Wonderboy I

VH19-012-0030

kwpn, ori
syntynyt 04.11.2018
koulupainotteinen
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikko (Ee/Aa), 163cm
8v 18.02.2019
ko Grand Prix
kasvattanut Zonjiet Stud


Päiväkirja

Marraskuu 2018
Wonderboy on hevonen, jolla on uskomaton menneisyys josta myös juontaa orin nimi. Kukapa olisi arvannut että pieni hevonen saisi osakseen niin paljon epäonnea kuin Wonderboy. Astuttaessamme Sapphiren mielessämme ei todellakaan käynyt se mitä kaksikon kohdalle osui. Sapphiren tiineys eteni oikein hyvällä mallilla ja vaikka tamma oli luonteeltaan hätäpöksy kuten emänsä niin tamma tuntui ottavan roolinsa varsin hyvin. Kyseessä oli Sapphiren ensimmäinen tiineys ja tietysti meitä jännitti miten Sapphire suhtautuisi uuteen siitostamman rooliinsa.

Sapphiren synnytys käynnistyi täysin ajallaan eräänä sateisena iltanpäivänä. Namibiassa satoi hyvin harvoin, joten yleensä pidimme sadetta jonkinlaisena epäonnenmerkkinä. Aina kun Namibiassa oli satanut, oli myös aina epäonni kaatunut puolellemme. Enteilimme pahaa, mutta Sapphiren synnytys vaikutti etenevän hyvin ja hetken jo ehdimme huokaista helpotuksesta. Pian huomasimme että Sapphire tarvitsi apua, varsa olisi vedettävä ulos sillä tamman ponnisteluista huolimatta mitään ei tapahtunut. Lopulta huomasimme että varsa oli mennyt takaperin asentoon, joten varsa olisi vedettävä ulos. Lopulta saimmekin vedettyä ruunikon orivarsan ylös. Huomasimme orivarsassa jotain outoa, orivarsa oli hyvin pienikokoinen joten jouduimme lopulta kutsumaan eläinlääkärin paikalle. Emme sanoneet ääneen sitä mitä epäilimme ja lopulta eläinlääkärin antaessa tuomionsa varsasta tuntui kuin maani olisi vedetty jalkojen alta. Orivarsa oli epäkypsä huolimatta siitä että oli syntynyt täysin ajallaan. Emme voineet tehdä muuta kuin viedä varsa klinikalle teholle. Emme edes tienneet selviäisikö varsa.

Seuraavat päivät tuntuivat menevän kuin horroksessa, odotimme uutisia klinikalta mutta tallin arki oli pakko hoitaa. Pikkuvarsan kohtalo oli kuin jättimäinen varjo tilan yllä. Niinä päivinä ei Zonjietissa liioin hymyilty tai vitsailtu sillä kukin kantoi huolta varsasta. Sapphire oli onneksi toipunut hyvin tiineydestä, vaikka tuntui olevan hyvin hämmillään kun ei ollut varsaa vierellään. Vietin pitkiä aikoja Sapphiren luona ja jokin tammassa tuntui hyvin lohdulliselta.

Kaksi viikkoa myöhemmin saimme soiton eläinlääkäriltä että voisimme hakea pikkuvarsan kotiin. Pikkuvarsan hengitysvaikeudet olivat helpottaneet ja orivarsa oli myös sen kahden viikon aikana saanyt hyvin painoa itselleen. Toki pikkuvarsa oli vielä hyvin pienikokoinen muihin ikäisiinsä nähden, mutta selviytymismahdollisuudet olisivat hyvät. Vaikka orivarsa oli saanut huonot kortit elämään, oli pikkuvarsa hämmästyttävän eloisa joka rakasti olla paijattavana suhtautuen uusiin asioihin innolla. Emme olleet ehtineet edes nimetä orivarsaa ja lopulta olimme Jasperin kanssa samaa mieltä että orivarsasta tulisi ehdottomasti Wonderboy, joka kuvailisi pikkuvarsan koettelemuksia.

Wonder kasvoi hyvin hitaasti ja jouduimme ottamaan rauhallisesti varsan kanssa keskittyen ainoastaan pikkuvarsan selviämiseen. Orin ratsukoulutusta jouduttiin lykkäämään vuodella, sillä Wonder tarvitsi vielä selvästi aikaa kasvaakseen, mutta olimme totuttaneet orivarsan jo kärryjen eteen. Wonder nautti suunnattomasti kärryajeluista ja työskenteli aina yhtä innostuneesti ja motivoituneesti. Orin täyttäessä neljä aloitimme Wonderin ratsukoulutuksen hiljalleen täysin orin itsensä ehdoilla. Wonderilla olisi epäilemättä potentiaalia kouluradoille, mutta emme uskaltaneet haaveilla mistään ennen kuin olisimme varmoja että ori todella pärjäisi ratsuna. Wonder oli hyvin nopea oppimaan ja Wonderilla oli aina yhtä positiivinen asenne oli ihan mistä tahansa kyse. Ratsukoulutus eteni hienosti ja Wonder jaksoi aina yllättää, vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa mitään orin tulevaisuudesta, mutta se kyllä selviäisi sitten aikanaan.