Kisaselostus 2022

”Ja tervetuloa seuraamaan live-lähetystä suoraan täältä upean North Penninesin laitamilta, Cloudfieldistä, missä on tänä viikonloppuna hypätty kuudennettoista Power Jumpin rataesteratsastuksen mestaruuskilpailut! Sää on ollut, kuten englantilaisittain on tapana sanoa: ’Sitä ja tätä, mutta enimmäkseen vettä.’ Välillä on ollut mukavia poutahetkiä, mutta nyt näyttää siltä, että arvoluokan aivan kohta alkaessa ripsii jälleen hiukan sadetta.
Minä olen Marco Farfield, ja kanssani tänään täällä selostamossa on Jennifer MacBytes –”

”Hyvää iltapäivää kaikille sinne kotikatsomoon!”

”Meillä on ollut täällä hieno päivä huolimatta aamupäivän rankasta, mutta nopeasta sadekuurosta. Eilen hypättiin kaikkien luokkien, myös kutsuvierasluokkien perusradat ja tänään ovat uusinnat sekä arvoluokkaan menijät selvillä. Sadankahdenkymmenen sentin aloittavaa ensimmäistä PJ-kierrosta tuolla kentällä parhaillaan kootaan, ja ensimmäinen lähtevä ratsukko viikonlopun viimeiselle radalle on suomalainen Oona Aure hevosella Rosegarden’s Dracaena.”

”Kyseessähän on suomalainen ratsuponi. Ponien oma PPJ-mestaruus on järjestetty Power Jumpin yhteydessä vain kerran aikaisemmin vuonna 2015, jolloin tittelin voitti saksalainen ratsuponi Pumpkin Pookah.”

”Totta. Ratsuponeilla on siis ennenkin näissä kilpailuissa pärjätty, vaikka epätavallisempaa se onkin. No niin, näyttää siltä, että rata alkaa olla valmiina ja ratsukko pääsee pian lähtemään… Kyllä vain, tuomari antaa lähtömerkin –”

”Todella miellyttävä laukka tällä ponilla.”

”Vauhdikas ainakin. Katso miten kiitää kakkosesteelle!”

”Tämän vuoden arvoluokkarataan kuuluu viisitoista estettä, jos sarjojen yksittäisetkin lasketaan. Mikään poikkeavan hankala tämän vuoden arvorata ei ole, mutta katsotaan mitä mieltä ratsukot siitä ovat ja saadaanko paljon pudotuksia vai hienoja nollasuorituksia. Tähän mennessä näyttää hyvältä, ei vielä ainuttakaan pudotusta Aurella ja Rosegarden’s Dracaenalla…”

”Ops, ops, ops… siinä oli jotain kommunikointihäikkää ratsastajan ja ratsukon välillä, mutta ihme kyllä puomi pysyi kannattamilla!”

”Niin oli. Olin tosiaan vielä sanomassa, että kutsuvierasluokat olivat tänä vuonna huomattavasti vaativammat tiukkoine linjoineen ja kurveineen. Tämä rata on vähän napakampi, mutta tieystävällisempi.”

”Ja radan upein ilmestys on Wings-kolmoissarja, joka on aseteltu näyttävästi juuri katsomon eteen –”

”Totta.”

”Ja – uuuumpfgh, vielä pitkä loppulaukka viimeiselle esteelle… kyllä! Kyllä vain!”

”67.178 sekuntia, Oona Aure ja Rosegarden’s Dracaena! Nolla virhepistettä!”

”Päästiin heti korkkaamaan sunnuntain viimeinen luokka puhtaasti.”

”Radathan on suunnitellut ratamestari Charles Pen, joka on ollut ennenkin mukana luomassa Power Jumpin luokkaratoja.”

”Seuraavana radalle lähtee saman maan edustaja Aava Heljänne, Malibu ox. Arabialaiset täysiveriset eivät ole kaikista yleisin näky tällä tasolla kilpailtaessa, mutta kuten jo ratsuponien kohdalla tuli todettua, ei pidä koskaan sanoa ’ei koskaan.’ Aivan ensimmäiset koskaan järjestyt Power Jump -suurkilpailut vuonna 2006 itse asiassa voitti samannäköinen arabiori Pluto ox.”

”Niinpä niin, aikookohan Malibu ox seurata edeltäjänsä esimerkkiä tänään täällä? PJ-arvoluokastahan ei ole uusintaa, vaan nyt saatu tulos on lopullinen tulos ja määrittää virallisen sijoituksen.”

”Ainakin hyvältä näyttää, tähän asti virheetön rata!”

”Pystyykö pitämään loppuun asti… kyllä siltä näyttää….”

”Kyllä pitää! Maalissa nolla virhepistettä, ajalla 65.041 sekuntia!”

”Ja nyt radalle lähtee allekirjoittaneen suosikki…”

”Niin, Jennifer on kova Kristiansen-fani. Estepiireissä hänet tunnetaan ’tirehtöörinä’, sillä jos jollain on erikoisen näköisiä hevosia allaan, niin juuri Kristiansenilla.”

”Eli radalla juuri nyt, Icarus Kristiansen – Jazzdemon Lumos.”

”Katsokaa nyt tuotakin hevosta. Miten tuon värisiä edes voi olla olemassa? Onko siihen sekoitettu seepraa?”

”No, oletpa taas vitsikäs, Marco. Kristiansen on varma näky joka vuosi Power Jumpissa, ja myös yksi ennakkosuosikeista. Hänellä on jo PJ-mestaruus vuodelta 2016, sekä useita merkittäviä muita voittoja ja sijoituksia.”

”Aivan, Kristiansen on ollut aika dominoiva aivan viime vuosiin saakka PJ-radoilla, mutta on saanut uuden kovan haastajan venäläisestä Karevaarasta. Vähän miesdiivanakin hevospiireissä tunnettu –”

”’Miesdiivana?’”

”– Kristiansen on kyllä ehdottomasti Norjan kirkkaimpia esteratsastustähtiä.”

”Jazzdemon on kuin raketti! Viimeinen kiri viimeiselle esteelle, ei vielä yhtäkään pudotusta –!”

”Hieno aika Kristiansenilta: 62.267 sekuntia ja menee tällä hetkellä luokan johtopaikalle!”

”Nyt tuleekin sitten vähän eteläisempää vahvistusta, kun seuraavaksi radalle lähtee saksalainen Lea Gren hevosellaan Lampiègne NBD Z.”

”Gren on 54-vuotias kokenut ja mallikas esteratsastaja, jonka uran nousukiito on alkanut Ruotsista. Niin hänen miehensä, Magnus, kuin poikansa Mikael, ovat myös tuttu näky kilparadoilla. Lean alla on lupaava nuori 5-vuotias zangersheidetamma, joka on menestynyt nuorten estevarsojen laatuarvioinneissa. Sen isä on Limonét Z ja emänisä Caillois Z.”

”Tasaisen varmaa suoritusta. Olemme nähneet jo kolme puhdasta rataa, joten jos tätä menoa jatkuu, arvoluokan palkinnoista kamppaillaan sekunneilla.”

”Turhaa hoppua Gren ei näytä pitävän, saa nähdä jääkö tosiaan sekunninosista kiinni, jos muutoin tulee puhdas rata…”

”Nyt vähän pohkeita, kello tikittää…!”

”Ehtii, kuin ehtiikin! Juuri ja juuri vähimmäisajan puitteissa 69.874 sekuntia, nolla virhepistettä!”

”Sitten on vuorossa viime hetken ilmoittautuja, Henrika Stenholm – M.B. Pegasus. Hevonen on vuoden 2021 Power Jumpin järjestyspaikan – anteeksi, siis vuoden 2020 järjestyspaikan, Mandelbackenin, sekä 2019 vuoden PJ-mestari Milja Malmilan kasvatti.”

”Tosiaan, Mandelbackenin hevoset ovat kovaa huutoa ja kehuttuja, erittäin laadukkaita hevosia, joista ammattilaiset ovat valmiita maksamaan sievoisia summia.”

”Ratsastajana alunperin ollut Viola joutui valitettavasti peruuttamaan oman osallistumisensa tapaturman vuoksi ja hänen paikalleen tuli Stenholm, jolla ei käsittääkseni ole aikaisempaa kokemusta tältä tasolta.”

”Ei. On siis mielenkiintoista nähdä, kuinka tämän vähän yllättävän ratsukon käy. Stenholm joutuu ikään kuin kylmiltään suoraan asiaan.”

”Kuten katsojat varmaan tietävätkin, tämä on ensimmäinen vuosi, kun Power Jumpissa toteutetaan jonkinlaista teemaa. Tämän vuoden teema on kaikki taivaallinen, kuten on voinut havaita estesuunnittelusta, koristelusta ja banderolleista…”

”Tarkoitatko nyt sanoa, että kun radalla on pegasos, niin voitto on varmaa?”

”Kunhan annan katsojille yleistietoa. Oi voi!”

”No, siinä meni se voitto tippuen taivaalta kuin kivi!”

”Ikävä pudotus kolmoissarjaesteeltä…”

”Ironista, lentävältä hevoselta tuli pudotus juuri siipiesteellä…”

”Heko heko, Marco. No, tätä ratsukkoa tuskin nähdään palkintojenjaossa.”

”Maalissa ajalla 66.652 sekuntia, neljä virhepistettä. Harmi juttu tosiaan tuo yksi pudotus.”

”Seuraavaksi radalle lähtee belgialainen ratsukko Loius Marchal – Centurion.”

”Tämä vasta kuusivuotias ori on hyväksytty kantakirjaan toiselle palkinnolle. Sen isä on upean upea Gallium Estaten italianpuoliverinen Cornicen, ja emänisä Rosengårds Garnet.”

”Siitä tuli neljä virhepistettä vesiesteeltä!”

”Hevosen hyppy jäi jotenkin lyhyeksi. Tämä Rain Clouds-este on itse asiassa melko hämäävä hevosille, sillä se on vesimatollinen pysty.”

”Marchal oikoo aika paljon sarjaesteelle…”

”Totta, nyt tuli tosi tiukka tie. Ja pudotushan siitä! …Ja toinen!”

”Nyt täytyy ratsastajan skarpata.”

”Tässä seuraavaksi, tämä mutka seiskalle on radan vaikein tie kymppisarjan lisäksi –”

”Puhtaasti. Vähän on sahaavaa menoa, jonkinlaista dialogia ratsastajan täytyy aika voimakkaasti käydä Centurionin kanssa…”

”Hyvä aika tulisi. Harmi, että se ei nosta jo pudonneita puomeja takaisin pidikkeilleen.”

”Ei niin. Maalissa, kaksitoista virhepistettä. Ja aika…”

”58.700 sekuntia.”

”Itse asiassa… kyllä vain, se oli tähän mennessä nopein aika!”

”Rohkea oikominen ei silti kannattanut, sillä virhesaldo painaa.”

”Nyt on vuorossa puolalainen Agnieszka Nadolny belgianpuoliveriori Cyberpunk NBD:llä.”

”Tämä ei ole kovin tuttu ratsukko.”

”Ei. Power Jumpissa on tänä vuonna ollut monia uusia nimiä vanhojen konkareiden joukossa, ja on jännittävää nähdä nouseeko joku entuudestaan tuntemattomampi nimi yllätyksellisesti voittoon –”

”Siellä puomi heilahti kasilla… ja kyllä, putosi maahan okserilta Cherryflowers!”

”Tänä vuonna yleisöltä on kysytty suosituinta estettä. Taisin itse äänestää Peacockia, se on häikäisevä. Katso nyt noita sulan hahtuviakin…”

”Tänä vuonna esteisiin on satsattu paljon ja sen kyllä huomaa. Kaikki estesuunnittelijat ovat tehneet erinomaista työtä.”

”– Voi ei, mitä tapahtui?!”

”Nyt kävi hassusti…! Nadolnylle tuli kielto kymppisarjan b-osalla.”

”Hevonen taisi säikähtää jotain, eikä ratsastaja pysynyt kyydissä. Katsotaan, jos nähdään hidastuksesta…”

”Hmm… hevonen pälyili jo ensimmäiselle osalle tultaessa heti sateenkaariesteen jälkeen… Tuossa!”

”Jotain tapahtui, hevonen katsoi kentän nurkkaan – onko siellä valokuvaajia? – eikä pystynyt enää korjaamaan askeliaan sarjan toiselle osalle keskittymisen herpaannuttua.”

”Näin joskus käy. Ratsukko Agnieszka Nadolny – Cyberpunk NBD siiskin hylätään.”

”Seuraavana taitaakin sitten olla radalle lähdössä brittiläinen Zoa Ashbee – Casually Mocking Chirp.”

”Nyt päästään taas näkemään tuoreen polven edustusta ja ponivahvistusta. Tällä ratsukolla ei ole ehkä ihan kotikenttäetua, mutta kotimaan lippu tukena sentään.”

”Hauskan värinen poni.”

”Ja kylläpäs mennään lujaa!”

”Hyvin mielenkiintoinen hyppytekniikka Casually Mocking Chirpillä. Erittäin ergonominen.”

”Totta. Tämä ratsukko on Elise Vennin tallilta. Venn on itsekin mukana kilpailuissa ja taisi sijoittua kahdenkymmenen parhaan joukkoon Master-luokassa, jos nyt äkkiseltään oikein muistan.”

”Nyt on kyllä ollut todella nopea ja virheetön rata. Ratsastaja on ottanut rohkeita ja kannattavia vetoja…”

”Tämä aika menee heittämällä alle kuudenkymmenen, jos vain pysyy puomit paikoillaan…”

”Vielä viimeinen loppukiri…! KYLLÄ! Nolla virhepistettä ja ajalla…”

”55 piste 145 sekuntia! Aivan mieletön aika!”

”Ja mieletön rata! Tämä meni heittämällä kärkeen ja saa nähdä, pystyykö kukaan pistämään paremmaksi!”

”Totta! Sitä lähtee yrittämään nyt vuorossa oleva Sveitsiä edustava Aino Valta hevosellaan Hananiah, kun 120-sentin kierroksella on jäljellä vielä seitsemän ratsukkoa.”

”Kilpailijoita arvoluokassahan on tänä vuonna huimat kahdeksankymmentä.”

”Se on paljon se, ja varmasti vielä päästään näkemään hämmästyttäviä suorituksia. Nyt siis vuorossa: Aino Valta, Hananiah.”

”Kyseessä on 9-vuotias andravidanhevosori, jota ratsastava 28-vuotias Valta on oman este- ja kenttäuransa lisäksi valmentaja. Valta on erittäin tyylikäs, ja hänet näkee aina viimeisen päälle huoliteltuna myös satulassa.”

”Niin, tiedän, että haluaisit saada häneltä hiustenhoitovinkkejä.”

”Hmph!”

”Nyt oli kyllä huono lähestyminen –”

”Niin oli. Hevonen tuli vinossa vitosesteelle.”

”Tihku hellitti hetkeksi, mutta nyt on kyllä todella synkkiä pilviä nousemassa katsomon yläpuolella.”

”Saa nähdä, miten käy. Tässähän on pieni välitauko, kunhan kaikki tämän tason ratsukot ovat ensin hypänneet.”

”Harmillinen toinen pudotus vielä viimeiseltä esteeltä!”

”Maalissa siis Valta: kahdeksalla virhepisteellä.”

”Palatakseni vielä tämän vuoden esteisiin… Nehän on nimetty ratamestarin toimesta juuri tämän vuoden kilpailuita ja teemaa ajatellen. Esteitä ovat sponsoroineet muun muassa Stal Felis, varusteliikkeet Gain & Gear ja Equestrian PRO – joka on ollut jo monta vuotta Power Jumpin palkintosponsorina – sekä Kultasaaren Majatalo.”

”Luokkasponsoreihin tuli joitain viime hetken muutoksia, kun Esteratsastusjaos vetäytyi pois Master-luokasta ja tilalle tuli varusteliike OddPixel.”

”Niin tosiaan. Meidän puolestamme suuret kiitokset myös muille sponsoreille. Arvoluokan ja PJ-pokaalin sponsoroi tuttuun tapaan Kings Riders 2005.”

”Radalla on jo tällä välin aloittanut Kiira Veiskonen – Sycamore Real Bad, ja ratsukko on tähän asti selvittänyt rataa virheettömästi.”

”Jälleen yksi poniratsukko, joita tuntuu olevan tänä vuonna useampia.”

”Power Jumpin ponimestaruuksien perään on kyselty, mutta mitä me olemme kuulleet, ne järjestetään mahdollisesti uudemman kerran vasta vuonna 2025.”

”Näin on. Mutta eipä hätää, kun ponit pärjäävät tällä tasolla isojen hevosten seassa näinkin hyvin!”

”Niin pärjäävät, sillä Veiskonen – Sycamore Real Bad on maalissa puhtaasti ajalla 68.002!”

”Joonas Hopealinna – Mr Smarty Pants 5594 xx.”

”Ratsukon tulos kutsuvierasluokassa oli seitsemäs.”

”Kyseessä on kokenut ratsastaja ja 10-vuotias täysiveriori, joka on Sîr Angrenin kasvatteja.”

”Tähän asti meno on ollut ammattimaista. Aikakin on erinomainen.”

”Tällä hevosella tuntuu olevan piilopitkälaukka; siis se ei näytä pitkältä, mutta on matkaa ja aikaa voittavaa.”

”Niin tuntuu. Omistaja on luonnehtinut ’Marttia’ ’hevoseksi, joka hyppää minkä vaan ja mistä vaan yli!’”

”Tänään se on oiva ominaisuus, sillä näin erilaisten ja varmasti hevosten silmissä säpsähdyttävienkin esteiden yli on mentävä turhia mietiskelemättä. Nyt alkaa itse asiassa näyttää siltä, että… tuleeko tästä uusi voittajasuoritus…”

”Ollaan kyllä todella lähellä! Nopeasti, nopeasti nyt…!”

”Nolla! Nolla rata! Ja aika –”

”55.885 sekuntia. Ei aivan riitä ykköspaikalle –”

”Ei aivan, mutta tällä hetkellä toiseksi!”

”Hienosti ratsastettu, Hopealinna, mutta Ashbee siis edelleen johdossa.”

”Ketäs me näemme seuraavana… aivan, kanadalaisvahvistus Tobias Vallieres hevosellaan Quickzilver nyt vuorossa.”

”Amerikan suunnalta Power Jumpeissa näkee yleensä vähemmän ratsukoita. Tänäkin vuonna taitaa olla vain yksi tai kaksi yhdysvaltalaista ratsukkoa.”

”Tämä ratsukko teki tasaisen varman, hyvän suorituksen aiemmin kutsuvierasluokassa. Quickzilver on hopeanruunikko hollantilainen puoliveritamma, jonka isä on estemestari Zilverado, ja emänisä Sienna’s Serian.”

”Tasaisen varmalta näyttää nytkin, Vallieres ei ota turhia riskejä ja kaikki tiet on katsottu huolellisesti.”

”Sinne kotikatsomoon televisioruudun välityksellä ei tietysti oikein saa todentuntuista kuvaa ratsukoiden vauhdista, mutta nopeus radalla on kova. Siitä huolimatta näyttää siltä, että on siinä ja siinä riittääkö enimmäisajan puitteissa…”

”Kiri, kiri nyt!”

”Pudotuksia ei ainakaan tullut, mutta tuliko aikavirheitä…? Ei tullut! Eli puhtaasti maalissa Kanadan Tobias Vallieres – Quickzilver!”

”Nyt onkin sitten varmasti kaikille tuttu poniratsukko kyseessä: Salma Stjärndahl – Bonnie KN ovat jo kokeneita konkareita näillä kentillä, ja Stjärndahl on sitkeästi pitänyt tasoa yllä vuodesta toiseen.”

”Totta on. Tämä ratsukko ei ole muistaakseni koskaan jäänyt pois sijoituksilta, tai ainakaan loppupäähän, vaikka kutsuvierasluokassa otti ikävää takapakkia. Katsotaan nyt, nouseeko Stjärndahl taas ja pitää pintansa kiinni ruusukkeissa!”

”Bonnie KN on 14-vuotias ratsuponitamma. Ratsukko oli viime vuoden kutsuvierasluokan voittaja.”

”Todella nopea rata, todella nopea. Stjärndahl ei selvästikään aio jättää mitään oljenkortta nyt käyttämättä, kun on viimeinen tosi kyseessä… Saumatonta yhteistyötä ratsukolta. Huh, siinä tehtiin varsinainen neulansilmäkäännös seiskaesteelle!”

”Tämä Cometin ja Cherryflowersin välinen matka on aika tiivis, ja siinä pitäisi hevosen saada venytettyä askelta huomattavasti, jotta okserin ylitys onnistuu.”

”Poni melkein lentää. Edelleen nollarata, ja tällä vauhdilla kyllä kamppaillaan ihan kärkikolmosesta!”

”Viimeinen pitkä koko kentän ylittävä loppukiri Gates of Heavenille… Ja yleisö hurraa; Stjärndahl on yksi ennakkosuosikeista! Mitä mahtaa näyttää sekuntikello? 55.894! Ei aivan kärkipaikan aika, mutta lähellä, lähellä!”

”Stjärndahl teki sen taas.”

”Sitten lähtee toinen ennakkosuosikki, Latvian edustaja Amelie Chaput – Vulst af Rid.”

”Minä tykkään tästä ratsukosta.”

”Mikäs siinä?”

”No, katso nyt tuota. Hauskoja pilkkuja.”

”Aah, tykkäät hevosesta.”

”No kyllä Chaputkin ansaitsee hatunnoston. Hänhän on myös kutsuvierasluokan voittaja vuosimallia 2020, sekä sijoittunut arvoluokassa aikaisemmin nimenomaan Vulst af Ridin kanssa neljänneksi. Hän on hyvää pataa vuoden 2018 PJ-mestari, Josefina Rosengårdin, kanssa, sekä erittäin menestykseikkäästi edustanut kuuluisaa Dzelzainin linnaa. Näin sivumennen sanoen, Chaput on loistelias tarina ’mitättömyydestä kuuluisuuteen’. Hän ei ole sellainen perinteinen nokka pystyssä kulkeva huippuratsastaja, vaan saavuttanut maineensa rehellisellä työllä ja nöyryydellä.”

”Chaput-pedia. Joka tapauksessa, kyseinen Marcon suosima ratsukko on edennyt radalla tähän saakka pudotuksitta ja kellokin näyttää suosivan. Edessä on vielä viimeinen…”

”Jes!”

”Marco täällä tuulettaa niin, että putosin melkein hänen huidonnastaan tuolilta. Amelie Chaput, nolla virhepistettä, aika 57.638.”

”Katso nyt, kyllä nämä konkarit tietävät mitä tekevät.”

”No, seuraavana Sanna Korpikari Liljelunds Gyllene Mirakelilla. Ensinäkemältä viehättävän näköinen parivaljakko.”

”…Paitsi, että pudotus heti ensimmäiseltä Saddle-esteeltä.”

”Se on aina erityisen ikävää, jos puomi putoaa jo ensimmäiseltä esteeltä. Se vaikuttaa psykologisesti ratsastajan mieleen ja myös hevoseen.”

”Totta. Siinä joko panikoi, että loppuradan on pakko sujua täydellisesti, tai sitten koko motivaatio valahtaa viemäristä, kun tietää jo, että sija todennäköisesti meni siinä.”

”Tämä ei muuten ole ensimmäinen kerta Power Jumpissa.”

”Eikö?”

”Ei. Liljelunds Gyllene Mirakel hyppäsi myös viime vuonna, tosin taisi jäädä aika häntäpäähän.”

”Siltä se näyttää tänäkin vuonna, sillä tähän mennessä on tullut jo kahdeksan virhepistettä.”

”Poni ei ole oikein vedossa.”

”Ratsukko pääsi siis arvoluokkaan Privilegedin karsinnoissa ja taisi olla sijoituksella…”

”Seitsemäs.”

”Niin, seitsemäs.”

”Ja taas puomi! Nyt tilillä painaa jo kaksitoista virhepistettä!”

”Ei, tänään ei enää ole Korpikarin tai Mirakelin päivä.”

”Vähän on hutiloivaa menoa. Saa nähdä miten kaksoissarjasta selviävät… hyppy… hyp – ja pudotus sieltäkin.”

”Nopeaa menoa, mutta tarkkuus jäi pahasti tänään uupumaan.”

”Maalissa, jopa kuudellatoista virhepisteellä: Sanna Korpikari – Liljelunds Gyllene Mirakel.”

”Nyt onkin sitten 120-senttimetrin tason viimeinen ratsukko vuorossa: Eliisa Lipsi hevosella JB Cherryhuntress. Kyseessä on suomalaissyntyinen ratsuhevostamma. Ratsukko pääsi arvoluokkaan juuri ja juuri Privileged-karsinnoista, mikä oli kiinni vain sekunneista.”

”Niin oli. Ratsukko ylittää ilman ongelmia Sapphire-kaksoissarjaa ja jatkaa tasaisen varmaa laukkaa kohti vesimattoa. …Nyt oli kyllä ihan viivalla… Mitä lipunnostaja sanoo…? Hyväksytty. Näytti kyllä aivan siltä, kuin olisi vesirajalle mennyt.”

”Niin se vähän näytti, mutta kuvakulma saattoi hämätä. Nähdään hidastuksesta sitten varmaan tarkemmin, että miten tuossa kävi. Turhan kovaa haipakkaa Lipsi ei näytä haluavan mennä, vaan ottaa mieluummin huolelliset tiet. Puomi kolahti pahasti Wings-sarjan ensimmäisellä osalla! Jääkö siihen, jääkö siihen… kyllä se jää, nyt oli ihan tuurista kiinni!”

”Ja aika sydäntä pysäyttävän jännittyneesti tulivat koko sarjan läpi, mutta puhtaasti!”

”Katsotaan nyt miten vielä käy.”

”Ovatko onnelliset tähdet oikeassa asennossa tämän ratsukon yllä.”

”Tai siivet selässä, hah hah.”

”Kovempaa nyt, loppusuora! Viimeinen trippeli…!”

”Ei! Onni loppui siihen!”

”Niin loppui, juuri ennen maaliviivaa! Viimeiseltä Gates of Heaven -esteeltä puomi tuli alas! Eliisa Lipsi, neljä virhepistettä.”

”Nyt on välitauon aika. Kenttää lanataan esteiden välistä ja puomikorkeuksia nostetaan seuraavaa ryhmää, 130-senttiä varten.”

”Aivan. Vielä on kuusikymmentäneljä ratsukkoa odottamassa omaa tähtihetkeään, ja me täällä selostamossa tietenkin valmiina kertomaan teille kaikki parhaat palat!”

”Näin on. Palaamme siis asiaan noin kymmenen minuutin kuluttua!”

*

”Tervetuloa takaisin Power Jumpin pariin tänne Cloudfieldiin, Englantiin, hyvä kotiyleisö! Täällä kanssanne tänään ratsukoiden suorituksia ovat jännittämässä Marco Farfield ja Jennifer MacBytes –”

”Hei!”

”Olemme juuri aloittamassa arvoluokan toisen ryhmän suoritusta 130-tasolla ja ensimmäisenä lähtönumerolla seitsemäntoista on vuorossa Ruotsin Jessamine Vidskar hevosella Peggy von Wijnands.”

”PJ-tittelin paikasta pitää kiinni tällä hetkellä brittiratsukko Zoa Ashbee – Casually Mocking Chirp, kun Vidskar ratsastaa erittäin hyvältä vaikuttavaa rataa selvästi tavoitellen ykköspaikkaa itselleen.”

”Peggy von Wijnands on vasta 6-vuotias, estevarsojen arvioinneissa lupaavasti pärjännyt nuori hollantilainen tamma. Se otti eilen ratsastajansa kanssa upean voiton Jumbo-luokasta ja aikoo selvästi tehdä saman tempun nyt uudelleen.”

”Siltä todellakin näyttää, sillä Vidskar etenee kohti viimeistä estettä puhdas nolla taulussa ja aikaakin riittää… mutta ei taida siihen ykkössijaan sitten aivan kuitenkaan –”

”Ei se kaukanakaan ollut! 56.658 sekuntia, hieno aika, hieno suoritus, ehdottomasti päivän parhaimmistoa.”

”Näin on! Vuorossa Samuli Jokihaara – Quintissimo. Tämä 8-vuotias punarautias italialaistamma on aloittanut Power Jump -uransa tänä vuonna, mistäs muualtakaan, kuin juuri Italiasta Centro ippico De Rosan kvaalikilpailuista.”

”Kvaalitulos ei kuitenkaan riittänyt saattelemaan ratsukkoa kutsuvierasluokkiin asti, mutta Jokihaara paikkasi asian ottamalla hienon hopean omassa luokassaan.”

”Ihmettelen, jos ei tule tästä toistakin ruusuketta siihen perään, koska sen verran loistavasti on ratsukolla nyt kyllä mennyt… Ei saa kuitenkaan koskaan sanoa tulosta ennen viimeistä estettä, se on näissä hommissa opittu, joten huulet suppuun nyt vain…”

”Sillä välin, kun Jennifer puristaa rystyset valkoisina pöydänreunaa, itse uskallan veikata, että nolla tästä tulee. …JA NOLLA SIITÄ TULEE! Ja mitä meidän armoton kellomme sanoo… 56 piste 050 sekuntia!”

”Viiden parhaan joukkoon meni!”

”Mutta yhä vain PJ-titteliä kannattelee Zoa Ashbee – Casually Mocking Chirp. Vuorossa seuraavana vihdoin myös muita tuulia, nimittäin Yhdysvaltoja edustava Billy Center hevosella Deluxe. Mitäs meidän neiti MacBytes osaa tästä ratsukosta kertoa?”

”Centerin uraa jonkin verran seuranneena täytyy todeta, että hyvillä suhteilla tällä alalla pääsee pitkälle.”

”Niin siis, vaikkei osaisi ratsastaa?”

”No, en sitä tarkoittanut – ja totta kai Center osaa ratsastaa, Marco… vaan, että kunnon verkostoilla ja sosiaalisilla suhteilla on erittäin suuri merkitys, jos haluaa päästä ratsastushuippujen piiriin. Siinä suhteessa Centerillä on ollut onni matkassa. Hän siirtyi tämän vuoden alussa Kanadan edustuksesta Yhdysvaltoihin vaihtaessaan kotitallia, jolla tiedetään olevan yhteyksiä myös kohuttuun Nikki Ferrariin.”

”Ferrari taitaa olla nykyisin jossain päin Kaliforniaa, mitä viimeisimmät juorut kertovat.”

”Center on tehnyt näyttävää rataa tähän mennessä. Hänhän on kyllä ollut Power Jump -tasolla jo jonkin aikaa, muttei ole kertaakaan kunnolla päässyt paljastamaan kyntensä.”

”Saa nähdä muuttuuko asia tänään tässä ja nyt, kun Center viilettää edelleen ilman virheitä kohti viimeistä trippeliä…!”

”Puhdas rata – ja alle 70 sekunnin!”

”Eri asia on, riittääkö nolla ja aika vielä päivän päätteeksikin pysymään sijoissa, mutta ainakin näillä näkymin Centerille välkytetään vihreää valoa. Radalle nyt tulossa Sinimeri Salokangas – Nox Psychosugar. Tässä on muuten todella massiivinen hevonen.”

”Niin on. Nox Psychosugar ei ole varsinainen rataestehevonen, vaan kenttäratsu, ja sen kyllä huomaa myös tuhdimmasta, voimallisesta rakenteesta.”

”Ja kielto! Hevonen ajoi ohi seiskaesteeltä!”

”Tuo Cometin pysty tulee tosiaan tiukassa linjassa vaativalta kolmoissarjalta, ja olen miettinyt, että ihmeen hyvin ratsukot ovat siitä selvinneet haasteellisuuden huomioiden.”

”Neljä virhepistettä siis yhdestä kiellosta. Kahdesta kiellosta ratsukko hylättäisiin, joten toivotaan, että loppurata sujuu kuten pitää.”

”Tämä on muuten minulle ihan uusi nimi muutenkin.”

”Salokangas ei ole minullekaan kovin tuttu, en sitten tiedä, jos on vasta viime aikoina tullut enemmän myös tänne rataesteratsastuskentän puolelle sieltä nummien ja metsien keskeltä.”

”Niin, ei siis mitenkään kenttäratsukoita väheksyen, sillä kaikkihan me tiedämme, että kenttäratsastus on ratsastuksen kuninkuuslaji.”

”Ehdottomasti!”

”Sinimeri Salokangas – Nox Psychosugar maalissa ajalla 69.015, neljä virhepistettä!”

”Ja nyt – erikoisluokan voittaja, Sofia Kultasaari ja Stormseeker!”

”Marco on vähän ihastunut häneenkin.”

”Mitää?”

”Tiesitkö, että hän on mukana Hevosjussille morsian -ohjelmassa, joka alkaa tänä syksynä? Sinähän voisit hakea siihen myös ja laittaa hänelle kirjettä.”

”No niin, suu suikempaan nyt, ja keskitytään puhtaasti ja ammatillisesti Kultasaaren ratsastukseen. Kultasaaren Majatalohan on yksi tämän vuoden sponsoreista. Suosittelen käymään. Tässä tehdään taidokasta nollaa aivan selvästi –”

”Arvoluokasta on tähän mennessä tullut todella monta nollaa, ehkä ratamestari olisi voinut hiukan vaikeuttaa estevälejä –”

”Tyylikkäästi maalissa, nollasuoritus, mutta aika ei taida ihan riittää…”

”Riittää enimmäisajan puitteissa, mutta riittääkö palkinnoille? Irlannista on tämä seuraava ratsukko: Aifric Flockhart ja K. O. SuperShook.”

”Flockhart on paljon esille viime aikoina noussut nimi, joka aiemmin oli tuntematon. Hän ratsasti upeasti erikoisluokassa toiseksi, mutta myös Italiasta alla oli jo kvaalitulos tänään arvoluokkaan.”

”Se olikin upea, upea rata. Ja hyvältä näyttää edelleen!”

”Mmmh… kyllä vain, nollaa tässä tulee taas ja mahtuu viiteenkuuteen sekuntiin! Sitten radalla on Anamaria Antongiorgi – Corradina SWA. Tämä isokokoinen tamma on rodultaan holstein. Se on 8-vuotias ja isolaukkainen, joten ratsastajan on katsottava valitsemansa tiet esteille sitä silmällä pitäen.”

”Kolmoissarjan välit voivat aiheuttaa tälle ratsukolle vaikeuksia, mutta –”

”Yksi yli… kaksi… kolme… Hyvin tuli!”

”No niin tuli. Antongiorgi jatkaa virheetöntä rataansa. Vauhti vaikuttaa melko hitaalta, mutta kuten on tullut todettua, isoaskeleisilla hevosilla se vähän huijaa!”

”Maalissa ajalla 68.230 sekuntia. Kauas jäädään kärkipaikoista, vaikka nollarata olikin.”

”Sitten Italian Matteo Locatelli – Vappula Napoli Z. Sporttinen zangersheideori näyttää aika hermostuneelta, vai mitä luulet, Marco?”

”On. Koventunut sadekaan ei varmaan ainakaan helpota asiaa. Aikaisemmin ratsukolla meni hyvin, ja pääsivät arvoluokkaan Jumbon karsinnoista, mutta nyt näyttää kisahumu nousseen huonolla tavalla hevosen päähän.”

”Oijoijoijoi! Raju kielto Feathers-okserilta. Lipunnostaja oli myös näyttänyt, että vesiesteeltä ropsahti neljä virhepistettä… kyllä… eli kahdeksan virhepistettä tällä hetkellä!”

”Ratsastajalla ja ratsulla on erimielisyyksiä siitä, pitääkö rataa vielä jatkaa…”

”Katsotaan miten käy, vai aikooko Locatelli keskeyttää… ei, ei vaikuta siltä. Se meni puhtaasti.”

”Ja nyt pidätellään henkeä –”

”Voi voi. Kolmoissarjan viimeinen Wings-estepuomi kolahti takajalkaan ja putosi.”

”Locatellilla tuntuu hermot pettävän. On muuten… omaperäinen ratsastustyyli hänellä.”

”No… joo. Maalissa… kaksitoista virhepistettä, aika 64.794.”

”Locatelli nähdään vielä myös muiden ratsujensa kanssa, joten toivotaan, että erimielisyydet juuri Vappula Napoli Z:n kanssa eivät ulotu myös muihin hevosiin.”

”Seuraavana radalla Rasmus Alsila – Art Of War.”

”No niin, Alsila. Siinä taas yksi nimi, jonka varmasti kaikki ovat vähintään kerran kuulleet. Alsila on tiettävästi PJ’18-mestari, Josefina Rosengårdin, kanssa, vaikka virallista tiedotetta parisuhteensa tilasta kyseinen pariskunta ei olekaan missään vaiheessa antanut.”

”Ei. Eivät käsittääkseni ole edes kihloissa.”

”Alsila on nuori, mutta ehtinyt vaikuttaa estemaailmassa jo paljon ja tehnyt itselleen vaatimattomasti, mutta varmasti nimeä.”

”Alsilalla on erittäin ammattitaitoinen ote ratsastukseen ja hevosiin, se on totta, ja se näkyy radalla parastaikaakin – yhtäkään virhettä ei ole tullut ja aika on erinomainen! Itse asiassa niinkin erinomainen, että katselemmeko uutta PJ-mestaria…”

”Siinäpä olisikin jutun juurta, jos mestaruustitteli menisi samaan talouteen!”

”–! Ei, kun ei… aika ei aivan riitä sitten kuitenkaan!”

”Ei riitä. 56.446 sekuntia, eli todella lähellä, mutta tässä lajissa jokainen sadasosakin merkitsee!”

”Ja aikaa sen enempää hukkaamatta, seuraavaksi vuorossa Anton Seljavaara hevosellaan Kallan Sycamore. Tämä auburnilainen tamma on 9-vuotias, ja sen isä on Venicegrey sekä emänisä Rollington#1. Kaikkihan totta kai tietävät Auburn Estaten –”

”Siellä on hypätty Power Jump peräti kahdesti.”

”Voi miten ikävä turha pudotus Rainbow-esteeltä! Ihan kuin olisi ollut enemmän ilmavirrasta, kuin varsinaisesta kosketuksesta!”

”Ennen kuin saamme vihaisia soittoja kannattimien peukaloinnista, kilpailuissa on erittäin tarkat tuomarit ja kaikki on tehty pilkulleen sääntöjen mukaan. Arvoluokan tuomarinahan toimii Maja Sarri-Lohjelm Skotlannista. Ja kyllä, ennen kuin joku kysyy, päätuomarin piti alunperin olla Mathilda Lillak, mutta hänelle tuli jokin este, mistä ei kerrottu tarkemmin…”

”Seljavaara ratsastaa maaliin. Neljä virhepistettä!”

”Näin monen nollaradan seassa se on yhtä kuin pois pelistä.”

”Niinhän se on. Sitten meillä on Tomas Bengström – Toshka.”

”Kyseessä on punaruunikko trakehnertamma, jonka on kasvattanut Gestüt Hoyden ja omistaa Kastanjeholm.”

Kastanjeholmin hevosia on muuten tänään tälläkin radalla useampia.”

”Näin on. Hienoja, laadukkaita, suorituskyvykkäitä ja hyvästä luonteestaan tunnettuja.”

”Bengström on saanut neljä virhepistettä toiselta esteeltä ja nyt taisi tulla myös vesiesteeltä –”

”Kuten puhuttiin jo aikaisemmin, tuo vesimatto hämää monia hevosia.”

”Ei Bengströmille ja Toshkalle sijoitusta tästä luokasta. Maalissa kahdeksalla virhepisteellä.”

”Bea Hallanko – Chappaquiddick radalla. Tässä on mielenkiintoinen ratsukko, hyvin nuori, ratsastaja on vasta viidentoista –”

”Näin nuori ratsastaja on poikkeus tällä tasolla, mutta Hallangolla on kieltämättä allaan osaava poni. Jäämme varmasti seuraamaan hänen tulevaakin uraansa riippumatta tämän päivän tuloksesta.”

”Totta.”

”Hyvältä näyttää… eih, heti kun pääsin sanomasta!”

”Kasiokserilta takapuomin pudotus.”

”Voi, harmin paikka!!”

”Kiiltää muuten tosi hienosti Chappaquickin… chappaquidzin… chappa –”

”Chappaquiddick.”

”Miksen nyt enää osannut sitä sanoa?”

”Kelvollinen aika, mutta valitettavasti pitkälle pudottiin neljän virhepisteen kanssa. Kuka on seuraavana?”

”Peppi Joki – JB Nether.”

”JB:stä tietää, että kyseessä on Järnbyn kasvatteja. Netherin isä on hieno Fantastic Metal Chord, emänisä Hellspawn PB. Valitettavasti ratsukko pudotti heti Saddle-esteellä…”

”No niin, näin kävi.”

”Seurataan, miten loppurata sujuu. Olenko se vain minä, vai onko hevosen laukka jotenkin hassun töksähtelevää?”

”… Se olet sinä.”

”No niin varmaan sitten.”

”Maalissa, mutta valitettavasti ilman nollaa.”

”Heti perään lähtee Minea Pajari ja Aura M! Hyvin hevosmaisen näköinen ratsuponi.”

”Tämän hevosen isähän on Cloudfield Casimiro, mikä tulee ehdottomasti mainita, sillä täällä me olemme: Cloudfieldissä parhaillaankin.”

”Niin muuten onkin! Ja aivan ehdottoman hemaiseva on Casimiro.”

”Ratsukko on tehnyt puhdasta rataa tähän asti. Jatkuuko sama taivaanportaidenkin jälkeen…?”

”Jatkuu se! Hyvä suoritus. Aika… 65.987 sekuntia.”

”Iida Häggman – Themis Snillin ollessa radalla, jäljellä jumbolaisia on vielä neljä ennen toista välitaukoa. Tällä ammattimaisella nuorella puoliveritammalla on pohjalla kokemusta SAIEC:in –”

”Siis Sim-game Association of International Equestrian Competitionsin –”

”– ja International Jumping Showsin kilpailuista.”

”Miltä näyttää suoritus…? Ihan hyvä! 61.319 sekuntia, nolla virhepistettä! Sitten seuraavaksi… Henna Havumäki hevosellaan JB Berryboost. Tiedätkö sinä, Marco, tästä ratsukosta jotain?”

”Enpä oikeastaan. Tai Järnbyn kasvattia katsomme jälleen.”

”Niin, se on totta. Järnby on saanut ratsastuskenttien huipuille ujutettua monta loistavaa hevosta. Aika sympaattinen on tämäkin…”

”Mutta ulkonäkö ei välttämättä kieli kyvyistä. Ei kyllä pahemmin ratsukko kiirettä pidä.”

”Havumäki ratsastaa hyvin harkiten ja hillitysti. Mahtaako taustalla olla jokin tietoinen syy? Ehkä hevoselle ei sovi hoputtaminen.”

”En tiedä, se voi olla. Ratsukko kaartaa Cometille hyvin kaukaa, liki kiinni kentän laidassa –”

”Näyttää melkein kuin ratsastaja ei oikein olisi saanut hevostaan takaisin ylös sarjan jälkeen.”

”Hmh. No, pudotuksia ei ole tullut.”

”Ei.”

”Mutta ei tällä menolla kyllä nollaa tehdä. Aikavirheitä tulee varmasti –”

”Älä nyt vielä sano…”

”Kyllä tulee. Pääseekö puhtaasti…? Ei, ei pääse –”

”Maalissa Havumäki: kolme virhepistettä ajan ylittämisestä kolmella sekunnilla. Muutoin rata oli oikein tyylikäs ja tarkka, vaikkakin verkkainen!”

”Sitten saamme taas Jenniferin iloksi auburnilaista vahvistusta Jeramy Raeskeen Kallan Leafrainista. Isä Leafocean Zei, emänisä Imperos Zander. Ja todella räjähtävä lähtö radalle!”

”Siis niin oli, hevonen suorastaan nousi hetkeksi takasilleen, mutta näyttää pysyvän Raeskeen hallinnassa.”

”Pomppuinen alku, mutta sen jälkeen näyttää sujuvan.”

”Hevonen vaikuttaa aika kuumalta…”

”Silloin ratsastajan on muistettava pitää pää kylmänä.”

”Se voi olla kypärän alla joskus hankalaa. Tiedätkö, miten hiostavia ne ovat?”

”Hienommissa kypärissä on kunnon tuuletusaukot, älä murehdi.”

”Jestas sentään, mitä menoa! Kuinka yksikään puomi ei vielä ole tullut alas?”

”No sehän on vain hyvä. Kielii siitä, että ratsastaja on ammattilainen.”

”Huh huh… Ajasta on pakko tulla hyvä, paitsi se alun tepastelu kyllä vähän rokotti…”

”Nollarata! Onnittelut Raeskeelle! Ajalla 59.057 sekuntia, ei mitään hätää enimmäisajan suhteen!”

”Ja nyt Matilda Tammilehto – Rosengårds Zelia. Tämä sitten on kaunis tamma!”

”Onhan se. Tammilehtoa on ennenkin nähty kentillä, mikään ruusunnuppu ei siis ole kyseessä, vaan ihan täysi kukinto.”

”Jaa jaa…”

”(Mitä?) Allaan oleva hevonen on Daniel Susinevan kasvattama suomalainen puoliveritamma.”

”Uskallanpas sanoa, kun sadepilvikin väistyi ja aurinko taas vähän pilkahtelee, että tämä ratsukko voi hyvinkin tehdä sijalleen kunniaa.”

”Eikö ollut puhe, ettei saa tuomaroida ennen kuin viimeinenkin este on ylitetty?”

”Pih pah. Mutta katso nyt! Nollaa tulee jaaaa… nolla se on!”

”On on. Ja aikakin mukava: 56.936 sekuntia.”

”Ja sitten saamme tämän tason viimeisen ratsukon, joka on uudelleen Billy Center, tällä kertaa hevosellaan Fantom Hills.”

”Niin, Center on ratsastanut vakuuttavasti, sillä on arvoluokassa mukana jopa kolmella ratsulla. Jos joku suoritus niistä ei riitä sijoille, niin jo on!”

”Aiempi rata jäi vähän uupumaan vauhdista, mutta nyt kun Center on saanut seurata muiden nopeita nollia, katsotaan uskaltaako petrata. Fantom Hillshän ei ole mikään maailman reippain ratsu.”

”Ehkä ei, mutta sillä on todella iso askel. Hevonen itsessäänkin on huimat 178 senttiä säkäkorkeudeltaan!”

”Näiden esteiden ei luulisi näyttävän niin ylitsepääsemättömiltä siltä korkeudelta satulasta katsottuna!”

”No ei! Mutta katsotaan nyt, miten Center ratsastaa… Tähän asti hyvää jälkeä, luulenko vain, vai onko edellä aiempaa aikaansa?”

”On varmasti. Oho! Aika rohkea veto tulla kolmoisesteelle noin tiukasti, mahtaako sakottaa –”

”Yksi… kaksi…”

”Kolme!”

”Saamari vie, tuossa oli kyllä suojelusenkeleillä jotain vaikutusta!”

”Sinun on vain vaikea myöntää, että Center osaa ratsastaa ihan vain taidolla.”

”En kommentoi. Laukkaa nyt, viimeinen este!”

”Nollana pysyi ja aika näyttää 57 piste 165 sekuntia!”

”Kelpo. Kelpo.”

”Se olikin 130-tason viimeinen ratsukko, joten nyt pidämme jälleen huoltotauon ennen kuin jatkamme iltapäivää seuraavaksi Champion-karsintojen läpäisseiden ratsastuksilla!”

”Kymmenen minuuttia. Pysykää kanavalla!”

*

”Tervetuloa takaisin Power Jump 2022 -livelähetykseen! Selostamossa kanssanne on Marco Farfield sekä –”

”Jennifer MacBytes, hei!”

”Olemme nähneet jo kahden ensimmäisen tasokorkeuden, eli 120 ja 130 -sentin hyppääjät, ja nyt alkaa Champion-kierros tasolla 140 cm.”

”Sen aloittaa lähtönumerolla kolmekymmentäkuusi: Sveitsin Ulriikka Arvo – Dionysius.”

”Kyseessä on 25-vuotias ratsastajatar Royal Gardensin tallilta. Rata on alkanut selkeällä päämäärällä ja otteella. Toistaiseksi ei yhtäkään pudotusta.”

”Arvoluokan radan on suunnitellut saksalaissyntyinen Charles Pen, ja toteuttanut Oscar Lovell yhdessä Nicolaas Brouwerin kanssa.”

”Ratsukko saapuu maaliin puhtaasti ja ilman aikavirheitä! Seuraavaksi radalle lähtee Akseli Ruusuvuori allaan Undercover Hills.”

”Kuten olemme jo nähneet aikaisempienkin ratsastajien alla, tämäkin isokokoinen kimo puoliveriori on syntyjään Kastanjeholmin tallilta.”

”Sen isänisänemä Belle Bambina on myös Centerin alla nähdyn Fantom Hillsin emä.”

”Ruusuvuori ratsastaa puhtaasti aina maaliin asti! Aika 65.679.”

”Aika hyvin.”

”Aika aika. Merit Kalda – Foolish Fling Z Virosta. Sää täällä Cloudfieldissä on juuri nyt kirkas, mutta samaan aikaan sadepilvinen. Satunnaisia kuuroja on tullut, ja tuuli on puuskittaista. Johtopaikkaa yhä vain edelleen pitää itsellään brittiläinen Zoa Ashbee, kun Kalda ratsastaa maaliin nollaradan tehneenä, mutta vasta ajalla 67.854 sekuntia.”

”Se ei valitettavasti riitä.”

”Ei, se ei todellakaan riitä. Nyt vuorossa jo kolmannen kerran radalla: Yhdysvaltojen Billy Center – Acinonyx.”

”Tämä hevonen on yksi ennakkosuosikeista. Sen omistaa Icarus Kristiansen ja sen isä on PJ-16-voittaja Exitus Spiritus. Tekeekö poika tänään isänsä ylpeäksi ja perii tämän kruunun? Sen näemme aivan kohta.”

”Ei taida! Valitettava pudotus jo heti toiselta esteeltä.”

”Niinpä oli. Centerin tiedetään olevan epäonnistumisista hermonsa menettävää sorttia, joten saa nähdä pysyykö pakka loppuajan koossa vai kertyvätkö vastoinkäymiset… Kyllä, kyllä se taitaa pysyä… Tasainen loppurata… ja maalissa! Neljä virhepistettä.”

”Yleisön kuulee jo huokaavan, kun porteista saapuu yksi suurimmista ennakkosuosikeista: itse PJ’18-voittaja, Josefina Rosengård! Rosengårdin alla on musta belgialainen puoliveritamma Ugh Fine. Niin Ugh Fine, kuin Rosengårdin ykköshevonen Tigraine esiintyivät Lumo Riderin tuotemallistossa tänä keväänä Hannaby Hanami Weekin yhteydessä. Tigraine ei kuitenkaan ole tänä vuonna mukana Power Jumpissa. Se on ylläpidossa ja kisaratsuna Billy Centerin alla Yhdysvalloissa.”

”Sähäkkä tamma tämä Ugh Fine. Nimikin on mainio.”

”Rosengård on erittäin herkkäkätinen ja hellä ratsastaja, jolla on ihmeellinen kyky saada kaikenlaiset hevoset kuunteleviksi. Hieno suoritus nähtiin tältä ennakkosuosikilta; pyöreä nolla ja kelpo aika 59.431!”

”Pystyykö samaan Irene Raine hevosella Lost In Eternity? Tämä vaaleanrautias hollantilaistamma on kotoisin Ahvenanmaalta. Sen isä on Lost In Translation ja emänisä Obsidian III.”

”Varmaa ratsastusta. Pidän kovasti ratsastajan rauhallisesta istunnasta.”

”Vakuuttavasti tosiaan – paitsi siinä tuli pudotus, kymppisarjan b-osalta.”

”Hevonen heitti oikein pienen pukin, kun kiritti kentän poikki kohti trippeliä!”

”Sen yli päästään puhtaasti, joten kokonaistulos on neljä virhepistettä, aika 57.182.”

”Sittenpä meillä on Venäjän Dmitriy Kozlov hevosella Konstantin.”

”Venäjä ei ole maa, jota usein näkee näissä kilpailuissa. Oikeastaan ainoa venäläinen huippuratsastaja, joka äkkiseltään mieleen tulee on Karevaara.”

”Totta, mutta Kozlov on tehnyt kovan työn ja on arvoluokassa tänään kahden hevosen voimin.”

”Hän on itse asiassa vain parin ratsukon jälkeen pian uudelleen radalla, että hänellä on kiireinen vaihto.”

”Se on ihan totta. Pitänee muuten mainita, että Konstantin on Nuorten Hevosten Estemestari 2021.”

”Siitä ei ole kova homma ponnistaa Power Jump -mestariksi. Ainakin tähän asti rata on näyttänyt lupaavalta. Kozlov on myös käsittääkseni kuuro, mikä ei tietysti ratsastuksesta ulospäin näy.”

”Oho! Hevonen kompuroi pahasti kasiesteen okserilla! Ihme, kun ratsastaja pysyi satulassa!”

”Kozlov ei pudonnut, vaan hallitsi itsensä selässä, vaikka kaulalla kävikin! Hän jatkaa rataa… Tuosta tuli siis neljä virhepistettä.”

”En ole varma, mitä siinä kävi. Näytti siltä, että hevonen yhtäkkiä vain kesken liidon jotenkin heilautti jalkaansa puomien väliin.”

”Niin, joskus hevoset tekevät tahattomia virhearvioita, kaikkeen ei aina voi vaikuttaa eikä kaikki aina ole ratsastajan päästä kiinni, vaikka suurin osa virheistä onkin.”

”Kozlov sai hallinnan hyvin takaisin ja jatkaa radan loppuun… ääh, ei, viimeiseltä esteeltä myös puomi alas!”

”Niinpä niin. Dmitriy Kozlov maalissa: kahdeksan virhepistettä.”

”Seuraavana lähtee Ison-Britannian Dochas Misang – Pacorro G. Tämä nätti, lähes tammamainen ori on erittäin laadukas nuori esteorii, joka on ensimmäistä kertaa Power Jumpin radoilla.”

”Jos joku ei tiedä, kuka Dochas Misang on, niin hänhän on hemaisevan Majiná Misangin onnekas puoliso.”

”…Niin…”

”(?)”

”Misang ratsastaa vastuksistaan huolimatta aerodynaamisesti maaliin ajalla 68.309 sekuntia, ei virhepisteitä. Sijoituksille tämä aika ei valitettavasti tule millään riittämään. Nyt radalle lähtee Belgian Alex Kristensen – Orange Wood’s Xiganth. Tämä ratsukko on saanut tunnettavuutta somemaailmassa, missä Orange Wood’s Xiganthin humoristiset kisakuvat ovat levinneet kuin muurahaiset piknik-koriin.”

”Niin joo, tällä hevosella on yksi erikoisimmista hyppytyyleistä, joita tällä tasolla olen nähnyt. Lienee silkkaa tuuria, että joka suuntaan vispaavista kintuistaan huolimatta tämä ratsukko tuntuu aina kutittelevan kärkipaikkoja, vaikka miten siksakkia oltaisiin radan läpi menty.”

”Ei voi muuta sanoa. Tällä kanadalaissyntyisellä puoliveritammalla on omistajansa mukaan ’kipakka, minäminä-luonne ja ydinmoottorit jokaisessa neljässä kaviossa’.”

”Kuvaavasti ilmaistu. Siis katsokaa nyt noita jalkoja! Miten hevonen edes voi hypätä tuolla tavalla, heittää etujalat toiseen sivuun ja takajalat toiseen sivuun? Eikä puomin puomia kolahda!”

”Nämä on näitä hevosmaailman ihmeitä.”

”Viihdettä parhaimmillaan!”

”Ei, mutta, Marco… oletko seurannut aikaa? Mitä IHMETTÄ täällä tapahtuu?”

”Ei hemmetti… nyt tehdään kyllä todella tiukkaa rajausta johtoa tällä hetkellä pitävälle Ashbeelle.”

”Ihan vähän vauhtia, kirittää… kirittää…! MAALISSA, NOLLARATA, BELGIALAINEN KRISTENSEN! Tuliko uusi kärkiaika…?”

”55.344 –”

”Ei –”

”Oli kyllä todella lähellä, sadasosista kiinni.”

”Huh, tämän ratsukon rata pitää kyllä katsoa vielä uudelleen hidasteelta. Onko estemenestyksen salaisuus sittenkin tämän Xiganth-tamman erikoislaatuinen hyppytapa?”

”Jennifer jää leyhyttämään itseään ohjelmavihkosella sillä välin, kun radalle lähtömerkin saatuaan laukkaa jälleen Dmitriy Kozlov tällä kertaa allaan Noor e Moriya. Todella kaunis marwaritamma, todella kaunis.”

”Noor e Moriya on kyllä katseenkääntäjä.”

”Pehmeä, likimain leijuva laukka. Ja kielto.”

”Mitä tapahtui?”

”Näytti siltä, että hevonen häiriintyi jostain. Vaikea sanoa. Neljä virhepistettä siis, Sapphire-sarjan a-osalta.”

”Ratsukko tulee uudelleen…”

”Hyvä, onnistui… mutta b-osalta tulee pudotus.”

”Kahdeksan virhepistettä.”

”Pitkä väli Feathers-okserille. Hevoset saavat hyvin aikaa ottaa venytetyn askeleen. Tällä esteellä ei yleensä olekaan ollut kellään ongelmia.”

”Ja puhtaasti.”

”Katsotaan, miten kolmoissarja jatkuu… kolahti. Putosi.”

”Ja toinenkin vielä c-osalta.”

”Tänään ei ollut Noor e Moriyan päivä.”

”Ei valitettavasti. Maaliin kuudellatoista virhepisteellä ja putoaa tällä hetkellä aivan häntäpäähän. Sitten seuraavaksi vuorossa Salvia Salokangas – Vappula Miami Glow.”

”Nox Psychosugarilla ratsastaneen Sinimeri Salokankaan sukua?”

”Kyllä vain. Nopea lähtö ja reipasta menoa. Hevonen näyttää olevan oikein hyvässä vireessä ja hyppäävän hyvin. Kyseessä on nuori suomalainen puoliveritamma, joka on erittäin lupaava ja kyvykäs. Sen jälkeläisen, Vermilion Blackin isä on Wincent Venice – PJ’17-mestari.”

”Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Vermilion Black radalla, mutta ehkä jonain tulevana vuonna. Ratsukko on päässyt puhtaasti maaliin ajalla 57.467.”

”Sitten on Soile Kärppä – Rosegarden’s Rashadin vuoro. Mielenkiintoinen angloarabiristeytys, jonka isä on Jafar Rewa ox ja emänisä Metaphorical.”

”Muistatko tämän ratsukon viime vuoden PJ-kisoista?”

”Ai niin. Se oli muuten aikamoinen sirkus.”

”Jos naureskelimme täällä Orange Wood’s Xiganthin hyppytyylille, tiedoksi vain katsojille, niin Rosegarden’s Rashadkin omaa vähän jotain sinnepäin -tavan tulla esteiden yli.”

”Ei tosin tullut sijoitusta heille silloin, että omintakeinen tyyli ei taida olla yhtä pätevä kuin belgialaisratsukolla.”

”Niin, en muista pääsivätkö edes viidenkymmenen paremmalle puolelle?”

”Mutta meitä kiinnostaa nyt ennen kaikkea, miten juuri tämän vuoden kisoissa tulee heillä menemään, joten katsotaanpa… Tähän asti ei vielä mitään – ei, on siellä jo neljä virhepistettä tullut jostain.”

”Nyt meni ohi missä kohtaa.”

”Saattoi olla vesiesteellä.”

”Ahaa… Tuossa tuli taas pudotus kolmoissarjalta. Jos ratsastajan päätä ei tuo levoton meno huippaa, niin johan on.”

”Hevonen on kireä kuin viulunkieli.”

”Ja – ooops! Kielto kymppisarjan b-osalta. Tulivat sisään jo a-osalle vinosti, ratsastaja ahnehti Rainbowlta tuota käännöstä.”

”Niin teki. Joutuvat tulemaan tietenkin uudestaan molemmat, sekä a- että b-osan.”

”Hirveästi hevonen puuskuttaa ja suu vaahtoaa.”

”Seurataan, miten käy… Ei. Rashad kielsi a-osalle! Tämähän tarkoittaa sitä, että ratsukko ei jatka tästä eteenpäin… Pilli viheltää kolmasti. Hylkäyshän se.”

”Taitaa Xiganth olla ihan omassa sarjassaan.”

”Niin taitaa. Seuraavana valmistautuu aivan pienen hetken kuluttua jälleen Merit Kalda Carolin d’Angoulinsilla. (Minä käyn tässä välissä vessassa…)”

”(Yksi ratsukko enää tämän jälkeen, kyllä voit pidätellä välitaukoon asti.)”

”(Hm, no hyvä on.)”

”Eli vuorossa nyt: Merit Kalda, Virosta.”

”Siitä otti pudotuksen heti ensimmäiseltä esteeltä. …Ja toisen perään kakkosesteeltä. Voi voi, huono alku, huono alku.”

”Tätä näpsäkkää maksanrautiasta selle francais -tammaa on luonnehdittu kuumaksi, anteeksiantamattomaksi ja räjähdysalttiiksi. Sitä on nähty radoilla myös Rasmus Alsilan alla.”

”Ratsukko jatkaa viimeiselle esteelle… josta ottaa vielä puomin peräänsä. Yhteensä siis kaksitoista virhepistettä.”

”Ja 130-sentin kierroksen viimeinen ratsukko lähtee matkaan. Hän on Ison-Britannian Arya Zuckerberg hevosella Alizay’s Cazarman.”

”Mitä tiedämme Zuckerbergistä, niin hän on Arrowhillistä, kuten myös tämän hetkinen PJ-kruununperijä Charmeuse IV, jonka ratsasti loisteliaasti viime vuonna voittoon Zéphyrine Wright. Wright lähettää muuten kaikille katsojillemme terveisiä. Tämän vuoden kilpailuita ei voitu järjestää Arrowhillissä, mutta ne pidettiin kuitenkin ratsukon kotimaassa täällä Englannissa.”

”Zuckerberg on ratsastanut tähän mennessä komeaa rataa. Kaksoissarja… ja loppukiri viimeiselle trippelille…”

”Puhtaasti! Nollarata ja aika on 58.571.”

”Siinä ja siinä riittääkö sijoille.”

”Ja meillä on jälleen yksi kierros käytynä, edessä vielä kaksi, kun panokset kovenee ja puomit nousee! Kymmenen minuutin huoltotauon jälkeen jatkamme Master-tasolla, kun ensimmäisenä starttaa Samuli Jokihaara – Spiderman Snilli.”

”Siihen asti!”

*

”Anteeksi, olemme hieman myöhässä. Power Jump 2022 -arvoluokkaradalla tällä hetkellä suorittamassa Samuli Jokihaara hevosella Spiderman Snilli. Kanssanne tänään täällä selostamossa ovat Marco Farfield ja Jennifer MacBytes.”

”Ratsukko tuli juuri maaliin hyvän radan tehneenä, nolla virhepistettä ja aikarajan puitteissa.”

”Olemme siinä vaiheessa iltapäivää, että yli puolet arvoluokan ratsukoista on jo mennyt, eikä kukaan vielä ole onnistunut lyömään Ison-Britannian Zoa Ashbeen huippuaikaa 55.145 sekuntia.”

”Sitä yrittää nyt Eetu Suontaka – Rowandell Purnima.”

”Valitettavasti yritykseksi se jää. Golden-kakkosesteeltä tulee heti pudotus, ja näin ollen ratsukko ei tule olemaan palkintojenjaossa.”

”Mutta se jää myös vain neloseksi. Maalissa: neljä virhepistettä, Suontaka Rowandell Purnima.”

”Jennifer suoristi heti ryhtinsä, kun seuraavana vuorossa radalle tuli Norjan Icarus Kristiansen hevosella Priton Religija. Icaruksen paras ratsastus tähän mennessä oli ehdottomasti Priton Religijanin kanssa kutsuvierasluokassa kolmanneksi. …En tiedä kuulitteko sinne, miten Jennifer äsken voihki, mutta Kristiansen teki taktisen arviointivirheen ja ottivat pudotuksen Comet-pystyltä.”

”Wings-sarja meni todella komeasti ja suorastaan lentäen, mutta sitten…”

”Semmoista se on.”

”Eih!”

”Jaha, ja toinenkin pudotus Kristiansenille sekä Priton Religijnille. He tulevat siis maaliin kahdeksan virhepisteen saldolla. … Jacki Cartagena – Spidey Axxim Prime. Nähdäänkö kenties tältä ratsukolta yllätyskiri kolmen parhaan joukkoon…? Ei, ei nähdä. Vesiesteeltä nousee lippu. Hevonen tuli arvioineeksi vauhdintarpeen liian veltoksi. Enempää pudotuksia ei kuitenkaan satele, ja ratsukko tulee neljän virhepisteen kanssa maaliin. Suomen Lauri Merikanto ja Garnet vuorossa seuraavaksi.”

”Merikanto ei ole tuikituntematon nimi. Hän on aika säännöllinen näky isoilla esteradoilla ja usein myös tasainen menestyjä.”

”Valitettavasti nyt ei irtoa Merikannollekaan onnea sen enempää kuin Cartagenalle. Neljä virhepistettä. Seuraavaksi Jaro Santaharju – Kastanjan Cava Noche. Tämän puoliveritamman isä on estekentiltä menestystä niittänyt Pino Noir Silvers, emänisä taas Pinturischio. Se on jälleen kerran yksi Kastanjeholmin kasvateista, joita on tänä vuonna ollut Power Jumpin radalla ehdoton enemmistö. Santaharju tykittää niin kuin ei olisi päivääkään tehnyt mitään muuta kuin treenannut näihin kisoihin! Katsokaa, miten taitavaa ratsastusta! Hieno rata, nollalla maaliin, ja ajalla… 65.715.”

”Daniel Hadvala on nyt radalla, allaan ruunikko hannoverilainen tamma Melba Cas.”

”Daniel Hadvala ei ole minulle tuttu nimi.”

”Hän on Kuuvuorelaista varustusta, kuten oli aikaisemmin nähty Irene Raine. Raine tulee muuten vielä uudelleen radalle jopa kaksi kertaa 160-sentin tasolla.”

”No, joka tapauksessa Melba Cas on matkannut joutuisasti esteiden välillä – ja siis myös yli, tietenkin – ja näyttääpä siltä, että tekevät nollasuorituksen… paitsi, että no. Ei tietenkään.”

”Ei niin ei, pudotus viimeiseltä esteeltä. Trippelin ylin puomi!”

”Näin. Neljä virhepistettä siis Hadvalalle. Sitten meillä on uudelleen Anamaria Antongiorgi, nyt hevosella M.B. Osmi. Sen kasvattaja on Mandelbacke ja hevonen on nähty aikaisempinakin vuosina Power Jumpissa. Kokenut konkari, siis.”

”Katsotaan, onko kisakokemuksesta hyötyä heille… Harmillinen pudotus Cherryflowers-okserilta.”

”Ratsukko jatkaa maaliin asti muutoin puhtaasti, mutta se ei valitettavasti auta. Neljä virhepistettä.”

”Sylvi Sundberg – Sous Le Ciel Hills. Nyt itse paljon puhutun Kastanjeholmin pääjehu vuorossa radalla! Tämä kolmen lapsen äiti, erittäin kiitettyä mainetta ratsuttajana ja hevoskasvattajana kerännyt ratsastajatar näyttää mihin kykenee! Sundberg on hieno esimerkki hevosnaisesta, joka positiivisella asenteella, viitseliäisyydellä ja sataprosenttisella laatuun satsaamisella on saanut paljon hyvää aikaan hevosmaailmassa.”

”Sillä välin, kun annoit feminismi-intosi loistaa, Sundberg on lähestymässä viimeistä estettä ja näyttää, että –”

”Tekee puhtaan radan!”

”Pyöreä nolla.”

”Näissä ympyröissä siis haluttu nolla. Hyvä nolla. Nolla on ykkönen.”

”Ympyrä ainakin.”

”Hah hah.”

”Ja sitten jo tuttu kasvo, virolainen Merit Kalda Nothingmanilla. OIJOI! Mitä!”

”Ei ole totta…”

”Ratsukon suoritus loppui lyhyeen. Kielto välittömästi ensimmäisellä esteellä –”

”Kävikö Kaldan pahasti?”

”Ei, nousee takaisin jaloilleen. Hän siis putosi puomien läpi. Puomithan ovat todella kevyitä, tiedoksi vain huolestuneille katsojille. Ennen vanhaan ne olivat silkkaa puuta ja painoivat paljon, mutta nykyään ne ovat niin kevyitä, että sitäkin suuremmalla syyllä kyse on taidosta, etteivät hevoset hipaisuillaan tuo niitä alas. Joka tapauksessa, tämä tarkoittaa sitä, että Kaldan ratsastus keskeytyy.”

”Nothingman laukkaa edelleen vapaana kentällä. Suitset näyttävät osin irronneen päästä.”

”Näissä tilanteissa on tärkeää, ettei hevosta jahdata, vaan lähestytään rauhallisesti mahdollisesti saartaen sitä eri suunnista.”

”Hermostunut Nothingman ei tahdo antaa itseään kiinni.”

”Ratsastaja ei näytä saavan kontaktia hevoseensa… Onneksi mitään pahempaa ei sattunut.”

”Noin, ratahenkilökunta sai Nothinghamin roikkuvista ohjista kiinni. Ratsastaja kävelee normaalisti.”

”Ratsukko ohjataan ulos kentältä. Seuraavana valmistautuu Ison-Britannian Luna Lefèvre – Falconer. Tämä puoliveriori on PJ’18-voittajan, Hestia Carleen, jälkeläinen. Se on ollut mukana Power Jumpeissa jo monena vuonna, mutta vielä ei jymyvoittoa emätammansa tavoin ole plakkariin tullut.”

”Pudotus Stairway to Heavenin a-osalta.”

”Eli ei tule tänäkään vuonna.”

”Mutta yrityksen puutteesta se ei ole kiinni!”

”Ratsukko jatkaa loppuradan tasaisesti maaliin. Neljä virhepistettä.”

”Reija Käkiharju – Casus Belli Est vuorossa nyt. Kyseessä on espanjalaista syntyperää oleva ratsuhevosori, joka oli mukana myös viime vuoden Power Jumpissa.”

”Sijoitusta ei silloin kuitenkaan tullut.”

”Ei. Tällä ratsukolla on tuntunut olevan jonkin verran vastoinkäymisiä matkassa. Kutsuvierasluokasta he pääsivät vielä juuri ja juuri mukaan arvoluokkaan.”

”No, tähän asti on näyttänyt hyvältä. Ei vielä yhtäkään pudotusta ja vauhti on kohtalainen.”

”Ratsukko tulee maaliin… tulee maaliin… puhtaasti, kyllä!”

”Onnittelut, Käkiharjulle. Yleisö taputtaa.”

”Sitten on Masterien viimeisen ratsukon vuoro: Joonas Norrlin – Paradox. Tämän ratsukon jälkeen jäämme jälleen pienelle tauolle ennen kuin loputkin ratsukot starttaavat. Sitten meillä onkin voittaja jo selvillä!”

”Näin on. Zoa Ashbee on edelleen johdossa, toisena vielä tällä hetkellä Alex Kristensen ja kolmantena Joonas Hopealinna.”

”Tässä on muuten jotenkin erittäin tyylikäs parivaljakko.”

”Tarkoitatko hevosta vai ratsastajaa?”

”Parivaljakko. Pari. Eli molemmat.”

”No, jos kerran sanot niin.”

”He eivät ole mikään kovin yleinen nimi, mutta eivät täysin aloittelijakaan. En kuitenkaan usko, että heitä on aiemmin nähty näillä kentillä.”

”Hmm, niin, ei varmaan. Norrlin ratsastaa edelleen tyylikkäästi maaliin eikä ottanut yhtään pudotusta saati kieltoa, eli nollarataa katsomme parhaillaan!”

”Onnittelut!”

”Ja nyt pidämme paussin ja palaamme tuota pikaa seuraamaan illan viimeisiä ratsukoita…”

”Jännittävää!”

*

”Hei taas kaikille… Oletteko siellä kotikatsomoissa yhtä jännittyneitä kuin me täällä Jennifer MacBytesin kanssa selostamossa? Minä olen Marco Farfield, ja olemme täällä tänään kanssanne Power Jumpin 2022 rataestemestaruuskilpailuissa, kun koko viikonlopun kohokohta, arvoluokka, lähestyy loppuaan. Vielä on käymättä Grand Prix -kierroksen ratsukot, joista ensimmäisenä starttaa lähtönumerolla kuusikymmentäkolme Australian Andy Toyne Getrec Couturella.”

”Tosiaan, kahdeksantoista ratsukkoa on vielä hyppäämättä. Uusi PJ’22-mestari voi löytyä heidän joukostaan tai sitten Zoa Ashbee säilyttää paikkansa upealla ja nopealla suorituksellaan.”

”Toynelle pudotus esteeltä numero kahdeksan, Cherryflowers-okseri.”

”Jos olette olleet mukana seuraamassa näitä kilpailuita alusta alkaen, tiedätte, että sää on ollut vaihteleva ja jokseenkin sateinen. Näin iltaa kohti on tullut mukavan tyyntä ja yllättävän lämmintä!”

”Täällä kopissa on aika hikiset oltavat, mutta ehkä se johtuu meistä eikä niinkään ulkoilmasta.”

”Voihan sekin olla. Tai niin varmaan onkin.”

”Toyne ratsastaa maaliin neljällä virhepisteellä. Seuraavaksi radalle lähtee Irene Raine – Corcovado Clover.”

”Marco, mitä luulet, missä maassa vuoden 2023 kilpailut pidetään?”

”No, se riippuu tietysti siitä, kuka palkintopystin tänään mukanaan vie. Perinteisestihän kilpailut ovat voittoratsukon kotitallilla, mutta mikäli se ei onnistu, niin ne saatetaan järjestää kuitenkin samassa maassa tai sitten täysin uudessa maassa.”

”Niin. Tähän asti Power Jump on järjestetty kuudessa eri maassa. Olisi hienoa päästä näkemään, että kilpailut hypättäisiin joskus esimerkiksi Australiassa tai Yhdysvalloissa.”

”Niinhän se olisi. Irene Raine – Corcovado Clover maaliin neljällä virhepisteellä.”

”Radalla nyt vuorossa Matteo Locatelli ja Vappula Amor Amor.”

”Locatellin viime ratsastus ei sujunut niin kuin pitää, joten toivottavasti hänellä on ollut aikaa kerätä itsensä ja ratsastaa nyt paremmin.”

”Locatelli keräsi Vappula Napoli Z:n kanssa kuusitoista virhepistettä, mikä on ollut täällä tänään ennätysmäärä virheitä, jos hylkäyksiä ei oteta lukuun.”

”Kaksi ratsastajaa on suistunut satulasta.”

”Keskimäärin taso on ollut korkea ja onnistumiset hyviä, sillä nollaratoja on tullut erittäin monta.”

”Niin on. Nollaa Locatelli ei kuitenkaan tee, sillä hänellä on jo kaksi pudotusta molemmat Sapphire-kaksoissarjan kummaltakin osalta. …Ja pudotus myös vesiesteeltä.”

”Aijai, ei näytä Locatelli saaneen itseään kuriin.”

”Locatelli kippaa alas vielä kymppisarjan b-osankin. Katsommeko ensimmäisen ratsastuksen toisintoa?”

”Siltä vaikuttaa. Valitettavasti. Matteo Locatelli – Vappula Amor Amor maaliin kuudellatoista virhepisteellä.”

”Tsajaijai.”

”Seuraavana vuorossa Hollannin Theodore Lindsay hevosella Texas Hold ’Em STC.”

”Pudotus heti toiselta esteeltä.”

”Hevonen on aika kipakalla tuulella ja pukitti.”

”Pudotus myös Cometilta. Lähestyminen oli selvästi vino heti kolmoissarjan jälkeen.”

”Kahdeksan virhepistettä. Ikävää.”

”Taas aika uhkarohkea veto kympille, mutta nyt pysyivät kannattimilla. Ja pitkä kaarto ja tie trippelille… josta myös tulee alas. Kaksitoista virhepistettä.”

”Sitten… Petra Lammi – Ambiguity Krypton.”

”Ambiguity Krypton on 12-vuotias brandenburgilainen ori. Sen isä on Sky Hooves Spider, emänisä Moriarty of Me.”

”Sillä ei ole hirveästi mitään erikoista menestystä ennestään. Lammi ei myöskään ole nimi, johon olisin usein törmännyt.”

”Ei niin.”

”Ikävä sanoa, mutta ratsastajan tyyli ja taito ei nyt vakuuta. Tähän mennessä jo kahdeksan virhepistettä.”

”Hevonen vaikuttaa erittäin kovalta edestä, mutta se saattaa johtua ratsastajan otteista.”

”Niin, ei ole kovin luontevaa. …Ja siinä tulikin kielto okserin edessä.”

”Minusta ratsastajan kannattaisi tässä kohtaa keskeyttää.”

”Hän jatkaa. Taas yksi pudotus.”

”Kamalaa katsottavaa…”

”Ehkä heillä on vain huono päivä, kisajännitys noussut ylivoimaiseksi. Viikonloppu on ollut pitkä ja he ovat viimeisten joukossa suorittamassa rataa – paineet ovat todella kovat.”

”Maalissa Petra Lammi, kuusitoista virhepistettä. Jenniferin ihailema Sylvi Sundberg Caledonia Hillsin kera seuraavana radalla.”

”Sain muuten juuri kuulla… odotas… kyllä, yleisöäänestys parhaasta PJ22-esteestä on ratkennut.”

”Ahaa, no kuunnellaanpa ne tulokset heti viimeisen ratsukon jälkeen. Sundberg tällä hetkellä radalla, erittäin nopea aika eikä yhtäkään pudotusta…”

”Hyvä Sylvi!”

”Maalissa ajalla 56.954 sekuntia. Se ei ole ollenkaan huono tulos.”

”Ei todellakaan! Jokin sija ainakin! Nyt lähtee Saksan Mikael Gren – Leonardo II. Hän on siiskin aiemmin hypänneen Lea Grenin poika. Tämän 33-vuotiaan vaalean hurmurin alla hyppäävä kimo hannoverilainen on Mikaelin itsensä kouluttama varsasta asti.”

”Se on aina erityisen palkitsevaa, että pääsee tälle tasolle omalla kasvatilla tai omalla työllä alusta asti koulutetulla hevosella.”

”Niin on, sitä ei kyllä voita mikään!”

”Paitsi ehkä PJ-voitto.”

”No… no niin.”

”Puhdas ratahan heille napsahtaa että heilahtaa. 64.697. Vähän reippaamalla laukalla olisi voinut tavoitella sijaa.”

”Gren halusi varmaan varmistaa nollan, eikä ottaa turhaa takapakkia hosumalla. Nyt lähtee – jälleen – sympaattinen ja jo vähän surullisen kuuluisa Matteo Locatelli hevosella Virago Seabreeze.”

”Locatelli on ratsastanut niin surkeasti tähän asti, että pakko nostaa hattua, kun kehtaa yhä tulla radalle.”

”No totta kai sitä tullaan radalle, eihän leikkiä nyt keskenkään jätetä! Virago Seabreezen on kasvattanut Virginia Ness ja sen omistaa Vappulan Kartano.”

”Tämä jo lähemmäs keski-iän senioriratsastaja sekä estevalmentaja jakaa mielipiteitä ratsastustyylillään. Ja siitä ensimmäinen pudotus… ja toinen…”

”Älä naura, Marco.”

”Anteeksi, mutta pakko on vähän. No niin – sillä lailla!”

”Seabreeze on kieltänyt vesiesteellä.”

”Pisteen Locatelli saa siitä, ettei käynyt kastautumassa mattoon.”

”Ei, hän ei pudonnut, ja aikoo italialaiseen sitkeän itsepäiseen tapaan ratsastaa radan loppuun kerta on sen aloittanutkin.”

”Niinpä, kunpa ei olisi aloittanut.”

”Locatelli ylittää maaliviivan… kuudellatoista virhepisteellä.”

”Locatelli: Kolme Kertaa Huono Tulee! (Aih!)”

”No niin, jos pysyttäisiin sitten asiallisuuksissa. Seuraavana Elaine Gerts ja Sigrane, Hollannista. 48-vuotias olympiatason ratsastajatar on kokenut ja varma ratsastaja, joka ei pelkää tehdä parastaan. Täytyy ihailla näitä senioriratsastajia, joista huokuu sellaista tietynlaista… tyyntä varmuutta omaan tekemiseen.”

”Hevonen on vähän nurinkurinen, mutta kieltämättä hyppää kevyen näköisesti.”

”Jos joku saattaa pystyä päihittämään Ashbeen, niin se on Gerts. Edelleen virheettömästi…”

”Älä manaa ennen kuin tipahtaa.”

”En minä mitään manaa, vaan pidän sormia ristissä. Ja kyllä, nollarata! Mitä kello näyttää?”

”Ei tarpeeksi hyvää. 62.577. Alle kuudenkymmenen pitäisi tässä vaiheessa tulos olla nollan lisäksi, jotta voidaan puhua sijoituksesta.”

”Sitten radalle saapuu tällä kertaa Tanskasta – Jeppe Villmar ja I’m Sassy And I Snow It.”

”No nyt on hevosta nimellä paiskattu. Kunnon swag.”

”Ja swagiä riittää, kun ratsukko jylistää ensimmäisen esteen jälkeen kohti Goldenia. Hyvä tahti ja laukka.”

”Mitä me tiedämme Villmarista?”

”Niin, mitä me tiedämme? Emme kai kauheasti? I’m Sassy And I Snow It on Vanian tamma-asemalta, musta hollantilainen tamma. Tanska on kovin aliedustettu maa muiden Pohjoismaiden rinnalla.”

”No, oli hän kuka tahansa, hyvännäköistä jälkeä tekee. Rata pysyy nollilla aina viimeiselle trippelille asti… ja aikakin on sellainen, että kyllä sen nyt ainakin sanoa kehtaa: 63.933 sekuntia.”

”Totta puhut. Häntä seuraa suoritustaan parantamaan tullut Alma Nummila Mye Champaca Primella.”

”Prime Sporthorsesin hevosia on ollut tässä muuten jo useampia.”

”On. Ne ovat ammattiratsastajien kehumina sitkeitä, kestäviä ja pystyviä aina Grand Prix -tasolla asti. Tämän kyseessä olevan brandenburgilaisen tamma isä on Cordova ja isänemä Biscuit Magnus.”

”Isänemä?”

”Hm?”

”Sanoit isänemä.”

”Sanoinko? Anteeksi, tarkoitin emänisä.”

”Ratsukko on valitettavasti ottanut jo pari puomia mukanaan. Haaveet voitosta tai edes ruusukkeista saa siis unohtaa.”

”Niinpä. Nummila maalissa kahdeksalla virhepisteellä.”

”Sitten kaikille tuttu nimi: Alexander Rosengård.”

”Aivan niin. Josefina Rosengårdin – lähes yhtä tunnettu – esteratsastajaveli, jonka ura huipulla on pysyvää kuin liimattuna. Jos joku näissä hevospiireissä ei tiedä Rosengårdeja, niin on siinä tapauksessa kasvanut pellon kiven alla!”

”Alexander Rosengårdhan nousi PJ-kansan huulille erityisesti vuoden 2019 kilpailuiden yhteydessä, jolloin menestyi kyllä hyvin tällä samaisella orilla Quentin Quirella. Sitä on huhuttu, että hänellä olisi vähän hampaankolossa jotain, kun ei ole kyennyt samaan menestykseen kuin vähemmän kilpailuhenkinen pikkusiskonsa…”

”Rosengård voi olla tyytyväinen suoritukseensa: alle kuudenkymmenen sekunnin aika kielii siitä, että sijoilla ollaan, ja nolla totta kai. Itse asiassa aika on parempi kuin Josefina Rosengårdin ja Ugh Finen, joskin sisaruspari ratsasti tänään todella tasaväkisen samankaltaisesti.”

”Ennen kuin alamme spekuloimaan tämän enempää, vuorossa on jo Saksan Joachim Altmann – Fine Fedora. Jos joku on kuullut Dierk Mayerin tallista, niin tämä ratsukko on sieltä. Rosengårdin piireistä tämäkin.”

”Altmann on taidokas ratsastaja, joka ei petä. Uskon vakaasti, että hän tulee nytkin tekemään – jos ei kymmenen parhaan joukkoon – niin nollasuorituksen kuitenkin.”

”Oletko valmis lyömään ihan vetoa?”

”No…”

”Äkkiä nyt, puolet radasta on jo mennyt!”

”No, vaikka sitten niin.”

”Hyvä. Kilpailuiden jälkeen häviäjä tarjoaa lasillisen?”

”Haha, sovitaan niin.”

”Hyvät katsojat, olette nyt todistajinani, että Jennifer maksaa juomat tänä iltana.”

”Miten niin minä maksan? Sinä se joudut maksamaan – Altmann ratsastaa viimeiselle esteelle…!”

”(Pudota, pudota, pudota…)”

”(Marco!) Puhtaasti yli!”

”Mutta aika vain 68 sekuntia.”

”Mutta nollarata.”

”Se veto oli, että pääseekö hän kymmenen parhaan joukkoon.”

”Siis mitä? Eikä ollut! Veto oli siitä, että hän tekee nollaradan!”

”Yleisö osoittaa suosiotaan. Radalla juuri nyt suurin ennakkosuosikki, kutsuvierasluokan loistelias voittaja, nuori venäläinen ratsastaja Nikolai Karevaara – Gospodin Golovolomka.”

”(Marco, tämä ei jää tähän, älä kuvittele, että maksan –)”

”Gospodin Golovolomka, tai Loge, kuten Karevaara hevostaan yleisemmin kutsuu, on voittanut kutsuvierasluokan jo kahtena vuonna peräkkäin. Tämä hurjan lahjakas esteratsastajalupaus on vaatimaton ja julkisuudessa sangen matalaa profiilia pitävä, joskin hänellä tiedetään olevan vahvat sosiaaliset verkostot hevosalan vaikuttajiin ympäri maailmaa. Jos tämä ratsukko ei nyt tee voittajasuoritusta, niin minä syön hattuni.”

”Haluatko lyödä siitä vetoa…?”

”En.”

”(Hmph.)”

”Nollaa näyttää ja nollana pysyy… ja aika, jos oikein katson, kyllä, erittäin nopea aika, mutta riittääkö se aivan… ei, ei se aivan riitä! Ehdottomasti päivän parhaimpia ratsastuksia, kuten olettaa saattaa, mutta ei riitä kärkikolmoseen 56.383 sekunnilla. …Meillä on enää neljä ratsukkoa jäljellä. Tuleeko Zoa Ashbeestä uusi PJ-mestari? Siltä se nyt näyttää… Vuorossa siis: Irene Raine – Silvan Cas. Ratsastaja on hypännyt jo useamman kerran tänään, joten katsotaan tuleeko rata selkäytimestä. Toivottavasti ei ainakaan väsytä. Hyvältä näyttää, joskin vauhtia saisi olla lisää… Tuosta olisi voinut hyvin oikaista, mutta ei, Raine näyttää tekevän vakaata nollaa eikä riskeeraa. …Maalissa ajalla, joka on… 68.355, eli ei lähelläkään sijoille riittävää. (No mitä? Aloitko nyt mököttää?)”

”(En.) Oliver Hamara – Marcello on ensimmäistä kertaa mukana Power Jumpissa. Ratsukko sai aikaisemmin keväällä Italiassa hyväksytyn kvaalituloksen ja sijoituksensa täällä 160-sentin luokassa oli kahdestoista.”

”Ratsastus näyttää hyvältä. Yhtäkään pudotusta ei ole tullut. Ja samanlaisena näyttää jatkuvan kymppisarjan jälkeenkin… nooooin… puhdas rata! Ja aika 64.131. Päivän toiseksi viimeisenä radalle lähtee lähtönumerolla seitsemänkymmentäyhdeksän Livin’ Las Vegazilla Lauri Merikanto! Jälleen Jenniferin mielestä ilmeisen tyylikäs ratsukko, kerta katsoo heitä noin suu auki.”

”(No enkä katso!)”

”Livin’ Las Vegazin ovat kasvattaneet Sascha ja Adine Hartz, ja se asuu Runiacissa. Ratsukko on ollut mukana Power Jumpissa vuodesta 2019. Heidän paras henkilökohtainen tuloksensa on yhdeksäs vuoden 2021 kilpailuista Master-luokasta, sekä kahdestoista tämän vuoden kutsuvierasluokassa.”

”Merikanto näyttää tekemän puhtaan radan…”

”Niin tekee. Kello sen meille kertoo: 64.620 sekuntia. Ei huono, mutta olisi voinut olla parempikin. Sitten – kyllä vain! – päivän viimeinen ratsukko: Oskari Käkiharju – Ruregal. Nyt, ellei Käkiharju toden teolla yllätä, meillä on jo kolmen parhaan kärki varmassa tiedossa… Pidetään peukkuja!”

”Ei ainakaan näytä, että kelloa vastaan Käkiharju ratsastaisi…”

”No ei. Hän tulee varmaa tietä. Aijaijai! Siinä oli huolimattomuusvirhe! Puomi putosi Feathers-okserin jälkimmäiseltä kannattimelta!”

”Eli meillähän on PJ’22-voittaja nyt tiedossa…”

”Niinhän meillä on.”

”Mitä juuri päästiin sanomasta, että kyllä ratsuponeillakin pärjää! Että pärjääkö – niillähän voittaa!”

”Totta tosiaan, vuoden 2022 mestariksi päätyi Ison-Britannian Zoa Ashbeen Casually Mocking Chirp, eli voitto pysyy yhä Englannissa!”

”Hurraa!”

”Ja Käkiharju ratsastaa maaliin neljällä virhepisteellä. Lopullinen sijoituksensa näyttänee osuvan johonkin kuudenkymmenen tienoille.”

”Mahtavaa! Mahtavaa! Hienot kilpailut, jälleen kerran!”

”Sillä välin, kun tulokset vielä päivittyvät… Sinulla oli siinä esteäänestyksen tulokset?”

”Ah, juu, kyllä! Eli Paras PJ-este 2022 -voittaja on… Wings-sarjan c-osa!”

”Ei yllätä.”

”Ei! Toiseksi eniten ääniä sai Peacock – muun muassa minulta…”

”M-hm.”

”…ja sitten kolmantena Gates of Heaven. Muita ääniä saaneita esteitä olivat Wings osa b, Sapphire osa b, Donut, Mount Fuji, Comet ja Evergreen Blue.”

”Hienoa. Ja kyllä vain: täälläkin on tulokset selvillä ja tuomarit yksimielisiä. Palkintojenjakoon – vain kuusi ensimmäistä palkitaan kehässä ruusukkein, mutta yhteensä kaksikymmentäyksi saa näistä kilpailuista virallisen sijoituksen – kutsutaan seuraavat ratsukot: Zoa Ashbee – Casually Mocking Chirp, Alex Kristensen – Orange Wood’s Xiganth, Joonas Hopealinna – Mr Smarty Pants 5594 xx, Salma Stjärndahl – Bonnie KN, Samuli Jokihaara – Quintissimo, sekä Nikolai Karevaara – Gospodin Golovolomka.”

”Oikein paljon onnea kaikille!!”

”Onnea minunkin puolestani. Ja kiitos sinulle, Jennifer, taas tästä päivästä. Tai viikonlopusta.”

”Kiitos, Marco. Odotan, että tapaamme myöhemmin illalla juomalasien kera.”

”No katsellaan. Meitä ei valitettavasti ole kutsuttu after ride -juhliin, joihin esteratsastusmaailman kerma kokoontuu aina Power Jumpin päätteeksi. Olemme kuitenkin varmoja, että sielläkin laseja kilistellään, ja ehkä saamme myöhemmin lukea juorulehdistä niiden käänteistä. Tähän päättyy meidän osaltamme ilta, kiitos oikein paljon myös teille hyvät katsojat –”

”Kiitos!”

”– ja muistakaa antaa hevosillenne isot rapsutukset. Näkemiin!”

”Hei ja kiitos kaikille!”

© VRL-02207

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *