Rosalie v.d. Stoerede

VH18-017-0417

shetlanninponi, tamma
syntynyt 19.01.2018
valjakkopainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
rtkrj päis (ee/aa/nT/nRn), 99cm
8v 01.10.2018
ko valjakko noviisi
kasvattanut B. Jensen
KTK-III
(16 + 15 + 18 + 17 = 66p.)

Preston Policeman Maintain Peace
Chanel
Sophie's Dream Friends Forever
Sophie
Rachelle v.d. Stoerede Fredrik v.d. Stoerede Freddie
Little Boat
Ruth v.d. Stoerede Titus
Zana

Luonnekuvaus

Rosa on mitä ihanin poni, joka rakastaa olla kaiken keskipisteenä ja ottaa nokkiinsa mikäli tamma kokee tulleensa kaltoinkohdelluksi. Mitä enemmän rapsutuksia ja huomiota Rosa saa, sitä onnellisempi tamma on. Rosa ei juurikaan viihdy yksin ja stressaantuu helposti. Vaikka tamma on hyvin huomionkipeä, on Rosa tarkka omasta reviiristään ja ärähtää helposti mikäli joku tulee keskeyttämään esimerkiksi tamman ruohon syönnin. Sama koskee myös ruokintatilanteita, joten tamma on tällöin parasta jättää omaan rauhaan.

Hoitotilanteess Rosa on kuin pyörivä hyrrä sillä tamma tuntuu löytävän jatkuvasti jotain mielenkiintoista, oli se sitten hoitajan taskut tai hoitopakki. Helpoiten pääsee jos tamman sitoo kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi, vaikka se ei ole välttämätöntä jos vain on tarpeeksi kärsivällisyyttä pyörivän ponin hoitamiseen. Rosa on hyvin ennalta arvattava, joka ei ikinä järjestä mitään ikävää yllätystä ainakaan omassa karsinassa. Kaviot nousevat kuin taikaiskusta eikä tammalla ole tapana venkuloida varustaessakaan. Eläinlääkäri kuuluu Rosan inhokkeisiin, mutta tamma on tyytyväinen jos vain saa reippaasti huomioita eläinlääkärikäynnin jälkeen.

Rosa on perusratsukoulutettu, mutta tamman selässä ei ole juuri kukaan ikinä käynyt. Rosa on parhaimmillaan kärryjen edessä ja tammalla on aivan mahtava työmoraali, joka antaa aina kaikkensa työskennellessä. Verryttelyihin saa aina varata hieman enemmän aikaa, sillä Rosa lämpenee hitaasti ja tammassa on useinkin liikaa virkaa joka näkyy kaahottamisena. Kun turhat energiat on saatu pois, on tamma mitä ihanteellisin ajoponi. Rosa on etenkin osoittanut kykynsä tarkkuus- ja kouluosioissa, tamma on hyvin ketterä ja omaa luonnostaan hyvät liikkeet.

Rosan on sellainen poni, joka inhoaa matkustaa yksin ja tammaa on hyvin vaikea saada traileriin jos siellä ei ole toista hevosta ennestään. Tamma pysyy tyytyväisenä kunhan vain on hevoskaveri ja heinäverkko täysi. Kun Rosa on mukana kisamatkoilla, etsitään aina syrjäisin paikka kisa-alueelta, sillä tamma stressaantuu liiasta melusta ympärillään. Verryttelyihin on syytä varata paljon aikaa, sillä tammaa voi olla alkuun saada kuulolle. Ajan myötä Rosa aina tasaantuu ja lopulta kuuntelee ohjastajaansa. Monipuoliset alkuverryttelyt takaavat myös tamman menestyksen kisaradalla, Rosa on tällöin kuin kotonaan ja keskittyy täysillä suoritukseensa.

Sukuselvitys

Isä Preston oli Yhdysvalloista kotoisin oleva 102cm korkea mustanpäistärikkö ori, joka kilpaili nuoruusvuosinaan valjakkoajossa. Orilla riitti kapasitettia jopa vaativiin luokkiin asti, mutta harmillisesti Prestonin pää ei kestänyt kilpahevosen elämää. Tämä oli harmi omistajalle, jonka seurauksena Preston myytiin Tanskaan pilkkahinnalla kasvattajalle, joka näki orissa sitä jotain. Preston ei ollut lainkaan hullumpi rakenteeltaan ja myöhemmin Preston palkittiin monesti jalostustapahtumissa. Prestonin sukujuuret olivat lähes harvinaisia Tanskassa, joka toi lisää arvoa orin jälkeläisille. Prestonin omistaja käytti oria ainoastaan omille tammoillensa, sillä omistaja ei halunnut Prestonin harvinaisten sukujuurien yleistyvän liikaa Tanskassa.

Isänisä Policeman oli 98cm korkea kimo ori, jonka synnyinhistoriasta ei ole tietoa. Policeman oli kotoisin Hamptonista nimettömältä kasvattajalta, josta ori ilmeisesti myytiin neljän vuoden iässä Wisconsiniin paikalliselle ratsastuskoululle, jossa oli myös kasvatustoimintaa. Oria ei ikinä käytetty ratsastustapahtumissa, mutta jalostustapahtumissa Policemania käytettiin kolme kertaa joista ori sai keskinkertaiset arviot. Policeman ei saanut jalostuslupaa, joten oria käytettiin vain sen kotitallilla. Policemania käytettiin jalostukseen kolmen varsan verran. Policeman kantoi ilmeisesti päistärikköä, joka ilmeni ensimmäisen varsan kasvamisen myötä. Orista ei itsestään ollut varsakuvia eikä synnyinhistoriasta tietoa, joten oli mahdoton tietää orin pohjaväriä.

Isänemä Sophie's Dream oli 100cm korkea rautias shetlanninponitamma, joka asui paikallisella ratsastuskoululla. Kiltin ja helpon luonteensa vuoksi Sophie's Dream oli täydellinen ratsu lastentunneille ja tuntiuransa välissä tammaa käytettiin myös siitoksessa. Sophie's Dream ei ollut lainkaan hullumpi rakenteeltaan ja nuoruusvuosinaan tamma oli menestynyt näyttelytapahtumissa saaden erityisesti kehuja liikkeistään ja luonteestaan. Tamman sukujuuret olivat varsin tavanomaiset eikä Sophien jälkeläisillä ollut juurikaan arvoa.

Emä Rachelle v.d. Stoerede oli kotoisin laadukkaalta tanskalaiselta kasvattajalta, joka oli tunnettu ympäri maailmaa shetlanninponipiireissä. Rachelle v.d. Stoerede oli 99cm korkea mustankirjava shetlanninponitamma, joka oli moninkertaisesti palkittu jalostustapahtumissa. Rachelle v.d. Stoerede kilpaili myös aikoinaan valjakkoajossa, ei ole epäilystäkään keltä Rosalie on perinyt lahjakkuutensa. Rachelle v.d. Stoeredella olisi ollut kapasiteettia vaikka miten isoihin luokkiin asti, mutta harmillisesti Rachelle v.d. Stoerede oli luonteeltaan herkkä eikä pidemmän päälle sopinut kilpaponiksi. Tamma oli erinomainen emätamma ja varsoi monta upeata varsaa, jotka ovat perineet emänsä hyvät piirteet.

Emänisä Fredrik v.d. Stoerede, 101cm korkea kimonkirjava shetlanninponi oli aikansa menestyneimpiä poneja Tanskassa ja tunnettiin myös muualla maailmaa. Fredrik v.d. Stoerede oli moninkertainen voittaja, joka menestyi niin jalostus- kuin käyttötapahtumissa kilpaillen ympäri Eurooppaa. Fredrik v.d. Stoerede oli siitä harvinainen poni, että ori polveutui hyvin harvinaisista linjoista jotka olivat lähes kadota sukupuuttoon. Fredrik v.d. Stoerede oli elinaikanaan hyvin suosittu jalostuksessa ja jätti jälkeensä liki 300 jälkeläistä. Fredrik v.d. Stoerede oli myös erinomainen periyttäjä ja orin useat jälkeläiset ovat menestyneet mm. valjakkoajossa.

Emänemä Ruth v.d. Stoerede oli 88cm korkea hyvin vaalea shetlanninponitamma, jota olisi voinut helposti erehtyä luulemaan voikoksi. Ruth v.d. Stoerede oli kasvattajansa ensimmäinen ikinä kasvattama poni, joka polveutui miehen ensimmäisestä omistamasta tammasta. Linjoiltaan Ruth v.d. Stoerede ei ollut kummoinenkaan, mutta tammalla oli hyvin herttainen luonne ja Ruth v.d. Stoerede oli myös aivan mahtava emätamma, joka toimi monesti myös sijaisemänä. Ruth v.d. Stoerede oli kaunis poni ja kilpaili nuoruusvuosinaan muutaman kerran valjakkoajossa sekä näyttelytapahtumissa menestyen keskinkertaisesti. Ruth menehtyi 33-vuoden iässä vanhuuteen.

Kilpailumenestys

07.09.2018 Wyat Shetlands NJ irtoSERT

121.06.2018 Ros Cirein VVJnoviisi tarkkuuskoe 1/49
221.06.2018 Mörkövaara VVJnoviisi koulukoe 2/50
323.06.2018 Ros Cirein VVJnoviisi koulukoe 2/49
425.06.2018 Ros Cirein VVJnoviisi tarkkuuskoe 6/49
526.06.2018 Wyat Shetlands VVJnoviisi yhdistetty 5/40
626.06.2018 Ros Cirein VVJnoviisi tarkkuuskoe 7/49
729.06.2018 Ros Cirein VVJnoviisi koulukoe 6/49
802.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi koulukoe 1/50
902.07.2018 Ros Cirein VVJnoviisi tarkkuuskoe 6/49
1003.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi koulukoe 1/50
1104.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi koulukoe 2/50
1208.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi tarkkuuskoe 5/50
1309.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi tarkkuuskoe 7/50
1410.07.2018 Ros Cirein VVJnoviisi tarkkuuskoe 4/49
1511.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi tarkkuuskoe 3/50
1612.07.2018 Ros Cirein VVJnoviisi koulukoe 2/49
1715.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi koulukoe 5/50
1818.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi koulukoe 6/50
1923.07.2018 Ros Cirein VVJnoviisi tarkkuuskoe 4/49
2028.07.2018 Mörkövaara VVJnoviisi tarkkuuskoe 3/50

Päiväkirja

Heinäkuu 2018
"Shetlanninponia mä metsästän, tahdon saada suuren, tahdon saada suuren.." hoilailin Jasperin ärsytykseksi selatessani jalat vipattaen shetlanninponien myynti-ilmoituksia. Jasper ei ollut sanonut sanaakaan ensimmäisen ponin muuttaessa talliin, mies oli ollut myös vaiti kun olin palannut Yhdysvalloista kaksi uutta oria mukanani. Mies oli ilmeisesti ymmärtänyt menettävän täysin kontrollinsa mitä tuli hänen rakkaan vaimonsa hevosmieltymyksiin. Jasper tiesi myös ettei hänen sanallaan ollut painoa, mies kyllä tiesi että pelkkä "Ei" ei estäisi minua ostamasta haluamaani hevosta. Lopulta mies oli ymmärtänyt tappionsa, käskenyt pitämään järjen päässä ja pysyttelemään vain hevosista (Jasper oli eräänä aamuna yllättänyt minut selaamasta miniaasien myynti-ilmoituksia).

Kahden tunnin selaamisen jälkeen huokaisin raskaasti. Kukaan ilmoituksen poni ei vaikuttanut sopivalta. Tietenkin tapani mukaan menin purkamaan ärtymykseni hevosryhmään, jota kautta sain yhteydenoton suomalaiselta nuorelta naiselta, joka kertoi maahantuoneensa muutaman ponin jonkin aikaa sitten. Tuntia myöhemmin sain kuvat mailiini poneista ja olin pökertyä kuolla onnesta. Olin valmis viemaan kaikki heti Zonjietiin, mutta onnistuin rentouttamaan mieleni ja käymään ponit muistuttaen itseäni järkevyydestä.

Ensimmäinen poneista oli kuvankaunis rautiaankirjavanpäistärikkö tamma Rosalie v.d. Stoerede, joka sulatti sydämeni ensivilkaisusta lähtien. Ehkä tästä syystä ignoorasin kuvan alla lukevan lauseen jossa mainittiin Rosalien olevan Neiti Kiukkupylly ja hiusten halkoja. Toiseksi poniksi valitsin pitkän harkinnan jälkeen minikokoisen, punahallakon Vera v.d. Groende, joka oli riskiostos. No jos tamma ei soveltuisi valjakkoajoon niin ainakin sille löytyisi kasapäin ihailijoita Zonjietista, niin halittavan ihana nallukka! Kolmannen ponin valitsin heti kun näin Thabor v.d. Valbsjen kuvan. Ryhdikäs, tummanruunikko ori hurmasi minut heti ensihetkestä alkaen ja kuvauksen mukaan orin luonnekin olisi kohdillaan.

Kun koko ponikolmikko oli vihdoinkin muuttanut ja kotiutunut Zonjietiin, niin katselin aluksi hieman hämmästyneenä laitumia. En ollut vieläkään tottunut shetlanninponinäkyyn. Vaikutti siltä että tammalauman valtajärjestys oli muuttunut Veran saapua kuvioihin, tamma oli ensimmäisestä päivästään lähtien nokkinut järjestyksensä lauman huipulle. Leidiressukka näytti kuin maansa myyneeltä, kaiketi tämä oli vanhalle tammalle liikaa sillä kiukkuisen oloinen Leidi tyytyi lopulta asemaansa. Thabor ja Vera oltiin hyvin otettu jo laumaan mukaan.