Vidor

KRJ-I
(5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 100p.)

image

Perustiedot

 • hollantilainen puoliverinen, ori
 • 164cm, ruunikonpäistärikkö Ee/Aa/nRn
 • s. 13.01.2019 8v 12/19
 • ko Intermediaire I
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut A. Braam NL

Luonnekuvaus

Vidor on hajamielinen lahopää, joka tuppaa unohtelemaan asioita. Lisäksi sillä on hyvin nopeat liikkeet ja se on mestari keksimään kujeita, kuten murtautumaan karsinasta ulos vain siksi että Vidor kokeilee kaikkea mitä vain voi hampaillansa suuntaan jos toiseenkin vaikka älli ei riittäisi. Ei ole ensimmäinen kerta kun päistärikön orin on nähnyt juoksentelevan ympäri tilaa, onneksi ori on niin uuno että antaa ottaa itsensä kiinni. Vidor on hevonen, jonka kanssa ei tule ikinä tylsää. Se on sikäli ihan hyvin käsiteltävissä, mutta esittää tyhmempää mitä on. Vaikka Vidor vaikuttaa älykkäältä niin se ei ole, se nyt vain sählää kaikkea ja onnistuneesti saa aikaan tempauksia. Lähes yhtä tyhmä kuin saapas, jolla on ihmeellinen taito keksiä kaikkea eriskummallista. Kaiken sen häslärin alla on ihan taitava kouluratsu, jos vain ratsastaja tietää miten käsitellä oria.

Tuplavarmistus on aina tarpeen Vidoria käsiteltäessä, vaikka oria ei ole tunnettu älykkyydestään niin Vidor on niittänyt mainetta jos toiseenkiin suuntaan siitä että ori onnistuu aina säheltämään jotain jonka seurauksena hevonen yleensä kirmaa vapaana tai pahimmassa tapauksessa saa itsensä entistä enemmän solmuun. Olisipa Vidor kuin muuli tai aasi, jähmettyisi paikalleen vaaratilanteessa, mutta ei. Onneksi Vidor ei ole hankala tapaus jos ori sattuu pääsemään irti vaan hevonen antaa ottaa itsensä kiinni nätisti ilman mitään draamaa. Ehdoton nyrkkisääntö on että Vidoria ei tulisi hetkeksikään jättää yksin jos ori on kiinni niin pitää huolen että kiinnitys myös pitää. Muutoinhan Vidor on helppo tapaus käsitellä, ori on hyvin kiltti ja nöyrä, jonka kanssa kaikki sujuu ongelmitta. Vidor on hieman yksinkertainen joten jos orilta odotetaan jotain vaativampaa, on ihmisellä oltava myös roimasti kärsivällisyyttä sen opettamiseen. Tarhatessa Vidorille ei saa ikinä laittaa loimea ja riimu on ehdottomasti otettava pois. Onneksi Namibiassa on lämmin sää ympäri vuoden, joten ori kyllä tarkenee vaikka hieman sataisikin.

Vidor on ihan mukiinmenevä ratsu, jolla on luonnostaan elastiset liikkeet ja hyvin yritteliäs luonne. Vidorin älykkyys on suurinpiirtein sitä saappaan luokkaa jonka kanssa on oltava kärsivällinen. Jokaisen uuden asian opettaminen on tuskan ja hien takana, orilta ei yritteliäisyyttä puudu mutta herneen kokoiset aivot hankaloittavat kaikkea. Muutoinhan Vidor on helppo ratsu, joka ei yleensä järjestä turhia yllätyksiä ja joka toimii ratsastajalla kuin ratsastajalla. Ori on myös järkähtämätön kuin kivi, joka säikähtää hyvin harvoin mitään joka tekee orista tasaisen varman suorittajan. Nykyään Vidor suorittaa kaiken kuin alitajuntaisesti lihasmuististaan, jolla ei tunnu olevan hyviä tai huonoja päiviä. Vidor on aina yhtä tasainen ratsu.

Vidor ei jännitä mitään, joka saattaa osittain johtua pienistä avoista ja siitä että ori ei edes ymmärrä että pitäisikö jännittää. Vidor on siis hyvin tasainen kisakumppani, ikinä ei tule ongelmia mutta toisinaan orilta toivoisi edes jotain tunnemyrskyä, ei kukaan ori voi olla yhtä lauhkea kuin Vidor, sehän vain seisoo paikallaan järkähtämättä alahuuli rentona jota ei edes kiinnosta ympäristö ellei siellä satu olemaan ruokaa tai rapsutuksia tarjolla. Vidorin suoritukset ovat aina tasaisen varmoja, joka ei ota vaikutteita ympäristöstään.

image
  Star Mover
  kwpn, rn, 168cm
  Moderator
  kwpn, rn, 169cm
  Roodus  
  Frida  
  Almadina
  kwpn, m, 165cm
  Cruiser  
  Sarabella  
  Amoya
  kwpn, rn päis, 162cm
  Radieux
  kwpn, rt, 166cm
  Praxios  
  Valyirie  
  Lomitas
  kwpn, rn päis, 163cm
  Standout  
  Chiquita  
image

Vidor on kotoisin pienkasvattajalta joka on kaikessa hiljaisuudessaan kasvattanut hevosia vuosikymmeniä, jotka kaikki polveutuivat samasta tammalinjasta jonka kantatammana oli päistärikkö saksantuonti Perra. Antoon Braam on hevoskasvattajana tuntematon. Yrittäessäni ottaa kasvattajasta selvää, en löytänyt miehestä yhtään miitään, en edes näyttelytuloksia tai sosiaalista mediaa. Joku kuitenkin osasi sanoa että oli ehkä nähnyt joskus Antoon Braamin tammavarsan näyttelyissä. Antoon Braamin oli koko hevoskasvatusuransa aikana myynyt vain kolme hevosta ulkopuolelle. Vidor oli pitkään aikaan ensimmäinen syntynyt orivarsa ja ainoa päistärikkö joka tilalta oltiin myyty.

Isä Star Mover on Hollannista kotoisin oleva ruunikko ori joka on kotoisin laatukasvattalta, jonka hevosia on myyty ympäri maailmaa aina Afrikkaan ja Kiinaan asti. Star Mover on tyypillinen kasvatti, hyväluonteinen hevonen jolla on korrekti rakenne, uniikit sukulinjat sekä tietysti lahjakas kouluratsu. Star Mover hyväksyttiin nuorena useampaan eri kantakirjaan ja astutusluvastaan huolimatta otti tammoja vastaan vasta saatuaan näyttöjä ratsun uraltaan. Star Mover kilpaili Grand Prix tasolla asti joka kesti hyvin rankan kisahevosen elämää. Star Mover oli hyvin sopeutuvainen, jonka tiedetään jopa nukkuneen levollisesti keskellä kisojen hulinaa. Jalostusorina Star Mover oli lyömätön, ori periytti hyvää rakennettaan ja liikkeitään jonka jälkeläiset ovat menestyneet erinomaisesti kouluratsuina jotka ovat olleet haluttuja kaikkialla.

Isänisä Moderator oli ruunikko hollantilaissyntyinen ori pientilalliselta joka myytiin 3-vuotiaana iässä Saksaan online huutokaupassa. Moderatorissa kiehtoi ori vieras suku, mutta vaikka suvussa oli pari nimekästä nimeä isän puolelta, niin vanhemmilla ei ollut näyttöjä joten hevoskauppa oli sika säkissä, mutta hinta oli edullinen. Moderator osoittautui älykkääksi, jota oli helppo kouluttaa muttta ikäisekseen ori oli kehittymätön, joka alkoi vasta 5-vuoden iässä osoittaa kasvua. Myöhäisestä startista huolimatta Moderator teki upean debyytin joka jatkoi menestymistään kansainväliselle tasolle. Moderator ei ollut oreista upein jos rakennetta verrataan, mutta orilla oli monia hyviä ominaisuuksia jotka tekivät siitä hyvän kouluratsun. Periyttäjänä Moderator oli tasavahva, riippuen tammasta ori periytti varsoilleen rakennetta, luonnetta tai liikettä, mutta kaikilla varsoilla on ollut yksi ja sama ominaisuus, ne ovat olleet pettämättömiä kouluratsuja.

Isäemä Almadina oli korrekti musta tamma jonka emälinja on tunnettu laadukkaista kouluhevosista joilla on ollut omanlaisensa leima, nimittäin musta väri, siro mutta vankka rakenne yhdistettynä lempeään luonteeseen. Almadina sai loistavat arvioinnit nuorena joka palkittiin tilaisuuden parhaana tammana monta kertaa vaikka tammalla olisi ollut varsa mukana. Almadina oli hyvä emätamma, huolehtiva ja kärsivällinen jonka varsat ovat olleet helposti koulutettavissa ja joista moni on osoittaunut hyväksi kouluratsuksi.

Emä Amoya Amoya on pienikokoinen päistärikkö tamma josta tiedän vain sen mitä kuulin tilalla hevoskauppoja tehdessäni. Amoyaa kuvailtiin hieman hajamieliseksi haaveilijaksi, joka menesty hyvin nuorempana paikallisissa näyttelyissä saaden hyvät arvosanat liikkeistä ja rakenteesta. Sitemmin Amoya oli vain siitoskäytössä, kunnes menehtyi toisen varsan kohdalla synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Päistärikkö varsa synty terveenä, mutta orpona. Vidor on Amoyan esikoinen jossa on paljon samaa luonnetta, jolta Vidor peri myös pienen koon.

Emänisä Radieux oli Tanskasta kotoisin oleva rautias isomerkkinen ori jolla oli luonnostaan hyvin lennokkaat liikkeet sekä karismaattinen ja äänekäs luonne joka harvoin jäi huomaamatta. Radieux oli linjoiltaan paikallinen ja kyseinen linja oli Tanskassa tunnettu hyvistä kouluratsuistaan joita oltiin nähty jopa maailman huipulla asti. Radieux itse kilpaili Euroopassa Intermediate II tasolla asti kohtuuhyvällä menestyksellä. Radieux oli lahjakas, mutta hankalasti käsiteltävissä joka kuumui helposti. Ori hyväksyttiin mm. oldenburgin, suomalaisen, hollantilaisen, tanskalaisen, westfalenin kantakirjaan joka on ollut suosittu jalostuksessa harvinaisen sukunsa vuoksi.

Emänemä Lomitas oli myös pienikokoinen päistärikkö tamma ja Antoon Braamin omia kasvatustammoja joka oli kuvista päätellen hyvin nätti ja siro rakenteeltaan, jossa näkyi selvästi täysiverisen vaikutus. Lomitas oli huhujen mukaan temperamenttinen, mutta kiltti jolla oli irtonaiset ja tahdikkaan liikkeet, joka oli hyvä emätamma varsoilleen kuin myös hyvä periyttäjätamma. Antoon Braam ei pahemmin hevosillaan kilpaillut, mutta Lomitaksen ainut muualle myyty varsa, ruuna Acapulco on menestynyt varsin lupaavasti vaativissa koululuokissa.

image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediaire I

 

Kouluratsastus taso 9/8 Kuuliaisuus ja luonne 2318.83p Tahti ja irtonaisuus 2861.89p
image

Huhtikuu 2019

Vidor on ihme. En edes tiennyt että oli olemassa päistärikköjä hollantilaisia, tiesin vain Saksalaisten hevoset, mutta Hollannin syrjäseuduilla oli eräs kasvattaja, jos häntä voi edes kasvattajaksi sanoa, joka oli kaikessa hiljaisuudessaan vuosikymmenien ajan jalostanut päistärikköjä hollantilaisia vain yhdestä tammalinjasta joka polveutui Saksalaisista hevosista, epäilemättä rhinelandeista. Kysellessäni kasvattajasta kukaan ei ollut kuullut miehestä mitään, mutta kuulin erään kertoneen että hän oli nähnyt kerran miehen tammavarsan näyttelyissä, mutta muuta hän ei osannut sanoa paitsi että tammavarsa oli nätti. Kyselyni jäivät täysin tyhjän päälle ja lopulta huokaisin pitkään miettien että kai se on pakko ottaa itse mieheen yhteyttä.

Lopulta sain kiinni Antoon Braamin, joka puhui hyvin vahvalla hollantilaisaksentilla englantia. Kerroin olevani kiinnostunut miehen mahdollisista myytävistä hevosista, mutta sain vastaukseki vain epämääräistä mutinaa ja lopulta tyrmistyin täysin kun Antoon Braam löi luurin korvaan. Olin hyvin hämmentynyt ja alitajuntaisesti otin puhelimen uudelleen käteen ja soitin toistamiseen samaan numeroon. Tällä kertaa puhelimeen vastasi naispuolinen henkilö, joka vaikutti hyvin ystävälliseltä ja puhui myös englantia huomattavasti paremmin kuin edeltäjänsä. Kun selostin äskeisen tilanteen, niin puhelimesta kuului heleätä naurua naisen kertoen että Antoon Braam ei ollut kovin ystävällinen mies, joka inhosi vieraita ihmisiä. Sain myös kuulla että koko Antoonin uran aikana mies oli myynyt vain kolme hevosta muualle. Kuulemma miehen kasvatustyö oli Antoonin isän peruja, joka oli jatkunut tilalla vuosikymmeniä hyvin pienessä mittakaavassa. Lopulta Aleida esitti minulle kutsun että voisin tulla aivan vapaasti käymään tilalla ja lupasi hoitaa tarvittavat järjestelyt sekä yrittää pehmittää miehensä päätä.

Lopulta seisoin hyvin jännittyneenä Braamin tilan pihassa hyvin ärtyneenä, sillä olin kääntynyt ainakin kymmenen kertaa väärälle tielle sillä olin joutunut suunnistamaan normaalin kartan avulla. Tila oli hyvin pieni, tontilla oli yksi tallirakennus ja omakotitalo, jonkin matka päästä häämötti kenttä ja tarhat. Tila oli kaikessa pienuudessaan hyvin kaunis, hyvin hoidettu ja tilasta näki että siihen oli selvästi panostettu. Lopulta minua vastaan tuli viisissäkymmenissä oleva pienikokoinen nainen, joka esittelu itsensä Aleidaksi. Aleida esitteli minulle tilan ja myös hevoset pikaisesti, kunnes nainen johdatti minut talliin perimmäisen karsinan luo josta pilkotti nuori orivarsa. Aleida kertoi Antoonin harkinneen orivarsan myyntiä, joka oli pitkään aikaan ensimmäinen syntynyt orivarsa. Antoon ei pitänyt oreja tilallaan, ei edes ruunia. Aleida varoitti minua että vaikka Antoon oli harkitsemassa orivarsan myyntiä, niin kauppoja ei välttämättä saataisi päätökseen sillä Antoon oli hyvin kranttu mitä tuli hevosten myymiseen ja vielä tarkempi uudesta kodista.

Kun seisoimme orivarsan karsinalla, huomasin miehen lähestyvän meitä, joka oli epäilemättä Antoon. Tervehtiessäni miestä ja ojentaessa kättäni sain vastaukseksi vain kiekkuisen katseen ja epämääräistä murahtelua. Mietin että miten ihmeessä tälläisen ihmisen kanssa pystyi tekemään kauppoja jos sosiaalinen kanssakäyminen on niin hankalaa. Murahtelun jälkeen Antoon heilautti kättänsä viereisen oven suuntaan joka paljastui myöhemmin satulahuoneeksi, jossa oli myös pieni taukotila. Tässä vaiheessa Aleida jätti meidät kahden naisen todetessa että hän ei ikinä puuttunut hevosbisnekseen.

Se oli luultavasti elämäni hirvein keskustelu, en saanut nyhdettyä Antoonista kokonaisia lauseita ulos, joten kerroin Antoonille kaiken Zonjietista ja omasta hevosharrastuksestani. Kun mainitsin Zonjietin nimen, jokin välähti Antoonin silmissä ja tämän jälkeen mies katsoi minua hyvin pitkään epäuskoisena. Antoon naputteli sormia pöytää vasten ikuisuudelta tuntuvan ajan jonka jälkeen miehen suusta kuului numerolitania, jonka ymmärsin heti olevan orivarsan hinta, joka oli aivan hävytön, mutta koska orivarsa oli oikeastaan ainut laatuaan, en voinut muuta kuin myöntyä.

Jasper ei ilahtunut miehen saadessa tietää millaisen rahamäärän olin tällä kertaa laittanut tuulemaan. Jasper ei voinut ymmärtää silloinkaan kun orivarsa saapui Zonjietiin. Pienikokoinen, rimpula olivarsa ei ollut kovin vakuuttava miltään osin. Vidor oli meinaan luonteeltaan pirun viekas, energinen lahopää jonka luonteen voi vaan toivoa tasaantuvan ajan myötä.