Vienna vd Halor

KRJ-II
(6,5 + 40 + 20 + 20 + 13 = 99,5p.)

image

Perustiedot

 • hollantilainen puoliverinen, tamma
 • 170cm, mustankirjava EE/aa/nT
 • s. 04.05.2018 8v 12/18
 • ko Grand Prix
 • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
 • kasvattanut Zonjiet Stud NA

Luonnekuvaus

Vienna on isokokoinen tamma joka on luonteeltaan hyvin lempeä mutta kuitenkin samalla myös jääräpäinen eläin joka menee tahtoessaan vaikka aitojen läpi. Toisinaan tamman kanssa saa taistella arkipäiväisistäkin asioista, vaikka ne olisivat Viennalle entuudestaan hyvin tuttuja. Tamma on ihmisiä kohtaan hyvin sosiaalinen, joka tykkää olla huomion keskipisteensä mutta ei itse pistä tikkuakaan toisen ristiin ihmisten eteen, joten se kuka ikinä Viennaa käsittelee niin joutuu tekemään kaiken työn. Lisäksi Vienna suhtautuu epäilevästi outoihin tai uusiin asioihin, joten silloin voit olla varma että tamma ei järkähdäkään sinne päin. Muutoin Vienna on helposti käsiteltävissä, mutta hoitajan tulisi olla ehdottoman päättäväinen ja kärsivällinen tamman kanssa.

Ratsuna Vienna on yhtä jäärä mitä käsiteltäessä, tammaa saa olla jatkuvasti suostuttelemassa ja osattava motivoida juuri oikein jos aikoo saada Viennan tekemään pyydetyt asiat. Muutoin tamma on eteenpäinpyrkiväinen ja yritteliäs ratsu, mutta Vienna jännittää paljon jos ympäristössä tapahtuu jotain outoa. Jännittyessään Viennasta ei saa ratsua vaan tamma on osattava rentouttaa oikealla tavalla ja varmoin ottein. Vienna tukee paljon ratsastajaansa näissä tilanteissa ja jos tamma ei saa vastakaikua niin Vienna muistaa sen seuraavalla ratsastuskerralla jolloin tammasta ei saa mitään irti. Osaavissa käsissä Vienna on erinomainen ja kuuliainen kouluratsu, joka tekee mitä pyydetään.

Kisatilanteet ovat aina olleet haastavia Viannalle, sillä tamma stressaa vieraassa ympäristössä. Vienna on helposti lastattavissa ja tyytyy vähään. Kisapaikalle tultaessa Viennaa on aina syytä taluttaa ympäri tonttia jotta tamma rentoutuisi ja tottuisi edes hieman meluun ja väenpaljouteen. Alkuun Vienna saattaa olla kankea ratsastaessa, mutta riittävän monipuolisilla verryttelyillä Vienna rentoutuu sopivasti vaikka tamman jännityksen saattaa edelleen tuntea.

image
  Shaman
  bwp, m, 175cm - KTK-III, KRJ-III
  Dalghar Moment
  Gold Coin
  Papita Rialto
  Savanna
  Victorientje
  kwpn, rn tob, 163cm - KRJ-II
  Lord Viking
  Temora
  Paris Rataplan
  Lalindi
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

 

Kouluratsastus taso 11/10 Kuuliaisuus ja luonne 3029.63p Tahti ja irtonaisuus 3944.47p
imageimage

Huhtikuu 2020

Vienna vd Halor oli osoittautunut mahtavaksi emätammaksi ja periyttäjäksi, tamma oli varsonut kolme upeata varsaa jotka olivat jo aikuisikään ehtineet ja osa aloittanut jo starttaamisen kouluradoilla lupaavin tuloksin. Yksi asia harmitti, nimittäin se että yksikään näistä varsoista ei asunut Zonjietissa vaan kaikki oltiin myyty eri puolelle maapalloa. Viennan varsat olivat halutumpia kuin luulinkaan josta syystä yksikään varsa ei ollut jäänyt Zonjietiin, liekö syynä tamman koulukapasiteetti ja erikoisempi väritys. Olimme muutama vuosi sitten astuttaneet Viennan Flickering Light Kern nimisellä ruunikolla orilla joka oli asunut Zonjietissa jo hyvin pitkän ajan. Kyseinen orivarsa oli menestynyt Grand Prix tasolla asti ja oli kaikkea mitä kouluratsulta saattoi toivoa. Miksi sitä suotta ottaa riskiä kun voisimme käyttää sellaista oria joka oli jo osoittanut kykynsä.

Lopulta Vienna synnytti mustankirjavan järjettömän pitkäkoipisen ja ison tammavarsan jossa oli hyvin paljon samaa näköä Viennan kanssa silloin kun emätamma itse syntyi. Ja ne silmät! Rakkautta ensisilmäyksellä. Vienna oli mahtava emä tälläkin kertaa ja hoivasi tammavarsaansa esimerkillisesti. Yleensä odotamme jonkun aikaa nimen kanssa mutta nyt varsan ensimmäisenä päivänä päätimme antaa tammavarsalle nimen Viva vd Halor teeman mukaisesti joka on kulkenut emälinjassa jo parin polven ajan. Vivasta näki heti että tammasta tulisi vielä jonain päivänä hieno kouluratsu ja toivottavasti myös siitostamma.

Toukokuu 2018

Olin jo pitkään kironnut Jasperille kovaan ääneen, ja useasti ettei Zonjietissa ollut varsaa Victorientjestä. Victorientje oli kaunis herasilmäinen ruunikonkirjava tamma, joka oli jo kokenut siitostamma ja josta haaveiltiin Zonjietiin uuden kirjavan linjan luomista. Kyllähän tammalla jo kaksi varsaa ennestään oli joista vanhemman orivarsan, Quilver vd Halorin piti alunperin jäädä Zonjietiin siitosoriksi. Kohtalo ei ollut asiasta aivan samaa mieltä ja muutamaa vuotta myöhemmin Quilver jouduttiin myymään. Tätäkin asiaa kirosin Jasperille vaikka miten paljon. Victorientjen toinen varsa oli tilausvarsa Hollantiin, seurasin etäältä kirjavan tammavarsan kasvua ja jälleen kiroilin että miksi, oi miksi, Zonjietissa ollut vieläkään varsaa Victorientjestä.

Olimme suunnittelemassa Jasperin kanssa tulevan kevään varsoja, Victorientje oli ensimmäisenä listalla. Koska tammalla oli jo ura takana, niin lopulta päädyimme valitsemaan mustan belgialaisen orin, Shamanin, joka oli vasta hiljattain alkanut tekemään tulosta kouluradoilla. Shaman oli lupaava nuorikko, jolta odotettiin paljon tulevaisuudelta kuin myös siitosorina. Olimme Jasperin kanssa hyvin yksipuolisia päätöksen suhteen joten heti sopivan hetken osuessa kohdalle pistimme pyörät pyörimään ja pian saimmekin varmistuksen Victorientjen tiineydestä.

Povasimme Jasperin kanssa mikä varsasta voisi tulla. Jasper halusi ehdottomasti mustankirjavan orivarsan, mutta minä halusin tammavarsan. Asiasta oli kuitenkin turhaa kinata, joten tyydyimme vain sarkastisiin heittoihin. Kun laskettu aika alkoi olla käsillä, olin todella jännittynyt. Haaveilin niin kirjavasta tammavarsasta etten mennyt mukaan edes Jasperin naljailuihin. En tietenkään saanut nukuttua sinä yönä ja aamun valjetessa Victorientje oli edelleen hyvin paksusti tiineenä. Kun päivä alkoi kääntyä iltaan ei varsasta ollut vielä jälkeäkään. Vasta kellon lähennellessä keskiyötä alkoi Victorientje osoittaa varsomisen merkkejä. Minä olin tietysti viimeisenä paikalla, sillä olin jumittunut puhelimeen. Päästyäni Victorientjen karsinalle katsahdin oljille hyvin ärsyyntyneenä etten päässyt osallistumaan varsomiseen. Pian ärsyyntyminen vaihtui onneksi huomattuani että varsa oli tamma. Ensivaikutelma varsasta oli.. Hyvin valtava. En muista eläissäni nähnyt yhtä isokokoista vastasyntynyttä tammavarsaa, arvelin vahvasti että tammavarsasta kasvaisi paljoa emäänsä suurempi.

Viennan täyttäessä kolme oli tamma jo reippaasti kasvanut emästään yli. Tallimestarimme jaksoi jatkuvasti vääntää vitsiä Viennan valtavasta koosta ja edelleenkään ei loppua vitsailulle näy vaikka Viennan syntymästä on jo iso tovi.