Lajit

★ Ratsastuslajit

Reining
(Reining-kuvioita)
Reining on pitkälti lännenratsastuksen vastine kouluratsastukselle. Siinä ratsastetaan laukassa rata, joka koostuu useista eri liikkeistä, esimerkiksi isoista, nopeista ja pienistä, hitaista laukkaympyröistä, laukanvaihdoista, liukuvista pysähdyksistä (sliding stop), spineistä (hevonen pyörii vauhdikkaasti sisätakajalan ympäri), nopeista käännöksistä (roll back) sekä peruutuksesta. Reiningissä tärkeää on, että hevonen on joka askeleella kontrollissa mahdollisimman vähäisillä avuilla, niin ettei kontrollointi näy ulkopuolisille. Hevonen tulisi siis esittää löysällä ohjalla, yhdellä kädellä. Reiningiä voi ratsastaa millä tahansa hevosrodulla, mutta amerikkalaiset hevosrodut ovat siihen sopivimpia. Hevosen tulee olla urheilullinen, kuuliainen, nopea ja erittäin herkkä ratsastajan avuille. Lisäksi hevosella tulee olla hyvä koordinaatiokyky ja vahva takaosa pystyäkseen tekemään liukupysähdyksiä ja nopeita käännöksiä. Katso video!

Freestyle Reining
Freestyle reining on reiningiä siinä missä se tavallinenkin ilman etuliitettä, mutta freestylessä panostetaan pukeutumiseen ja musiikkiin. Tarkoituksena on muodostaa oma ohjelma annetuista liikkeistä, miettiä ohjelmaan sopiva musiikki ja asustaa sekä ratsastaja että hevonen siihen sopiviksi. Freestylen saa halutessaan ratsastaa myös ilman satulaa tai jopa ilman suitsia. Katso video!

Versatile Horse
Versatile horse on hieman harvinaisempi luokka, jota harrastetaan vain pohjoismaissa. Sen vakio-ohjelmassa yhdistellään trailia, western ridingiä sekä reiningiä, ja se on tarkoitettu vanhemmille, yli 6-vuotiaille hevosille ja poneille. Versatile horse on virtuaalimaailman ainut luokka, jossa on ikärajoitus. Tarkoituksena on tuoda esiin hevosen kyvyt mahdollisimman monipuolisesti. Luokka ratsastetaan aina kankikuolaimilla ja yhdellä kädellä. Luokkaan voi osallistua minkä rotuisella hevosella tahansa. Katso video!

Western Riding
Western riding on yksilösuoritus, jossa arvostellaan sekä ratsastajaa että hevosta. Tämän voisi luokitella ikäänkuin reiningin ja pleasuren välimuodoksi. Ohjelmaan kuuluu puomin ylityksiä, kiemurauria, laukanvaihtoja, peruutuksia jne. Arvostelun kohteena ovat hevosen askellajien laatu, kuuliaisuus, tavat ja luonne, sekä erikseen laukanvaihdot. Hevosen on esiinnyttävä sopivassa tempossa, sen tulee olla herkkä ja hyvätapainen sekä irtonaisesti ja kevyesti liikkuva. Western ridingiin voi osallistua minkärotuisella hevosella tahansa, kunhan se soveltuu luokan ”vaatimuksiin”. Katso video!

Western Horsemanship
Horsemanshipissä arvostellaan erityisesti ratsastajaa, ratsastajan istuntaa, apujenkäyttöä sekä hevosen hallintaa. Luokassa esitetään ensin yksitellen määrätty ohjelma, ja sen jälkeen kaikki osallistujat kokoontuvat yhdessä areenalle esittämään yhtäaikaa eri askellajeja. Ohjelma voi sisältää voltteja eri askellajeissa, käännöksiä, pysähdyksiä sekä siirtymisiä ja peruutuksia. Ratsukon on osoitettava keskinäistä luottamusta ja varmuutta. Luokkaan soveltuvat kaikenrotuiset hevoset ja ponit. Katso video!

Western Trail
Trail on pitkälti lännenratsastuksen vastine esteratsastukselle. Luokassa ratsukko suorittaa tehtäväradan, jonka ”esteet” jäljittelevät maastossa eteen tulevia esteitä. Rataan kuuluu 6-11 estettä, joista pakollisia ovat puomit, peruutus ja portti, joka ratsastajan tulee avata ja sulkea satulasta käsin. Vaihtoehtoisia esteitä tai tehtäviä voivat esimerkiksi olla silta, pressun ylitys, postilaatikko, esineen siirto, takin pukeminen jne. Tavoitteena on ratsastaa rata tasaisen siististi ja helpon näköisesti ilman viivytyksiä. Trail hevosen tulee olla elegantti ja vastata helposti apuihin. Mitään roturajoituksia ei ole vaan kaikenrotuiset hevoset ja ponit voivat kilpailla trailissa. Katso video!

Ranch Trail
Ranch trail on tavallista trailia monipuolisempi laji. Siinä pakollisia tehtäviä ovat portin aukaisu ja sulkeminen satulasta käsin, esineen perässä vetäminen sekä tuomarin valinnan mukaan joko esineen lassoaminen selästä käsin (dummy) tai hevosen maahan sitominen (ground tie). Rataan kuuluu 6-8 estettä. Vaihtoehtoisia esteitä voivat esimerkiksi olla vesieste, sadetakki, vapaaehtoinen ground tie, silta jne. Ranch trailissa voivat kilpailla kaikenrotuiset hevoset ja ponit. Katso video!

Western Pleasure
Western pleasure on laji, jossa arvostellaan hevosta, sen muotoa, askellajeja ja herkkyyttä. Tavoitteena on, että hevonen on ratsastajalle kaikin puolin mahdollisimman mukava ratsu. Kaikki ratsukot ovat siinä yhtä aikaa radalla ja ratsastavat eri askellajeissa sekä suorittavat peruutuksen. Hevosen on oltava herkkä ja vastattava helposti apuihin. Voittaja on se, jonka hevosella tuomari mieluiten haluaisi ratsastaa. Virtuaalimaailmassa luokka ratkaistaan yleensä arvonnalla. Pleasureen voivat osallistua kaikenrotuiset hevoset ja ponit. Katso video!

 

★ Aikaratsastuslajit


Barrel Racing -kartta © Minni (lähteet 1 & 2)

Barrel Racing
Barrel racing on aikaratsastusluokka, jossa periaatteena on kiertää kolme tynnyriä apilanmuotoisella radalla mahdollisimman nopeasti, tietenkin kaatamatta tynnyreitä. Luokassa ratsastetaan kaksi lähtöä ja aika ratkaisee sijoituksen. Virtuaalipuolella luokka ratkaistaan arvonnalla, tarinakisoissa voi mainita kahdesta kierroksesta ja nopeimmasta ajasta. Barrel racingiin hyviä rotuja ovat esimerkiksi quarter, paint, appaloosa, arabialainen täysiverinen sekä muut ketterät ja nopeat hevos- ja ponirodut. Katso video!

Pole Bending
Pole bending on aikaratsastusluokka, jossa periaatteena on pujotella serpentiinirataa kuuden tolpan lomitse mahdollisimman nopeasti, kumoamatta tolppia. Luokassa ratsastetaan kaksi lähtöä ja aika ratkaisee sijoituksen. Pole bendingiin hyviä rotuja ovat esimerkiksi quarter, paint, appaloosa, arabialainen täysiverinen sekä muut ketterät ja nopeat hevos- ja ponirodut. Katso video!

Keyhole Race
Keyhole race on aikaratsastusluokka, jossa ratsastetaan annettu tehtävä ohjeiden mukaisesti ja mahdollisimman nopeasti. Radalla tulee myös pysähdys ja äkkinäisiä käännöksiä. Keyhole raceen hyviä rotuja ovat barrel racingin ja pole bendingin tavoin esimerkiksi quarter, paint, appaloosa ja arabialainen täysiverinen sekä muut ketterät ja nopeat hevos- ja ponirodut. Katso video!

 

★ Maastakäsiteltävät lajit

Halter
Halter ei ole ratsastusluokka vaan siinä esitetään hevonen maasta käsin. Halter vastaa eniten perinteisiä näyttelyitä, joissa arvostellaan hevosen liikkeitä ja rakennetta. Mikäli luokkaa ei ole rajattu sen kummemmin, saa halter-luokkiin osallistua kaikenrotuiset hevoset ja ponit. Halter-luokan voi halutessaan ratkaista näyttelyiden tavoin tuomaroimalla hevosen rakenteen. Katso video!

Halter Showmanship
Halter Showmanship on lähes vastakohta tavalliselle halterille, sillä siinä hevosen rakenne ei ole arvostelukohteena. Halter showmanshipissä arvostellaan enemmän itse esittäjää, hänen taitoaan esittää ja hallita hevonen maasta käsin. Hevosen tulee luokassa olla hyvin hoidettu ja hyväkäytöksinen. Esittäjän täytyy luokkaa varten pukeutua siististi ja asianmukaisesti. Halter showmanship-luokkiin voi osallistua minkä rotuinen hevonen tai poni tahansa. Katso video!

Trail-In-Hand (UUSI!)
Yksilösuoritus. Avoinna vähintään 1-vuotiaille hevosille ja poneille. Varustuksena toimii ainoastaan riimu ja naru. Riimun ja narun saa itse päättää, mutta ihanteellisimmat vaihtoehdot ovat joko halter-riimu ketjunarulla tai naruriimu. Tarkoituksena on suorittaa viiden (5) esteen trail-rata taluttaen hevosta. Esteet ovat samoja kuin ratsain suoritetuilla trail-radoilla ilman laukkatehtäviä. Hevosen tulee suorittaa tehtävät rennosti, turhia hidastelematta ja olla taluttajaa kohtaan kuuliainen. Suorituspisteitä vähentävät esimerkiksi hevosen ohjaaminen sitä koskettamalla, esteen virheellinen suorittaminen tai hevosen kieltäytyminen. Luokan tarkoituksena on erityisesti tutustuttaa nuoria ja lajissa uusia hevosia trailin esteisiin ja tehtäviin.

★ Karjankäsittelylajit

Cutting
Cutting on karjankäsittelylaji, jossa hevosen on itsenäisesti pidettävä ratsastajan valitsema nauta laumasta erillään mahdollisimman pitkään. Ratsastaja siis käytännössä vain istuu selässä löysin ohjin, ja hevonen estää nautaa palaamasta takaisin laumaan. Quarterhevonen on tyypillisin ja sopivin rotu cuttingiin, sillä niillä karjavaisto tulee luonnostaan. Toki muidenkin rotujen edustajat saavat luokkaan osallistua, mutta karjahevosrodut ovat siihen pätevimpiä. Katso video!

Reined Cow Horse
Reined cow horse, tunnettu myös nimellä working cow horse, on kilpailulaji, jossa yhdistellään reiningiä ja cuttingia. Luokassa ratsukko suorittaa yhteensä kolme erilaista työosuutta. Ensimmäisessä esitetään reining-liikkeitä (liukupysähdyksiä, spinejä, peruutuksia, nopeita käännöksiä ym.). Toisessa osassa ratsukon tehtävänä on pitää areenalle laskettua vasikkaa areenan toisessa reunassa mahdollisimman kauan (boxing). Kolmannessa osassa ratsukon tulee saada vasikka keskelle kenttää ja pitää se pois areenan reunoista (circling). Suorituksessa arvostellaan aikaa, hevosen ja ratsastajan yhteistyötä sekä karjanajokykyä. Katso video!

Calf Roping
Calf roping, tunnettu myös nimellä tie-down roping, on rodeolaji, jossa ratsukon tehtävänä on lassota areenalle vapautettu vasikka ja sitoa sen jalat mahdollisimman nopeasti. Ratsastaja siis hyppää alas ratsunsa selästä, juoksee vasikan luo ja sitoo maassa sen etu- ja takajalan yhteen. Nopeiten tehtävästä suoriutunut ratsukko voittaa. Vasikka ei vahingoitu tehtävässä vaikka tehtävä saattaakin näyttää rajulta. Katso video!

Breakaway Roping
Breakaway roping on eräänlainen muunnos calf ropingista. Breakaway ropingissa vasikka lassotaan samalla tavoin kuin calf ropingissa, mutta se päästetään heti lassoamisen jälkeen irti eikä sen jalkoja sidota. Lassoamisen jälkeen ratsukon tulee pysähtyä, jolloin ajanotto loppuu. Aika ratkaisee, eli nopein suoritus voittaa. Katso video!

VIRTUAALINEN LÄNNENRATSASTUSJAOS