Lännenratsastus

Lännenratsastus (englanniksi western riding) on Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva ratsastustapa ja kilpalaji. Lähtökohtana lännenratsastuksessa olivat karjapaimenten eli cowboyiden tarpeet työskennellessään karjan kanssa; heidän tuli ensisijaisesti voida keskittyä  karjaan ja käyttää työssään lassoa, joten ratsastuksen tuli tapahtua yhdellä kädellä ja hevosen tuli olla hallittavissa pitkälti istunnalla.

Kilpailtavat lännenratsastuksen alalajit juontavat juurensa karjatilojen päivittäisistä askareista. Useilla amerikkalaisilla karjatiloilla työskennellään edelleen ratsain.

Lännenhevonen koulutetaan kulkemaan matalassa muodossa, jolloin ratsastajalla on parempi näkyvyys eteensä. Hevosen ohjailu tapahtuu lähinnä istunnalla ja pohkeilla, ja ohjien käyttöä käytetään lähinnä hevosen kaulan ohjaukseen. Kaulaohjauksessa hevonen väistää kaulaansa koskettavaa ohjaa. Ohjat pidetään muussa tapauksessa pääosin löysinä.

Käyntiä kutsutaan walkiksijog on rauhallinen ja hidas ravi, ja lope on lyhyttä työskentelylaukkaa. Jogissa ei kevennetä. Rollback tarkoittaa takaosakäännöstä, joka tehdään vauhdista sisäjalan ympäri muuttaen suuntaa. Spin on täyden 360° asteen vauhdikas takaosakäännös, jota esitetään usein useampia kierroksia kerrallaan. Sliding stop on kovasta vauhdista tehtävä äkillinen liukupysähdys. Sidepass on pohkeenväistön kaltainen sivuttaisliike, jota usein tehdään esimerkiksi puomin päällä. Sidepassissa etujalat ottavat ristiaskelia ja takajalat astuvat aina toisen takajalan viereen.

Millaisella hevosella voi harrastaa lännenratsastusta? 

Lännenratsastus sopii kaikille hevosille rotuun katsomatta, vaikka suosituimmat lännenratsastuksessa käytettävät rodut ovatkin quarterhevonen, paint ja appaloosa. Lännenratsastukseen on kuitenkin mahdollista kouluttaa rodun kuin rodun edustaja. Lajiin käytettävän hevosen odotetaan olevan herkkä, helposti hallittava sekä nopea pysähtymään ja räjähtämään täyteen vauhtiinsa.

Lännenratsastuksessa parhaiten pärjäävät voimakkaat, nopeat ja ketterät hevoset. Karjankäsittelyssä tavanomaisesti käytettävillä roduilla on usein myös taipumusta luontaiseen karjavaistoon, joka helpottaa työskentelyä.

Varusteet

Lännenratsastuksen tunnistettavin varuste on varmasti lännensatula. Se on painava ja jakaa painon tasaisesti hevosen selälle. Lännensatulassa on korkea nuppi, joka on tarkoitettu lasson kiinnitystä varten. Satulassa on myös leveät ja tukevat jalustimet, joissa jalkapohjaa on tarkoitus pitää syvemmällä jalustimessa kuin eurooppalaistyyppisissä satuloissa. Jalustinhihnat ovat leveät ja ne on suunniteltu suojaamaan ratsastajaa hevosen hieltä. Satulan istuinosa on iso ja siinä on hyvä istua pitkiä aikoja. Satulahuovat ovat paksuja ja niillä on mahdollista korjata tilannetta, jossa satula ei ole hevoselle täysin sopiva.

Tyypillisissä lännenratsastuksessa käytettävissä suitsissa ei ole turpahihnaa ja joissain suitsissa myös leukahihna puuttuu kokonaan. Myös niskahihna saattaa kulkea ainoastaan toisen korvan ympäri. Kuolaimina käytetään yleisesti kankikuolaimen tyyppistä, ohutta ja ruostumatonta kuolainta. Myös kuolaimettomia suitsia käytetään, esimerkiksi hevosen nenäpiin kautta vaikuttavia hackamore-suitsia.

Ratsastajan varustukseen kuuluvat perinteisesti ainakin farkut, cowboybuutsit, kaulauspaita ja stetsoni. Myös chapseja ja liivejä näkee ratsastajilla. Etenkin kilpailuissa pukeutuminen on hyvin värikästä, näyttävää ja koristeellista. Ratsastaessa käytetään lännenratsastukseen suunniteltuja rullapäisiä kannuksia, jotka rajusta ulkonäöstään huolimatta eivät ole haitalliset hevosille oikein käytettynä. Perinteisiin ei kuulu ratsastuskypärän käyttö edes vauhdikkaammissa alalajeissa.

Lännenratsastukset luokat

Lännenratsastuksessa kilpaillaan ratsastus-, aikaratsastus-, maastakäsittely- sekä karjankäsittelylajeissa. Lajien nimet ovat pitkälti englanninkielisiä. Lue Lajit-sivulta lisää, mitä nämä luokat ovat ja mitä hevoselta vaaditaan missäkin luokassa.

Virtuaalinen lännenratsastus

Virtuaalinen lännenratsastus on kokenut monia muutoksia sen olemassaolon aikana. Aluksi mukana olivat vain suosituimmat ja tunnetuimmat lännenratsastuksen luokat. Jossain vaiheessa luokkia tasotettiin helposta vaativaan, mutta tästä on luovuttu. Kaikki luokat ovat siis avoimia niin aloittelevalle ratsastajalle, kuin lajissa jo pitkään kisanneelle.

Oman hevosen kanssa voi painottua johonkin tiettyyn lännenratsastuksen alalajiin tai voi kilpailla hevosen kanssa kaikissa lajeissa, jolloin hevosta kutsutaan ”all-rounderiksi”.

VIRTUAALINEN LÄNNENRATSASTUSJAOS