Cassanova vd Halor

VH17-012-0542

kwpn, ori
syntynyt 24.11.2017
koulupainotus
omistaa Zonjiet Stud (VRL-00096)
ruunikko (Ee/Aa), 167cm
8v 12.12.2017
ko Grand Prix
kasvattanut Zonjiet Stud (VRL-00096)
KTK-I
(21 + 20 + 21 + 21 = 83p.)

KRJ-I
(9 + 40 + 20,75 + 20 + 15 = 104,75p.)

KWPN-I
(4 + 4 + 40 + 10 + 10 + 10 = 78p.)

VIR MVA Ch.
myönnetty 18.06.2018


Jälkeläiset

kwpn o. Cassador vd Halor (e. Amenixa vd Halor)
fwb o. M.B. Cameron (e. Topaz vd Romilly)
kwpn t. Rosquera (e. Nosquera)
fwb t. Cassiopeia F (e. Derienne F)

Luonnekuvaus

Cassanova oman arvonsa tunteva puoliveriori, joka vaatii käsittelijältään ehdotonta tarkkuutta ja huolellisuutta. Tämä usein aiheuttaa kahakkaa myös laumassa, sillä Cassanovan mielestä hänen kuuluisi olla hierarkian etupäässä. Tästä syystä Cassanova tarhataan aina pienempään laumaan sellaisten kanssa, jotka osaavat toimia samassa laumassa ilman suurempaa kahakkaa. Cassanova on niin pirun itsevarma ori, joka on tietysti eduksi joissain tilanteissa. Ihmisten seurassa ori on rento, seurallinen, tykkää rapsutuksista ja huomiosta mutta närkästyy mikäli hoitaja tekee yhdenkin virheen. Cassanovalla on pitkä muisti ja ori kyllä muistaa jos joku tietty ihminen unohti vaikka rapsuttaa oria toissapäivänä. Ori loukkaantuu helposti, mutta antaa myös yhtä helposti anteeksi ja onkin lahjottavissa ruoalla.

Cassanova on niin mutkaton ja ihana hoitaa! Siis mikäli hoitaja tuntee orin hyvin ja tietää mikä on sallittua ja mikä ei. Harva hevonen on yhtä seurallinen mitä Cassanova ja ori ottaakin aina kaiken ilon irti saamastaan huomiosta muistuttaen epäilemättä kehräävää kissaa. Ori tekee sen minkä pyydetään eikä niskoittele missään hoitotilanteessa, edes pestessä vaikka vedestä ori ei liiemmin välitä. Kengittäjäreissut käyvät aina mutkattoman kanssa, sillä Cassanova jää aina kaveeraamaan kengittäjän kanssa. Eläinlääkärivisiitit eivät suju yhtä rauhanomaisissa tunnelmissa, sillä jokin eläinlääkärissä saa aina Cassanovan hieman levottomaksi.

Orilla on lennokkaat liikkeet ja kaikki ne hyvät ominaisuudet mitä edellytetään erinomaiselta kouluratsulta. Cassanovalla on erinomainen työmoraali ja voi aina luottaa että tämä hevonen todellakin antaa kaikkensa, siis mikäli selässä istuu juuri sopiva ratsastaja. Cassanova ei kyseenalaista ratsastajaansa, ellei tämä tee virhettä selässä. Mikäli ratsastaja mokaa, ei Cassanova tiedä miten pitäisi olla ja menee aivan mutkalle kulkien epätasaisesti ja hermostuneesti. Orilla on rautaiset hermot eikä Cassanovan huomiota saa herpaannuttua millään, edes lähellä pyörivät tammat eivät saa oria tolaltaan.

Cassanova on mitä helpoin hevonen lastata ja kisamatkat sujuvat usein aina yhtä leppoisissa tunnelmissa. Kisapaikkojen kaikki se meteli ja väenpaljous saa aina hetkeksi Cassanovan pasmat sekaisin, mutta hetken hermoiltuaan ori kyllä tasaantuu totuttuaan tilanteeseen. Alkuverryttelyt voivat olla hieman kankeita, mutta kunhan pahin jännitys saadaan laukaistua niin Cassanovasta kuoriutuu yhtä varma kouluratsu mikä kotioloissakin.

Kilpailumenestys

20.01.2018 Auric Dressage NJ irtoSERT (pt. Vibaja)
22.02.2018 Atorina NJ irtoSERT (pt. Sorel)
20.05.2018 Harmony Sporthorses NJ BIS1 MVASERT (pt. Lissu T.)
16.05.2018 Stud Roibrant NJ BIS1 MVASERT (pt. Vibaja)

Kuuliaisuus ja luonne 2954.44p.
Tahti ja irtonaisuus 3860.86p.
Kouluratsastuksessa 6815.3p.
Vaikeustasolla 11/10

Päiväkirja

Kesäkuu 2018
"Jasper..?", kysyin varovasti pidellen samalla kuumaa höyryävää kahvikuppia kädessäni. Jasper käänsi päänsä minua kohti rävähtämätön, mutta samalla kysyvä ilme kasvoillaan. "Minä.. Siis me tarvittaisiin Cassanovasta tammavarsa kotiin", korjasin nopeasti. Cassanovan esikoinen, Cassador oli pärjännyt isänsä tavoin erinomaisesti kouluratsuna ja se miten hieno hevonen oli voikosta kasvanut, oli toiminut ponnahduslautana tälle kysymykselle. Toki Cassadorilla oli vielä toinenkin varsa, joka kasvoi parhaillaan Suomessa vielä emänsä rinnalla.

Jasper ei ensin pitkään aikaan sanonut mitään, mutta mies tiesi että sanoissani piili totuuden poikanen. Cassanova polveutui harvinaisista linjoista, sellaisista joka saattaisi nostaa itse orin vielä maailmankartalle joku päivä, mutta toistaiseksi Cassanovaa ei oltu tarjottu ulkopuoliseen jalostukseen, ennen tätä päivää siis. Olimme ilmoittaneen kuukausi sitten mukaan kolme hevosta kantakirjatilaisuuteen, josta Cassanova oli huikeasti tuonut kotiin KTK-I palkinnon, joka toisi orille vain lisää jalostusarvoa. Toki ori oli vielä nuori ja saavutettavaa riittäisi vielä, niin päätin tarjota Cassanovaa jalostukseen julkisesti toivoen pääseväni seuraamaan varsojen kasvua niin läheltä kuin mahdollista.

Lopulta Jasper myöntyi (ei siinä, olisin astuttanut tamman vaikka miehen selän takana jos olisi tullut kieltävä vastaus ja myöhemmin kiistänyt kaiken, avioliitto on ihanaa). Mies ei vaikuttunut yllättyneeltä kun nostin pöydälle heti Nosquera nimisen tamman josta oli jo aikakin jättää tammavarsa kotiin jatkamaan emälinjaa. Varsa tulisi olemaan linjansa neljäs kasvatti, täytyy muistaa juhlia tätä kakkukahveilla kun varsa syntyy, tosin ensin pitää saada Nosquera tiineeksi. Olin jo kauan sitten laatinut liudan nimiä tälle kyseiselle linjalle ja olin päättänyt että tulevan tammavarsan nimeksi tulisi Rosquera. Olisi toki myös kiva jos Rosquera sattuisi olemaan musta, mutta sitä taitaa olla vielä liian aikaista ennustaa.

Huhtikuu 2018
Ei meidän edes ollut tarkoitus astuttaa Amenixa vd Haloria saati sitten jättää varsaa kotiin. Amenixa vd Halor toi loistavia tuliaisia kantakirjaustilaisuudesta päästen kakkospalkinnolle kirjoille. Tamma oli takanaan jo maino ura kouluratsuna, joten Jasper ehdotti että mitä jos voikko tamma astutettaisiin vielä. Meillä oli Amenixasta jo kaksi hienoa varsaa tallissa, Costello ja Amethyst. Vaikka varsat olivat aikoinaan jääneet kotiin, niin silti mielessä alkoi vielä muhia ajatus voikosta varsasta. Amenixalla oltiin aiemmin käytetty hieman erilaisia oreja, toisessa virtasi arabiveri ja toisessa irlannintyöhevonen (joskin kauempana suvussa). Meillä oli jo tällöin tallissa lupaava nuorukainen ruunikko ori Cassanova vd Halor, jonka jalostusura ei ollut vielä ajankohtainen. Cassanova oli nuoresta iästään huolimatta menestynyt kouluradoilla ja ori oli rakenteellisesti myös hyvin komea. Nämä olivat vain kaksi osasyytä miksi lopulta päädyimme Cassanovaan. Kolmas ratkaiseva tekijä oli orin suku ja vieraammat linjat.

Amenixa varsoi lopulta kauniin voikon orivarsan, joka osoittautui jo heti ensimmäisten päivien aikana rämäpääksi ja uhkarohkeaksi, joka ei vierastanut oikeastaan mitään. Tunsin selkäkarvoissani asti että orivarsan koulutus oli haasteita täynnä. Kun voikko orivarsa täytti kuusi kuukautta, päätettiin Jasperin kanssa lopulta varsalle nimeksi Cassador vd Halor. Jo vuotiaana Cassador oli melkoinen järkäle ja huomattavasti muita ikätovereitaan kehittyneempi. Ja ikävä kyllä myös vahvatahtoisempi, joka kyseenalaisti jatkuvasti auktoriteetin. Laumassa orivarsa sai myös pelätyn hevosen maineen ja kukaan uusi tulokas ei välttynyt höykytykseltä. Cassadorin täyttäessä kaksi ja puoli, oltiin selässä jo käyty muutaman kerran istumassa. Voitte vain arvata että orivarsalla oli vaikeuksia tottua painoon selässä josta seurasi usein pukkisarjoja. Lopulta Cassador tottui painoon selässään. Kun Cassador täytti neljä, oli voikon orin ratsukoulutus jo harvinaisen pitkällä. Vaikka Cassador oli hyvin voimakastahtoinen ja niskoitteleva hevonen, oli se samalla myös hyvin älykäs ja nopea oppimaan. Ikävä kyllä ori oppi pahat tavat yhtä nopeasti. Jostain syystä miehet tulivat Cassadorin kanssa paremmin toimeen joten orivarsan ratsutus oli heitetty Jasperin niskoille. Itse tein myös paljon töitä voikon orin kanssa ja hiljalleen välillemme kasvoi luottamusside. Cassador taipui paljon paremmin alla kuin myös kuuliaisuus oli roimasti parantunut. Vaihdoimme Jasperin kanssa paikkoja ja minä otin Cassadorin vastuulleni.

Hiljalleen, mutta varmasti ratsukoulutus edistyi ja Cassadorista tuli päivä päivältä parempi kouluratsu. Oli sanomattakin selvää että orissa riitti potentiaalia vanhempien tavoin Grand Prix tasolle asti. Valmentaja kävi säännöllisesti viikottain valmentamassa meitä ja valmentajan avulla saimme hiottua taidot huippuunsa. Kun tilanne alkoi näyttää lupaavalta, ori oli siis valmis kisaradoille aloin jo unelmoimaan miltä Cassadorin tulevat varsat näyttäisivät ja siitä miten pitkälle Cassador lopulta yltäisi. Tulisiko orista kenties uusi legenda talliin? Meillä ei ole ollut pitkään aikaan yhtä hienoa voikkoa oria tallissa kuin Cassador.