Beshka At

VH17-012-0463

KWPN, tamma
syntynyt 18.10.2017
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
musta (Ee/aa), 172cm
8v 01.12.2017
ko Grand Prix
kasvattanut Atorina
KRJ-II
(9,5 + 40 + 20 + 10 + 15 = 94,5p.)

Dartagnan - KTK-III Darron Arron/td>
Louella
Talisa Talon
Saliza
Beauforia Beaufort Beale
Fontanne
Suranara Zhumer
Savanah

Jälkeläiset

kwpn o. Bertoni vd Halor (i. Berenzen)
bwp t. Emalda vd Halor (i. Émilien '88)

Luonnekuvaus

Beshka on järkevä ja rauhallinen tamma, joka on ihmisten kanssa erittäin seesteinen ja kiltti, mutta toisten hevosten kanssa näyttää kyllä nopeasti kuka tarhassa tai laitumella on porukan pomo. Se rakastaa päivärutiineja ja koko päivä on helposti pilalla, jos jotain tapahtuu eri järjestyksessä, Beshka ei myöskään pelkää näyttää mikäli jokin asia ei sen mielestä mene niin kuin kuuluisi. Se on kuitenkin pääsääntöisesti rauhallinen ja rauhaa rakastava hevonen, joka alistuu ihmisten tahtoon ja toisinaan myös antaa johtoaseman tarhassa muille, jos sopivia ehdokkaita eteen sattuu. Beshka tuntuu olevan hyvin filosofinen ja mietiskelevä, viihtyen pitkiä aikoja itsekseen miettien maailman menoa sisällä ollessaan varsinkin. Beshka saattaa hoitotilanteissa testata uusia ihmisiä etenkin taluttaessa ja on suhteellisen herkkä toimenpiteissä, joista ainakin raspaukseen se on hyvä rauhoittaa. Tammapäivinä se voi kiukutella myös satuloidessa. Varustaessa se on kuitenkin normaalisti rauhallinen, eikä kiukuttele vyön kiristyksestä.

Ratsuna Beshka on varma, omaa mukavat isot liikkeet sekä luontaisesti kauniin hyvän muodon liikkuessaan. Se ei pidä ajattelua vaativista monimutkaisista tehtävistä, mutta suorittaa kyllä mielellään jo osaamiaan tehtäviä kouluratsuna. Se on enemmän diesel-malli ratsain ja vaatii kulkeakseen reippaasti huolelliset verryttelyt ja herkistämisen avuille. Se kulkee kuitenkin melko helposti oikeinpäin ja hyvässä muodossa, vaikka saattaakin epävarmalla ratsastajalla testata miten paljon täytyy tehdä. Mitään tuhmaa ei Beshka kuitenkaan harrasta, joten sen selkään voi päästää lähes kenet tahansa. Beshka on ratsuna tasapainoinen yksilö, jonka parhaat askellajit ovat käynti ja ravi. Beshka on myös maastovarma ja rohkea menijä uudessakin paikassa. Kisatilanteissakin se on varma ja luotettava ratsu, joka matkustaa mielellään. Myös kilpailutilanteissa pitää muistaa tamman huolellinen verryttely, jotta päästään parhaisiin mahdollisiin tuloksiin.
© Jannica

Kilpailumenestys

Kuuliaisuus ja luonne 2991.17p.
Tahti ja irtonaisuus 3639.86p.
Kouluratsastuksessa 6631.03p.
Vaikeustasolla 10/11

Päiväkirja

Kouluvalmennus - valmensi Rosa
Näin jo kaukaa kentällä talsivan ratsukon, kun saavuin autollani tallin pihaan. Olin lupautunut pitämään HM:lle ja Beshkaille kouluvalmennuksen. Aurinko pilkisteli jo hieman pilviverhon takaa, ja linnut tahdittivat kivasti ratsukon alkuverryttelyitä. Kun saavuin kentän laidalle, nainen moikkasi minua iloisesti, jonka jälkeen aloitimme työt. Ensin käskin HM:ää laittamaan Beshkaiin hieman vauhtia – tamma liikkui kuin täi tervassa eikä sillä ollut aikomustakaan tehdä töitä tänään. Kuitenkin HM sai tamman hyvin liikkeelle parin vaativan pohjemerkin jälkeen. Aloitimme varsinaiset työt pohkeenväistöillä, ja kun ne sujuivat, teimme hieman avotaivutuksia ja temponmuutoksia. Tunnin pääaihe oli kuitenkin pohkeenväistöt, joten teimme niitä jokaisessa askellajissa. Beshka toimi hyvin pienestä alkukankeudesta huolimatta, ja kun saimme hyviä pätkiä, päätin lopettaa siihen. Loppukäynneissäkin pyysin ratsukolta hieman ristiaskelia jokaisen pitkän sivun alussa, ja Beshka toimi mahtavasti myös melkein pelkillä painoavuilla.

Kouluvalmennus - valmensi Rosa
Beshkan kanssa aloitimme vähän vaikeammista jutuista jo heti alkuun. HM oli verkannut tammaa jo parisenkymmentä minuuttia helpommilla jutuilla, joten siirryimme heti laukanvaihtoihin, jotka olivat tunnin aihe tänään. Ennin työmotivaatio ei tainnut hivellä huippuaan, tai siltä tamma ainakin näytti ja tuntui. HM:llä oli kova työ saada hidasta tammaa laukkaamaan, ja lopuksi kävelemään, koska tamma oli alkanut painaa melkoisesti kuolaimelle. Otimme pienet välikäynnit, joiden jälkeen parin ryhtiliikkeen kautta siirryimme takaisin laukanvaihtoihin. Tällä kertaa tamma oli jo saanut hieman virtaa, ja vaihdot sujuivat pääpiirteittäin hyvin. Vieläkään tamma ei pistänyt parastaan, mutta oli kuitenkin siedettävä, ja siihen oli hyvä lopettaa. Loppukäynneissä Enni tahtoi valua etupainoiseksi heti kun silmä vältti, muuten tamma oli kuitenkin nätisti ja sai paljon kehuja.

Kouluvalmennus - valmentajana Jenna
Beshkan kanssa keskityttiin tänään tahdikkaisiin vaihtoihin eri askellajien välillä sekä laukanvaihtoihin. Alussa tamma liikkui kovin tahmeasti mutta hitaasti ja varmasti lämmittelyn edetessä ratsastaja sai tammasta yhä irtonaisemman ja irtonaisemman. Siirtymiset sujuivat pääosin varsin mallikkaasti mutta laukasta käyntiin siirtymiset olivat muutaman kerran hieman töksähtäviä. Kata teki liikkeet säntillisesti, joten ratsastajalta vaadittiin selkeät avut, jotta liike tuli tehtyä oikein. Laukanvaihdoissa ensin otettiin useamman askeleen välein ja siitä tihennettiin lopulta vaihtoon askeleessa. Pitkillä vaihtoväleillä laukan tahti kärsi muutaman kerran mutta pääosin ratsukolta vaihdot sujuivat leikiten. Vaihdot joka toisella askeleella meni ratsukolta rutinoituneesti, joten niissä ei ollut korjattavaa. Vaihdot askeleessa sujuivat kohtuullisesti pitkässä noin 10 askeleen sarjassa. Kata vaikutti väsyneeltä pitkän laukkajakson lopussa, joten päästin ratsukon suorittamaan itsenäistä loppuverryttelyä.

Varsakuumetta - Toukokuu 2018
Olimme jutelleet Jasperin kanssa siitä, pitäisikö Beshka varsottaa vielä kolmannen kerran vanhuuspäivillään. Tamma oli aiemmin varsonut ruunivoikosta oldenburgorista hienon voikon orivarsan, joka oltiin myöhemmin myyty Suomeen. Toisen varsan isäksi oltiin valittu komea musta belgialaista syntyperää oleva ori, josta syntyi kaunis musta tammavarsa ja joka jätettiin Zonjietiin jatkamaan emänsä kavionjäljissä. Beshka oli osoittautunut erinomaiseksi emätammaksi, mutta tiinehtymisen kanssa oli ollut ongelmaa molemmilla astutuskerroilla. Jos varsottaisimme Beshkan vielä kolmannen kerran, niin haluaisimme valita kokeneen siitosorin, jonka jälkeläisistä olisi jo näyttöä. Tietenkään Zonjietissa ei sillä hetkellä ollut sopivaa oria, mutta olimme Jasperin kanssa löytäneet monta erinomaista vaihtoehtoa Saksasta. Astutus ei ollut vielä ajankohtainen ja olimme tuumineet Beshkan astuttamista vasta seuraavana keväänä.

Historia - Lokakuu 2017
Olinkohan tuossa aikaisemmin luvannut että Zonjietiin ei enään ainuttakaakn uutta hevosta tule, vai olikohan se vain unta. Oli miten oli, Beshkan tarina on se klassinen tavallinen. En ollut etsimässä uusia hevosia, mutta törmäsin sattumalta myynti-ilmoitukseen. Ihastuin, rakastuin ja lopulta paperit vaihtoivat omistajaa. Beshka saapui Zonjietiin vuoden ikäisenä Hollannista. Jasper tuntui olevan hyvillään siitä että raahasin vaihteeksi tamman. Jasper oli jaksanut aina tasaisin väliajoin nurista siitä miten meillä asuisi muka liikaa oreja. Pyh. Mikään ei olisi liikaa niin kauan kunhan vaan hommat saadaan pyörimään. Tässä tapauksessa tallin arki sujui liiasta testosteronista huolimatta.
Beshka saapui tosiaan Zonjietiin lokakuun puolessa välissä, jolloin oli Euroopassa tuulinen, masentava säteinen saa ja asteet kävivät paikoittain nollassa. Namibiassa aurinko porotti kuumana, oli turha edes kuvitellakaan pitävänsä pitkähihaista päällä. Ensimmäisinä päivinä tammavarsa oli selvästi hämmentynyt äkillisestä ilmastonmuutoksesta, mutta kaikkien iloksi honkkelivarsa sopeutui lopulta viikon jälkeen. Sain kuulla paljon kommenttia siitä miten tammavarsalla oli ihan jumalattoman pitkät koivet. No, olihan sillä mutta jaksoin uskoa että tammavarsasta tulisi sopusuhtaisempi iän myötä. Beshka oli nimittäin kömpelö eikä aina tuntunut hallitsevan koipiaan. Törmäsipä kerran honkkelivarsa suoraan tarhakaverinsa kylkeen kun jarrut eivät toimineet ajoissa. Beshkaa sai paikkalla ajoittain, tammasta tuli nimittäin kolhimisen mestari mitä tuli kompuroimiseen ja törmäilyyn. Kaikessa siinä kompuroimisessa oli se hyvä puoli, että Beshkasta tuli lopulta varmajalkainen ja säänkestävä hevonen.