http://vahtipossu.org/forwice/8x_1.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_2.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_3.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_4.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_5.png

Deanne Rust


© Vera Fuerst

Nimi: Deanne Rust, "Desi"
Rotu: Hollanninpuoliverinen
Syntymäaika: 03.06.2009 / VARL
Sukupuoli: tamma
Säkäkorkeus: 164cm
Väri & Merkit: Kimo
Rekisterinumero: VH06-012-6535

Kasvattaja: suvi / Rustler
Omistaja: Missu

Painotus: Koulupainotus
Koulutustaso: Ko: GP, re: 80cm

★ Täyttänyt 4-vuotta 12.12.2009 ★ Täyttänyt 6-vuotta 18.03.2010 ★
Deanne Rust on virtuaalihevonen ★

luonne

» Desistä tulee ensimmäisenä mieleen lempeä, ja kiltti, myöskin kuvankaunis tamma. Näin ei aina kuitenkaan ole. Desi osaa olla huomaavainen ja kiltti, mutta siitäkin löytyvät huonot puolensa. Tamman huonot puolet tulevat esille kovista äänistä. Niistä se saa kauhean sätkyn ja hermostuu. Desi alkaa myöskin temppuilemaan. Kovien äänien sattuessa sitä pitää vain rauhoitella. Ulkona ollessa pienet kävelylenkit rauhoittavat Desiä paljon. Kun tamman karsinaan menee, on se jo sinua vastassa. Se menee mielellänsä ulos, joten saa olla tarkkana, ettei se lähde ulos. Hoitaessa Desi on kiltti, nauttii hoidosta, sekä ylipäätänsä saamastaan huomioista. Kylkien kohdalta harjatessa saattaa luimia, tai näykkäistä. Desia on todella herkkä, eikä sitä voi harjata ollenkaan ns. "tavallisilla" harjoilla, vaan käytössä pitää olla luonnonharjat. Kaviot nousevat ihan hyvin, mutta niitä puhdistaessa Desi nojaa hoitajaansa. Tämä neiti kannattaa sitoa kiinni johonkin, sillä irrallaan oleminen ei ole suositeltavaa, koska silloin Desi alkaa liikkua, eikä pysy paikoillansa. Joskus huonoina päivinä se saattaa litistää hoitajansa seinää vasten, mutta työntämällä hellästi se väistyy kuuliaisesti. Satulan laitto onkin sitten mutkikkaampi juttu. Desi vihaa satulaa todella paljon, sille on jäänyt siitä paljon huonoja muistoja, joita ei helposti unohdeta. Kun satulaa laittaa selkään, Desi alkaa luimimaan, potkimaan ja näykkimään. Komentamalla asia korjaantuu jotenkin. Satulavyön kiristys ei ole yhtä vakavaa, paitsi Desi pullistelee todella paljon. Kuolaimet ottaa kiltisti suuhunsa, ei ongelmaa. Kun kuolaimet ovat Desin suussa, se nostaa päänsä ylös, mutta laskee pian pään takaisin alas,

» Ratsastaessa unelma herkkä kouluratsu. Ei oikein sovi aloittelijoille, mutta jonkin aikaa ratsastaneille kyllä. Desi on kiltti ratsu, mutta osaa myöskin temppuilla hermostuessaan. Desi on todella herkkä ja tottelee pieniäkin apuja, eikä siedä kovia otteita tai apuja. Esimerkiksi liian kovat pohjeavut saavat Desin hermostumaan, jolloin se alkaa temppuilemaan. Tamman temppuilu on hyppimistä ympäriinsä, ja ei apujen kuuntelemista. Desi on myöskin herkkä suustansa. Painoavut tehoavat myöskin hyvin. Tällä tammalla voi käyttää raippaa, ja mieluiten kouluraippaa, sillä raippaa käyttäessä tarkoitus on vain huomauttaa, ja yleensä Desi korjaa asian. Tällä neitokaisella on pehmeät ja tasaiset askellajit. Ilman satulaa meno on aivan ihanaa ja onhan se Desillekin vaihtelua. Esteillä puolestansa Desi on aika rauhallinen, vaikkei olekaan mikään estetaituri. Esteiden yli mennään ihan kivasti, mutta puomien pysymistä kannattamilla ei voi taata. Desillä ei myöskään ole tapana kuumentua eikä yleensä kieltäydykään. Maastossa Desi on ihanan rauhallinen, joka ei säikähdä juuri ollenkaan mistään. Maastoesteillä varma ja reipas, mutta niitä ei paljoa hypätä jotta onnettomuuksia ehkäistäisiin.

» Kisoissa Desi on hieman hermostunut kilpailujen vilinästä ja kaikesta ympärillä tapahtuvasta. Muita hevosia saattaa alkaa potkimaan, kun se on oikein hermostunut. Lämmittelyssä on oikein kuuliainen ja herkkä, eteenpäin pyrkivä. Korvahuppu on tarpeen, mutta koulukilpailuissa emme käytä sitä, vaikka tarpeen olisi. Hyvällä tuurilla, päästyämme kunniakierrokselle välimatka on tärkeä. Palkintojen jaossa hermostunut, eikä siedä kauheasti niitä ihmisiä, jotka palkintoja jakavat. Desi painottuu kouluratsastukseen ja sillä ei kisata ollenkaan esteitä tai kenttää.

» Muista hevosista Desi ei niinkään välitä, vaan tulee yleensä toimeen tiettyjen tammojen kanssa. Ruunista Desi ei pidä juuri ollenkaan, niille se alkaa luimimaan ja saattaa alkaa potkimaan joka ei tiedä hyvää ollenkaan. Desi suostuu jakamaan heinät tarhakavereidensa kanssa jos kaverit ovat niitä tuttuja. Täytyy aina muistaa, että Desi tarhataan yksin, jos sen kaverit ovat muualla.

sukutaulu

i. Hot Shot
YLA3
ii. No Shooting EVM
ie. Just A Breeze EVM
e. Una Donna
YLA2
ei. Make Me Lose My Mind EVM
ee. Primadonna EVM


Katso 3-polvinen sukutaulu täältä.

sukuselvitys

Isänisä No Shooting oli todella suloinen ja ihmisrakas. Tahallaan se ei vahingoittanut kärpästäkään. Isosta koostaan huolimatta Tino oli erittäin helppo ratsastettava vaikka olikin vaativan tason hevonen, sillä herralla riitti kärsivällisyyttä. Tino oli erittäin tarkka ettei sen lähimmäisille ihmisille ja hevosille käynyt kuinkaan. Ori kilpaili pääasiassa koulua, sillä esteillä se oli vähän kömpelö ja saattoi innostua kaahailemaan. Tino palkittiin kisauransa aikana monilla ruusukkeilla.

Isänisänisä Shooter taas oli toista maata kuin poikansa. Pienetkin asiat hermostuttivat ja stressasivat sitä ja hermostuksissaan se alkoi temppuilla. Ori oli kärsimätön ja levoton, eikä malttanut pysyä paikoillaan. Ori oli erittäin taitava esteillä, koska oli vauhdikas ja esteillä tarvittiin vauhtia, mutta ei päässyt kisaamaan paljoa. Kuitenkin, ne kisat joissa ori kävi, se kisasi kunnialla ja menestyi hyvin.

Isänisänemä Hayline, kaunis, haikeamielinen tamma. Usein tuntui kuin Hayline eläisi omalla maailmassaan, omissa ajatuksissaan. Tamma ei oikein välittänyt maailman menosta, sävähti vain pikkuisen semmoista ääntä joka saisi muut hevoset pomppaamaan pystyyn. Kuitenkin tammasta huomasi että se kuunteli, sen korvat kääntyilivät joka suuntaan. Ratsastaessa Hayline kulki nätisti muodossa vaikka sitä ei pyytäisikään ja antoi automaattisesti kaikkensa. Tamma kilpaili niin koulu-, este-, kuin kenttäratsastuksessakin. Tamman mahtava kisaura on palkittu ruusukkein ja pokaalein.

Isänemä Just A Breezen hampaita saa varoa ja toden teolla. Levoton tamma ei malta pysyä paikoillaan ja koska ihminen on sen sitonut kiinni, on aika purkaa sille vihat. Tamma oli ratsastaessa yhtä hankala, pukitteli ja yritti joskus nousta pystyynkin. Tamma heitteli päätään, joten pidätysavut eivät tulleet kunnolla läpi ja niitä yleensä tarvitsi, varsinkin kun tamma ryösti. Siis ei mikään ihanneratsu. Rouva ei juurikaan kilpaillut, ja jos kilpaili, niin huonolla menestyksellä.

Isänemänisä Hot Spot, aina valokeilaa hakemassa! Ja sen eteen ori teki mitä tahansa. Ori oli taitava kouluratsastuksessa kun ei ollut häiriötekijöitä, kuten tammoja tai kilpailevia oreja, lähistöllä. Joskus kilpailuissakin tuli ongelmia tämän jutun kanssa. Muutoin meni kylläkin todella hyvin, jopa Grand Prix-luokissa.

Isänemänemä Jumping Jester, kiva estetamma. Jess rakasti hyppäämistä ja pomppi ihan muuten vain vaikkei esteitä ollut näkyvissäkään, kuin pikkuvarsa! Tamma oli utelias kuin pieni lapsi ja työnsi aina turpansa joka paikkaan. Omenat olivat tamman lempiherkkua ja taskujen kaivelun tamma osasi parhaiten. Ratsastaessa tamma intoili todella paljon ja pidätteitä sai tehdä ettei tamma lähtenyt kaahottamaan minne sattuu. Esteillä tamma kuitenkin oli kuuliainen ja todella taitava, kisoissa varsinkin.

Emänisä Make Me Lose My Mind, on juuri sopiva esimerkki monitaiturista. Ori on nykyään suosittu jalostusori ja sitä näkee paljon näyttelyissä ja kilpakenttien palkintojenjaoissa. Make Me Lose My Mind aloitti kilpauransa kasvattajansa Albert Schiereilandin kanssa koulukentillä. Albert oli ajatellut pitää orin itsellään, mutta sai siitä niin hyviä tarjouksia, että myi orin oikein mielellään eteenpäin ja kohta se olikin jo muuttanut Isoon-Britanniaan, jossa ori asui aina kuusivuotiaaksi asti. Ensimmäiset vuodet kilpakentillä eivät olleet orille mitenkään merkittäviä - se ei oikein pärjännyt, saatika yltänyt sijoituksille, joten ori myytiin takaisin Hollantiin, mutta tällä kertaa Stal Jeneverbesiin, jonka omistaja ajatteli ottaa orin heti jalostuskäyttöön. Tallin omistajan tytär sai orin liikutuksen huolehdittavakseen ja pitkän työskentelyn jälkeen ori olikin elämänsä kunnossa ja kahdeksanvuotiaana sitä alkoikin nähdä kilparadoilla todella usein. Make Me Lose My Mind asuu vieläkin Stal Jeneverbesissä ja sillä on pelkästään Hollannissa reilu parikymmentä jälkeläistä.

Emänisänisä Everything Is Not OK on upeaakin upeampi rautias hollantilainen puoliveriori. Sen kasvattaja on Balt Odalric - esteradoilla jo tutuksi tullut kilparatsastaja. Baltin ainoa kouluratsastusta kilpaileva hevonen on juuri Everything Is Not OK, hän osti orin, sillä se on kotoisin upeasta suvusta ja orin kasvattaja tarjosi hänelle oria ensimmäisenä eikä kyseisen kasvattajan hevosia saakaan muuten millään, ellei ole valmis maksamaan mansikoita. Balt koulutti orin sen kasvattajan kanssa yhdessä ja se pääsikin jo nuorena grand prix tasolle. Balt halusi ehdottomasti opettaa orille vähän esteidenkin saloja eikä ori ollutkaan yhtään hassumpi esteratsu, vaikka onkin kotoisin täysin koulupainotteisesta suvusta. Nykyään Everything Is Not OK viettelee leppoisia eläkepäiviä Baltin tallissa.

Emänisänemä Pretty Mind - tästä hevosesta kuullaan vieläkin, vaikka se menehtyi ollessaan vain yhdeksänvuotias. Pretty Mind kuului eläessään kouluratojen kärkiporukkaan. Oli ihme, jos tämä hevonen ei vienyt vaativissa luokissa ensimmäistä tai toista sijaa. Pretty Mindin kanssa kilpaili tamman omistajan tytär Selena Vliet, joka pääsikin tämän tamman johdosta koulukilparatsastajien aateliin ja eliittin ja jota koitettiin saada hinnalla millä hyvänsä eri talleille kilpailjattareksi. Selenalle olikin kova paikka, kun Pretty Mind kaatui tarhassaan niin, että se oli pakko lopettaa. Vaikka tamma oli luonteeltaan kipakka ja temperamenttinen, se oli kouluratsuna mitä upein näky!

Emänemä Primadonna ei kuitenkaan kuulu näihin hevosiin, sillä se on kotoisin suurelta puoliverisiittolalta, joka tunnetaan Hollannissa upeista kasvateistaan sekä varsinkin hienoista ja menestyneistä jalostusoreista. Primadonnan luonne on pitkälti samanlainen kuin Donnankin, mutta ehdottomasti tammojen lähes samanlainen ulkonäkö saa katseet kääntymään. Primadonna on siis varsansa tavoin rautias tamma, jolta löytyy säkäkorkeutta myös 158cm. Primadonna asuu kasvattajallaan vielä nykyäänkin eikä sitä olla hevillä sieltä poiskaan myymässä, sillä tamma on osoittautunut hienoksi tammaksi, vaikka periyttääkin jälkeläisilleen neitimäisen luonteen!

Emänemänisä Primus on hyväluonteinen ja ihmisten kanssa todella hyvin juttuun tuleva kokonaan musta hollantilainen puoliveriori. Primus on kotoisin samalta kasvattajalta kuin Primadonna ja Donna. Se on ensimmäinen ori, joka on jäänyt omalle kasvattajalleen, mutta ikää orilta löytyykin jo paljon ja kilparadat se on jättänyt taakseen jo aikoja sitten. Primus oli juuri jokaisen kasvattajan unelmavarsa - hyväluonteinen, kotoisin upeaakin upeammasta suvusta ja rakenteeltaan juuri oikeanlainen. Iän karttuessa Primus osoittautui myös todella hienoksi kilpahevoseksi. Se kilpaili grand prix -luokissa kasvattajansa kanssa ja haali ruusukkeita ja palkintoja vinot pinot. Primus lähti myös ulkomaille usein kasvattajansa kanssa kilpamatkoille, jolloin se sai paljon huomiota ja niitti mainetta itselleen, joten monet tammojen omistajat laskivat sekunteja orin jalostuskausien alkamiseen!

Emänemänemä Fancy Pants on ruunikko hollantilainen puoliveritamma, joka on kotoisin pieneltä kasvattajalta. Sen kasvattaja, Petrus Peterken, omistaa viiden hevosen tallin. Petrus kilpailee aina ajoittain hevosillaan, muttei hänen hevosiaan voi sanoa kilpahevosiksi. Petrus sattui kuitenkin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja siitä lähti hänen nousukautensa! Hän oli kilpailemassa Fancy Pantsillä eräissä kilpailuissa, joissa Donnankin kasvattaja oli. Kasvattaja näki Fancy Pantsin kouluradalla ja meni heti Petruksen juttusille, sillä hän näki tammassa paljon potentiaalia. Petrus suostui kauppoihin oikein mielellään ja kohta Fancy Pants pääsikin oikein kovaan ja kunnolliseen treenaukseen eikä mennyt kauaakaan kun tammaa alkoi nähdä kilparadoilla. Petrus sai paljon huomiota osakseen ja nykyään hänen kasvateistaan käydäänkin kunnon kauppaa. Kasvatteja onkin nykyään reilusti enemmän tarjolla, sillä Petrus perusti yhteisen tallin erään hänen kasvatistaan kiinnostuneen hevosmiehen kanssa.

© suvi

jälkikasvu

Deanne Rust tarjolla jalostukseen

t. Andrejane fce (i. Oliver de Joya)

kilpailukalenteri

63 sijotusta
03.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite II // 7/73
07.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 2/40
07.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 1/40
08.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 5/44
08.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 3/33
08.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 2/60
09.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/19
10.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 4/34
10.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/22
10.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite II // 4/25
11.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 3/19
12.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 1/40
12.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/19
15.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/42
17.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 2/43
18.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 1/30
19.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 1/60
20.07.2009 // KRJ kutsu / Grand Prix // 2/67
20.07.2009 // KRJ kutsu / Grand Prix // 7/69
20.07.2009 // KRJ kutsu / Grand Prix // 6/67
20.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 3/80
20.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 5/31
20.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 2/60
20.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa A // 6/60
20.07.2009 // KRJ kutsu // Kür Grand Prix // 1/60
21.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/58
21.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 6/60
21.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite II // 5/77
22.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/31
22.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/50
23.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 5/28
23.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 6/50
25.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 1/50
25.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 4/60
25.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa A // 4/60
25.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 1/60
25.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/50
27.07.2009 // KRJ kutus // Grand Prix // 1/50
27.07.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 1/4
28.07.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 2/60
28.07.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite II // 6/39
01.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/30
02.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 5/30
02.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/30
02.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 5/30
03.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/30
04.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/30
04.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 1/30
05.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 5/30
31.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/50
31.08.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/50
26.09.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/30
26.09.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 4/30
27.09.2009 // KRJ kutsu // Vaativa A // 2/30
28.09.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 3/30
30.03.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 3/30
02.10.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 1/30
03.10.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 2/30
04.10.2009 // KRJ kutsu // Vaativa B // 3/30
09.10.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 1/50
10.10.2009 // KRJ kutsu // Intermediaite I // 7/50
15.10.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 4/50
15.10.2009 // KRJ kutsu // Grand Prix // 1/50

päiväkirja ja valmennukset

01.08.2012 - maastoilua
Sää oli todella aurinkoinen ja kaunis kesäinen päivä. Teki mieli lähteä maastoilemaan, rentoutumaan kaiken hässäkän keskeltä. Päätin ottaa ratsukseni Desin. Ikuisuushan siitä on kun olen viimeksi istunut kys. tamman selässä. Harjatessa ja satuloidessa Desi käyttäytyi todella nätisti ja nautti kaikesta saamastaan huomiosta. Aloitimme lenkin rauhallisesti. Pientä ravailua ja rentouttavaa kävelyä. Desi oli kokoajan valppaana ja innokkaana menossa eteenpäin. Kävimme järven rannalla kääntymästä, josta palasimme takaisin tallille vauhdikkain askelin. Kotitallilla Desi pääsi ulkoilemaan kavereidensa kanssa tarhaan.


Ulkoasu © Judith 2010