Ephemeral Verfluchte Schloss

VH17-013-0072
oldenburg, tamma
syntynyt 10.05.2017, Saksa
170cm, voikko

kouluratsastuspainotteinen
grand prix

omistaja Sonja.P (VRL-06588)
kasvattaja Ephemeral Sporthorses

täyttänyt 8 vuotta 10.11.2017


KTK-III palkittu hevoskantakirjan tilaisuudessa helmikuussa 2018 (18 + 17 + 16 + 16 = 67p.)

KRJ-II palkittu laatuarvostelutilaisuudessa toukokuussa 2018 (6,5 + 40 + 22 + 20 + 5 = 93,5 p.)

Ch arvonimi myönnetty huhtikuussa 2018
© Midas-Touch


Schloss on perusluonteeltaan hyvin arvaamaton ja ailahtelevainen tamma, jonka seuraavaa liikettä on lähes mahdotonta aavistella ennalta. Talliin astuessa tamma saattaa joko nuokkua ja hörähtää tulijalle ruoan toivossa tai sitten vingahtaa kimeästi ja potkaista karsinan takaseinää korvat loimussa ja hampaat kalisten. Toisinaan tämän tamman tilaan vaikuttaa jo pelkästään sen näkemien pärstäkeroimien määrä ja laatu. Schlossin kanssa joko synkkaa todella hyvin tai sitten ei lainkaan ja ihmisen oma asenne vaikuttaa tamman käytökseen todella paljon.

Laumakäytökseltään tamma on hyvin paljon saman tyyppinen kuin ihmistenkin kanssa. Jos joku nokkimisjärjestyksessä alempana oleva ei taivu tamman tahtoon tai tulee tekemään turhan läheistä tuttavuutta, saattaa tamma varsinkin huonona päivänä potkaista tai puraista "tungettelijaa" ja ajaa kaverin pois. Toisten kanssa se sen sijaan rapsuttelee tunti tolkulla ollen itse seesteisyys.

Hoitotilanteissa tamma on hyvinkin utelias ja mukana touhussa ja saattaa lempeästi rapsuttaa takaisin oikein makean kohdan löytyessä ainakin siinä vaiheessa, kun ihmiseen on luotu hyvä suhde. Sen sijaan Schlossin "inhokki ihmiset" saavat kokea hieman erilaista kohtelua tamman irvistellessä ja näykkiessä ilmaa, jos häntä kehtaakin harjata liian kovakouraisesti väärästä paikasta.

Kaikesta tästä voisi päätellä, että myös ratsastajan täytyy lukeutua tamman suosikkeihin, jotta hommasta tulisi yhtään mitään. Koko tallin väki onkin ollut hyvin yllättynyt, kuinka hyvin tamma hyväksyy selkäänsä hyvin erilaisia ratsastajia, myös niitä, joille se näyttää maassa hapanta naamaa. Se antaa kyllä selkeästi enemmän irti itsestään niiden ihmisten kanssa, joista se myös henkisellä tasolla pitää enemmän, mutta myös muut ovat saaneet tamman kanssa hyviä suorituksia aikaan.

Schloss onkin hyvin kuuliainen ratsastaa ja tulee helposti avuille. Se kuumuu herkästi ja kulkee omalla moottorilla toimien parhaiten pienin avuin. Satulassa ei saakaan juurikaan tehdä turhaa liikehdintää, sillä tamma tulkitsee usein nämäkin avuiksi ja saattaa tarjota jotakin ei toivottua liikettä.Sukutaulu

i. Lebenslang Qual KRJ-II
old ori cre VH17-013-0071

ii. I Am Giving Up
old ori cre evm

iii. Your Expectation GER
iie. Bitte Bitte DEU
ie. Glücklich Steinbock DEU
old tamma vkko evm

iei. Zweisamkeit DEU
iee. You Are Surreal
e. Luftschloss GER
old tamma trt VH17-013-0058

ei. Komorebi DEU
old ori prt evm

eii. Mein Hüftgold
eie. Fremdschaemen
ee. Königsschloss GER
old tamma rtkm evm

eei. Dein Hiraeth
eee. Voorpret GER

Isälinja: Lebenslang Qual // Emälinja: Luftschloss GER
Hevonen on 1 polvinen

I Am Giving Upin nimi juontaa juurensa orin kasvattajaan, joka oli jo pitkään yrittänyt saada aikaan kaunista cremelloa, joka olisi myös hyvä suorittaja kouluratsastuksessa. Yksikään aiempi kasvatti ei ollut tuottanut toivottua lopputulosta ja hän totesi luovuttavansa, joten tälle viimeiselle vielä syntymättömälle varsalle annettiin kohtalokkaalta kuulostava nimi. Ei osannut mies kuitenkaan aavistaa, millaisen varsan olikaan saanut käsiinsä. Ori omasi laadukkaan liikkeen, joka tuntui vain paranevan, mitä enemmän se kasvoi ja pidemmälle se koulutettiin. Englantilainen kasvattaja etsi orille lupaavan nuoren kilpailijan ja lopputulemana ori putsasi palkintopallit lähestulkoon kaikkialla, minne ikinä menikään ja tämä 168cm korkea ilmestys hurmasi katsojat myös eksoottisemmalla ulkomuodollaan. Kaikkiaan 40 varsaa jättänyt ori jouduttiin lopulta lopettamaan suolikiertymän vuoksi sen ollessa 19 vuotias.

Your Expectation GER oli voikko, 169cm korkea kouluratsu. Sen omisti saksalainen Stella Braun, joka myös kilpaili oriilla. Stellan ostaessa Expoksi kutsuttua hevosta se omasi lupaavan liikkeen, mutta se oli rakenteeltaan hieman vaatimaton ja koulutukseltaan ikäistään jäljessä, eikä siitä sen takia oltu kiinnostuttu. Stella näki hevosessa kuitenkin jotakin mitä muut eivät ja päätti ostaa sen siittolaansa ja katsoa mitä siitä tulisi. Expo kilpaili menestyen vaativan tason luokissa, mutta sitä ei koskaan viety koulutuksellisesti vaikeiden luokkien suuntaan, eikä sen takia koskaan näyttänyt koko kapasiteettiaan. Lopulta harmillinen jännevamma katkaisi lopullisesti kilpailu-uran ja vain muutaman varsan jättäneenä hevonen ruunattiin ja myytiin harrastehevoseksi.

Bitte Bitte GER oli cremello tamma, joka vietti suurimman osan elämästään siitostamman virkaa toimittamassa. Tamma syntyi pieneen siittolaan Saksassa ja sieltä se myytiin Englantiin parivuotiaana varsana. Englannissa se koulutettiin vaativalle tasolle saakka ja sillä kilpailtiin vain muutamissa kilpailuissa, jotta voitiin todeta sen perineen sukunsa kapasiteettia ja ehkä hivenen myös kilpaonnea ennen varsojen teettämistä. Leppoisia päiviä viettäessään tamma sai kaikkiaan 6 varsaa, joista suurin osa peri enemmän hyppylahjoja kuin kouluhevosen liikettä. Tamma kuoli hampaan poiston jälkeisiin komplikaatioihin vanhemmalla iällä.

Glücklich Steinbock DEU, kaunis voikko tamma asui kasvattajallaan ensimmäisiin startteihinsa asti. Hyvin sujuneen kisakauden avauksen jälkeen 170cm korkuinen ilmestys päätettiin pyydä pois ja sen ostikin Unkarista Saksaan muuttanut mies. Mies näki kyllä tamman kapasiteetin ja häneltä löytyi myös tietoa siitä, miten kaiken sen saisi loistoonsa, häneltä ei vain itseltään löytynyt riittävää ratsastustaitoa, eikä toisaalta halua panostaa tamman koulutukseen ja kilpailuttamiseen ratsuttajalla. Lopputuloksena tamma jäi junnaamaan samalle tasolle, eikä se koskaan herättänyt suurta kiinnostusta kasvatusmielessä. Pihi mies ei halunnut myöskään maksaa tammasta siitoshevosena, joten varsojakaan hän ei sillä teettänyt. Miehen ystävä, kuitenkin näki tamman potentiaalin ja sopi ottavansa tamman liisinkiin yhden varsan ajaksi. Tuo varsa jäi tamman ensimmäiseksi ja viimeiseksi, mikä Qualia katsoessa on todellakin sääli.

Zweisamkeit DEU, voikko ori, joka kiersi elämänsä aikana lähinnä näyttelykehiä. Se oli kaunis ja rakenteeltaan sopusuhtainen ori, jolta löytyi kyllä myös liikettä. Sen omistajalla ei kuitenkaan ollut kiinnostusta käyttää 165 senttistä oriaan kilpailuissa, eikä se koskaan nähnyt kouluaitoja taikka esteratoja. Rauhallista näyttelyelämää, kotitreenejä ja maastolenkkejä Saksassa tehtyään sitä päätettiin tarjota jalostukseen. Erikoisvärin ja hyvän rakenteen takia orille löytyi kaikkiaan 10 kiinnostunutta tammaa tai siis tamman omistajaa ja ori periyttikin hienosti väriään jättäen 8 keltaista varsaa. Ori kuoli lopulta vanhuuden vaivoihin kotitallillaan.

You Are Surreal, tummanruunikko, 166cm korkea tamma eleli saksalaisessa siittolassa, viettäen suurimman osan elämästään leppoisaa siitostamman virkaa toimittamassa. Tamma osallistui muutamiin helppoihin koulu ja estekisoihin, mutta siittolan omistaja oli alunperinkin kiinnostunut tammasta lähinnä sen optimaalisen rakenteen ja hyvän suvun takia. Hän ei kaivannut tammaa kilpakentille, vaan koki sen pärjäävän paremmin varsomispuuhissa. Hyväksi emäksi osoittautunut tamma varsoikin kaikkiaan 9 kertaa ja jätti niin estehevosia pienemmille radoille kuin kouluhevosia helpoista luokista ihan vaikeisiin luokkiin saakka.

Komorebi DEU on niin sanotusti pellossa elänyt punarautias, 172cm korkea oldenburgilainen ori. Se jouduttiin kirjaimellisesti lassoamaan kiinni laitumelta, sillä se oli ehtinyt vieraantunut ihmisestä liian vähäisten ihmiskontaktien takia. Sen kasvattaja oli yllättäen joutunut sairaalaan ja lopulta kuollut äkillisessä auto-onnettomuudessa, talli hevosineen päätyi huutokaupattavaksi. Tämä ori lähti halvalla, sillä sen kanssa oli vaikea toimia puutteellisen käsittelyn takia. Komoksi kutsutun oriin osti hevoskuiskaaja, joka sai sen lopulta pitkän prosessin jälkeen totutettua ihmiseen ja jopa ratsastajaan. Kilparadoille siitä ei koskaan ollut. Se osallistui muutaman kerran koulukilpailuihin, mutta se stressasi tilanteita mielettömästi ja kaikki yritykset päättyivät keskeytykseen. Radasta ei tahtonut koskaan tulla mitään oriin poukkoillessa ja pelätessä kaikkea. Haastavuudestaan ja tulosten puutteesta huolimatta Komolla oli näyttävä askellus ja sen rakennekaan ei ollut huono, joten sitä päätettiin kokeilumielessä käyttää muutaman tamman astutukseen. Ennakkoluuloista huolimatta kaikki varsat olivat hyvinkin selväpäisiä ja oria päätettiin tarjota tammoille laajemminkin, vaikkei se montaa varsaa lopulta jättänytkään.

Mein Hüftgold oli mustankimo, raamikas 173 säkäinen ori, joka päätyi nuorelle ratsastajalle orin itsekin ollessa vielä nuori. Hüffe oli vain 5 vuotias ja vasta juuri ja juuri sisäänratsastettu, kun nuori nainen... tai tarkemmin sanottuna hänen vanhempansa ostivat lupaavan kouluhevosen alun. Ratsastajan omat taidot eivät riittäneet tuomaan oriin täyttä potentiaalia esiin, mutta kaksikko sai silti raivattua tiensä vaativiin luokkiin asti. Lopulta aika tulivastaan ja yhteinen taival päättyi. Orille todettiin 12 vuoden iässä suolisolmu, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Lempeäksi ja hyväluonteiseksi oriksi kuvattu hevonen jätti useamman varsan, joista vain muutama on päässyt edes vaativalle tasolle asti.

Fremdschaemen oli ruunikko, kaunis ja hyvärakenteinen oldenburg tamma. Se asui koko ikänsä saksalaisella kasvattajallaan Ala-Saksissa. Kauniilla tammalla oli kauniin rakenteensa lisäksi myös näyttävät liikkeet ja se tuli kohtalaisesti pärjänneestä suvusta. Sen vanhemmat olivat molemmat kilpailleet vaikeissa luokissa asti ja tamma itsekin olisi voinut päästä grand prix luokkiin saakka, mutta ratsastajan puutteessa tie tyssäsi intermediate kakkoseen. Shadeksikin kutsuttu tamma oli luonteeltaan hyvin lempeä ja tämä yhdistettynä tuloksiin ja ulkonäköön takasi jokaiselle tästä tammasta syntyneelle varsalle lupaavan kodin. Shaden varsat olivat hyvinkin haluttuja ja se jätti niitä peräti seitsemän ennen kuolemaansa.

Königsschloss GER on puhtaasti näyttelysuvusta jalostettu rautiaankimo 173cm korkea kaunis tamma. Valkea tamma hurmasi kehässä näyttelytuomareita ympäri Saksaa niin ulkomuodollaan kuin luonteellaankin. Ratsastuskilpailuihin se ei koskaan muutamaa pikkuluokkaa lukuunottamatta päätynyt, eikä sen kanssa kiinnitetty juuri huomiota ratsastustuloksiin. Liikettä tammalta olisi kyllä löytynyt pitkälle, mutta lempeästä ja miellyttävästä luonteestaan huolimatta ratsastajia ei yksinkertaisesti tamman kotitallilta liiennyt. Käytökseltään moitteeton tamma oli mahdottoman hyvä emä ja lempeän luonteensa takia hyvin haluttu tamma varsinkin kovaluonteisemmille ja kapasiteetikkaille oreille. Saavutettuaan kunnon rivin näyttelysertejä ja arvonimiä tamma siirtyikin siitoskäyttöön ja jäi lopulta eläkkeelle. Nykyisin tämä tamma viettääkin leppoisia päiviä eteläisessä Saksassa perhehevosen virkaa toimittamassa ja aika ajoin mekin saamme kuulla emätamman kuulumisia kuvien ja lyhyiden viestien muodossa.

Dein Hiraeth oli komea mustankimo ori, jolta löytyi korkeutta 168cm. Valkoinen ori omasi sopusuhtaisen rakenteen ja todella ilmeikkään pään. Leppoisaksi ja huumorintajuiseksi oriksi kuvailtu hevonen pärjäsikin mallikkaasti näyttelykehissä. Liikettä sillä ei ollut riittävästi kunnon koululuokkiin hyvästä rakenteestaan huolimatta, mutta siitä huolimatta komea ja hyväkäytöksinen ori oli haluttua tavaraa pienempien kasvattajien keskuudessa. 20 jälkeläistä jättänyt ori vaipuikin ikiuneen ja monen sen kohdaneen muistoihin ikävän ähkytapauksen jälkeen, mutta oman jälkensä maailmaan jättäneenä.

Voorpret GER oli rautias, 166cm korkuinen tamma, joka varsinkin nuorena oli hyvinkin epäsopusuhtainen ja mitäänsanomattoman näköinen. Se ei oikein pärjännyt tilaisuuksissa, joihin se vietiin, mutta se ei myöskään mennyt kaupaksi. Sen kasvattaja jättikin tamman kotiin oman tyttärensä "harjoitusmateriaaliksi" ja tyttö alkoikin koulia hevosesta kouluratsua. Kasvaessaan ja lihasmassaa kerätessään tamma alkoikin näyttää hyvin erilaiselta ja täysikasvuisena kasvattaja päättikin kokeilla uudemman kerran onnea näyttelykehissä ja niin sanotusti siitä se sitten lähti. Nykyisin tamman viettäessä eläkepäiviä se on saanut monen moista meriittiä ulkomuotonsa ansiosta ja moni ei koskaan uskoisi sitä samaksi nuoreksi.


Jälkeläiset

o. Ephemeral Beste Des Jahrhunderts
oldenburg
synt. 10.07.2017
i. Ephemeral Das Beste
saavutukset

o. Barbados du Boux
oldenburg
synt. 08.09.2017
i. Oldfinion Ballard
Kilpailut

Kouluratsastus - KRJ 40

02.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 4/26
06.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 1/26
07.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 2/26
11.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 3/26
11.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Silver Hoof - 5/56
12.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Silver Hoof - 3/56
12.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 4/26
13.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Silver Hoof - 4/56
15.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Silver Hoof - 1/56
17.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Silver Hoof - 4/56
17.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 2/26
17.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 4/26
19.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Adina - 2/11
21.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Gestüt Helmwald - 5/30
25.06.2017 - KRJ - Grand Prix - Gestüt Helmwald - 3/30
12.08.2017 - KRJ - Grand Prix - Chelmsford - 6/38
11.08.2017 - KRJ - Grand Prix - Gestüt Helmwald - 3/40
15.08.2017 - KRJ - Grand Prix - Gestüt Helmwald - 3/40
15.08.2017 - KRJ - Grand Prix - Chelmsford - 5/38
27.08.2017 - KRJ - Grand Prix - Ros Ciren - 4/30

28.08.2017 - KRJ - Grand Prix - Ros Ciren - 2/30
01.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Syndur - 5/30
02.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Syndur - 5/30
07.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Syndur - 2/30
07.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Everholt Estate - 2/30
10.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Syndur - 1/30
23.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Team J&K - 1/23
25.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Team J&K - 3/23
25.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Everholt Estate - 4/30
26.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Everholt Estate - 1/30
28.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Everholt Estate - 2/30
30.09.2017 - KRJ - Grand Prix - Everholt Estate - 3/30
05.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 5/30
10.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 2/30
14.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 2/30
17.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 3/30
18.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 2/30
19.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 5/30
19.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Zonjiet Studin - 1/30
22.10.2017 - KRJ - Grand Prix - Kultahuisku - 4/36
Päiväkirja

00.00.0000, valmennus tai päiväkirja, kirjoittanut Sonja.P
Ulkoasu © M Layouts | Ulkoaun muokkaus © Sonja.P | Ulkoasun kuva © Pixabay
Virtuaalitalli - a sim-game stable | Virtuaalihevonen - a sim-game horse