preloader

Loading...

Paloma v.d. Djoehem

imageimage

Perustiedot

  • lipizza, tamma
  • 157cm, ruunikonkimo EE/Aa/GG
  • s. 27.12.2008 8v 02/10
  • ko Grand Prix
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Djoehem

 

Luonnekuvaus

Paloma on hyvin helläluontoinen ja herkkä tamma, joka säpsähtää helposti huonolla tuulella olevaa hoitajaa, ja joka toisaalta yrittää aina tehdä kaikkensa, että ihmiset sen elämässä pysyisivät hyvällä tuulella. Tämä on jokaisen rapsutteluhevosta kaipaavan unelmahoitsu, sillä Paloma viihtyisi tuntikausia vain pidellen päätään sylissäsi ja ollen silitettävänä ja rapsutettavana. Harjatessa kutiavista kohdista tamma antaa vastapalveluksen helpotukseensa ja kutittelee ylähuulellaan selkääsi tai kättäsi, mikäli annat sen vain niin tehdä - ja suosittelen, että annat, sillä jos tässä vaiheessa alkaa tamma komentamaan, voi olla varma, että sen luottamus sinuun menee joksikin aikaa varikolle. Paloma ei ole varsinaisesti arka eikä säikky, mutta se omaksuu todella herkästi hoitajansa mielialan tällaisten asioiden suhteen ja jos hoitajansa vähääkään epäröi, ei tamma varmasti mene ja tee tulossa olevaa juttua. Tästä syystä tamman kuljettaminen, tai lähinnä kuljetukseen saaminen oli yhdessä vaiheessa hankalaa, kun kerran hoitajaa jännitti, että meneekö tamma koppiin vai ei, ja koska hoitajaa jännitti, rupesi tammaakin jännäämään ja lopulta se saatiin vasta pitkällisen houkuttelun ja taluttajanvaihdoksen avulla matkaan. Hoitaessa Paloma seisoo kauniisti paikoillaan, oli se sitten sidottuna kiinni tai ei, se vain nauttii toimenpiteistä täysillä, eikä sen mieleenkään tule karkaaminen - tässä on tamma, jota voi mm. taluttaa pelkästä otsatukasta vaikka kaukanakin sijaitsevalle laitumelle, kunhan muistaa luottaa tammaan ja pitää myös tamman luottamuksen itsellään.

Tammalla aloitettiin ajo-opetus kaksivuotissyksyllä ja se suhtautui hommaan hyvin luottavaisin mielin aina, kun opettamassa oli tutut ihmiset, mutta kerran, kun taluttajana oli uusi työntekijä, jota hieman hermostutti, oli Palomakin melko hermoissaan ja vain pysähteli ja teki ryntäyksiä eteenpäin. Onneksi tuosta kerrasta ei jäänyt sen suurempia traumoja tammalle ja kun päästiin taas jatkamaan tutun porukan voimin, myös tamma kehittyi hurjaa vauhtia, onhan se nopea kuitenkin oppimaan, kunhan kaiken tekee kerralla rauhassa ja hyvin. Ensimmäisen vuoden ajan Paloma opettelikin käyttöhevosen saloihin vain kärryjen edessä ja sen kanssa on ajettu sekä yksikköä, pari- kuin tandemvaljakkoakin, parina näissä kahta hevosta vaativissa muodoissa on toiminut Iita. Vähän ennen kuin tamma täytti neljä, alettiin sen kanssa myös ratsastella ja se oppi myös sillä saralla nopeasti. Paloma on rauhallinen niin kärryjen edessä kuin ratsastaja selässäänkin, se toimii aina harkitusti ja kuuntelee ohjeet loppuun asti, eikä hämäänny hieman soheltavistakaan ohjeista vaan pyrkii sielät poimimaan sen oleellisimman. Vauhtiakin tammasta saa kyllä ulos kun vain osaa vetää oikeista naruista, ja varsinkin kilpailutilanteissa kannattaa verryttely tehdäkin reippaasti, mutta pikaisesti, niin tammalle jää tietty vireystaso päälle ja se on parhaimmillaan radalla.

Luonne VRL-00631

image
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Vaativa A

 

Kouluratsastus taso Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus
image

Lokakuu 2019

Paloma saapui Zonjietiin hevosvälityksen Alegren kautta kun olin sattumalta bongannut pari puhdasrotuista lipizzaa polkuhintaan. Sen jälkeen kun olin solminut kaupat koeviikon jälkeen ikivanhasta orista, oli välittäjä vinkannut heillä olevasta tammasta. Tietysti kiinnostuin, puhdas lipizza joita ei ihan joka paikasta löytynyt. Koska edellinen koeaika oli sujunut hyvin, niin päätin tehdä tammasta ostopäätöksen siltä seisomalta. Molemmat lipizzat olivat kotoisin samalta tallilta josta olivat päätyneet Alegreen, joten luotin siihen että kaikki oli kuten pitikin.

Paloma muutti Zonjietiin kaksi viikkoa myöhemmin, tamma ihastutti välittömästi vaikka tammassa oli hieman herkistelijän vikaa, joka otti raskaasti huonotuulisen hoitajan, mutta herkkää puolta lukuunottamatta Paloma osoittautui aivan mahtavaksi hevoseksi jonka myötä aloin haaveilemaan pienestä lipizzakasvatuksesta. Olihan minulla nyt sentään kolme lipizzaa ja tunsin sisälläni ettei se jäisi kolmeen. Lipizzat olivat varastaneet sydämeni.