http://vahtipossu.org/forwice/8x_1.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_2.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_3.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_4.png http://vahtipossu.org/forwice/8x_5.png
Kiistattoman Luru
04.12.2008 - 06.07.2011© Kopiointisivusto Allow

Rekisterinumero: VH05-018-2874
Kasvattaja: Kiistaton

luonne

» Yleisesti Luru on oikea blondi; vesi on maailmanloppu, oikeastaan kaikki mikä on kosteaa. Sateella Luru ei suostu olemaan ulkona, juoksee pihattoon turvaan, jos pihatto sattuu tarhassa olemaan. Jos tämä tamma joutuu kävelemään kosteassa, se nostaa jalkojaan hienostuneesti ylös, ettei nyt millään kaviot kastuisi, mutta kyllähän ne kastuvat. Luru nauttii ylikaiken, kun sitä kuivataan, jos nyt joudutaan ylipäätänsä. Vesi on se juttu, mikä on tälle suomalaisjuntille lähes maailmanloppu, mitään muuta Luru ei oikeastaan siedä. Herkut maistuvat, kunhan vain antaa. Kädestä emme suosittele antamaan, sillä Luru on erittäin perso kaikille ylimääräisille ruuille, ja saattaa viedä käden mukanaan. Herkut siis kuppiin, kiitos. Hoitaessa Luru saattaa hieman aristaa uusia ihmisiä, ja vetäytyykin karsinan perimmäiseen nurkkaan. Kyllä tamman saa sieltä lähemmäksi itseään, kun ottaa narusta kiinni, niin Luru tulee ilman vastustusta perässä. Mitä enemmän aikaa Lurun kanssa viettää, sen parempi. Vanhoille tutuille ihmisille Luru hörisee heti kun karsinaan menee, mutta vieraita aristetaan. Kengittäjän ja eläinlääkärin käsittelystä ei aina pidä, voi alkaa esittelemään kaunista hammasrivistöänsä, tai sitten suosiolla on kunnolla.

» Ratsastus Lurulla voi olla tappelua, tai sitten puoliunessa kävelyä. Tamman huonoina päivinä se heittää homman ihan läskiksi - liikkuu puoliunessa, ja herätys on kyllä helppoa, mutta sitten ei taas mene kauaakaan, kun tamma on puoliunessa. Virkeällä päällä ollessaan Luru testaa ratsastajaansa, onko ratsastaja kovapäinen, vai periksi antava. Yleisin mitä Luru tekee, on pysähtyminen ja eikä hetkessä liikkeelle lähdetä. Volteilla tai ympyröillä Luru saattaa lähteä hiipumaan ulospäin, vaikka kuinka ulkopohje olisi kiinni, mutta usein taas ohja on löysällä. Tässä tapauksessa raippa pitäisi ottaa ulkokäteen. Mutta kun Lurulle ei anna periksi, on Luru se, joka luovuttaa. Tämän jälkeen tamma alkaa kulkemaan siististi, ei temppuile yhtään, ja tekee parhaansa. Luru kuuntelee yleensä korvat höröllä, ja ääniavut tehoavat siihen hyvin. Niihin tamma reagoi oikein hyvin. Lisäksi pohkeille aika herkkä, samoin painolle. Lurun saa myös helposti innostumaan ratsastuksesta, jolloin tamma tarjoaa kovaa kyytiä, ja pidättelemisessä on kova työ. Luru on kouluratsastuksen lupaus, tammalla on kauniit sulavat liikkeet, kunhan sen saa haluamaan sitä. Lurun koulutus on vielä vähän kesken, tammalle opetetaan vielä muutamia liikkeitä, ihannetaso olisi vaativa B. Peruutuksissa Luru alkaa helposti peruttamaan vinoon, mutta sen saa myös suoraankin, kun pohje on tiukasti kiinni siinä. Pohkeenväistöön Luru on erityisen herkkä. Se osaa tehdä sitä pienestä avuista, mutta liika asetuksesta se alkaa kääntymään itsekin. Samoin liiasta pohkeenpuristuksesta. Esteratsastus ei ole Lurun laji. Esteillä se alkaa käymään kuumana, ei millään kuuntele, ja tekee mitä haluaa, jos ei pysty tiukkana. Juuri ennen estettä Luru kieltäytyy, hypähtää sivuun ilmaan ennakkovaroituksia. Tai sitten tamma pysähtyy esteen eteen, eikä liiku siitä oikein mihinkään. Puomit ovat Lurulle mukavaa vaihtelua. Niitä se menee oikein nätisti, vaikka ei niiden yli hyppäisikään. Maastoillessa Luru on todella säikky ja säpsähtää pienintäkin rapinaa. Korvahuppu auttaa asiaa, ainakin jonki verran. Maastoesteillä Luru on myös säikky, ja ottaa askeleet erittäin varovaisesti. Esteitä ei kovin mielellään hypätä, mutta päättäväisyydellä niistäkin mennään yli.

» Kilpaillessa Luru käy kuumana, liikkuu kokoajan, eikä pysy paikoillansa. Tamma on kuitenkin vasta nuori, ja kilpailtu ei olla paljoa. Lämmitellessä Luru menee yleensä hienosti, eikä yritä minkäänlaisia temppuja, vaan kuuntelee ratsastajaa korvat höröllä. Jos kilpailut järjestetään ulkona, ja vettä sataa, tai maa on muuten märkä, ei kilpailusuoritus tule menemään hyvin, sillä Lurulle on katastrofi kävellä kosteassa. Kilpailusuoritusta ei koskaan peruta, sillä tamman pitäisi oppia menemään kosteassa. Kilpailemiseen liittyy myös asia, joka on Lurulle kauheaa; kuljetusvaunu. Tähän kapistukseen ei meidän suomalaisjuntti mene - ainakaan suosiolla. Menee paljon paremmin vaunuun, jos sillä on kaveri odottamassa. Mutta herkut eivät aina auta. Silti tamma peruuttaa rampilta pois, vaikka kädessä olisi kourallinen leipää. Kun tamman saa lastattua, alkaa hetken päästä kauhea ryminä, kun Luru alkaa potkimaan seiniä. Melu voi olla joskus aivan hirveää. Heinä rauhoittaa jonkin verran, muttei täydellisesti.

» Muiden hevosten seurassa Luru on hieman pomottavaa sorttia; heiniä omii itsellensä, hätisyttää muut pois. Oikeastaan Luru on pikku natsi. Joskus tämä pikku natsi pitää tarhata yksin, jolloin se on paras vaihtoehto. Joskus tamma tulee toimeen muiden kanssa, mutta yksintarhaus suositeltavaa. Vaikka hevonen onkin laumaeläin, ei sitä Lurusta aina huomaa. Se viihtyy yksin, kun saa vetää heinää yksin suuhunsa, mutta joinakin päivinä tamma alkaa hirnumaan muiden perään. Riippuu Lurun päivästä, haluaako olla yksin, vai pitääkö päästä kavereiden luokse.

sukutaulu

i. VNA Julma
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
ii. Syksyn Julmuri
ie. Matriarkka SIR
e. Mörkövaaran Vilmatar
ei. Karmiinin Kiirastuli
kadonnut
ee. Fiktion Kelmitär
KRJ-I, SLA-I, YLA1


Katso 3-polvinen sukutaulu täältä.

sukuselvitys

Isä VNA Julma on voikko suomenhevosori, joka painottuu kouluratsastukseen. Säkäkorkeutta herralta löytyy 163cm. VNA Julma on VIR MVA Ch palkittu, sillä serttejä sillä on 7kpl, joista kaksi ovat MVA-Serttejä, ja loput viisi ovat irtoSERT'tejä. Kouluratsastuksen puolella ori on kilpaillut ahkerasti, sijoituksia sillä on 30, ja niistä 4 ovat voittoja. VNA Julman koulutaidot yltävät vaativaa B'hen asti. Lurun lisäksi VNA Julmalta löytyy kaksi muuta jälkeläistä, Jaloheinä KAT ja Wiskin Jusaria. Luonteeltansa tämä ori on rehti ja nyörä.

Isänisä Syksyn Julmuri on musta ja uljas. Myöskin komeaksi tät herraa voi sanoa. Syksyn Julmurin on kasvattanut Virtuaalitalli Yave, joka on kylläkin lopettanut toimintansa. Syksyn Julmuri, tuttujen kesken vain Julle, on siis väriltänsä musta, ja säkäkorkeutta löytyy 156cm. Myöskin Julle painottuu kouluratsastukseen ja KRJ sijoituksia sillä on 22, tasoilta helppo C - vaativa A. Syksyn Julmuri on nähty myöskin este-, ja valjakkoradoilla, mutta niistä ei ole tullut suurta menestystä. ERJ sijoituksia on neljä kpl ja VVJ sijoituksia 3. Myös PPK kuuluu valikoimaan, Julle on ottanut osaa yhdeksään eri näyttelyyn, ja saanut hyviä sijoituksia.

Isänemä Matriarkka SIR "Marsa", on weelow'n kasvatti, ja tamman omistaa tällä hetkellä Katiska. Matriarkka SIR on yleispainotteinen tamma, jokaa kilpailee kouluratsastuksessa max. tasolla helppo A, ja estepuolella hyppää parhaimmillaan 110cm. Valjakkopuolella taidot riittävät vaativaan tasoon. Kenttäratsastuksessa tamma on myöskin kilpaillut. Kaikenkaikkiaan Marsalla on sijoituksia 36, ja sijoitukset tulevat kaikista sen kilpailulajeista, eli KERJ, KRJ ja ERJ. Matriarkka SIR on kooltansa 145cm korkea, eli on suomenpienhevonen. Väriltänsä tamma on punaruunikko ja päästä siltä löytyy tähti. VNA Julman lisäksi Marsalla on toinen jälkeläinen.

Emä Mörkövaaran Vilmatar polveutuu hienosta suvusta. Tamman suvusta löytyy monenlaista hevoseta - laidasta laitaan. Mörkövaaran Vilmatar, tuttujen kesken Vilma on punarautias, ja otsassa loistaa pieni valkoinen tähti. Säkää löytyy 163cm. Vilma painottuu kouluratsastukseen, ja taitoa riittää vaativaan B'hen asti. Esteet eivät niinkään ole tämän tamman juttu, mutta niitä hypätään 100cm asti. Luru on tällä hetkellä Vilman ainut varsa. Luonteeltansa Vilma on äärimmäisen kiltti, mutta hamuilee mielellänsä herkkuja.

Emänisä Karmiinin Kiirastuli on Karmiinin kasvatti, ja orin omistaa Sanni S. Karmiinin Kiirastuli, "Sakke" on yleispainotteinen, ja taitaa koulun ja esteet. Ko: Helppo A, Re: 110 ja Me: 90cm. Vaikka Sakke taitaakin lajit hienosti, se ei ole sijoittunut kovin montaa kertaa. Esteiltä kaksi sijoitusta ja koulusta 4 sijoitusta. Luonteeltansa tämä herra on lempeä ja rauhallinen oriksi. Tarpeentullen Sakke osaa järjestää säpinää. Säkää Karmiinin Kiirastulelta löytyy 157cm.

Emänemä Fiktion Kelmitär on todella hieno tamma, joka on YLA1 palkittu, pisteet 142 ja SLA1 palkittu pisteillä 91. Kuten kasvatusliitteistä voi päätellä, Kelmittären on kasvattanut Fiktio. Fiktion Kelmitär, "Kati", on 152cm korkea, ja painottuu kouluratsastukseen. Kati on kilpaillut ahkerasti kouluratsastuksen parissa, ja on saavuttanut 102 KRJ sijoitusta! VVJ'stä se on saavuttanut yhden sijoituksen. Kun Fiktion Kelmitär siirtyi jalostukseen, se on saanut upeita varsoja, joista osa on arvonimillä palkittu.

jälkikasvu

o. Missun Leego-Mään (i. Mörkövaaran Hirmu-Vili)
t. Missun Humuliina (i. Koistilan Unto)

kilpailukalenteri

65 sijoitusta
17.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo A // 3/40
19.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo A // 4/40
22.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo B // 4/40
23.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo B // 4/40
28.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/53
30.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/36
30.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo A // 1/40
31.12.2008 // KRJ kutsu // Helppo B // 2/36
01.01.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 7/53
01.01.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 3/13
07.01.2009 // KRJ kutsu // KN Special // 4/60
10.01.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 3/50
14.01.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 5/40
01.02.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 5/44
14.02.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 4/100
16.02.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 1/50
17.02.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 7/50
20.02.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 6/60
13.03.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 8/100
25.03.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 2/37
30.03.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 5/58
10.04.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 1/50
10.04.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 5/50
11.04.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/28
13.04.2009 // KRJ kutsu // KN Special // 5/100
01.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 2/30
02.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 2/24
03.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/50
03.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 2/39
12.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 2/40
16.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 1/19
19.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 3/36
20.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 7/60
20.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 1/60
23.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 6/83
29.05.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 3/50
02.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 3/12
03.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/66
08.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 1/50
12.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 3/37
13.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 4/40
13.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 6/40
14.06.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 3/37
08.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 6/40
08.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 1/40
08.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 6/40
08.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 3/40
09.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 2/40
09.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/40
09.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 6/40
10.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 5/33
10.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 6/46
10.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 1/30
11.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 4/40
11.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 6/40
12.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 5/27
14.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 2/40
14.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 6/40
14.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 2/59
22.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 3/100
24.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 5/50
27.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo C // 5/50
27.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo B // 1/4
27.07.2009 // KRJ kutsu // Helppo A // 1/7

päiväkirja ja valmennukset

Kouluvalmennus D'Aumissa 15.02.2009 - Valmentajana Leah
Luru oli tänään selvästi reippaalla päällä. Tamma Testaili sinua leikkimielisesti, ja keksi mitä milloinkin saadakseen ratsastajan alas selästä. Alkuverryyttely olikin aikalailla pelleilyä, mutta sitten otit ohjat käsiisi ja sait tammankin todella innostumaan! Avo- ja sulkutaivutukset menivät tammalta moitteetta, tosin sillä on paha tapa hieman liikkua pois käskyn alta, volteilla hiipua ulospäin ja peruutuksissa ja muissa taas mennä vinoon. Sait tamman kuitenkin hyvin koottua, ja ihan mallikkaasti se sitten sujuikin. Takaosankäännöksissä Luru yritti jälleen hieman luistaa, mutta korjasitte hyvin, ja viimeinen takaosankäännös olikin miltei täydellinen. Lurua voisi yrittää saada olemaan pelleilemättä heti alkutunnista, ja lisäksi tarkkaavaisuudessa löytyy vielä hiomisen varaa. Ratasataja sen sijaan olisi voinut ottaa ne ohjat käsiinsä ja alkaa ratsastaa kunnolla heti alussa. Liekö alkujännitystä vai mitä, mutta alussa yhteistyö ei sujunut. Lopussa sen sijaan – suoritus oli miltei täydellinen.

Yksityinen kouluvalmennus 23.08.2009 - valmentajana Cloe.
Lurulla näytti tänään olevan erittäin laiskalla tuulella. Olin päättänyt auttaa sinua ratsastamaan Lurulla kunnolla pohkeenväistöä, enkä aikonut muuttaa suunnitelmiani. Aluksi pyysin sinua näyttämään miten sen teet, jonka jälkeen ryhdyimme yhdessä pohtimaan miten sitä voisi parantaa. Lähditte tekemään liikettä ravissa "suorista tamman kaulaa, pidä käsiotetta tasaisempana" pyysin. Teit pyydetyn tehtävän ja kaikki alkoi näyttää jo paljon paremmalta. Sanoin vielä että sinun kannattaisi napauttaa tammaa muutaman kerran raipalla liikkeen aikana jotta se olisi enemmän hereillä. Lopputunnista kaikki sujuikin jo paljon paremmin. ;) Ihan hyvin ratsastettu, sinun tulisi vain ratsastaa tammaa enemmän eteen.

Yksityinen kouluvalmennus 13.02.2010 - valmentajana Ama
Kun saavuin maneesiin, seisoi keskellä laiska, puoliunessa oleva hevonen. Heti alkuun käskin kunnon alkukäynnit, joissa hevonen ei saisi laiskotella sitten lainkaan. Luru laittoi vastaan, mutta kun ratsastaja oli tiukkana, tamma käveli ihan kivasti. Alkuverryttelyissä ei oikein kääntyminen onnistunut, pohkeita ei kuunneltu. ”Ulko-ohja käteen!” jouduin usein muistuttamaan. Pikkuhiljaa, kunhan se ulko-ohja pysyi kourassa, alkoi tämä jopa näyttää ratsastukselta. Lurua joutui aluksi patistamaan kokoajan eteen, mutta pikkuhiljaa tamma näytti heräilevän, ja kulkevan itsekin. Kääntyminenkin rupesi sujumaan, kun vauhtia tuli lisää, ja ulko-ohja ei lerpattanut kuin pyykkinaru. Kun molempiin suuntiin rupesi asetus ja taivutus toimimaan, ja pohkeet saatiin läpi, otimme pari laukkaa. Luru valui ensin eteen, mutta parin napakan käskyn jälkeen, alkoivat jalat nousta. Tamman laukka ei oikeastaan ollut mitään hirveää, kunhan sen sai eteen. Pienen levähdystauon jälkeen siirryttiin pääty-ympyrälle. Aloitimme käynnissä, niin, että sisäohja olisi löysänä, ja ulko-ohja kädessä. Nyt tamma pitäisi saada kääntymään selvästi ulkoavuilla voltin kolmessa kääntöpisteessä. Aluksi hommasta ei tullut oikeein mitään, ratsastajan ulkokäsi valui eteen ja Luru pääsi livahtamaan ulkolapa edellä pois ympyrältä. Heti, kun ulko-ohja oli tiukkana, ja sillä tehtiin selvät puolipidätteet ennen käännöstä, Luru alkoi kääntyä. Ravissa oli sama juttu, tamma kyllä kääntyi, kunhan oli tarkkana ulko-ohjan kanssa. Nyt annoin luvan ottaa myös sisäohjan kevyesti tuntumalle, ja Luru piti asettaa sisälle, ja taivuttaa sisäpohkeen ympärille. Silti ulkoavut piti olla kunnossa, ettei se karkaisi ympyrältä. Kun tämä toimi, vaihdoimme suuntaa. Toiseen suuntaan aloitimme myös ilman sisäapuja, ja nyt homma toimi. Pian saittekin ottaa jo sisäavut mukaan, jotta Luru joutuisi asettumaan ja taipumaan. Kun kääntyminen sujui, otimme vielä laukkaa ympyrällä. Luru kääntyi nätisti laukassakin, molempiin suuntiin! Loppuraveissa molemmat näytitte rättiväsyneiltä, mutta tunti olikin ollut rankka. Kunhan muistat pyytää Lurulta enemmän, olet tarkkana että se liikkuu eteen, ja pidät ulkoavut aina ykkösenä, voitte päästä pitkälle!

Yksityinen kouluvalmennus 17.04.2010 - valmentajana Adrianne
Saavuin maneesiin hieman myöhässä ja olitte jo verryttelemässä. Katsoin hetken aikaa sivusta ja näin, kuinka ratsastaja koitti epätoivoisesti saada ratsuaan liikkumaan edes johonkin suuntaan. "Käytä vaan rohkeasti vahvempia pohkeita tai raippaa, jos se ei meinaa herätä", naurahdin ja ratsukko teki työtä käskettyä. Missu sai tammansa kulkemaan hetkeksi reippaammassa ravissa, mutta Lurun ravi hyytyi samanlaiseksi löntystelyksi yhtä nopeasti, kuin se ehti alkaakkaan. "Ole nyt päättäväinen sen kanssa, älä anna sen päättää tahtia, muista kuka on pomo", kannustin ratsastajaa, joka loppujen lopuksi sai Lurun kulkemaan suhteellisen hyvässä tempossa. Pian pyysin ratsukkoa jatkamaan kevyessä ravissa ja tekemään jokaiselle lyhyelle sivulle voltit, sisätaivutusten kera. "Koita saada se tulemaan ympyrältä samaan kohtaan, kuin mistä lähditte", neuvoin ratsukkoa. "Ja tee ympyröiden päätteeksi tarkat kulmat", käskin. Ratsukko teki työtä käskettyä ja muutaman kierroksen jälkeen, kun homma alkoi luonnistua hyvin, pyysin ratsukkoa tulemaan lisättyä ravia uralla. Luru ei meinannut alkuun tajuta, mistä oli kyse, mutta kun Missu käytti tarkempia ja selkeämpiä apuja, rupesi harjoituksen tarkoitus valaistua tammallekkin. Muutaman laukannoston jälkeen annoin teille luvan siirtyä ravin kautta käyntiin ja ottamaan loppukäynnit.

23.12.2009 - Lurun kuulumisia
Lurukin näköjään yksi niistä hevosista jonka päiväkirjan kirjoittaminen on jäänyt vähälle. Lurun kanssa syksy on kulunut kisaten koulussa ja ensimmäisen varsankin tamma sai syyskuun lopussa. Nyt joulukuussa tamma löysi itsellensä upean kouluorin ja varsan pitäisi syntyä tammikuussa. Varsan syntymiseen asti Luru viettää mukavia mammaloma päiviä. Ensi vuoden tavoitteena ovat YLA ja KRJ:n laatis jos kaikki osa-alueet ovat kunnossa. Tarkoituksena on myöskin metsästää KRJ Cup sijoituksia.

09.03.2010 - hiljaiselolla
Lurun hiljaiselo senkun jatkuu, mutta ehkä pientä aktiivisuutta saisi kehiin. Lurun kuvat vaihdettiin ja nyt on pientä toivoa pärjätä NJ:n näyttelyissä. Taso on vain kova, joten saattaa olla, että serttejä ei tipu. Mutta jos serttejä ei tipu, niin sittei ei tipu. Sille ei voi mitään.Ulkoasu © Judith 2010