Liekkiharjun Vermilion

KTK-II
(18 + 17 + 18 + 18 = 71p.)

imageimage

Perustiedot

 • suomalainen puoliverinen, ori
 • 167cm, ruunikko Ee/AA
 • s. 12.12.2018 8v 04/19
 • ko Intermediate I
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut Liekkiharjun Tila Fi

 

 

Luonnekuvaus

Velmu on hieno suomalainen ori, jolla on maailman upein otsatukka ja ori on hyvin karismaattinen, luontainen esiintyjä joka nauttii saamastaan huomiosta, mutta on ratsuna hyvin vaativa joka ei siedä ainuttakaan virhettä selässä. Velmua on helppo käsitellä, mutta ori on melko touhukas jonka mielenkiinto ei pysy kauaa samassa asiassa. Ori pyörii paljon ja on hyvin kiinnostunut kaikesta ympärillään tapahtuvasta, etenkin ihmisistä ja saamistaan herkuista. Velmu ei oikein tule toimeen muiden hevosten kanssa ja orin tarhausjärjestelyt tuottavat usein päänvaivaa, joten yleensä Velmu tarhataan yksin.

Ratsuna Velmu on herkkä, eteenpäinpyrkiväinen ja innokas joka suorittaa mielellään, mutta vain osaavissa käsissä. Velmu on sellainen hevonen jota ei yksinkertaisesti sanottuna kiinnosta tehdä mitään jos ratsastajan puolelta eivät ole asiat kunnossa, tällöin orin mielenkiinto on täysin muissa asioissa mutta osaavalla ratsastajalla Velmu on osaava kouluratsu jolta löytyy kaikki edellytykset mitä hyvältä kouluhevoselta vaaditaan. Tämän hevosen kanssa ei osu hyviä tai huonoja päiviä kohdalle vaan ori on aina yhtä tasainen ratsastaa.

Velmu on helppo lastata joka menee aina innolla traileriin tietäen siellä odottavan täyden heinäverkon. Kisapaikoilla ori on yleisesti ottaen innokas joka haluaisi tehdä tuttavuutta jokaisen vastaantulijan kanssa, jopa hevosten jotka eivät ole Velmulle ennestään tuttuja kotoa. Orilla on pää myös kunnossa eikä Velmu jännitä kisapaikoilla vaan on hyvin innokas tulevasta joka suorastaan huokuu karismaa ja itseluottamusta. Velmu myös rakastaa esiintymistä ja on ihan omiaan ollessaan parrasvaloissa, suorastaan henkeäsalpaava näky työskennellessään. Velmun saa kisoissa helposti kuulolle, sillä ori tietää mitä kisoissa tapahtuu. Ori kuuntelee hyvin ratsastajaansa ja tekee kaiken aivan yhtä hyvin kuin kotonakin, ellei paremmin.

image
  Very Nuts
  fwb, rn, 168cm
  Indian Summer
  fwb, rt, 167cm
  Grand Art 
  Wondergirl 
  Venice
  fwb, rn, 165cm
  Riverine  
  Arika 
  Liekkiharjun Hallucinations
  fwb, rn, 164cm
  Americone Dream
  fwb, rn, 169cm
  Cartouche 
  Arabicav 
  Hot Tahiti
  kwpn, rt, 163cm
  Bluberry  
  Tatora 
image

Isä Very Nuts on upea ruunikko suomalaissyntyinen ori joka osoitti potentiaalinsa jo varsana. Laadukkaasta suvusta polveutuva Very Nuts on ollut menestyjä varsasta lähtien, ori on palkittu monesti tilaisuuden parhaana varsana tai nuorena hevosena eikä orin menestys siihen loppunut. Very Nuts kantakirjattiin ratsusuunnalle ensimmäisellä kantakirjapalkinnolla tilaisuuden korkeimmilla pisteillä. Ori oli myös potentiaalinen kouluratsu joka osoitti taitonsa jo varhain joka kohosi lopulta kansainväliselle tasolle. Pääsääntöisesti kaksikko kilpaili aluetasolla, mutta toisinaan ottivat osaa kansainvälisiin kisoihin pääsääntöisesti Euroopassa jossa orin kyvyt eivät jääneet huomaamatta. Myöhemmällä iällä Very Nuts hyväksyttiin belgialaiseen, hollantilaiseen sekä ranskalaiseen kantakirjaan.

Isänisä Indian Summer oli raudikko suomalainen toisen kantakirjapalkinnon ori joka polveutui kuuluisasta isälinjasta joka oli tunnettu lukuisista menestyneistä kouluratsuista. Indian Summer kasvoi hitaasti eikä ori osoittanut mitään lahjoja kouluratsastukseen, se oli paikoin kömpelö ja liikkui kuin täi tervassa, mutta kasvettuaan orin motoriikka parani jolloin Indian Summer alkoi ensimmäisen kerran osoittaa taitojansa. Huippuvalmentajan avuin orista kasvoi loistelias kouluratsu, se pärjäsi erinomaisesti vaativissakin luokissa. Läpimurtonsa ori teki 12-vuotiaana kansainvälisissä kilpailuissa Venäjällä jossa se voitti kultaa. Sen myötä Indian Summerista tuli suosittu jalostusori kotimaassa. Tammasta riippuen ori saattoi olla periyttäjänä erinomainen tai huono.

Isäemä Venice, tämä ruunikko tamma oli puoliveriseksi melko raskasrakenteinen jolla oli hyvät sukulinjat ja joka oli mahtava emätamma. Venicen sanottiin olevan kiltein ja mitä ihmisrakkain tamma joka syntyi ratsastuskoululle toimien siellä opetusratsuna muutaman vuoden. Venice myytiin myöhemmin harrastelijalle joka etsi helppoa ratsua. Tammaa ei ikinä pitänyt varsottaa, mutta omistaja oli löytänyt aivan ihanan orin jota halusi välttämättä käyttää. Omistajan kolmesta hevosesta Venice oli ainoa tamma, joten lopulta tamma astutettiin Indian Summerilla. Venice oli synnynnäinen emätamma jonka huomattiin myöhemmin olevan myös hyvä periyttäjä. Vaikka Venice ei itse ollut tyypillisin puoliverinen, olivat sen varsat kuitenkin sopusuhtaisia, hyväluonteisia joilla oli kykyjä kouluratsuina. Venice synnytti elämänsä aikana kahdeksan varsaa, kaikki laadukkaita kouluratsuja.

Emä Liekkiharjun Hallucinations Pieneltä Liekkiharjun tilalta kotoisin oleva Liekkiharjun Hallucinations on sirorakenteinen ruunikko melko pienikokoinen tamma jonka on huhuttu olevan tyypillinen tamma. Tamman isä on tilan oma ori ja emä hollannista tuotu tamma, Liekkiharjun Hallucinationsin sukulinjat ovat varsin epätavalliset ja harvinaiset joka oli yksi syy siihen miksi tammasta tuli lopulta siitostamma vaikka siinä oli paljon epätoivottuja ominaisuuksia. Koulusukujuurista huolimatta tammasta ei ikinä tullut kouluratsua, hypätä se osasi mutta vain silloin kuin itse halusi joten ratsuksi Hallucinationsista ei ollut. Tamma toimitti lähinnä harrasteratsun virkaa, sillä oli hyvä rakenne joka sai hyviä näyttelytuloksia ja kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Hallucinations oli hedelmällinen, tiinehtyi joka kerta ja varsoi huikeat 12 varsaa, jotka ovat ylittäneet emänsä kyvyt ja luonteen selvästi.

Emänisä Americone Dream, tämä raudikko ori tunnettiin elinaikanaan voittamattomuudestaan vaikka ura jäikin lyhyeksi. Ori oli kotoisin pääkaupungin liepeiltä josta se myytiin Ruotsiin suomalaissyntyiselle Eevalle. Ori oli hyvin komea, korrektirakenteinen joka sai hyviä tuloksia näyttely- ja jalostustapahtumista. Nuorena Americone Dream hyväksyttiin ruotsalaiseen kantakirjaan, mutta ori ehti astua vain muutaman tamman Ruotsissa. Ruotsissa kaksikko menestyi hyvin, ori oli lahjakas joka voitti lähes joka kilpailut joihin se osallistui. Myöhemmällä iällä Americone Dream palasi Suomeen omistajan muuton perässä jossa ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja hyväksyttiin myös suomalaiseen kantakirjaan saaden jalostusoikeuden. Suomessa kaksikko kilpaili vielä kolme vuotta, mutta traaginen onnettomuus eväsi Americone Dreamilta kisaradat loppuiäksi. Orilla oli kuitenkin loistoisa tulevaisuus siitosorina, se oli hyvä periyttäjä.

Emänemä Hot Tahiti, tämä hollantilaissyntyinen tamma myytiin Suomeen kymmenen vuoden iässä. Sitä ennen Hot Tahiti oli ollut siitostamma. Suomessa tamma jatkoi siitostamman uraansa varsoen kahdeksan kertaa. Hot Tahiti oli loistava, omistautunut emätamma jolla oli kiltti ja hyvätapainen luonne, joka toimi toisinaan harrasteratsuna tilan pienimmille. Tammalla oli puhtaasti koulusuku joka oli jopa Hollannissa harvinainen, jossa näkyi pienkasvattajien monen vuoden kasvatusjälki.

image
image

Näyttelymenestys

04.03.2020 Rivia & Skellige NJ irtoSERT

20.11.2019 Lallybroch VSN RCH (4-4-4-4-4-4-4-4-3½-3½=39p)

Kilpailumenestys

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediate I

 

Kouluratsastus taso 9/8 Kuuliaisuus ja luonne 1997.84 p Tahti ja irtonaisuus 2852.87 p
image

Maaliskuu 2019

Ei mun pitänyt uutta oria ostaa, Liekkiharjun Vermilion nyt vaan sattui osumaan silmään kun olin Suomessa käymässä. Lopulta tein orista tarjouksen ihan vain sen mielettömän upean otsatukan perusteella. Oli sillä muutenkin söötti nassu ja aivan ihana läsi päässä. Velmuksi kutsuttu ori muutti Zonjietiin paria viikkoa myöhemmin. Jasper ei ollut luonnollisesti kovin haltioissaan uudesta hevosesta etenkään sen jälkeen kun mies kysyi miksi olin tehnyt tarjouksen orista.

Kaupat oltiin jo solmittu ja Velmu oli pysyvästi Zonjietissa kirjoilla. Ori oli toki mielettömän hieno, sillä oli korrekti rakenne ja naama joka herätti väkisinkin ihastusta muissa. Velmu oli lupaava nuori kouluratsu ja maasta käsiteltynä aivan ihana hevonen, mutta työskennellessä Velmusta tuli pikkutarkka niuhottaja joka sai sätkyn pienestäkin virheestä sillä ori oli niin tavattoman tarkka ettei sietänyt yhtään häsläämistä. Pitkään meillä meni että yhteistyö saatiin sujumaan, jonka myötä aloin arvostamaan Velmua uudessa valossa. Kyllä siitä vielä upea kouluratsu tulee takapakista huolimatta. Nuoresta iästään huolimatta Velmu oli jo hyvin karismaattinen ja luontainen esiintyjä, jolla olisi varmasti vielä loistokas tulevaisuus edessään.