Altano vd Halor

image

Perustiedot

  • hollantilainen puoliverinen, ori
  • 168cm, cremello ee/Aa/CrCr
  • s. 04.11.2018 8v 02/19
  • ko Prix St. Georges
  • omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096) NA
  • kasvattanut Zonjiet Stud NA

Luonnekuvaus

Altano on haaveilija, uneksija joka on todella nopea oppimaan mutta hidas reagoimaan. Altanon mielestä työnteko on tylsää, mutta oria on erittäin helppo motivoida ja nopeiden hoksottimien ansiosta ori oppii oikeastaan mitä vain. Yleisesti ottaen oria ei ole helppo käsitellä ja hevonen reagoi herkästi myös ärsykkeisiin kuten tammoihin, näkymättömiin mörköihin joten käsittelijältä vaaditaan kokemusta Altanon kaltaisista hevosista. Ori on hyvin seurallinen jonka voi huoletta tarhata laumassa ja ihmisiä kohtaan on tuttavallinen suhtautuen luontevasti jokaiseen.

Ratsuna Altano saattaa vaikuttaa tahmealta ja sitä ori usein onkin jos hevosta ei ratsasta oikein. Työnteko ei ole orin mielipuuhaa ja joka usein unohtuu omiin ajatuksiinsa kesken työnteon tai säpsähtää muualta tulevaan ääneen. Onneksi orin motivoiminen on helppoa jos sen tekee oikein ja kun yhteistyö toimii molemminpuolin niin ori on ihan mukava kouluratsu jolla on puhdas laukka ja ravi sekä luonnostaan ilmavat liikkeet. Vieraassa ympäristössä oria joutuu rohkaisemaan jonkin verran ja muistaa palkita, mutta Altano ei muutoin jännitä vaan suorittaa melko luontevasti.

image
image
image

Painotuslaji: Kouluratsastus
Koulutustaso: Grand Prix

Kouluratsastuksessa tasolla 8/7

image

Elokuu 2022

Altano, Letianan puolisisarus samasta isästä olisi palaamassa takaisin Namibiaan. Ori kasvoi ja varttui Zonjietissa josta hevonen annettiin myöhemmin ylläpitoon Saksaan tutulle joka etsi hevosta jolla voisi edetä urallaan kouluratsastajana. Tarkoitus oli myöhemmin myydä Altano, mutta lopulta päätimme vain jatkaa ylläpitosopimusta. Olihan ratsastaja tehnyt upeata työtä hevosen kanssa ja jopa menestynyt omalla tasollaan joten Altano jäi Saksaan.

Kahdeksan vuoden ajan Altano oli ylläpidossa Saksassa kunnes orin vuokraaja lopulta ilmoitti että palauttaisi hevosen Namibiaan. Luultavasti taustalla oli avioero ja sen myötä hankaloitunut elämäntilanne, mutta vaikka meitä harmittikin niin olimme silti iloisia saadessamme Altanon takaisin kotiin. Ei oria enää kilparadoilla tultaisiin näkemään vaan tulisi jäämään siitoskäyttöön joksikin aikaa jonka jälkeen orille etsittäisiin hyvin todennäköisesti uusi koti.

Altanolla on melko poikkeuksellinen ja harvinainen emälinja jonka ainoa elossa oleva jälkeläinen on ori itse. Tämän vuoksi orilla on hieman erilaiset suunitelmat tilan muihin oreihin verrattuna. Altano ei ole kouluratsuista se hienoin tai näyttävin, mutta annettavaa sillä on jalostuksessa ja tulee pitämään emälinjansa elinkelpoisena.

Marraskuu 2018

Asuttaessamme Chanell Fairin Alonso vd Halorilla niin tietysti toiveissamme oli tuplavoikko varsa, kerran sellaiseen oli hyvä mahdollisuus. Samalla päätimme yhdistää kaksi täysin erilaista linjaa toisiinsa. Alonso vd Halor oli meidän omia kasvatteja, jonka kantavanhemmat oltiin aikoinaan tuotu Zonjietiin muualta Eurooppaa. Siistä syystä olemme ylpeitä voidaksemme sanoa että jokainen Alonson sukulainen on ollut Zonjietin nimissä, orin suvusta paistaa läpi erilaisuus, mutta myös laadukkuus ja intohimomme värikasvatusta kohtaan. Vaikka Alonsosta ei kasvanut yhtä hienoa oria mitä vanhemmista tai kantavanhemmista, niin olemme silti ylpeitä siitä mitä Alonsosta on tullut. Orilla on erityisesti jalostusarvoa, kuin myös ansiokas ura takanaan Grand Prix tasolla vaikka jalostuksen saralla Alonso on selvästi jäänyt huonompaan asemaan. Jälkeläisiä Alonsolle on siunaantunut pari, jotka ovat molemmat aloittaneet lupaavasti uraansa kouluratsuina. Vaikka Alonsolla ei tänä päivänä jalostusarvoa ole, toivomme että orin jalostusarvo nousisi Alonson kuoleman jälkeen. Myönnetään, on hieman ilkeää puhua orista tähän malliin kun Alonso on vielä hengissä, joskin allergian vaivaamana ja iän kalvamana.

Chanell Fair saapui meille Yhdysvalloista, cremello tamma oli ehdottomasti arvokas lisä hevosjoukkoomme. Chanell oli paitsi myös kaunis, taitava kouluratsu ja eivätkä sukulinjatkaan olleet yhtään hassummat. Chanellin linjat olivat meille vieraampia, vaikka jotkut nimet olivat tuttuja. Chanell yhdistettynä Alonson linjoihin voisi saada aikaiseksi upean varsan, jolla olisi hyvät mahdollisuudet pärjätä missä vain. Toki yksi miinus oli, Chanellin vanhemmat itse Chanell mukaanlukien eivät yltäneet huipputasolle, mutta toivomme silti saavamme Chanellista lukuisia hienoja kullanvärisiä varsoja tulevaisuudessa.

Vaikka astutus ja varsa oli Chanellin ensimmäinen, selvityi Chanell niistä hienosti tarvitsematta lainkaan apua missään. Olimme haltioissamme saadessamme cremellon orivarsan, jolla oli tavattoman kaunis naama ja kuten myöhemmin huomasimme, niin myös askellajit, jotka vetivät vertoja jopa emän liikkeille. Tälläkin kertaa päätimme noudattaa perinteitä ja nimensimme orivarsan isälinjan mukaan Altanoksi. Altano sai kunnian olla isälinjansa neljäs varsa. Linjassa oli yhteistä A:lla alkava nimi kuin myös voikko väritys. Altano tosin teki historiaa ollen linjansa ensimmäinen tuplavoikko varsa.

Altano kasvoi hirmuisen nopeasti muihiin ikäisiinsä nähden ja orivarsaa ei olisi millään uskonut ikäisekseen. Epäilimme jonkun salaa syöttävän steroideja orivarsalle, tietysti vitsillä. Jo 2-vuotiaana Altanosta oli kasvanut uskomattoman komea nuorukainen, joka sai jatkuvasti näyttelytapahtumissa erityisesti kehuja liikkeistään, rakenteestaan ja myös hyväluonteisuudestaan. Altano oli tavattoman ystävällinen ja utelias orivarsa, jolle tärkeintä oli saada olla oman ihmisensä seurassa. Altanosta muodostui uskollinen eläin, joka olisi varmasti seurannut luottoihmistään vaikka läpi tulen. Olemme niin innoissamme, että kohta saamme aloittaa Altanon ratsukoulutuksen. Satulaan ja kärryjen eteen Altano onkin jo tottunut ja suhtautunut asiaan varsin kypsästi. Olen aivan varma, että Altano tulee yllättämään meidät kaikki vielä tulevaisuudessa.