Rotuesittely: Colorado ranger

IRL colorado ranger on ennemmin appaloosan verilinja, kuin rotu. Kaikki IRL colorado ranger kantakirjaan hyväksyttävät hevoset polveutuvat kahdesta appaloosaorista, Patchesista ja Maxista. Usein rodun edustajat on kaksoisrekisteröity myös appaloosien kantakirjaan. Rodun kasvatus ei ole Yhdysvaltojen ulkopuolella saanut suosiota, eikä Yhdysvalloissakaan rotu ole valtavirrassa tunnettu, kasvattajia kuitenkin löytyy jonkin verran.

Appaloosan lisäksi rodun jalostukseen oikeassa maailmassa on luvallista käyttää ainakin quartereita, englantilaisia ja arabialaisia täysiverisiä sekä ara-appaloosia. Ponit, paintit ja kylmäveriset on erikseen kielletty, ja rotuyhdistyksen sivuilla jääkin muutama asia hieman epäselväksi. Ei ole täyttä varmuutta, voidaanko muita polveutumisvaatimukset täyttäviä hevosia (esimerkiksi anglo-arabit) käyttää jalostukseen ja onko muu kuin tiikerinkirjavuus sallittua. Rotuyhdistys ilmoittaa, ettei värejä rajoiteta, mutta paintit on ilman kummempaa syytä erikseen kielletty jalostuksessa. Virtuaalimaailman puolella olemme eläneet tämän suhteen melko vapaasti ja virtuaalirangereita löytyykin melkein jokaisessa kuviteltavassa värissä. Tiikerinkirjavuuden eri muodot ovat rangereilla (kuten appaloosilla) yleisin ja toivotuin väri.

Kuten värin, myöskään koon suhteen virallisia tiukkoja rajoja ei ole määritelty. Säkäkorkeus IRL vaihtelee suunnilleen 144-163 senttimetrin välillä, mediaanin pyöriessä 152 paikkeilla. Värin ja säkäkorkeuden lisäksi myös rakenne vaihtelee risteytysjalkostuksen seurauksena melkoisesti, vaikka yhteisiä jalostustavoitteita onkin (sopusuhtainen pää, tiivis runko, vahva takaosa, kova kavioaines sekä hyväasentoiset ja terveet jalat).

Vaihtelevuutensa ansiosta colorado ranger on mukava rotu virtuaalimaailmaan. Mahdollinen väriskaala oikeilla risteytyksillä kattaa melkein kaikki mahdolliset hevosen värit, kokoskaalasta saa valittua omaan käyttöön juuri sopivan yksilön ja sopivalla jalostuksella rotu sopii myös useimpiin lajeihin ainakin harrastehevosena, jos ei ihan huipputasolla.

Jutun kirjoitti © Avery-Stables, kuvassa Orange Wood’s Chocolate Moon © Heather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *