Atlantus

image

Perustiedot

  • trakehner, ori
  • 163cm, musta Ee/aa
  • s. 23.12.2020 8v 10/21
  • ko Intermediaire I
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Zonjiet Stud (VRL-00096) NA

 

Luonnekuvaus

Atti on lyhyesti sanottuna oiva ori, sen kanssa ei tarvitse stressata mitään sillä se käyttäytyy aina kuten pitääkin eli moitteetta. Vanhempiinsa tullut selvästi joka on yleisluonteeltaan rauhallinen, ei panikoi turhasti ja jonka kanssa pärjää oikeastaan kuka tahansa. Toki hevoselle tulee toisinaa näitä orimaisia hetkiä kuten tammojen lähettyvillä tai kiivaissa tilanteissa jolloin pitää vähän päästellä höyryjä mutta oriksi se on helppo. Tulee toimeen lähes kenen tahansa kanssa, oli sitten hevonen, ihminen tai jokin muu eläin kuten koira kyseessä niin ori suhtautuu luontevasti. Atti on myös läheisyydenkaipuinen, se rakastaa olla huomion keskipisteenä vaikkakin vieraita ihmisiä hieman jännittää, mutta hetken nuuhkuttelun jälkeen on kuin parasta kaveria, etenkin jos on herkkuja tarjolla joilla ori on lahjottavissa.

Hoitotilanteissa Atti on helppo, sen saa hoidettua niin karsinassa kuin käytävälläkin joka ei aiheuta turhaa stressiä. Harjaustuokiot ovat mieleen ja Atilla onkin tapana aina saada itsensä likaiseksi. Piehtaroimista se rakastaa, niin nurmella kuin hietikolla joten ori on aina likainen kun sen hakee ulkoa. Loimitus on paras keino pitää Atti puhtaana, sillä se ei ole oivaltanut vielä miten saisi liattua itsensä loimen alta. Siistä syystä ori on yleensä loimitettuna tarhassa, mutta laitumella ei. Atti nimittäin rakastaa ottaa aurinkoa, ei sitä juurikaan kiinnosta riehuminen ellei jokin toinen hevonen yllytä. Huolimatta taipumuksestaan likaantua, Atti on iisi hevonen käsitellä. Ei sitä mitkään murheet paina. Jalat saa nostettua helposti puhdistusta varten ja varusteetkin lentävät päälle kuin itsestään. Pesuhetkiä tämä hevonen rakastaa, se ottaa kaiken ilon irti vedestä kuin ikävä myös kyllä mahdollisista kuralammikoista jos Namibiassa sattuu joskus satamaan, harva se päivä.

Ratsastaessa Atti voi toisinaan tuntua tahmealta ja jäykältä, vaikka se todellisuudessa on eteenpäinpyrkiväinen ja innokas ratsu. Alkuverryttelyt ottavat aikansa, mutta ori lämpenee hitaasti. Atilla on luonnostaan hyvät askellajit jotka eivät ole ikinä kaivanneet liiemmin työstämistä. Motivaatiota tällä hevosella on toisinaan kalan verran, joten Attia täytyy osata motivoida juuri sopivasti tai kaikki menee läskeiksi. Ori osaa liikkua ja se on osaava ratsu omalla tasollaan, mutta se kaipaa paljon motivointia. Atti saa lisää itsevarmuutta ratsastajansa kehuista ja onnistuneesta työstä, joten voisi sanoa että osaaminen on kiinni ratsastajasta. Hevosella itsellään on valtavasti potentiaalia, mutta se ei liiku jos ratsastaja ei pistä itseänsä likoon. Kouluratsuna se on kuitenkin vahvimmillaan vaikka osaa myös hypätä. Atti on rohkea hevonen, sitä ei pelota mikään ja vaikka pelottaisi, niin se selviää kaikesta hetken tuumailutuokion jälkeen.

Atti on helppo hevonen lastata, sitä ei ole ikinä jännittänyt traileriin meneminen joka tyytyy matkustamaan vaikka yksin kunhan heinäverkko on täysi. Kisapaikoilla ori suhtautuu yleensä järkevästi, uteliaisuudella eikä hermostumalla. Hieman kotitavoin se saattaa olla laiskanpulksea, mutta virkoutuu verryttelyiden myötä joka on loppukoitoksen aikaan täysin skarppina kuuntelemaan ratsastajaansa. Attia ei kisajännitys paina joka on oria yksiä parhaimpia puolia joten se kuuntelee yhtä hyvin kuin kotonakin, ollen oma itsensä niin hyvässä kuin pahassa.

image
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Intermediaire I

 

Kouluratsastus taso Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus
image

Joulukuu 2020

Atlantikaa ei ollut tarkoitus varsoittaa ennen kisauraa, mutta törmättyäni upean shagyaorin Lukacs KTN:n ilmoitukseen jossa tarjottiin oria jalostukseen, en voinut kääntää silmiäni. Shagya oli trakehnerujalostuksessa harvinainen jo pelkästään rodun vähyyden vuoksi. Toinen asia mikä kiinnitti huomioni, oli orin suku, sellainen jota tuskin löytyi yhdenkään puoliverisen suvusta. No, eihän meillä sopivia trakehnertammoja juurikaan ollut etenkään sellaisia jotka olisivat sopineet orilla. Paitsi Atlantika, joka polveutui myös vanhoista linjoista joten lopulta sovittiin astutus orin kanssa ja näin Atlantika saatiin tiineeksi.

Atlantikan tiineys oli helppo, tamma omaksui heti roolinsa jopa varsan syntymän jälkeen ollen mahtava emä. Atlantikan varsan suhteen ei tehty mitään spekulaatioita, sillä tällä kertaa ei ollut väliä tulisiko sieltä tamma- vai orivarsa, sillä varsa oltiin päätetty jättää kotiin. Eräänä aamuyönä Atlantika oli varsinut mustan orivarsan joka ei ollut yllätys, olihan emä sentään musta ja isä tummanruunikko joten geenit olivat vahvoilla varsan suhteen.

Vanhempien rauhallinen luonne periytyi myös orivarsalle, joka oli alusta alkaen helposti käsiteltävissä mutta kukaan ei voinut todellisuudessa ennustaa että millainen hevonen nuorikosta kasvaisi. Sen vanhemmat olivat suhteellisen siroja joten myös varsasta odotettiin siroa, mutta siitä kasvoi massiivinen ori (vanhempiinsa nähden), upea kuin mikä jonka luonteesta ei ollut mitään pahaa sanottavaa. Aivan yhtä hyväluonteinen kuin vanhempansakin, aina helposti käsiteltävissä jota saattoi kuka tahansa käsitellä. Tietysti orihormonit vaikuttivat toisinaan, mutta yleisesti se oli oikein helppo hevonen jolla oli luonnostaan lahjoja kouluratsuksi. Vielä on tietysti liian aikaista sanoa millainen kouluratsu orista todella kasvaa, mutta odotukset ovat kovat. Nimensä se sai tietysti emänsä mukaan.