyritty löytämään hyvin samanhenkinen laumatoveri, jonka kanssa Osku uskaltaa toimia vapaasti ilman pelkoa.

Lyhyesti sanottuna Osku on hyvin helppo hevonen, oli kyseessä mitkä tahansa hoitoitoimenpiteet. Ori on niin nössykkämäinen, että hevosella ei ole lainkaan kanttia pistää vastaan missään asiassa. Monet ovat sanoneet Oskusta "Kuin peura ajovaloissa" joka kukaa täydellisesti tätä meidän hevosta. Osku ei ole myöskään kovin sosiaalinen hevonen ja yleisemmin ori tyytyy vain luimistelemaan koko hoitotoimenpiteiden ajan. Jostain syystä hoitajia aina naurattavat Oskun ilmeet ja monet ovat sanoneet etteivät ole ennen törmänneet yhtä ilmeikkääseen hevoseen. Kengitysreissut sujuvat aina hyvässä tunnelmassa, mutta eläinlääkäri on toista luokkaa. Eläinlääkärireissuja kuvaa parhaiten se mielikuva koirasta, joka kieltäytyy menemästä veteen. Eläinlääkärin on hyvä toimia hyvin rauhallisesti ja tehtävä Oskulle selväksi, että ei ole tälle uhka. Parhaimman lopputuloksen saa sillä, jos Oskun huomion onnistuu kiinnittämään muualle esimerkiksi rokotusten ajaksi.

Teille on jo varmasti muodostunut loistava mielikuva Oskusta ja mahdatte varmasti epäillä orin toimivuutta kouluratsuna. Uskokaa tai älkää, Osku on Grand Prix tason kouluratsu ja jopa menestynyt tasollaan! Tietysti orin nössykkämäinen luonne on toisinaan hieman esteenä, mutta jos ratsastaja tietää miten toimia selässä, on ori kuin toinen hevonen. Ratsastajalla on oltava varmat, hiuksenhienot avut ja ehdottomasti muistettava palkita oria hyvästä suorituksesta. Oskun itsetunto nousee onnistuneen suorituksen seurauksena, mutta se on myös yhtä nopeasti latistettavissa jos ratsastaja tekee yhdenkin virheen. Oskulla on aivan upeat liikkeet ja ori osoitte potentiaalinsa jo nuorena, työstäminen vain meni hetken ja etenkin löytää oikea tyyli toimia orin kanssa. Osku tarvitsee hyvin paljon tukea ja rohkaisua ratsastajaltansa. Kun ratsastajalla on otteet hallussa, on alla tasapainoinen, osaava kouluratsu.

Luonteensa vuoksi Osku ei ole ihanteellisin kisahevonen, vaikka ori on taitava oikealla ratsastajalla, ei orin pää ole ihanteellisin kisahevoselle. Osku stressaantuu hyvin helposti jo kisamatkan aikana ja stressi myös jatkuu kisapaikalla. Stressiä voi lievittää silmälapuilla, joissain tapauksissa myös pumpulitukot korvissa toimivat, mutta toimivin tapa on monipuoliset alkuverryttelyt ja riittävä rohkaiseminen. On tärkeää, että Oskun mieliala saadaan kohdilleen kisasuoritusta ajatellen. Viisaampi ihminen ei olisi tehnyt tälläisestä hevosesta kilparatsua, mutta toisaalta Oskun lahjat olisivat menneet muutoin hukkaan.

Kilpailumenestys

28.05.2018 Illegitimate VSN RCH
21.05.2018 Illegitimate NJ BIS4 MVAsert

Kuuliaisuus ja luonne 3188.94p.
Tahti ja irtonaisuus 3645.18p.
Kouluratsastuksessa 6834.12p.
Vaikeustasolla 11/10

Päiväkirja

Huhtikuu 2018
Olimme jo pitkään puhuneet Jasperin kanssa siitä miten Monsieur Ouillesta pitäisi jättää kirjava orivarsa kotiin isälinjaa jatkamaan. Monsieur Ouille oli menestynyt erinomaisesti Grand Prix luokissa, mutta harmillisesti ori ei ollut yltänyt aivan isänsä tasolle mitä rakenteeseen tuli. Olimme käyttäneet Ouillea pitkään jo näyttelyissä ja aina palanneet pettyneinä kotiin. Tuomareilta oli tullut hyvää sanottavaa orin rakenteesta, mutta myös kritiikkiä josta syystä ori ei ollut yltänyt paremmalle sijalle. Tammaa ei Jasperin kanssa tarvinnut kauaa pähkäillä. Olimme molemmat samaa mieltä, että le Rêve Athens olisi Monsieur Ouillelle juuri sopiva tamma. le Rêve Athens oli hyvin kaunis raudikko, joka oli aikoinaan ostettu Zonjietiin Hollannista. Erikoisen tammasta tekivät sen sukujuuret, vaikka tamman kasvattaja oli meille entuudestaan tuttu, polveutui le Rêve Athens linjoista jotka olivat meille täysin vieraita. Se olikin yksi syy miksi tamma meille aikoinaan ostettiin. le Rêve Athensille tämä tulisi olemaan ensimmäinen varsa, joten tietysti jännitimme millainen emä tamma olisi saati sitten tiinehtyisikö le Rêve Athens.

Kun le Rêve Athens tiinehtyi ja tiineys alkoi lähennellä loppusuoraa, olimme Jasperin kanssa hyvin jännittyneitä. Varsan suhteen oli niin paljon odotuksia ja toiveita emmekä tienneet selviäisimmekö siitä pettymyksestä jos varsa ei täyttäisikään odotuksia. On tolkuttanut itselleni ettei ole järkevää asettaa niin paljon odotuksia syntymättömälle varsalle. Halusimme niin kovasti orivarsan (tai oikeastaan minä halusin, Jasperille olisi kelvannut tammakin), mutta koetin myös totutella ajatukseen tammavarsasta. Olisiko se nyt niin paha? Olimme vieneet le Rêve Athensin varsakarsinaan laskettua aikaa edeltävänä iltana. Seurasimme tarkasti tamman tilaa varsakameran kautta ja kun le Rêve Athens osoitti viimeinkin varsomisen merkkejä aamuyön vaihtuessa aamuksi, olimme parhaimmillaan jakamassa aamuheiniä hevosille. Kuultuamme heti että le Rêve Athens olisi varsomassa, riensimme varsatalliin siltä varalta että tamma tarvitsisi apua. le Rêve Athensilla oli vaikeuksia synnytyksen kanssa ja lopulta Jasper joutui vetämään varsan takajaloista ulos kuin myös ottamaan varsan varsan pois kalvosta. Reipas kirjava varsa nousi lähes heti omille jaloilleen, kellahtaen kumoon ensimmäisillä yrittämillä ja lopulta löytäen tiensä le Rêve Athensin nisälle. Kun le Rêve Athens ei hylkinyt varsaansa, olimme kaikki huojentuneita ja uskalsin tässä vaiheessa kiljaista innostuksesta "SE OLI KIRJAVA ORIVARSA!" hyppelehtien pitkin tammatallin käytävää kuin lapsi ilahtuessaan lahjasta.

le Rêve Athens osoittautui heti erinomaiseksi emätammaksi. le Rêve Athens oli huolehtiva äitihahmo, joka omaksui heti äidin roolin. Olimme helpottuneita, sillä le Rêve Athens oli tarkoitus astuttaa toistamiseen, mahdollisesti jopa ensi keväänä. Tiesimme että vielä olisi liian aikaista nimetä orivarsa, yleensä se tapahtuisi myöhemmin lähempänä vieroitusikää kun olimme jo tutustuneet varsaan. Halusin ehdottomasti jatkaa isälinjan nimiteemaa ja sen takia minulla olikin kauhea hoppu nimetä varsa, sillä keksin orivarsalle sopivan nimen. Orivarsan kantaorina oli Monsieur Mouche, joka oli tuotu Zonjietiin Belgiasta. Mouchen orivarsa ristittiin Monsieur Ouilleksi ja nyt Ouillen orivarsa ristittiin Monsieur Monetiksi.