Power Jumpista usein kysyttyjä kysymyksiä ja selventäviä vastauksia on koottuna tälle sivulle.
-
- Niin miten Power Jump siis toimii?
Power Jump on virtuaalinen ERJ:n (Virtuaalinen Esteratsastusjaos) alainen rataesteratsastuskilpailu. Se poikkeaa tavallisista virtuaaliestekisoista siinä, että se järjestetään vain kerran joka vuosi, siihen kuuluu muutamia erikoissääntöjä, sekä on vahvasti tarinallinen kuviteltu tapahtuma, johon samat hahmot ottavat usein uusien tulokkaiden lisäksi osaa monena tai joka vuonna. Koko tapahtuma on itsessään pitkä prosessi, joka toteutetaan yhteistyössä usean vapaaehtoisen harrastajan kesken, joita ovat PJ:n päävastuuhenkilön lisäksi kulloinenkin järjestyspaikka (virtuaalitalli, jolla kisat pidetään), tuomarit (arpojat ja tuotosarvioijat), palkinto- ja estesponsorit sekä mahdolliset muut. Valmistelu kisoja varten aloitetaan aina hyvissä ajoin yleensä vuoden alussa, keväällä käydään pienemmät välikilpailut kvaalikisojen muodossa ja itse Power Jump sijoittuu aina loppukesään. Projektiin kuuluu kutsujen teko, tiedottaminen ja mainostus, materiaalin kasaaminen, rekrytointi, tuomarointi ja tuomareiden ohjeistus sekä PJ:n virallisten sivujen päivittäminen. Päävastaava toimii CEO:n roolissa, jakaa tehtävät eri tekijöille ja katsoo, että kaikki saadaan kasaan ajallaan ja, että kilpailut rullaavat kuten kuuluu. Hän ottaa myös tarvittaessa vastuun tehtävistä, joille ei löydy ulkopuolista tekijää. - Haluaisin pitää Power Jumpit omalla tallillani. Miten se onnistuu?
Power Jump järjestetään aina, jos mahdollista, edellisvuoden voittajaratsukon kotitallilla. Mikäli kyseinen talli ei kuitenkaan ole sopiva suurkisoihin tai voittaja ei muutoin ole halukas tähän, järjestämme avoimen kisapaikkahaun. Haussa on usein kriteerejä sopivalle virtuaalitallille, muun muassa koon ja puitteiden osalta, toisinaan myös haussa on tietty maa. Jos onni ei potkaise pääkisojen osalta, aina voi tarjoutua pitämään kvaalikilpailut omalla tallillaan. Näihin avataan myös aina oma hakunsa yleensä vuoden alussa, sillä kvaalikisat käydään keväällä. Power Jumpia ei voi järjestää omin päin, vaan tapahtuman järjestysoikeudet kuuluvat yksinomaan PJ:n päävastaavalle. - Mitä kerroin käytännössä tarkoittaa arvoluokassa?
Kerroin kertoo, kuinka monta ns. “arpaa”, arvontakertaa, ratsukolla on. Jos kerroin on esim. x3, laitetaan ratsukon nimi kolmesti tulosarvontaan, kun taas vain yhden kertoimen ratsukot ovat siellä “normaaliin tapaan” kertaalleen. Mitä isompi kerroin, sitä parempi mahdollisuus sijoittua. - Kasaantuvatko kertoimet?
Eivät. Jos ratsukolla on oikeus useampaan kertoimeen, niistä isoin on se, jolla arvontaan mennään. - Jos osallistuu erikoisluokkaan niin pääsee automaattisesti arvoluokkaan riippumatta tuloksesta?
Kyllä. Erikois- eli tuotosluokasta pääsevät aina kaikki arvoluokkaan. - Tuleeko erikoisluokkaan joku erillinen tehtävänanto lähempänä tapahtumaa?
Tehtävänanto on aina sama: vapaalla tavalla tehty tuotos (piirros, teksti, roolipelikin esimerkiksi), joka liittyy meneillään oleviin Power Jumpin kilpailuihin ja mielellään itse kisasuoritukseen. Vuodesta 2022 lähtien tuotoksille annetaan kilpailuiden teeman mukainen bonustehtävä, jonka huomioon ottaminen tuotoksessa antaa lisäpisteitä. - Mitä ovat PJ-valmennukset?
Mikä tahansa (mieluiten) rataestevalmennus, jossa treenataan Power Jumpia varten sillä hevosella, jolla kisoihin aiotaan osallistua. Kuka tahansa voi sellaisen järjestää, niistä voi kirjoittaa myös itse vaikka kuvitteellista valmentajaa apuna käyttäen. Valmennustekstistä on löydyttävä hakusanana Power Jump – joko otsikosta tai sisällytettynä tekstiin itsessään. - Rankingiin laskettavat “muut tarinalliset estekilpailut” tarkoittavat tuotosluokkia?
Kaikki estekisat, joista on tehty tuotos – vaikka kyseessä ei itsessään olisi tuotoskilpailu – käyvät. Myös villit, vaikka Power Jump on ERJ:n alainen. Tarinakisoista hyväksytään kaikki tehtävänannon mukaiset tuotokset. Tavallisista kisoista, joista ratsastaja on tehnyt vapaan tuotoksen, tulisi tuotoksen liittyä selkeästi kilpailuihin. Esimerkiksi valmistelevia valmennuksia ei hyväksytä kuin Power Jumpiin liittyvissä tarinoissa. - Miltä ajalta pisteitä voi rankingissa saada? Miten vanhoja juttuja voi ilmoittaa?
Takarajaa ajallisesti ei ole eli rankingiin voi ilmoittaa vuosienkin takaisia tuotoksia ja PJ-kisoja, kunhan ne liittyvät rankingissa olevaan hahmoon ja tämä käy tuotoksista ilmi. - Olen ilmoittautunut PJ-kisoihin aiempina vuosina nimimerkilläni enkä hahmoni nimellä. Enkö saa siitä pisteitä?
Mikäli perustelet, että kuvitteellisesti kisoissa on ratsastanut rankingissa oleva hahmosi, voidaan tässäkin tapauksessa pisteet hyväksyä. Tämä on ilmoittajan omantunnon varassa. Et voi kuitenkaan anoa pisteitä useammalle eri hahmolle samasta sijoituksesta, joten pidä huoli, että tiedät kuka hahmoistasi on kisannut milloinkin. - Mitä voimavalmennuksen järjestäjän pitää tehdä, jotta saa lisäarvan? Tarvitseeko osallistujille kirjoittaa kommentteja vai koskeeko sanamäärä vain osallistujia? Käykö vapaamuotoinen tarina, jossa käsitellään valmennusta ja valmennettavia valmentajan näkökulmasta? Ja kunhan VRL-tunnus täsmää, ei ratsastajan (hahmon) tarvitse olla valmentaja?
Jos haluaa valmentajana itselleen arvan, valmennuksen on oltava vähintään 500 sanaa (eli kyllä: kommentti osallistuville ratsukoille). Sanamäärä, päivämäärä (vuosi), valmentajan VRL-tunnus sekä maininta Power Jumpista tulee olla valmennuksen yhteydessä merkittynä. Valmentajan VRL-tunnuksen tulee olla sama, kuin ratsastajan, jolle arpaa kisoissa hakee. Muutoin PJ-voimavalkka toimii kuten mikä tahansa estevalmennus. Pääasia on, että valmennus on tehty toiselle (tai useammalle) muulle virtuaaliharrastajalle. Pelkästään itselle kirjoitetut valmennukset eivät kelpaa lisäarvoiksi (koska PJ-valmennusten tarkoituksena on samalla kannustaa tekemään hyvää toisille). Toki oma hahmo voi olla valmennuksessa mukana ratsastajana muiden lisänä. Valmentaja voi olla kuka tahansa keksittykin EVM-hahmo, sen vuoksi VRL-tunnuksesta katsotaan arpaoikeus (eli kuka IRL-harrastaja tekstin on kirjoittanut). Valmennusta ei siis tarvitse tarinallisesti pitää juuri se oma PJ-ratsastaja! - Saako PJ-karsintakvaalikisoista tehdyistä tuotoksista mitään lisäpisteitä itse varsinaiseen arvokilpailuun?
Ei tällä hetkellä. Asiaa voidaan myöhemmin katsoa uudelleen tulevia vuosia ajatellen ja ottaa harkintaan, jos sellainen mahdollisuus saa kannatusta. - Haluan menestyä erikoisluokassa. Millainen tuotoksen tulisi olla, jotta sillä pärjää?
Täysin vedenpitävää formulaa voittajatyön varalle ei ole, mutta aika toimivat ohjenuorat kylläkin, joita seuraamalla ei varmasti jää ainakaan ensimmäiseen kategoriaan! Tärkeintä on miettiä, kuinka Power Jumpin saa mahdollisimman selkeästi työhön näkyville (se saa olla jopa alleviivaavaa ja katsotaan eduksi). Power Jump voi suoraan lukea työssä (kuvissa banderollissa, esteessä, uutisselosteessa, mainoksessa jne.; teksteissä helposti esimerkiksi otsikossa tai tarinan lomaan mainittuna). Samoin kuvatöissä voi hyödyntää Power Jumpin virallista logoa. Lisäksi olisi hyvä tuoda esille se, että kyseessä on juuri sen vuoden kilpailu. Se onnistuu esimerkiksi perehtymällä kisapaikkaan ja sen miljööseen ja toteuttamalla piirrostyön taustan tämän tiedon mukaisesti. Annettujen esteiden käyttö on varma keino, ja esimerkiksi kisan omien teemavärien hyödyntäminen toimii. Taustalle voi laittaa kyseisen maan lipun, ja banderolliin tai tilastotauluun suoraan oikean vuosiluvun näkyviin. Tekstituotoksilla on helpompaa, sillä otsikon lisäksi voi ilmoittaa suoraan oikean tapahtumapäivämäärän – mutta ajankohtaa ja paikkaa on hyvä ehevöittää myös tarinan sisällä. Voit tuoda kaivattua eloa ja samalla tunnistettavuutta ja yhteisöllisyyttä työhösi mainitsemalla tai vilauttelemalla muita osallistuvia ratsukoita. Näillä aineksilla pääsee jo pitkälle, mutta viidenteen tähtikategoriaan ja voittoon vaaditaan kuitenkin vielä sitä jotakin; työn tulisi olla myös mieleenpainuva tai tarpeeksi erilainen, jotta se erottuisi joukosta ja saisi tuomareissa aikaiseksi WOW-efektin. Aina tämä ei välttämättä tarkoita, että työn pitäisi olla monimutkikas tai ammattimainen – joskus vain omaperäinen ja luova idea ja toteutus voi jättää erittäin myönteisen vaikutuksen. Voit esimerkiksi käyttää avuksi annettua teema-aihetta ja lähteä sen avulla pohtimaan, kuinka voisit omaperäisesti tuoda sen työssäsi esille. Jos tuotos herättää (myönteisiä) tunteita ja ajatuksia, se on aina hyvä asia. Loppujen lopuksi jokainen työ on hieno omalla tavallaan, ja tärkeintä on inspiroitua tapahtumasta ja nauttia siihen osallistumisesta!
- Niin miten Power Jump siis toimii?