Silbera

VH15-021-0705

trakehner, tamma
syntynyt 20.07.2014
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
rautias (ee/aa), 163cm
8v 01.12.2016
ko Intermediate II
maahantuoja Abgelegenheit
KTK-II
(18 + 19 + 20 + 18 = 75p.)

KRJ-I
(8 + 40 + 20 + 20 + 15 = 103p.)

Rohler Elder Demerger
Elitista
Rosa Weinn Landinium
Roscara
Sionja Quantum Prophet
Quintessa
Serena Manolo
Simianna

Jälkeläiset

kwpn t. EC Quinella (i. Quintero)
trak t. Sayonara vd Halor (i. Boudevijn)
trak t. Savana v.d. Halor (i. Malak Jafar)
bwp t. Phardessa (i. Phardante)
kwpn o. Wanderlust vd Halor (i. Schwarz 'D Gold)

Sukuselvitys

Isä Rohler oli musta suurikokoinen ori kotoisin Tanskan suurkaupungin laitamilta. Rohler oli tarkkaan harkittu hevonen. Orin vanhemmat valikoitiin huolella tavoitteena saada ihanteellinen, mutta järkevä kouluratsu. Isäksi valittiin suurikokoinen, näyttävä massiivinen musta ori ja emäksi sulavaliikkeinen näpsäkkä tamma, joka oli jo ennestään jättänyt pari hyvää jälkeläistä. Jo vuotiaana Rohler oli hyvin vaikuttava näky ja huomattavasti muita ikäisiään kehittyneempi. Ori oli ystävällinen ja tavattoman älykäs. Parivuotiaana oria saattoi helpostikkin luulla vanhemmaksi mitä se oli. Kun ratsukoulutus oli aika aloittaa, lähetettiin ori maan parhaalle valmentajalle. Rohler oli lupaava kouluratsu ja valmentajan sanoja lainatakseen miehen mestariteos. Orin debyytti kouluradalla oli hyvin vaikuttava Rohlerin yltäessä 82% tulokseen. Ratsukon ura lähti pian nousuun ja pari vuotta myöhemmin ori tunnettiin ympäri Belgiaa. Sana mustasta orista oli kirinyt. Pian Rohler kilpaili ympäri Eurooppaa keräten kaihoisia katseita. Kun Rohler sai jalostusluvan, oli tammoja suorastaan jonoksi asti. Rohler lähes täydellinen kouluratsu, joka osoittautui myöhemmin myös erinomaiseksi periyttäjäoriiksi.

Isänisä Elder oli aikoinaan tunnettu ori, jonka nimi oli tällöin kaikkien huulilla. Ori polveutui erinomaisista linjoista ja Elder näytti jo nuorena potentiaalinsa kouluradoille. Elderilla oli mahtava luonne ja täysi kouluratsun sydän, vain taivas oli rajana tämän hevosen kanssa. Elder kilpaili ympäri maailmaa erinomaisin tuloksin startaten jopa 22-vuotiaana. Ori ei ollut rakenteellisesti korrektein, mutta muut ominaisuudet korvasivat sen joka rakenteesta puuttui. Elder astui elämänsä aikana lukemattomia tammoja ja vielä orin kuoleman jälkeen Elder oli kysytty. Eikä täysin suotta, sillä Elder periytti niin liikkeitään kuin hyvää luonnettaan jälkeläisilleen

Isänemä Rosa Weinn oli kaunis pitkäjalkainen, mutta pienikokoinen rautias tamma suurilla merkeillä varustettuna. Tammalla oli äärettömän kaunis pää ja sulavat liikkeet, joista kuultiin usein vain pelkkää positiivista palautetta. Nuoruusvuosinaan Rosa Weinn kilpaili kolmen vuoden ajan kouluratsastusluokissa vaativalla tasolla kohtuullisella menestyksellä. Tamman suhteen oli alusta alkaen selvät suunitelmat eikä tammasta ikinä kaavailtu kovan tason kilparatsua, vaikka Rosetesta olisikin siihen ollut potentiaalia. Rosa Weinn siirtyi siitostammaksi kuuden vuoden iässä ja osoittautuikin hedelmälliseksi tammaksi sekä hyväksi emäksi. Rosa Weinn varsoi elämänsä aikana kahdeksan kaunista ja tervettä tammavarsaa jättämättä lainkaan orivarsoja taakseen.

Emä Sionja oli rautias suurimerkkinen valtava hevonen, joka syntyi Hollannissa tunnetulle kasvattajalle. Vuotiaana tamma myytiin huomattavan korkeaan hintaan koulutallille. Sionja oli ikäisekseen hyvin kehittynyt ja vaikuttava näky, joten meni kaupaksi heti. Sionja oli luonteeltaan hyvin lempeä ja nöyrä hevonen, jonka kanssa tuli kuka tahansa toimeen. Ratsukko kilpaili Euroopassa jopa Grand Prix - tasolla saakka. Sionja menestyi keskinkertaisesti ja toisinaan sijoittui jopa kärkisijoille. 10-vuotiaana tammalla todettiin jalkavamma, joka esti kilpailemisen. Sionja vetäytyi kokonaan kilpailueläkkeelle ja keskittyi siitostamman uraan. Tamma varsoi seitsemän kertaa ja toisinaan oli hieman ongelmia tiinehtymisen kanssa.

Emänisä Quantum oli pienikokoinen musta ori, joka polveutui erinomaisesta isälinjasta mutta itse ori ei ollut isänsä veroinen kouluratsu. Quantum oli korrekti rakenteeltaan ja järkevä luonteeltaan, mutta orilta puuttui sitä jotakin josta johtuen ori ei pärjännyt kansainvälisellä tasolla. Quantumilla oli elastiset liikkeet ja ori menestyi hyvin nuorempana, mutta orin vanhetessa heikkeni myös orin kilpailumenestys. Quantum ei herättänyt kovinkaan suurta huomiota jalostusorina, mutta koska Quantum polveutui kuuluisasta isälinjasta oli orilla jonkin verran kysyntää. Quantum ei ollut kovin kummoinenkaan periyttäjä, mutta osa orin jälkeläisistä menestyi kouluratsuina, joista ilmielävänä esimerkkinä oli Diamond.

Emänemä Serena on ruunikko sirorakenteinen nätti tamma, joka oli kotoisin Saksasta rannikkokaupungista, joka tosin joutui konkurssiin pian sen jälkeen kun Serena syntyi. Koko tila pakkohuutokaupattiin hevosineen. Serenan sekä tämän emän osti iäkäs hevosmies joka oli ratsuttanut hevosia koko ikänsä. Vanha mies etsi tällöin elämäänsä uutta intoa varsan muodossa, oikeastaan mies halusi kouluttaa mestarihevosen ja Serenassa mies näki potentiaalia. Serenasta kasvoikin oikein näppärä ratsu, mutta tamma oli harmillisen oikukas luonteeltaan joka teki hallaa myös kisaradoilla. Niinpä Serena päätettiin myydä viiden vuoden iässä. Tamman osti kouluratsastaja, joka etsi uutta siitostammaa. Serena pärjäsi emän roolissa paljon paremmin mitä kisaratsuna. Tamma synnytti seitsemän jälkeläistä ja nykyisemmin tamma viettää eläkepäiviään.

Luonnekuvaus

Silbera on todella hyvin lahjottavissa tekemään oikeastaan mitä tahansa. Se osaa maastakäsin laajan valikoiman temppuja ja toimii ohjasajossa vaikeita liikkeitä myöden. Myös ratsuna sen opetus on ollut todella helppoa, kun herkut astuvat kuvioihin. Osaava tamma on myös luonteeltaan miellyttävä ja utelias, vaikka osaakin tammapäivinä olla haasteellinen käsiteltävä. Tamma rakastaa kisapaikoilla saamaansa huomiota ja tyttöjoukkoja, jotka ihastelevat kilparatsuja paikanpäällä. Se myös tykkää esiintyä verryttelyssä kaula kaarella, kunnes rauhoittuu tekemään suoritusta kisapaikalla. Hoitaessa ja taluttaessa tamma on kiltti, mutta saattaa satuloidessa kiukutella vyön kiristyessä, joten se on hyvä ainakin satuloinnin ajaksi sitoa kiinni. Silbera ei myöskään pidä jalkoihin koskemisesta ja saattaa nostella niitä tai stepata kun puetaan suojia ja pestään jalkoja. Hoitotoimista se kuitenkin nauttii ja seisoisi harjattavana vaikka koko päivän. Toisten hevosten kanssa tamma on loputtoman utelias ja tulee toimeen kenen kanssa tahansa.

Ratsuna sillä on lennokkaat askeleet ja Silbera on reipas ratsastaa, mutta ei kuitenkaan hätiköi, vaikka pyydettäisiin vaikeampiakin asioita tai jos selässä on kokemattomampi, jonka avuista tamma ei heti saa selvää. Vaikeita asioita tehdessä tamma vaatii jonkun verran selkeämpiä apuja, mutta on kyllä hyvin tasollaan ja ymmärtää teoriassa erittäin hyvin koulukuviot ja liikkeet muistaen myös useita ratoja ulkoa. Silbera on hyväliikkeinen, mutta liikkeen esiin saamiseksi saa toisinaan tehdä aika paljonkin töitä, koska tamma on luonnostaan hieman sellainen, että haluaa mennä siitä missä on aita matalin. Päättäväisellä asenteella kuitenkin vähemmän ratsastaneetkin pärjäävät tamman kanssa hyvin. Koululiikkeistä tamma tuntuu rakastavan eniten laukkatehtäviä ja laukanvaihtoja, joissa se myös innostuu sopivasti ja suorittaa kaikki laukkatehtävät hyvässä rytmissä ja tasapainossa. Silbera on myös maastovarma ja rakastaa hyppäämistä, silloin harvoin kun sitä pääsee tekemään.
© Jannica

Kilpailumenestys

14.10.2017 Einfall irtoSERT (pt. Zafiro)

Kuuliaisuus ja luonne 2641.72p.
Tahti ja irtonaisuus 3325.56p.
Kouluratsastuksessa 5967.28p.
Vaikeustasolla 10

Päiväkirja

Kouluvalmennus - valmensi Nelly
Olin jälleen kutsunut Nellyn pitämään Zonjietiin tehotuntia Silberalle. Rautias tamma ei ollut hetkeen kilpaillut. Vaikka liikutus oltiin pidetty mahdollisimman aktiivisena, oli Silberallelle päässyt kasvamaan pientä liikakiloa. Lihaksikas tamma oli toki edelleen kaiken sen ihran alla. Olin pistänyt Silberan jo hyvissä ajoissa valmiiksi ja mennyt lämmittelemään kentälle. Orilla tuntui olevan paljon virtaa takataskussa, joten juoksuttelin tammaa ensin, jotta pahimmat energiat saataisiin pois. Kun Nelly sitten viimein suvaitsi saapua (tyylikkäästi myöhässä, kuten aina), keskeytin Silberan juoksutuksen ja otin jalustimet alas. Hyppäsin tamman selkään ja huikkasin Nellylle että olisimme valmiita. Oria selvästi kiinnosti enemmän naapurilaitumen tammat kuin työnteko. Keräsin ohjat ja pistin Silberan töihin. Hetken päästä tamma alkoi osoittamaan kiinnostuksen merkkejä ja pian alkoi löytyä muotoa ja eteenpäinpyrkimystä. Nelly nyökkäsi hyväksynnän merkiksi ja kehui että yhteistyö näytti lähes saumattomalta. Taivutusharjoitukset menivät kuten piti, mutta Nellyltä kertoi pari hienosäätövinkkiä. Kun Silbera oli selvästi taipuisampi ja notkeampi, oli aika siiryä laukkaharjoituksiin. Laukkasimme ensiksi muutaman kerran kaviouralla tehden pari ympyrää, jotta laukkaan löytyisi oikea tempo. Tämän jälkeen Nelly kehotti siirtymään kokorataleikkaa reitille, jolla suoritimme laukanvaihdot joka toisella askeleella. Kääsin Silberan linjalla, tein valmistelut ja aloitin vaihdot. Ensimmäiset kolme vaihtoa sujuivat ongelmitta, mutta sitten Silbera alkoi vänkäämään apuja vastaan. Ori heitteli päätään pari kertaa ylös-alas-ylös ja siirtyi raviin. Tiukasti pistin Silberan takaisin ruotuun ja toistimme uudelleen harjoituksen. Nyt Silbera keskittyi koko ajan siihen mitä tehtiin eikä pistänyt hanttiin. Harjoitus suoritettiin molempiin suuntiin pari kertaa, kunnes se sujui täydellisesti. Nelly huikkasi haluavansa nähdä miten meiltä sujuisi laukanvaihdot jokaisella askeleella. Ensin vasempaan kierrokseen, Silbera käänteli korviaan ja kuulosteli selvästi ohjeitani. Taputin tammaa suorituksen jälkeen kevyesti kaulalle, sillä harjoitus sujui erinomaisesti. Nelly antoi muutaman vinkin ja harjoitukset toistettiin uudelleen. Tällä kertaa apuni olivat vielä huomaamattomampia ja Silbera kulki kuin unelma

Kouluvalmennus - valmensi Mette
Päivän toinen valmentava hevonen Zonjiet Studilla oli fwb-tamma Silbera, joka sekin oli GP-tasolla kisaava huippuhevonen. Silbera ja ratsastajansa olivat jo kävelemässä kentällä kun pienen tauon jälkeen palasin sinne. Tamma näytti eloisalta ja eteenpäinpyrkivältä ja ratsastaja teki koko ajan hienosti pieniä pidätteitä pitääkseen tamman vauhdin sopivana. Pyysin ratsukkoa samantien hieman kokoamaan käyntiä, jonka jälkeen he saivat siirtyä koottuun raviin. Pyysin myös ottamaan muutamia pysähdyksiä ja peruutuksia, ihan perusharjoitteita, jotta Netan vauhti pysyisi hallittuna ja tamma kuulolla koko valmennuksen ajan. Kun tamma sai paljon ajateltavaa ja vaihtelevia harjoitteita, sen mielenkiinto ylettömään kaahailuun loppui lähes välittömästi ja se rentoutui silminnähden. Tässä vaiheessa olikin hyvä siirtyä itse valmennuksen aiheeseen, laukanvaihtoihin. Pyysin ratsukkoa nostamaan kootun laukan pääty-ympyrällä, josta jatkamaan lävistäjälle, jolla he saivat ottaa alkuun viisi laukanvaihtoa. Kun tehtävä sujui hyvin, lisäsimme vaihtoja aina yhdeksään asti, niin että ne oli pakko tehdä joka askeleella. Pitkä vaihtosarja sujui hyvin ja pyysin ratsastajaa kehumaan Silberaa paljon. Ajattelimme myös hieman palkita tammaa sen kärsivällisyydestä ja pyysin ratsastajaa antamaan Netan laukata vapaassa muodossa yhden kierroksen kenttää ympäri. Tamma laukkasi innoissaan ja korvat hörössä, mutta pidätteiden kohdalla hidasti heti hienosti raviin. Jätin ratsukon tekemään loppuverryttelyt ja kiitin heitä valmennuksesta.

Kouluvalmennus - valmentajana Nelly
Saavuin Zonjiet Studiin pitämään kahta kouluvalmennusta ja ensimmäisenä oli vuorossa Silbera. Siro rautias ilmestys oli jo veryttelemässä valmiiksi kun saavuin ja vaihdoimme ratsastajan kanssa pikaisesti kuulumisia, jonka jälkeen päästi parin jatkamaan lämmittelyään. Kaksikon menoa oli ilo katsoa. Ratsastajan avut olivat eleettömiä ja istunta vakaa, vaikka Silbera oli isoliikkeinen ja hetkittäin jopa "kohlon" oloinen. Neuvoin paria ottamaan vielä pari kierrosta rentoa laukkaa ennenkuin aloitimme työskentelyn. Tänään oli tarkoitus työskennellä ensin takaosakäännösten ja sulkutaivutusten sekä myöhemmin piruettien kanssa. Aloitimme takaosakäännöksillä käynnissä, sillä halusin tamman varmasti takaosalleen ja etuosastaan kevyeksi. Käännökset eivät tuottaneet ratsukolle ongelmia ja pääsimme pian jatkamaan sulkujen pariin. Sulut aloitimme käynnistä, mutta siirryimme pian ravityöskentelyyn. Ensin harjoitusta tehtiin uralla ja sen jälkeen diagonaalilla. Ennen siksakkien kokeilemista teimme sulkuja myös laukassa. Siksak kuviota treenattiin sekä ravissa, että laukassa. Aluksi ratsastaja oli liian hidas vaihtamaan apuja käännöskohdassa ja liike jatkui turhan pitkälle. Kun ratsastaja valmisteli suunnanvaihdon paremmin ja piti koko ajan huolta tamman etuosan keveydestä onnistui tämäkin liike helpon näköisesti niin ravissa kuin laukassakin.
Ratsukko alkoi olla jo väsyneen näköinen, mutta päätimme silti vielä tehdä kevyesti piruettityötä ympyrällä. Emme halunneet tehdä varsinaisia piruetteja vaan kokosimme vain piruettilaukkaa ympyrällä ja otimme yhden tai kaksi askelta silloin tällöin akselilla kääntäen. Kun sekä minä, että ratsastaja olimme tyytyväisiä tamman työskentelyyn päätimme päästää sen loppuveryttelyyn pidemmällä ohjalla.

Kouluvalmennus - valmensi Nelly
Seuraava valmennettava oli ruunikko tamma Silbera. HM kertoi hieman ratsustaan ja aloin sen pohjalta suunnittelemaan valmennuksen tehtäviä. Alkuverryttelyiden jälkeen jatkoimme tehtävällä, jossa sai kyllä koko ajan olla tekemässä jotain ja tylsää ei tulisi. Jokaisen sivun keskelle tehtiin ravivoltti ja kulmat käännettiin takaosakäännöksellä. Pitkät sivut ravattiin isommassa ravissa ja lyhyet sivut kootussa ravissa. Silbera ei ensin millään halunnut tehdä takaosakäännöksiä mutta pienellä suostuttelulla HM sai tammansa ne tekemään. pitkät sivut tamma ravasi niin lennokkaasti, että se näytti miltei lentävän. "Jos tuntuu siltä, voit tulla voltit pitkillä sivuilla passagessa ja tehdä lyhyiden sivujen keskelle voltin jälkeen muutaman askeleen verran piaffea", sanoin ratsastajalle. Lisäsin tehtävään vielä keskiympyrän laukassa tempoa vaihdellen, sillä Silbera näytti hieman turhautuneelta. "Okei, jätetään tehtävä tähän", sanoin hetken päästä. "Jatketaan laukkatehtävillä, nosta koko uralle laukka ja aloita tulemalla lävistäjälinjat muutamaan kertaan tehden muutamia laukanvaihtoja tai kokoamisia", sanoin. Silbera laukkasi reippaasti mutta HM sai sen pian hyvin hallintaansa. Toiselle lävistäjälle tamma teki lennokkaat vaihdot ja toiselle kokosi laukkaansa hyvin. "Tule nyt keskihalkaisijalle ja käännä i-kirjaimesta laukkapirueti vasempaan", ohjeistin ratsastajaa. HM käänsi tammansa linjalle ja pian sen jälkeen piruettiin. Piruetti tuli vähän hutiloiden, joten pyysin tulemaan uudestaan. Tällä kertaa se sujui hyvin, niinkuin myös seuraavilla kerroilla kun käänsimme eri suuntaan. "Eiköhän tämä riitä tältä erää. Voit loppuverrytellä sitä mielesi mukaan", sanoin HM:lle ja tämä siirsi tammansa raviin. Oli tuo Silbera sitten varsin näpsä tapaus, kaikista erikoisuuksistaan huolimatta oikein ihana ja sympaattinen tamma!